Op Curaçao zeggen we niet dat we naar Willemstad gaan; we gaan of naar Punda of naar Otrobanda. De binnenstad van Willemstad is opgedeeld in twee delen en wordt verdeeld door de Sint Annabaai. Het oudste deel van de binnenstad is Punda (spreek uit: Poenda) dat letterlijk Punt betekent en bestaat uit leuke straatjes, pleintjes, hete steegjes en iconische plekken waar het op sommige momenten meer dan gezellig is. Dit zijn de hoogtepunten Punda Curaçao.
BEZIENSWAARDIGHEDEN PUNDA CURAÇAO: HOTSPOTS EN HOOGTEPUNTEN
14x tips voor je bezoek aan Punda
In Punda vind je dure parfumerie- en sieradenwinkels, gezellige pleinen, leuke galerieën en knusse steegjes. Maar ook forten, een synagoge, de beroemde Dushi Curaçao-letters, de drijvende markt en de kleurrijke Handelskade staan in Punda. In Punda is van alles te zien en beleven en je kunt er met gemak een hele ochtend of middag vermaken. Shoppen, een terrasje pakken, met de ferry of over de Pontjesbrug naar de overkant (Otrobanda), in Punda is altijd wat te beleven. Ready? Nos ta bai Punda! Dit zijn de hotspots en places to be.
Geschiedenis en verhaal van Punda
Maar eerst een beetje geschiedenis. Punda of eigenlijk Willemstad werd in de zeventiende eeuw gesticht door de WIC, de West Indische Compagnie. Zoals Wikipedia zegt was deze compagnie “een privaatrechtelijke onderneming met publiekrechtelijke taken”; dat wil zeggen dat de onderneming niet van de overheid was (de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden), maar wel dergelijke taken uitvoerde en wel degelijk verantwoording moest afleggen aan de overheid. De WIC was gericht op handel en scheepvaart in de Trans-Atlantische driehoek Afrika, Caribbean en Amerika en kreeg van de overheid het alleenrecht op deze activiteiten in dit gebied.
De WIC was op zoek naar een strategische maritieme basis en koos de Sint Annabaai van Curaçao hier voor uit. In 1634 werd er een handelspost aan de baai gesticht en werd gestart met de bouw van Fort Amsterdam. De ingang van de haven werd punt genoemd en daar komt de naam Punda vandaan. Punda ontwikkelde zich daarna razendsnel en er werd van alles bij gebouwd in verschillende stijlen, waarin je de stijl van Amsterdam behoorlijk terug ziet komen. Vandaag de dag is Punda een gezellig, kleurrijk en levendig deel van Willemstad waar je kunt shoppen en borrelen, happen en stappen.
1. Handelskade
Hij kan je onmogelijk ontgaan: de Handelskade van Curaçao. Zelfs als je nog nooit op het eiland bent geweest, heb je hem ongetwijfeld al vaak voorbij zien komen. De Handelskade is misschien wel het meest iconische stukje van Curaçao en heeft niet voor niets een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kade is bijzonder charmant en kleurrijk en staat parmantig langs de Sint Annabaai te shinen alsof-ie nooit anders heeft gedaan.
Vroeger was de Handelskade een echte handelskade: er werd flink handel gedreven en hard gewerkt met het laden en lossen van schepen en vrachtverkeer, maar nu is het vooral een toeristische trekpleister. Vanaf de overkant van de baai heb je het mooiste uitzicht, als je met de ferry de baai overgaat krijgt de kade een steeds ander aangezicht en als je via de Pontjesbrug naar de overkant wandelt, vergeet dan niet om die ene iconische foto te maken. Vanaf de hoge Julianabrug kijk je erop neer en ’s avonds worden de gebouwen verlicht en zien ze er super spectaculair uit.
2. Penha gebouw
Het is het eerste of het laatste gebouw van de kleurrijke Handelskade en staat op de hoek Handelskade-Breedestraat in Punda: het Penha-gebouw. Met z’n gele gloed, sierlijke lijsten en parmantige vorm heeft het Penha-gebouw een aparte vermelding op de lijst van UNESCO. Het is in de 18e eeuw gebouwd als handelsgebouw en diende later ook als woonhuis. Het wordt Penha-gebouw genoemd omdat er nu al jaren de sjieke duty free parfumeriewinkel Penha in gevestigd is, die overigens ook andere vestigingen op het eiland heeft. Het is een pláátje, dat Penha-gebouw.
3. Pontjesbrug ofwel the Swinging Old Lady
De beroemde Pontjesbrug heet officieel de Koningin Emmabrug en is de brug die over de Sint Annabaai Punda met Otrobanda verbindt. De brug is bijzonder omdat ie óp het water drijft en dat vind je bijna nergens anders. Wanneer je er overheen loopt lijkt het alsof je je daadwerkelijk op een boot bevindt (of alsof je dronken bent) en dat is zeker de eerste keer een superleuke ervaring. Wanneer er schepen aankomen die richting het Schottegat gaan, schuift de pontonbrug opzij en is ie even buiten gebruik. Je kan dan met de ferry/de pont naar de overkant.
4. Julianabrug
De Julianabrug gaat ook over de Sint Annabaai en is die hele hoge brug. Ze is meer dan vijftig meter(!) hoog en is bedoeld voor gemotoriseerd verkeer dat niet over de Pontjesbrug kan/mag. Hij bestaat pas sinds 1974 is gebouwd om de pontjesbrug te ontlasten. Het is echt een behoorlijk gevaarte en het is altijd weer even spannend om er overheen te rijden, maar je moet wel als je van de ene naar de andere kant van de stad wil komen (of je moet hélemaal om het Schottegat heen rijden, maar dat lijkt me een beetje onnodig). Leuk detail: de brug is in de kleuren van de Curaçaose vlag geschilderd: blauw met geel.
5. Fort Amsterdam
Fort Amsterdam staat op de hoek van de Sint Annabaai en de zee en werd gebouwd in de zeventiende eeuw toen Curaçao in handen kwam van de Nederlandse WIC (West Indische Compagnie). Door de strategische ligging (vlakbij zee) deed het gebouw dienst als verdedigingswerk, maar ook als kantoor. Nu is Fort Amsterdam het regeringsgebouw van Curaçao. Het fort heeft een binnenplaats waar een kerk en een woning staan die je gewoon kan bezoeken en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
6. Wihelminaplein
Je betreedt Fort Amsterdam vanaf het Wilhelminaplein en op dit plein staan de fotogenieke Dushi Curaçao letters. Het kan even een uitdaging zijn om een plekje te vinden voor een foto, waar vervolgens ook nog eens niemand anders bij op staat, maar het is heus de moeite waard. Aan het plein vind je veel horeca, waaronder Pleincafé Wilhelmina dat al jaren super populair is onder Nederlandse stagiaires en ook toeristen. Het is er op ieder moment van de dag gezellig.
7. Waterfort
Een ander fort in Punda is het Waterfort en grenst ongeveer aan Fort Amsterdam. Je betreedt dit fort ook vanaf het Wilhelminaplein en het leuke is dat er restaurantjes gevestigd zijn in het fort. Van pizza’s tot seafood en van local food tot fine dining; de Waterfort Boogjes zijn geweldig en bovendien ook nog eens super romantisch. Er zijn steigers aangelegd over het water waar je kunt eten en/of borrelen, terwijl de zee onder je voeten tegen de rotsen klotst en je eindeloos uitkijkt over zee. Als je goed richting het oosten kijk, kun je zelfs Mambo Beach en verderop Jan Thiel zien liggen!
8. Temple Emanuel
Hoewel het merendeel van de Curaçaoënaars christelijk is, heeft Curaçao ook een grote Joodse bevolking. In de zeventiende eeuw kwamen de eerste Joodse families naar Curaçao, oorspronkelijk afkomstig uit Portugal en de Joodse gemeenschap is niet meer weg te denken uit Curaçao. In Punda staat een pracht van een synagoge – waarvan ik altijd heb gedacht dat het een kerk was – de Emanuel Tempel, of voluit de Mikvé Israel-Emanuel Synagogue (Mikvé betekent hoop). Een bijzonder gebouw van een bijzondere gemeenschap.
9. Floating market
De floating market is de drijvende markt om de hoek van de Handelskade. Elke ochtend in alle vroegte meren hier Venezolaanse marktkooplui vanuit Venezuela aan om hun verse waar aan te bieden en ’s avonds varen ze weer terug. Er is vooral veel groente en fruit te koop, maar ook andere producten worden er verkocht. Wanneer je door Punda struint, wandel dan even langs deze gezellige markt, waar je ongetwijfeld iets te proeven krijgt van een van de Venezolaanse mannen.
10. Waaigat
Het Waaigat is binnenwater en begint om de hoek van de Sint Annabaai waar de floating market is en loopt helemaal door naar achteren, zelfs tot aan Pietermaai. Het Waaigat ligt tussen Punda en de wijk Scharloo aan de overkant. Met de bruggen die over het Waaigat gaan en de weg die er langs loopt waardoor je er helemaal omheen kunt rijden, is het Waaigat een bijzondere bezienswaardigheid in Punda. Er liggen bootjes, er zijn terrasjes (in het deel van Pietermaai), er ligt een markthal (Marshe Bieuw) en natuurlijk de floating market. Het is iconisch, dat Waaigat.
11. Plasa Marshe Bieu
De overdekte markt in Punda is een plek waar je het echte lokale Curaçaose leven kunt ervaren. Je kan er shoppen op de markt en ook gewoon boodschappen doen, maar je kunt er ook ter plekke eten en van de Curaçaose keuken genieten. De Marshe Bieuw (Oude Markt) is een supertoffe plek en een melting pot van mensen in alle kleuren en maten.
12. Wilhelminabrug
De Wilhelminabrug is een ophaalbrug, ligt over het Waaigat en verbindt Punda met de overkant Scharloo. In 2005 was de brug aan vervanging toe en is hij vervangen door een groen exemplaar uit Limburg. Het ’toeval’ (toeval bestaat niet) wilde dat de brug in Limburg exact dezelfde afmetingen had als de Wilhelminabrug en nu ligt ie in het Waaigat te pronken. What a priviledge!
13. Amaliabrug
De Amaliabrug is een beetje een vreemde eend in de bijt. Waar de meeste bezienswaardigheden al zijn ontstaan in ancient history en dan vooral uit de periode van de kolonisatie (vandaar al die Nederlandse benamingen) bestaat de Amaliabrug pas sinds 2016. Deze ophaalbrug gaat net als de Wilhelminabrug over het Waaigat en verbindt Punda met Scharloo. De Amaliabrug is een wandelbrug, begint ter hoogte van de Marshe Bieuw en eindigt bij de parkeerplaats van het Waaigat aan de overkant. Handig om van de ene naar de andere kant te komen en bovendien is het een plaatje.
14. Punda Vibes
Op donderdagavond is het koopavond in Punda. Niet alleen de winkels zijn dan tot laat geopend, het is er dan ook ongekend gezellig. Er is muziek, zelfs tot in de smalste steegjes en er mag ook heus gedanst worden. De horeca heeft tijdens Punda Vibes specials op het menu en zo is het dolle boel in Punda op donderdagavond. Het event wordt elke week afgesloten met vuurwerk.
Eten en drinken in Punda Curaçao:
Iguana Café
De Handelskade mag dan een beroemde kade zijn en zelfs op het lijstje van Unesco staan, het is niet per se een plek waar veel te doen is of waar veel gezelligheid is. er ligt een stoep langs de gebouwen en daarlangs een straat en op sommige plekken vind je aan de overkant van de straat, aan de oever van de Sint Annabaai een terrasje. Het leukste terrasje aan de Handelskade is zonder twijfel het Iguana Café. Het is er gezellig en vooral ook ’s avonds is er muziek en mogen de voetjes van de vloer.
Pleincafé Wilhelmina
Op het Wilhelminaplein ligt een ‘openluchtcafé’ en dat café heet het Pleincafé Wilhelmina. Het café is een überHollands terras, maar dan in de Curaçaose zon. Het verbaast dan ook niet dat Pleincafé vooral heel populair is bij stagiaires en Nederlandse toeristen. De kaart is er zoals je hem in een Nederlands café zou verwachten, er is een speciale bierkaart, er worden voetbalwedstrijden getoond en ’s avonds is er een daghap.
Café Bonchi
Voor een lekkere kop koffie of een goeie lunch moet je bij Café Bonchi aan de Hanchi Snoa zijn. Café Bonchi bestaat sinds augustus 2020 en is een high end koffiebar en ligt middenin Punda.
Waterfort Boogjes
Bij het Waterfort dat ik zonet noemde liggen vijf verschillende restaurants en worden samen de Waterfort Boogjes genoemd. De terrassen liggen op het dek over het water; het heerlijke locatie om te eten of een drankje te doen. Uitschieters zijn wel de Grill King en Scampi’s, maar ook Perla del Mar en de Italiaan Dal Toro zijn fijne plekken om een hapje te eten.
La Bohème Curaçao
In de Columbusstraat om de hoek bij het Wilhelminaplein vind je La Bohème Curaçao. Whoppers, smoothies en ook gewoon koffie. La Bohème is uniek, rustiek en anders dan anders middenin de binnenstad van Punda. La Bohème wordt gerund door een Chileense familie en de medewerkers komen uit alle delen van de wereld en dat maakt deze plek nóg unieker.
Verblijven in Punda en/of Willemstad?
Punda heeft een aantal accommodaties waar je kunt verblijven. Leuk, want je zit dan middenin de stad en de levendigheid.
Overnachten in (de buurt van) Punda Curaçao? Boek je kamer bij Booking.com
Dit artikel bevat affiliatelinks.
Meer Curaçao? Lees ook:
- PIETERMAAI | De állerleukste wijk van Curaçao
- HOTSPOTS | Curaçao voor beginners: vijf hotspots
- → CURAÇAO | Complete Curaçao guide: 70(+1) bezienswaardigheden
- Hoort Curaçao bij Nederland? Een ingewikkeld verhaal
- SLICES OF PARADISE | De 10 mooiste stranden van Curaçao
- WESTPUNT CURAÇAO | Hoogtepunten tijdens een roadtrip
- AUTOHUUR | Auto huren op Curaçao: een paar dingen om te weten
- LET’S GO TO KOKOMO! | Het leukste strand van Curaçao
- AUTHENTIEK CURAÇAO | Vijf tips van een local
- CHRISTOFFELBERG | Actief op Curaçao: de Christoffelberg op!
- DOLPHIN SWIM | Bijzonder reisverhaal: zwemmen met dolfijnen op Curaçao
- ABC | Aruba, Bonaire of Curaçao: welk eiland kies je?
- Aruba, Bonaire of Curaçao: welk eiland kies je?
Hoi! Heel leuk om terug te lezen over Curacao. Dat heb je goed gedaan. De Tempel Emanu-El heet niet Mikve. Ze horen nu samen bij dezelfde gemeenschap maar de Mikve is het gebouw dat iets verderop ligt in de hanchi Snoa. Een pracht van een gebouw trouwens. Groetjes!
Hey Samantha, thanks voor je aanvulling. Ik wist het niet!
dE foto van fort amsterdam klopt niet. dat is het paleis van de gouverneur. Fort amsterdam ligt erachter.
de foto van plasa marche bieu klopt ook niet, dat is plaza nobo. en de andere heet marche bieu