Het Spingendal in Twente wordt de tuin van Nederland genoemd en wanneer je er bent begrijp je meteen waarom. Pas de laatste jaren ben ik de omgeving waarin ik ben opgegroeid beter leren waarderen en zo ook het Springendal. Als klein meisje kwam ik er al en dan vooral vaak met m’n opa en oma die er echt vlakbij woonden, maar veel verder dan de speeltuin gaat m’n herinnering niet. Nu geniet ik er van de natuur; het is de perfecte plek om te wandelen in Twente.

 

 

 

 

WANDELEN IN TWENTE: HET SPRINGENDAL

Herfstwandeling in de natuur van de tuin van Nederland

Afgelopen week trok ik m’n wandelschoenen aan (maar niet heus, ik heb alleen m’n witte sneakers; de rest van m’n schoenen ligt in een opslagloods, aangezien ik geen vaste verblijfsplek heb) en toog naar het Springendal om te gaan wandelen. Samen met een vriendin volgde ik de Bronnenroute, waarin we over open velden, door het bos, langs beekjes, vijvers en over bruggetjes zo’n vijf kilometer liepen. Af en toe stopten we om te genieten van de plekken waar we op die momenten waren die bovendien uitnodigden om diepgaande gesprekken te voeren.

Ik hou van wandelen en zeker in de herfst. In deze bijzondere tijd breng ik deze herfst veel tijd door in Twente, m’n geboortegrond. Ik had geen strak plan voor 2020 en ik heb geen idee waar ik nu zou zijn geweest als corona niet was gekomen, maar het is fijn om in deze bijzondere tijd in de buurt te zijn van familie en vrienden. Dus geniet ik van het thuis zijn en… van m’n eerste herfst sinds 2017!

Wandelen in Twente

 

Waar ligt het Springendal

Het Springendal is een natuurgebied van 365 hectare oppervlakte in Noord-Oost Twente en ligt in de buurt van het pittoreske plaatsje Ootmarsum. Het gebied grenst aan Duitsland en is wat je noemt een behoorlijke uithoek. Ik groeide er in de buurt op en als kind kwam ik heel vaak op het Springendal, hoewel wij het op z’n Twents uitspraken als Spring’ndal. Google Maps kent de plek, dus het is gemakkelijk er naar toe navigeren. En ook al ben je er zo ongeveer in the middle of nowhere, de wegen zijn prima en zelfs verhard.

Springendal

Springendal op de kaart

 

Natuurgebied

Anders dan de naam misschien doet vermoeden wordt er op het Springendal niet per se veel gesprongen, maar het gebied dankt z’n naam aan de drie bronnen die er ontspringen. Deze bronnen zien eruit als vijvers of meertjes en voeden drie beken die door het hele gebied kronkelen. Maar er is nog veel meer natuurpracht in het dal. Lommerrijke bossen, watervalletjes, weilanden, boerderijen en heidevelden typeren het landschap en er dwars doorheen lopen fiets- en wandelpaden.

 

Wandelen in Twente: wandelroutes Springendal

Er zijn vijf aangelegde routes op het Springendal en die zijn qua moeilijkheidsgraad allemaal gelijk, maar qua afstand niet. De vier gekleurde routes zijn korte routes van maximaal vijf kilometer en het Boswachterspad is ongeveer al die vier routes samen. De routes zijn aangelegd door Staatsbosbeheer en zijn heel gemakkelijk te volgen doordat ze goed worden aangegeven. De beginpunten zijn allemaal verschillend, maar beginnen en eindigen allemaal bij een parkeerplaats.

→ Hier vind je de wandelroutes Springendal van Staatsbosbeheer

Heideroute

De Heideroute is een wandelroute van 3,2 kilometer en gaat langs een heideveld dat ontstaan is uit het onland dat er ooit lag. Het heideveld heet de Paardenslenkte en het uiterste noordoostelijke puntje van de route ligt op de Nederland-Duitse grens. De Heideroute is op de kaart de oranje route.

Afstand: 3,2 kilometer

Kleur route: oranje

Startpunt:
P-plaats Brandtoren
Brandtorenweg 4
Hezingen

→ Hier vind je de Heideroute van Staatsbosbeheer

Esroute

De Esroute is een wandelroute van 3,6 kilometer door weilanden, langs kronkelende beekjes, dwars door het bos en langs een typisch Twentse boerderij De Meerbekke. De Esroute is de gele route op de kaart.

Afstand: 3,6 kilometer

Kleur route: geel

Startpunt:
P-plaats Bouwmansweg
Hezingen

→ Hier vind je de Esroute van Staatsbosbeheer

Sprengenroute

De Sprengenroute is een wandelroute van 4,1 kilometer en is een gevarieerde route die door bos, langs akkers, grafheuvels en een urnenveld gaat. De route ligt in het zuiden van het Springendal. De Sprengenroute is de rode route op de kaart.

Afstand: 4,1 kilometer

Kleur route: rood

Startpunt:
P-plaats Blauweweg
Blauweweg

Hezingen/Nutter

→ Hier vind je de Sprengenroute van Staatsbosbeheer

Bronnenroute

De Bronnenroute is niet alleen de langste van de korte afstandsroutes van 4,7 kilometer lang, maar is ook de meest idyllische route. De route gaat over velden, langs akkers en hooilanden, dwars door het bos, langs konkelende beekjes en langs beide bronvijvers die het Springendal rijk is. Het is de groene route.

Afstand: 4,7 kilometer

Kleur route: groen

Startpunt:
P-plaats Brandtoren
Brandtorenweg 4
Hezingen

→ Hier vind je de Bronnenroute van Staatsbosbeheer

Boswachterspad

Het Boswachterspad is met 18 kilometer de langste wandelroute op het Springendal. De route is de meest afwisselende en beslaat grotendeels over de vorige vier routes. Je ontdekt tijdens deze wandeling het echt Twentse landschap: heidevelden, akkers, hooivelden, bossen, beekjes, vijvers en ouderwetse boerderijen.

Afstand: 18 kilometer

Kleur route: grijs

Startpunt:
P-plaats Brandtoren
Brandtorenweg 4
Hezingen

→ Hier vind je het Boswachterspad van Staatsbosbeheer 

Springendal collage

 

Bronnenroute Springendal

De Bronnenroute is de bekendste route op het Springendal en wordt door Staatsbosbeheer als officiële wandelroute aangemerkt. Het beginpunt is ten westen van het gebied en gaat over een kale vlakte via het bos, om de vijvers in oostelijke richting. Op de borden wordt de route als groene route aangemerkt en het wandelpad wordt met pijltjes onderweg duidelijk aangegeven.

In vijf kilometer wandelden we dwars door de herfst. Bruine bladeren knarsten onder onze voeten in het lommerrijke bos, paddestoelen priekten uit de grond en de bruggetjes over de beekjes waren glad van nevel en dauw. Soms waren we in dicht bebost gebied en dan plots op een open vlakte, het ene moment trotseerden we drek en het andere moment liepen we door weilanden met nieuw gezaaide gewassen. Op een enkele uitgelaten hond na zagen we gek genoeg geen dieren, maar wel de bekende bronvijvers. Eerst de grote, die omgeven door herfsttinten er vanaf sommige plekken uitzag als een ansichtkaart en waar we bijna helemaal omheen liepen. En toen de kleine, waar langs een beekje liep dat we passeerden over bruggetjes en uiteindelijk weer overging in bos.Wandelen in Twente grote bronvijverGrote BronvijverWandelen in Twente

 

Hoe kom je er?

Het Springendal ligt in Noord-Oost Twente, vlakbij de plaatsjes Ootmarsum, Vasse en Hezingen. De A1 gaat dwars door Nederland van Amsterdam naar Duitsland en is de enige snelweg die naar Twente leidt. Voor de grens neem je de twee na laatste afslag 32 richting Ootmarsum. Via het plaatsje Oud-Ootmarsum rij je vervolgens richting Springendal. Het gebied is bekend bij Google Maps, dus het is gemakkelijk er naar toe navigeren. En ook al ben je er zo ongeveer in the middle of nowhere, de wegen zijn prima en zelfs verhard.

Meer over Ootmarsum? Marcella schreef een heel mooi stukje over dit mooie pareltje: Ootmarsum, historisch pareltje in Twente

Meer inspiratie over een Twentse wandeling? Wat dacht je van de Holterberg op de Sallandse Heuvelrug? Laat je inspireren door het artikel op ‘Is het nog ver’: Wandelen op de Holterberg

 

Overnachten

Een bezoekje aan het Springendal is heel goed te combineren met een verblijf in Ootmarsum. Er zijn campings, glampings, hoeves, veel B&B’s, boutiquehotels, maar ook grotere hotels en zelfs natuurhuisjes in de landelijke, Twentse omgeving. Maar ook tijdens een stedentrip Enschede kun je heel gemakkelijk een uitstapje naar het Springendal maken.

Lees ook: Wat te doen in Enschede? 12x tips voor je stedentrip

 

Leuke plekken om te overnachten in de buurt van het Springendal:

Overnachten in de buurt van het Springendal en Ootmarsum? Er zijn legio mogelijkheden. Boek je kamer bij Booking.com


Booking.com

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap