Fotogeniek, idyllisch, knus, gezellig, authentiek, pittoresk. Welk superlatief je ook kiest, ze zijn allemaal toepasbaar op het prachtige Monschau in Duitsland. Gelegen in een diepe vallei en alsnog op 420 hoogte ligt dit stadje dat al in de twaalfde eeuw bestond. Het stadje is zo fotogeniek dat zelfs de straatstenen fotowaardig zijn. Het is er netjes, gestroomlijnd en sophisticated, maar niet overdreven. Lass uns nach Monschau gehen!

 

 

MONSCHAU DUITSLAND

Het mooiste plaatsje in de Duitse Eifel

Wanneer ik de stad halverwege september bezoek is het er bijzonder gezellig druk met volle terrasjes, drukke straten met rondstruinende mensen en daardoor veel levendigheid. Ik verwachtte veel van Monschau, want ik had er al veel over gehoord, gelezen en van gezien en hoewel iets dan vaak tegenvalt, is dat in Monschau allesbehalve het geval. Monschau is prachtig, misschien wel het mooiste plaatsje van Duitsland.

 

Het verhaal

Monschau ontstond in 1205 met de bouw van een burcht – die er nog steeds staat – als gevolg van de bouw van een klooster in de buurt. In 1366 werd Monschau officieel een stad en in de achttiende eeuw ontpopte het zich tot een textielstad met handel over de hele wereld. Een van de grootste grondleggers van de textielproductie was Johann Scheibler en mede door deze economische voorspoed werd Monschau tot wat het vandaag de dag nog steeds is.

 

Bezienswaardigheden Monschau

Ook al is heel Monschau een bezienswaardigheid, er zijn een aantal dingen die eruit springen en die Monschau zo typisch maken. Dit zijn een aantal van die bezienswaardigheden die je echt even moet bezichtigen wanneer je in dit prachtige stadje bent.

 

Rivier Rur

De Rur is de rode draad van Monschau en kom je steeds opnieuw weer tegen tijdens het wandelen door de stad. De rivier is op sommige plekken nog fotogenieker dan Monschau zelf. Net buiten de stad stroomt hij kabbelend door de groene, bosrijke omgeving en in de stad wordt de rivier omlijst door mooie gevels van knusse huisjes. Middenin het centrum bij het Rode Huis vind je een prachtige, zelfs romantische brug die dwars over de rivier gaat en waar vanaf je een schitterend uitzicht hebt.

Rurbach Monschau

 

Rotes Haus

Het Rode Huis is het huis dat tijdens de florerende textiel-dagen werd gebouwd door textielbaron Scheibler. Het is een imposant, niet te missen gebouw middenin het centrum, pál aan de Rur en dient tegenwoordig als museum waar van alles van Scheibler terug te vinden is.

 

Stadskerk

Het is een van de schattigste kerken die ik ooit zag en dat komt onder andere door het uiterlijk van de kerk zelf, maar vooral ook door de idyllische ligging ervan. Aan de Rur, bij een romantische brug, naast het imposante Rotes Haus. Van de voordeur tot aan de koepel, de kerk van Monschau is een plaatje.Monschau

 

Vakwerkhuizen

Wanneer je aan Duitsland of aan de Eifel specifiek denkt, dan denk je aan vakwerkhuizen en die zijn er in Monschau dan ook volop. Voorbij de markt langs de Rur staat een hele rij vakwerkhuizen met witte gevels en zwart-, bruin of roodomlijste vakken. Typisch Duits, typisch Monschau.

vakwerkhuizen Monschau

 

Marktplein

Monschau is niet groot. Er loopt één centrale straat door de stad – de Rurstraat – en die loopt van de brug bij het Rode Huis tot aan de markt. De markt is het gezelligste plein van de stad en staat vol met bankjes om op neer te ploffen na het slenteren en bovendien bomvol terrasjes. Tijdens mijn bezoek is het er gezellig druk in het septemberzonnetje. Aan de markt stat ook een mooie kerk.

markt Monschau

 

Burcht

De burcht die ik zonet al noemde en die de bron van het ontstaan van de stad is, staat nog steeds bovenop een heuvel te pronken, hoewel er niet veel meer over is van de originele staat. Hij is door oorlogen verwoest en nooit meer goed opgebouwd en sinds hij in particulier bezit is, wordt er door de eigenaar niet veel aandacht meer aan besteed. Zonde, maar waar.

 

Winkelen in Monschau

In de Rurstraat, de centrale straat van de stad barst het van de winkels als bakkerijen, boutiekjes en kledingwinkeltjes. Af en toe afgewisseld met een horeca-zaak – of dat nou een hotel, café of restaurant is – is de Rurstraat de plek waar je moet zijn als je gezellig inkopen wilt doen.

Rurstraat MonschauMonschau

 

Waar ligt Monschau?

Monschau ligt niet ver van de Nederlandse (Limburgse) grens en op maar vier kilometer van de Belgische, waardoor het gemakkelijk te bereiken is met de auto. Monschau ligt in de Duitse Eifel, een heel mooi, heuvelachtig en zelfs vulkanisch gebied waar je goed kunt wandelen en fietsen. Een mooie regio om op vakantie te gaan of een weekend weg te gaan en doe dat ook vooral. Monschau is klein en de omgeving is groots en wijds; er valt heel veel te ontdekken en ondernemen.

Lees ook: EIFELSTEIG | Wandelen in de Eifel in Duitsland: twee etappes van de Eifelsteig

 

Overnachten

De Eifel is een populair vakantiegebied. Of je nou Monschau als uitvalsbasis neemt of tijdens je bezoek aan de regio een dagje in de stad doorbrengt maakt niet zoveel uit. Er is een heleboel keuze.

Booking.com

 

 

Meer Duitsland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER DUITSLAND

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap