Slapen in een tiny house wordt steeds populairder. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is er een heuse movement gaande omtrent tiny houses. Want ze zijn duurzaam, ze zijn cute en ze resoneren enigszins met het nieuwe bewustzijn. Daarmee doel ik op het besef dat het in het leven niet zozeer draait om materiële dingen, maar meer om energie. Hoog tijd dus om te overnachten in een tiny house en het zelf te ervaren. And so I did.

 

 

SLAPEN IN EEN TINY HOUSE

Een weekend overnachten in een tiny house bij Europarcs

Klein maar fijn. Een woonkamer met een bank, drie kleine tafeltjes, een kachel in de hoek en een tv aan de muur. Een voorraadkastje met wat huishoudelijke dingetjes, een eetkamertafeltje met twee stoelen, een aanrecht met een elektrische kookplaat en koelkast. En een badkamer met een wc en douche en een houten trap die tevens een open kast is en naar de vide leidt die zo laag is dat zelfs ik er niet kan staan. Niet meer dan 18m² beslaat het tiny house waarin ik een weekendje ‘woonde’ en wat was het een leuke ervaring.

Ook al hou ik niet per se van vakantieparken (veel te druk, massaal en dat soort dingen), ik hou juist wel van vakantiehuisjes. Omdat ze vaak veel kleiner en knusser zijn dan gewone huizen en ik daar nou eenmaal van hou. Een tiny house is wat dat betreft echt ultiem! En zo geschiedde dat ik naar Beekbergen op de Veluwe toog en ging overnachten in een tiny house. Een droom!

 

Tiny house bij Europarcs

Als je wil overnachten in een tiny house, dan moet je echt bij Europarcs zijn (voorheen Droomparken). De Europarcs vind je door het hele land, maar vooral op de Veluwe zijn ze goed vertegenwoordigd. Ik mailde rechtstreeks de reserveringsafdeling of ze ergens in den lande een tiny house beschikbaar hadden en gelukkig hadden ze dat. Het maakte mij oprecht niet uit waar het zou zijn. Aan zee had ik leuk gevonden, maar het werd uiteindelijk een tiny house op de Veluwe. Wát heerlijk is het daar.

→ Wil je ook slapen in een tiny house? Boek je tiny house bij Europarcs

Op Europarcs Beekbergen staan zes tiny houses aan de rand van het bos. Vijf ervan zijn voor twee personen en eentje is voor vier personen. Die is dus ietsje groter en ook anders vormgegeven dan de kleinste huisjes. Die kleintjes zijn eigenlijk een soort containers. Recht toe, recht aan. Zo’n zes meter lang en drie meter breed en daar binnenin is het interieur minimalistisch, maar modern, nieuw en voelt het toch echt als thuis.

De huisjes staan schuin achter elkaar met de voorzijden van elkaar af. Als je dus naar buiten je verandaatje op stapt, heb je privacy omdat je tegen de achterkant van het huisje voor je aankijkt. En ook als je je gordijnen opengooit, heb je niet meteen inkijk van je overbuurvrouw. De voorkant van het tiny house bestaat uit een grote raampartij met in het midden een deur, die drie functies heeft. Voordeur, achterdeur, tuindeur, waarom zou je er drie nemen als eentje dit allemaal tegelijk kan zijn?

 

Overnachten in een tiny house: de ervaring

Maar dit zijn allemaal feitelijkheden en feitelijkheden zijn geen ervaringen. En omdat de kwaliteit van alles in het leven wordt bepaald door hoe je dingen ervaart wil ik het vooral daar even over hebben. Vier jaar geleden verkocht ik mijn huis, ging ik reizen en sloeg ik mijn overgebleven spullen op in een loods. Tot de dag van vandaag staan ze daar, op vijf vierkante meter, want ik mis ze niet en ik heb ze niet nodig. Als je kiest voor het ‘vrije leven’ (hoewel dat meer een state of mind is) dan ontdek je van alles. Over het leven zelf. Wat je anders nooit ontdekt zou hebben.

Bijvoorbeeld dat je dus helemaal geen materiële dingen nodig hebt om je goed te voelen. De aarde vibreert op energie en als die energie hoog is, dan voel je je goed. (Dat gezegd hebbende: stel je eens voor hoeveel invloed jij als persoon kunt uitoefenen op de héle wereld als jouw energielevel hoog is. Je uplift de energie van de hele wereld ermee). Andersom is het heus ook waar. Want als je van mooie spullen houdt (zoals ik, ja hoor) kun je heel blij worden en dus hoog in je energie komen wanneer je bijvoorbeeld iets nieuws koopt.

Punt is, het gaat om de ervaring. Ervaar je iets als positief, dan draagt het bij aan je geluk; ervaar je iets als negatief, dan draagt het bij aan misery. Leg je focus dus eens op iets anders dan spullen en eens iets meer op je ervaringen, dan zul je merken dat er een shift gaat plaatsvinden in je kijk op het leven. Nu wil ik niet zeggen dat je dan maar je huis moet verkopen, afstand moet doen van alle materiële zaken die je hebt en je op wereldreis moet gaan en dan voorál in je eentje zoals ik deed, maar eigenlijk wil ik dat wel zeggen. Want hoe kun je beter achter de waarde van het leven komen, dan door het leven écht te ervaren?

 

Slapen in een tiny house op de Veluwe

Food for thought niet waar? De regie over je leven terugpakken kan op vele manieren en een tiny house kan daar een supergoed middel voor zijn. Ja, je moet inleveren op ruimte, maar je krijgt er zoveel andere ruimte voor terug. Financiële ruimte bijvoorbeeld, maar vooral ook mentale ruimte. Je leven wordt overzichtelijker, vrijer en minder afhankelijk. Je krijgt meer ruimte voor jezelf, voor elkaar en voor de wereld om je heen.

Er zijn gelukkig al flink wat mensen die dit licht hebben gezien en er is een heuse tiny house movement gaande in Nederland en dat vind ik fantastisch. Het feit dat dit kwartje bij steeds meer mensen valt vind ik echt super. De wereld heeft pioniers nodig, juist in deze tijd van klimaatverandering en wereldleiders die vanuit lage energieën de wereld proberen te leiden. En nu zie ik mezelf heus niet als een Greenpeace slash spirituele wereldverbeteraar, maar stiekem ook een klein beetje wel.

Anyway, I love tiny houses! Ook al is een tiny house klein, mijn gevoel erover voelt groots. Ik kan het dus enorm aanraden om een keer in een tiny house te gaan slapen en sowieso is heel de Veluwe prachtig, dus op deze manier gaat het dubbelop.

Wil je ook in een tiny house slapen? Leuk! Boek je tiny house bij Europarcs

 

Tiny house aan zee

Niet alleen op de Veluwe vind je veel tiny’s, in het hele land zijn ze inmiddels te vinden. Op reisblog galekkeropvakantie.nl vind je een overzicht van de leukste tiny houses aan zee. Go check it out!

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap