Er lag sneeuw tijdens ons weekend in de Winter Efteling, dus qua timing hadden we geen beter weekend kunnen uitzoeken. De zon stond hoog en kleurde de hemel helderblauw. Een enkel wolkje dreef voorbij, maar dat deed niets af aan dat fijne wintergevoel. We sliepen in Bosrijk en slenterden twee dagen in de kou door het oudste attractiepark van Nederland. Welkom bij de Winter Efteling.

 

 

WEEKENDJE WINTER EFTELING IN BOSRIJK KAATSHEUVEL

Het sprookjesbos, de Droomvlucht, de Baron en Klaas Vaak

 

Winter Efteling Bosrijk

We sliepen in een vrijstaand huisje van steen aan het bos met tuindeuren die we toch maar lekker dicht lieten. De keuken had een barretje, er was een grote eettafel, een gezellige zithoek en een grote trap naar boven met drie slaapkamers. De slaapmutsen van Klaas Vaak hingen voor ons klaar en alsof dat nog niet genoeg was vielen we ‘s nachts na pizza, bier en wijn in slaap onder ons Klaas Vaak-dekbed.

Bosrijk heeft ruim opgezette huisjes en appartementen en hoort bij de Efteling. Alleen voor laden en lossen mag je er met de auto doorheen, verder is het er stil en autovrij. Bij de Efteling kom je lopend of met het treintje dat heen en weer rijdt om gasten van Bosrijk naar de Efteling te brengen en weer terug.

Sprookjesachtig overnachten in Bosrijk? Zoek en boek je huisje in de Efteling!

Bosrijk Klaas Vaak

 

Sprookjesbos

Als we de eerste dag wakker worden togen we meteen naar het sprookjesbos. Wat ik niet wist is dat de Efteling ooit begon ooit als dit zes hectare tellende bos dat gemaakt is door Anton Pieck. Het sprookjesbos beeldt 29 verhalen en sprookjes uit van de gebroeders Grimm, Hans Christian Andersen en Charles Perrault. Sommige sprookjes zijn er al sinds het begin, maar de nieuwste is het verhaal van Pinokkio en bestaat pas sinds vorig jaar.

Kleine meisjes van twee jaar vinden het er geweldig en zo ook mijn lieve nichtje. Bij de ingang heeft ze een kort gesprekje met Roodkapje die ze na afloop een high five geeft, waar ze de volgende ochtend uitgebreid over vertelt. Bij de zeven geitjes ziet ze de wolf voor de deur staan die niet naar binnen kan, waarover ze een dag later nog praat. En bij het huis van snoep waar Hans en Grietje achter de tralies zitten, zegt ze constant “Kibbel, kabbel, kuisje, wie kabbelt aa mij huisje?”.

Haar vingertje wijst constant terwijl ze “Kijk! Kijk!” roept en wij kijken allemaal met haar mee. Ze ziet Doornroosje slapen en rode schoentjes dansen. Bij Holle Bolle Gijs mag ze een prulletje in zijn open mond gooien en de nek van Langnek wordt steeds langer en dan weer korter, maar dat lijkt haar niet zo te deren.

 

Attracties Winter Efteling: Droomvlucht, Baron 1898 en de Vliegende Hollander

Sinds eind jaren ’70 is de Efteling niet alleen maar een sprookjesbos, maar een echt attractiepark. De achtbanen zijn helaas dicht tijdens de Winter Efteling en dat vind ik jammer. Ik weet nog van vroeger hoe tof ik de Python en de Pegasus vond. Maar de achtbaan die wél open was, is de Baron 1898 en dat maakte eigenlijk alles goed. De Baron stort namelijk direct aan het begin van de rit 37 en een halve meter recht naar beneden, dus als je van een beetje sensatie houdt, zit je in deze divecoaster helemaal goed.

De Pagode was geopend en gaf ons een spectaculair uitzicht over niet alleen het park, maar zelfs over heel de omgeving. De Fata Morgana sloegen we over. In de Bobslee werden we steenkoud en het Spookslot was niet zo spooky als we hadden verwacht, maar wel heel mooi gemaakt. Jokie en Jet waren aanwezig en mochten met mijn nichtje op de foto. In Vogelrok gingen we nog even heel hard door het donker en de Vliegende Hollander en Joris en de Draak waren gesloten.

 

Winter Efteling

Maar wat de Winter Efteling echt leuk maakt? Ondanks dat lang niet alle attracties geopend zijn, vind je op allerlei pleintjes waar zomers niets gebeurt, gezelligheid en winterse taferelen. Er zijn overal muziekgroepen, zangers, kraampjes met soep, glühwein en warme chocomelk met slagroom. Onder de warme heaters kun je prima toeven en opwarmen om je daarna weer te laten bevriezen in de attracties. Het is er zo gezellig dat je er bijna van de winter gaat houden.

 

Efteling weetjes:

  • De Winter Efteling is geopend van half november tot 31 januari;
  • De Efteling is het oudste attractiepark van Nederland en bestaat al sinds 1952;
  • De Efteling hoort bij de 25 meest bezochte attractieparken van de wereld;
  • De Efteling begon ooit met het Sprookjesbos en is later uitgebreid met attracties om de concurrentie bij te kunnen houden;
  • De Efteling heeft niet alleen vakantiepark Bosrijk om te overnachten, maar ook het Efteling Hotel;
  • De Pagode in het park wordt tot 45 meter hoog en de nek van Langnek is 4,8 meter lang.

 

Meer Nederland? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap