Op het Drielandenpunt bij Vaals in Limburg staat een enorme uitkijktoren van maar liefst vijftig meter: de Boudewijntoren. Je kan in deze toren met de trap of lift helemaal naar boven en vanaf daar heb je een fenomenaal uitzicht over drie landen: België, Duitsland en Nederland. Tijdens m’n roadtrip door Duitsland begin ik in Aachen en op de eerste dag ga ik weer even terug de grens over om bij het Drielandenpunt te komen. Ik ga naar de top van de Boudewijntoren en geniet van het uitzicht.

 

 

BOUDEWIJNTOREN DRIELANDENPUNT VAALS

Uitkijktoren met uitzicht over België, Duitsland en Nederland

Maar voordat ik verderga eerst dit. Hoe bijzonder het ook is dat er drie landen op een punt bij elkaar komen en je zelfs in alle drie tegelijkertijd kunt zijn, slaat het natuurlijk niet echt ergens op. Want toen ik bovenop de Boudewijntoren stond zag ik geen lijn door het landschap gaan die een grens zou aangeven. Grenzen zijn niet te zien en dat komt omdat ze eigenlijk helemaal niet bestaan. Ze bestaan slechts omdat we ze bedacht hebben; het zijn niet meer dan verzinsels om grondgebieden te verdelen en af te scheiden. 

Grenzen fascineerden me vroeger als kind al. Ik groeide op in een dorp zo ongeveer op de grens met Duitsland. De huizen zagen er voorbij die grens opeens anders uit en de verkeersborden waren anders, maar de weilanden, de bomen en de bossen waren gelijk. De koeien graasden gewoon, een Duitse koe loeide niet anders dan een Nederlandse. In de koeienwereld bestaan geen grenzen, die bestaan alleen in de mensenwereld. In onze fantasie die we voor waarheid hebben aangenomen.

Maar stel je eens voor dat er geen grenzen zouden zijn. En dat er dus geen landen zouden zijn. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Er zouden geen immigranten zijn, geen vluchtelingen, geen buitenlanders. Geen oorlog, geen nationaliteiten en dus geen nationalisme. Veel reizigers zouden hun zogenaamde reislust verliezen omdat er geen landen meer af te vinken zouden zijn. We zouden allemaal wereldburgers zijn, wat we in feite natuurlijk ook gewoon zijn. De een op de ene plek op aard, de ander op de andere plek op aard. Allemaal mens; dat wat we in essentie zijn. Zeker door te leven als nomad voel je enórm we met al onze verschillen juist allemaal hetzelfde zijn.

 

Uitkijktoren Drielandenpunt Vaals: de Boudewijntoren

Zo’n Drielandenpunt is voor het idee echt wel leuk, maar het slaat niet echt ergens op. Toch was ik er, want ik was in de buurt en wilde weleens voelen hoe het is om in drie landen tegelijkertijd te zijn. Het is een rare gewaarwording. Als grenzen zijn bedoeld om te scheiden, hoe kun je dan als een volledig persoon in drie landen tegelijkertijd zijn? Ik zou op z’n minst uit elkaar gereten moeten zijn, maar dat gebeurde niet. Geen zorgen dus. Het Drielandenpunt bezoeken is zonder levensgevaar.

Op het Drielandenpunt staat los van drie vlaggen van de landen nog iets imposants: de Boudewijntoren. Een uitkijktoren waar vanaf je over alle drie landen uitkijkt. Hij is vijftig meter hoog en met de glazen lift die binnenin de toren naar boven zoeft, ben je in no time op het uitkijkplatform. De Boudewijntoren staat officieel op Belgisch grondgebied en is vernoemd naar de Belgische koning Boudewijn en de huidige toren staat er sinds 1993.

 

Drielandenpunt Vaals

Het leuke aan uitkijken vanaf de Boudewijntoren is dat je dus over drie landen uitkijkt. Op het platform worden de drie landen aangegeven, waardoor je precies weet waar je naar kijkt. Kijk je richting Duitsland, dan zie je de grote stad Aken (Aachen). Grote windmolens in de verte en de gebouwen van de stad ietsje dichterbij. Aan de Nederlandse kant kijk je uit op het Labyrinth, het restaurant beneden en het zuiden van Limburg. En vanaf de Belgische kant zie je een spoor en vooral veel bos en groen.

Ondanks dat ik niet geloof in grenzen was het heus bijzonder om op de Boudewijntoren te staan. Alleen om de uitzichten en of dat nou op Duits, Belgisch of Nederlands grondgebied is maakt niet zoveel uit. Toch heeft het ook echt wel wat, zo’n Drielandenpunt. Landen zijn meer dan z’n grenzen en vlaggen. Het zijn de mensen die de landen en de culturen maken. Hoe tof is het dan dat op één punt drie verschillende talen, culturen, gewoontes en gebruiken bij elkaar komen?

 

Meer over de Boudewijntoren

  • de Boudewijntoren staat op Belgisch grondgebied;
  • de toren is vijftig meter hoog;
  • er is een glazen lift in de toren. (De trappen zijn in corona-tijd gesloten);
  • iets verderop – in Nederland – staat de Wilhelminatoren, ook een uitkijktoren;
  • de Boudewijntoren werd in 1970 gebouwd en in 1993 opnieuw gebouwd zoals hij nu is.

 

Meer over het Drielandenpunt in Vaals

  • het Drielandenpunt ligt bij het Nederlandse Vaals, het Duitse Aken (Aachen) en het Belgische Gemmenich. Vaals en Aken grenzen aan elkaar;
  • met een monument wordt het Drielandenpunt aangegeven. Er staan aan drie zijdes de vlaggen van de drie landen België, Duitsland en Nederland;
  • het Drielandenpunt ligt op de Vaalserberg en dit is tevens het hoogste punt van Nederland. Er ligt een monument dat zegt dat je je op 322 meter hoogte bent;
  • het Drielandenpunt was ooit een Vierlandenpunt en daarmee tevens het enige Vierlandenpunt dat ooit ter wereld heeft bestaan;
  • er bestaan nog een heleboel andere drielandenpunten. België heeft er drie in totaal en Duitsland zelfs zeven;
  • bij het Drielandenpunt, aan de Nederlandse kant, is een labyrint aangelegd;
  • het Drielandenpunt is vooral mooi qua omgeving. Je kunt er súper mooi wandelen en fietsen.

 

Meer Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

 

Meer Duitsland en België? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER DUITSLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap