Actief op Curaçao‎: de Christoffelberg op!

Christoffelberg Curaçao

Als je aan Curaçao denkt, denk je al snel aan zon, zee en strand. Aan cocktails, feesten, zonsondergangen en de kleurige Handelskade van Willemstad. Maar wist je dat Curaçao ook een grillig en natuurrijk binnenland heeft? Met een best wel hoge berg? Lees mee over het grootste nationale park van het eiland: Het Christoffelpark en de hoogste berg: De Christoffelberg.

Vanuit Willemstad op weg naar Westpunt, rij je ongemerkt door delen van het Christoffelpark. Onderweg kun je er een stop maken, maar beter nog trek je een hele dag uit voor een bezoek aan dit grootste nationale park van Curaçao. In het park is namelijk van alles te zien met als hoogtepunt de beroemde Christoffelberg. Ga de Christoffelberg beklimmen! Hup, vroeg op pad, zodat de zinderende hitte nog niet heeft toegeslagen en ga lekker actief de berg op. Zorg wel voor goede schoenen, anti-insectenspray en gemakkelijk zittende kleding.

Lees ook: Westpunt Curaçao: Hoogtepunten tijdens een roadtrip.

 

CHRISTOFFELBERG BEKLIMMEN CURAÇAO

DOEN OP CURAÇAO: DE CHRISTOFFELBERG OP

 

Eerst even een beetje info. Het Christoffelpark beslaat bijna 2.000 hectare grond, is gelegen aan de westelijke kant van het eiland en loopt zo ongeveer van noord naar zuid. Het park is vernoemd naar de ontdekker van het Amerikaanse continent in 1492, inderdaad Christoffel Columbus.

 

Christoffelpark

Na zijn ontdekking heeft het eiland in 500 jaar van alles doorstaan, met als grootste dieptepunt de mensenhandel en slavernij. In het Christoffelpark staan drie voormalige suikerplantages waar slaven dagelijks hun zware werk deden: Plantage Savonet, plantage Zorgvlied en plantage Zevenbergen. Een groot deel van deze geschiedenis is bewaard gebleven. Plantage Savonet is nog bijna helemaal intact, inclusief het landhuis Savonet. Tegenwoordig dient het landhuis als museum, waarin de tijd je terugvoert naar de slavernij-periode.

Het grote natuurgebied van het Christoffelpark, dat onderhouden wordt door stichting Carmabi, is grillig, dichtbegroeid en er leven tropische planten en dieren die elders op het eiland niet te vinden zijn. Het park kent verschillende routes langs bezienswaardigheden, zoals het museum en de enorme natuurpracht met als letterlijke hoogtepunt de 375 meter hoge Christoffelberg. Ik beklom hem maar liefst twee keer en als ik dat kan, dan kan werkelijk iedereen het. Waarom je die berg zou moeten beklimmen? Alleen het uitzicht is al dubbel en dwars alles waard. Kaart Curaçao Kaart Christoffelpark

 

Christoffelberg beklimmen

Een rugzakje vol met broodjes, flesjes water en anti-insectenspray, een driekwartbroek, een hemdje, haar in een staart en een petje. Mijn telefoon geeft aan dat het nog nacht is en ook de duisternis buiten laat niks te raden over. Het is minstens drie kwartier rijden naar het park vanuit ons appartement op Piscadera en omdat we in verband met de hitte niet te laat aan onze barre tocht naar boven willen beginnen, hadden we de wekker op 5 uur gezet.

In het donker rijden we deze donderdagochtend weg en het is inmiddels gelukkig licht als we aankomen in het Christoffelpark. Het is er rustig, de kaartjes zijn zo gekocht en per auto rijden we naar het startpunt van de klim. Een wandelpaadje leidt ons het eerste gedeelte van de hike naar boven, maar al snel gaat het paadje over in stenen, rotsen en andere ongemakken. Mijn benen zijn niet gewend om te klimmen – of om überhaupt te bewegen -, maar gek genoeg laten ze me niet in de steek.

Ik ben tot meer in staat dan ik dacht als ik eenmaal, na anderhalf uur en heel wat zweet, tranen en scheldkanonnades de top bereik. Het uurtje dat het zou duren, zoals de mevrouw bij de kassa had gezegd, halen we niet, maar wat zijn we trots als we eenmaal bovenop de berg van het adembenemende uitzicht kunnen genieten. Met zijn 375 meter is de berg zeker geen Kilimanjaro of Mount Everest, maar het voelt alsof we op de top van de wereld zijn beland.Curacao Christoffelberg Curacao

 

Hoogste berg Curaçao

Bovenop de Christoffelberg kijken we uit over het groen van het eiland, met daarachter het blauw van de oneindige zee. De wind waait keihard en we proberen over de rotsige top van de ene kant naar de andere kant van de top te komen. Het uitzicht is aan alle kanten fenomenaal. Hoe langer we er zitten, hoe rustiger we worden. Ik wou dat ik de hele dag zo in alle rust kon blijven zitten, maar er komen steeds meer mensen ons vergezellen en toch wel een beetje die fijne rust verstoren.

Na een half uur gaan we terug. Mijn benen hebben kunnen rusten, maar vinden het allesbehalve fijn om ook nog terug te moeten. Je zou denken dat omlaag gemakkelijker is dan omhoog, maar niet is minder waar. Ik glij geregeld weg als ik van de ene rotssteen op een andere wil stappen en ik hou mijn hart vast voor mijn enkels. Gelukkig gaat het goed en zijn we toch redelijk binnen no time weer beneden. Helemaal gesloopt, maar met een heel fijn voldaan gevoel.

Eenmaal in de auto bedenken we ons geen moment. Een strand is alles wat we nu nodig hebben. Playa Kalki is een van de mooiste stranden van het eiland, niet ver van de Christoffelberg, dus er is geen hogere wiskunde nodig om de rekensom te maken. Het zeewater voelt goddelijk en mijn bezwete lijf voelt in één klap schoon. Alsof ik een heerlijke, lange douche heb gehad. Na een kwartiertje zwemmen, afkoelen en genieten plof ik op mijn strandbedje en doezel ik in slaap.

Zo zouden meer donderdagen moeten zijn.

Lees ook: Paradijsjes op aarde. De 10 mooiste stranden van Curaçao.

Christoffelberg beklimmenUitzicht Christoffelberg uitzicht Uitzicht ChristoffelbergCollage

 

Tips Christoffelberg beklimmen

 • Zorg voor goede wandelschoenen met een goed profiel in de zool, zodat je niet telkens wegglijdt
 • Draag goede wandelsokken
 • Draag gemakkelijke en meerekkende kleding. Liefst gewoon sportkleding
 • Draag een pet
 • Smeer je in met hoge factor zonnebrandcrème
 • Smeer je in met insectenreppelent
 • Neem een rugzakje mee voor je spullen
 • Neem wat energierepen en een -drankje mee. Geen chocola, want dat gaat smelten
 • Het laatste stuk is echt klimmen met handen en voeten. Zorg dat je een goede ‘route’ vindt die voor jou werkt
 • Laat je niets wijsmaken door mensen die je onderweg tegenkomt. Niemand beter dan jij weet het best wat goed voor je is
 • Verkijk je niet op de afdaling, want je knieën krijgen het te verdragen
 • NEEM VEEL WATER MEE!

 

Meer Curaçao? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER CURAÇAO >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS