Bijzonder reisverhaal: dolfijnen zwemmen op Curaçao

Dolfijnen Curaçao

Zwemmen met dolfijnen. Lange tijd durfde ik het niet door mijn ongegronde angst voor dieren. Maar in 2016 was ik terug op Curaçao nadat ik er tijden had gewoond en besloot ik het gewoon te doen: Ik ging zwemmen met dolfijnen!

Zwemmen met dolfijnen is een van de allerleukste dingen om te doen op Curaçao, maar… het is op geen enkele manier OK. Vroeger woonde ik vijf jaar op Curaçao en deed ik het nooit en toen ik in 2016 terugkwam op het eiland, besloot ik dat het er toch echt van moest komen: zwemmen met dolfijnen. Ik toog naar het Sea Aquarium, kocht er een duur kaartje, liet me een half uurtje voorlichten en sprong toen het bassin van de dolfijnen in.

 

 

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN CURAÇAO

Zwemmen met dolfijnen is niet OK en dit is waarom

Ten eerste wil ik even zeggen dat ik het echt te gek vond om met dolfijnen te zwemmen. Als je puur vanuit je eigenbelang redeneert is een geweldige ervaring. Niet alleen het zwemmen, maar vooral de interactie die je met de dieren hebt tijdens het zwemmen. Ze dartelen om je heen, zwemmen druk in de rondte en lijken zich net zo te amuseren als jijzelf. Maar schijn bedriegt weleens. Want ook al lijken dolfijnen mensenvrienden en lijkt hun glimlach vriendelijk en aantrekkelijk, je weet simpelweg niet wat er in ze omgaat. Hoe kun je dan bepalen of het voor dolfijnen net zo fijn is als voor ons? Precies. Dat kan niet.

Dolfijnen Curaçao

 

Sea Aquarium Curaçao

In het Sea Aquarium Curaçao is de zogenaamde Dolphin Academy  gevestigd. De Dolphin Academy is een dolfijnenschool en als je dat even vijf seconden in je laat landen dan klinkt het even bizar als het daadwerkelijk is. In die Dolphin Academy worden dolfijnen door mensen getraind en opgeleid tot, ja tot wat eigenlijk? Mensenentertainers? Ze leren er kunstjes, ze leren er te luisteren en bevelen op te volgen en onderdanig te zijn om de menselijke bezoekers van het Sea Aquarium te plezieren.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een lastig onderwerp vind, want ik heb ooit met ze gezwommen en dat was voor mij een fantastische ervaring. Maar tegelijkertijd: hoe kan ik zwemmen met dolfijnen fantastisch vinden als ik weet dat de dolfijnen in kwestie een leven in gevangenschap leven? Is dat niet vreselijk egoïstisch en dieronterend? Dat inzicht had ik toen nog niet en ik ervaarde het allesbehalve zo. De dolfijnentrainers wekken de indruk dat ze de dolfijnen heel goed verzorgen en dat het de dieren aan niets ontbreekt. Ze hebben elkaar en ze hoeven nooit iets te doen wat ze niet willen. 

Maar dat is natúúrlijk een illusie. Want dolfijnen horen niet thuis in een bassin, ze horen geen orders op te volgen van mensen met fluitjes, ze horen geen kunstjes te doen voor een publiek van tientallen mensen die applaudisseren voor dingen die zij van nature kunnen. Dolfijnen horen thuis in de oceaan, in de grote oneindige zee. Dat is hun habitat. En wij mensen zijn vreselijk cruel en egoïstisch om ze daaruit weg te trekken en ze aan ons onderdanig te maken voor ons eigen plezier. Het is misdadig.

 

Zwemmen met dolfijnen Curaçao zou je niet moeten doen

In de wondere wateren rondom Curaçao leven een heleboel dolfijnen en die zijn heus soms te spotten. Als je een boottrip maakt komen ze weleens naast je boot zwemmen en springen ze uit het water om er daarna weer vol in te duiken en dat gaat dan tientallen keren achter elkaar. Niet omdat er iemand met een fluitje naar ze blaast, maar omdat ze dat leuk vinden. In het comfort van hun natuurlijke habitat vanuit hun eigen vrije wil. De mooiste dolphin encounter die je je kunt bedenken, ook al is het op afstand.

Hoe tof het ook was om te zwemmen met dolfijnen, ik zou het nu niet meer doen. Ook al heb ik geen verstand van dolfijnen (wie wel, de dolfijnen zelf misschien?), er is geen enkel argument te bedenken om dit goed te praten. Dolfijnen zijn niet van mensen, wij bepalen niet wat goed of niet goed is voor ze. Zij horen thuis bij elkaar. Ze horen niet in gekunstelde bassins waar ze een gekunsteld leven wordt opgelegd, ze horen thuis in zee. En alleen vanuit die vrijheid kunnen zij hun eigen leven leiden.

De trainers van de Dolphin Academy claimen te houden van dolfijnen en dat ze hun droombaan hebben gevonden door met dolfijnen te werken. Maar wat zij voelen voor dolfijnen is geen liefde, wat zij voelen verwarren ze met liefde. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken en hoezeer het in eerste instantie ook niet zal resoneren. Want liefde is niet egoïstisch. Liefde gaat niet om consumeren en nemen of halen, liefde gaat om zijn en laten zijn. Volledig. Het is het meest alomvattende wat er bestaat. Liefde is vrijheid, vrij laten en vrij zijn. Liefde is loslaten.

Als we vanuit die energie gaan voelen kan er verandering ontstaan.

 

Meer over de Dolphin Academy en Sea Aquarium Curaçao

Adres:

Bapor Kibrá z/n
Willemstad
Curaçao

Website: https://curacao-sea-aquarium.com/nl/

 

Weetjes dolfijnen

  • Er bestaan ongeveer 37 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De grootste dolfijn is de zwart-witte orka, waarbij mannetjes tot 9,8 meter lang kunnen worden en 5,5 ton kunnen wegen! (bron: Wikipedia);
  • Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis (bron: Wikipedia).

 

Meer Curaçao? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER CURAÇAO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS