Eerste trip van 2017: Weekendje Winter Efteling

Efteling

Achtbanen, de Droomvlucht, warme chocomelk, Jokie en Jet en natuurlijk het sprookjesbos. De Efteling is niet zomaar een attractiepark. De Efteling is een ware wereld vol wonderen. En in de winter des te meer. Lees mee en laat je betoveren!

Er lag sneeuw. De dagen voordat we aankwamen sneeuwde het volop, waardoor de wereld van het oudste attractiepark van ons land winters wit was. Precies zoals de Winter Efteling bedoeld is. De zon stond hoog en kleurde de hemel helderblauw. Een enkel wolkje dreef voorbij, maar dat deed niets af aan het feit dat we het perfecte weekend hadden uitgezocht voor een weekendje volop winter. Vorig weekend welteverstaan.

WEEKENDJE WINTER EFTELING IN KAATSHEUVEL

HET SPROOKJESBOS, DE DROOMVLUCHT, DE BARON EN EEN HUISJE IN BOSRIJK

 

Bosrijk

Een vrijstaand huisje van steen met tuindeuren naar het achtergelegen bos, vanwaar we achterlangs naar de hoofdingang van vakantiepark Efteling Bosrijk kunnen lopen. Een keuken met een barretje, een grote eettafel, een gezellige zithoek en een grote trap naar boven, waar drie slaapkamers zijn. Ons huisje in Bosrijk is groot genoeg voor ons zessen en ligt heerlijk rustig in een wit winters bos. De slaapmutsen van Klaas Vaak hangen voor ons klaar en ‘s nachts na het verorberen van een pizza, snacks en veel wijn en bier vallen we allemaal in een diepe slaap onder ons bijpassende Klaas Vaak-dekbed.

Bosrijk is een vakantiepark met ruim opgezette huisjes en appartementen, hoort bij de Efteling en ligt op steenworp afstand van het pretpark. Alleen voor laden en lossen rijden er auto’s door het park, verder is het er stil en autovrij. Bij de Efteling kom je te voet of met het treintje dat af en aan rijdt om gasten van het vakantiepark naar het park van onder andere het sprookjesbos, de Fata Morgana, de Baron en de Droomvlucht te brengen.

Winter Efteling BosrijkWinter Efteling Bosrijk

 

Sprookjesbos

Als we de eerste dag wakker worden togen we meteen naar het uit 1952 stammende sprookjesbos. De Efteling begon ooit met dit zes hectare tellende bos gemaakt door Anton Pieck, vol verhalen van de gebroeders Grimm, Hans Christian Andersen en Charles Perrault. De uitgestippelde route in het bos brengt zijn bezoekers langs 29 sprookjes; sommige zijn er al sinds het begin, maar de nieuwste is het verhaal van Pinokkio en bestaat pas sinds vorig jaar.

Kleine meisjes van twee jaar vinden het er geweldig en zo ook mijn lieve nichtje. Bij de ingang heeft ze een kort gesprekje met Roodkapje die ze na afloop een high five geeft, waar ze de volgende ochtend uitgebreid over vertelt. Bij de zeven geitjes ziet ze de wolf voor de deur staan die niet naar binnen kan, waarover ze een dag later nog praat. En bij het huis van snoep waar Hans en Grietje achter de tralies zitten, zegt ze constant “Kibbel, kabbel, kuisje, wie kabbelt aa mij huisje?” en bij het kasteel ziet ze een man die lekker ligt te slapen.

Haar vingertje wijst constant terwijl ze “Kijk! Kijk!” roept en wij kijken allemaal met haar mee. Ze ziet Doornroosje slapen en rode schoentjes dansen. Bij Holle Bolle Gijs mag ze een prulletje in zijn open mond gooien en de nek van Langnek wordt steeds langer en dan weer korter, maar dat lijkt haar niet zo te deren.

Winter Efteling sprookjesbosWinter Efteling sprookjesbosWinter Efteling sprookjesbosWinter Efteling sprookjesbos

 

Droomvlucht

Wat er vroeger nog niet was in de Efteling, is de Droomvlucht, hoewel deze al in 1993 werd geopend. In ongeveer zes minuten zweef je in een gondel door verschillende werelden van elfen, trollen, geesten, pratende bomen en een eenhoorn. Elke wereld heeft een eigen thema. Via het Kastelenrijk kom je in het Wonderwoud waar het herfst is, vanuit de Elfentuin beland je in de sterrenhemel en na het Zompenwoud en Droommoeras word je weer wakker geschud. Een prachtige vlucht, mooi gemaakt en opgezet.

Winter Efteling

 

Attracties in de Winter Efteling

Sinds eind jaren ’70 is de Efteling een echt attractiepark vol met achtbanen en andere wilde attracties. De Python is ongeveer even oud als ik en ik weet nog van vroeger dat ik de twee loopings en twee kurkentrekkers fantastisch vond. Helaas is deze achtbaan tijdens de Winterefteling dicht, evenals de houten achtbaan de Pegasus. De achtbaan die wél open was, is de Baron 1898. Deze nieuwste sensatie met meerdere over-de-kop-momenten is fantastisch, vooral als je niet helemaal vastgedrukt in je stoel zit en je af en toe los raakt van je zitting. Het voelt alsof je vliegt! Maar dé highlight van de divecoaster, zoals deze vriend ook wel wordt genoemd is de afgrond waarin je 37,5 meter recht naar beneden stort. Mágisch!

De Pagode was geopend en gaf ons een spectaculair uitzicht over niet alleen het park, maar zelfs over de wijde omgeving. De Fata Morgana sloegen we over. In de Bobslee werden we steenkoud en het Spookslot was niet zo spooky als we hadden verwacht, maar wel heel mooi gemaakt. Jokie en Jet waren aanwezig en mochten met mijn nichtje op de foto. Carnaval Festival sloegen we over, in Vogelrok gingen we nog even heel hard door het donker en de Vliegende Hollander was gesloten. Joris en de Draak deden ook niet mee in de Winter Efteling, terwijl het stoomtreintje kilometers aflegde om gasten van de ene naar de andere plek te vervoeren. Zonder vertraging, ondanks de sneeuw.

Winter Efteling

Winter Efteling

 

Winter Efteling

Wat er zo winters aan de Winter Efteling is? Los van het feit dat de weersomstandigheden het niet toelaten om alle attracties open te gooien, vind je op allerlei pleintjes binnen het park gezelligheid en winters vertier. Muziekgroepjes, zangers, tentjes waar soep, glühwein en warme chocomelk met slagroom gedronken kan worden, het kan niet op. Onder de warme heaters is het heerlijk toeven en opwarmen om daarna weer kleumend van de kou uit een achtbaan te komen. De gezelligheid, de muziek en de sfeer zorgen ervoor dat je ondanks de kou heerlijk kunt ontspannen. Je gaat er warempel van de winter houden!

Winter EftelingWinter Efteling

 

Wist je dat…

  • De Winter Efteling van half november tot 31 januari plaatsvindt? Voor dit jaar heb je dus nog twee dagen, maar volgend jaar barst het spektakel weer los;
  • De Efteling het oudste attractiepark van Nederland is en al bestaat sinds 1952?
  • De Efteling hoort bij de 25 meest bezochten attractieparken van de wereld? (Bron: Wikipedia)
  • De Efteling ooit begon met alleen het Sprookjesbos en het later is uitgebreid met attracties om de concurrentie bij te kunnen houden?
  • De Efteling niet alleen vakantiepark Bosrijk heeft, maar ook het Efteling Hotel waar je kunt verblijven?
  • De Pagode in het park tot 45 meter hoog wordt en de nek van Langnek 4,8 meter lang is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS