Uitzicht over drie landen vanaf de Boudewijntoren

Boudewijntoren

Vorige week was ik bij het Drielandenpunt in het allerzuidelijkste puntje van Nederland. Nabij het plaatsje Vaals komen drie landen bij elkaar en bij het ‘monument’ sta je in alle drie de landen tegelijkertijd. Met een voet in België, een hand in Duitsland en je hoofd in het Hollandse. Hoe leuk! Naast het punt staat bovendien een enorme uitkijktoren waar van af het uitzicht uiteraard ook over drie landen gaat. Ik ging er vorige week in en helemaal naar boven.

 

BOUDEWIJNTOREN DRIELANDENPUNT

Uitkijktoren met uitzicht over België, Duitsland en Nederland

Maar voordat ik verderga eerst dit. Hoe bijzonder het ook is dat er drie landen op een punt bij elkaar komen en je zelfs in alle drie tegelijkertijd kunt zijn, slaat het natuurlijk niet echt ergens op. Terwijl ik bovenop de Boudewijntoren stond zag ik geen lijn door het landschap gaan, er was nergens zoiets als een grens te zien. En dat komt omdat grenzen helemaal niet bestaan. Het ene grassprietje staat in België en het andere in Duitsland en ze hebben er beide geen idee van.

Het fascineerde me vroeger al. We gingen vaak op vakantie naar Duitsland en naast een van de huisjes waar we een zomer waren graasden koeien. Ik was uiteraard nog klein en vroeg me af of de koeien anders loeiden dan bij ons, maar natuurlijk wist ik daar meteen het antwoord op, want of course not! Een koe graast en loeit gewoon; weet zij veel in welk land zij is. In de koeienwereld bestaan geen grenzen, die bestaan alleen in de mensenwereld.

Stel je eens voor dat er geen landen zouden zijn. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Als er geen grenzen waren? Er zouden geen immigranten zijn, geen vluchtelingen, geen buitenlanders. Geen oorlog, geen nationaliteiten en dus geen nationalisme. We zouden allemaal wereldburgers zijn, wat we in feite natuurlijk ook gewoon zijn. De een op de ene plek op aard, de ander op de andere plek op aard. Maar allemaal voornamelijk gewoon mens; dat wat we in essentie zijn. Geen Nederlander, Duitser of Belg. Geen Turk, Marokkaan of Amerikaan, maar mens. De bias verdwijnt dan.

 

Boudewijntoren

Je snapt misschien dat zo’n Drielandenpunt voor het idee dan misschien leuk is, maar in feite natuurlijk nergens op slaat. Toch was ik er, want ik was in de buurt en wilde voor de vorm weleens voelen hoe het is om in drie landen tegelijkertijd te zijn. Zoals verwacht voelde ik helemaal niets, maar er was wel iets anders dat m’n aandacht trok: de grote uitkijktoren pal op het punt waar drie landen bij elkaar komen: de Boudewijntoren.

Hij is vijftig meter hoog en met de glazen lift die binnenin de toren naar boven zoeft, ben je in no time op het uitkijkplatform. De Boudewijntoren is bedoeld voor toerisme en dat is anders dan de Wilhelminatoren die ietsje verderop staat en al veel ouder is. De toren staat officieel op Belgisch grondgebied en is vernoemd naar de Belgische koning Boudewijn. De eerste toren werd gebouwd in 1970 en in 1993 helemaal afgebroken om plaats te maken voor de huidige toren van maar liefst vijftig meter hoog.

 

Drielandenpunt

Het leuke aan uitkijken vanaf de Boudewijntoren is dat je dus over drie landen uitkijkt. Op het platform worden de drie landen aangegeven, waardoor je precies weet waar je naar kijkt. Kijk je richting Duitsland, dan zie je de grote stad Aken (Aachen). Grote windmolens in de verte en de gebouwen van de stad ietsje dichterbij. Aan de Nederlandse kant kijk je uit op het Labyrinth, het restaurant beneden en het zuiden van Limburg. En vanaf de Belgische kant zie je een spoor en vooral veel bos en groen.

Ondanks dat ik niet geloof in grenzen was het heus bijzonder om op de Boudewijntoren te staan. Alleen om de uitzichten en of dat nou op Duits, Belgisch of Nederlands grondgebied is maakt niet zoveel uit. Toch heeft het ook echt wel wat. Het besef dat je dus in drie landen tegelijkertijd kunt zijn. Maar alleen dat gegeven al geeft des te meer aan hoezeer grenzen slechts een verzinsel zijn. Want als een grens tot doel heeft om af te scheiden, om te seperaten, om landen te onderscheiden, hoe kun je dan in drie tegelijk zijn?

 

Meer over de Boudewijntoren

 • de Boudewijntoren staat op Belgisch grondgebied;
 • de toren is vijftig meter hoog;
 • er is een glazen lift in de toren. (De trappen zijn in corona-tijd gesloten);
 • iets verderop – in Nederland – staat de Wilhelminatoren, ook een uitkijktoren;
 • de Boudewijntoren werd in 1970 gebouwd en in 1993 opnieuw gebouwd zoals het nu is.

 

Meer over het Drielandenpunt

 • het Drielandenpunt ligt bij het Nederlandse Vaals, het Duitse Aken (Aachen) en het Belgische Gemmenich. Vaals en Aken grenzen aan elkaar;
 • met een monument wordt het Drielandenpunt aangegeven. Er staan aan drie zijdes de vlaggen van de drie landen omheen;
 • het Drielandenpunt ligt op de Vaalserberg en dit is tevens het hoogste punt van Nederland. Er ligt een monument dat zegt dat je je op 322 meter hoogte bent;
 • het Drielandenpunt was ooit een Vierlandenpunt en daarmee tevens het enige Vierlandenpunt dat ooit ter wereld heeft bestaan;
 • er bestaan nog een heleboel andere drielandenpunten. België heeft er vier in totaal en Duitsland zelfs zeven;
 • bij het Drielandenpunt, aan de Nederlandse kant, is een labyrint aangelegd
 • het Drielandenpunt is vooral mooi qua omgeving. Je kunt er supermooi wandelen en fietsen. Verder zou ik voor dit punt niet per se omrijden.

 

Meer Nederland? Lees ook:

Meer Duitsland en België? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS