Zwemmen met dolfijnen is een van de allerleukste dingen om te doen op Curaçao, maar… het is eigenlijk niet OK. Vroeger woonde ik vijf jaar op Curaçao en deed ik het nooit en toen ik in 2016 terugkwam op het eiland, besloot ik dat het er toch echt van moest komen: zwemmen met dolfijnen. Ik toog naar het Sea Aquarium, kocht er een duur kaartje, liet me een half uurtje voorlichten en sprong toen het bassin van de dolfijnen in.

 

 

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN CURAÇAO

Zwemmen met dolfijnen is niet OK en dit is waarom

Ten eerste wil ik even zeggen dat ik het echt te gek vond om met dolfijnen te zwemmen. Niet alleen het zwemmen, maar vooral de interactie met de dieren tijdens het zwemmen. Ze dartelen om je heen, zwemmen druk in de rondte en lijken zich net zo te amuseren als jijzelf. Maar schijn bedriegt weleens. Want ook al lijken dolfijnen mensenvrienden en lijkt hun glimlach vriendelijk en aantrekkelijk, je weet gewoon niet wat er in ze omgaat. Hoe kun je dan bepalen of dolfijnen het naar hun zin hebben? Precies. Niet.

Dolfijnen Curaçao

 

Sea Aquarium Curaçao

In het Sea Aquarium Curaçao is de zogenaamde Dolphin Academy  gevestigd. De Dolphin Academy is een dolfijnenschool waar dolfijnen door mensen getraind en opgeleid worden tot, ja tot wat eigenlijk? Mensen-entertainers? Ze leren er kunstjes, ze leren er te luisteren en bevelen op te volgen met als doel de bezoekers van het Sea Aquarium te plezieren.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een lastig onderwerp vind, want ik heb met ze gezwommen en dat was voor mij een fantastische ervaring. Maar tegelijkertijd: hoe kan ik zwemmen met dolfijnen fantastisch vinden als ik weet dat de dolfijnen in kwestie in gevangenschap leven? Is dat niet vreselijk egoïstisch en dieronterend? Dat inzicht had ik toen nog niet en ik ervaarde het allesbehalve zo. De dolfijnentrainers wekken de indruk dat ze de dolfijnen heel goed verzorgen en dat het de dieren aan niets ontbreekt en dat geloof ik meteen. De intentie is geweldig en de trainers houden enorm van de dieren.

Maar dat is natuutlijk wel een beetje een illusie. Want dolfijnen horen niet thuis in een bassin, ze horen geen orders op te volgen van mensen met fluitjes, ze horen geen kunstjes te doen voor een publiek van tientallen mensen. Dolfijnen horen thuis in de oceaan, in de grote oneindige zee. Dat is hun habitat. Het is bést een beetje egoïstisch om ze daar uit te halen voor eigen plezier.

 

Zwemmen met dolfijnen Curaçao zou je niet moeten doen

In de wondere wateren rondom Curaçao leven een heleboel dolfijnen en die zijn heus soms te spotten. Als je een boottrip maakt komen ze weleens naast je boot zwemmen en springen ze uit het water om er daarna weer vol in te duiken en dat gaat dan tientallen keren achter elkaar. Niet omdat er iemand met een fluitje naar ze blaast, maar in het comfort van hun natuurlijke habitat vanuit hun eigen vrije wil. De mooiste dolphin encounter die je je kunt bedenken, ook al is het op afstand.

Hoe tof het ook was om te zwemmen met dolfijnen, ik zou het nu niet meer doen. Ook al heb ik geen verstand van dolfijnen (wie wel, de dolfijnen zelf misschien?), ik kan geen argument bedenken om dit OK te vinden. Dolfijnen horen thuis bij elkaar. In zee. Niet in gekunstelde bassins waar ze een gekunsteld leven wordt opgelegd. En alleen vanuit die vrijheid kunnen zij hun eigen leven leiden.

Liefde is vrijheid. Liefde is loslaten. Liefde is liefde.

 

Meer over de Dolphin Academy en Sea Aquarium Curaçao

Adres:

Bapor Kibrá z/n
Willemstad
Curaçao

Website: https://curacao-sea-aquarium.com/nl/

 

Weetjes dolfijnen

  • Er bestaan ongeveer 37 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De grootste dolfijn is de zwart-witte orka, waarbij mannetjes tot 9,8 meter lang kunnen worden en 5,5 ton kunnen wegen! (bron: Wikipedia);
  • Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis (bron: Wikipedia).

 

Meer Curaçao? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER CURAÇAO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap