Knus, gezellig, vers, hip en zoet, dat typeert Pluk Amsterdam. Van achter het paleis op de Dam tot de Prinsengracht bevinden zich de iconische 9 straatjes en in die straatjes vind je allerlei superhippe winkels, boetiekjes en lunchtentjes. Een van die tentjes springt eruit en dat komt omdat het er zo aandoenlijk is. Vers fruit in manden, zoetigheid op de marmeren balie slash bar, een vide waar de gasten kunnen zitten en een spiegelwand met allerlei snuisterijen die ook nog eens te koop zijn. Pluk Amsterdam heeft het allemaal en het is moeilijk je in te houden als je gaat bestellen. Welkom bij Pluk!

 

 

PLUK AMSTERDAM | de 9 straatjes

Lunch hotspot in de Negen Straatjes van Amsterdam

Voordat ik verder vertel, eerst een klein beetje geschiedenis van Pluk’s locatie, de Negen Straatjes. In de zeventiende eeuw floreerde Amsterdam van de welvaart en voorspoed. Omdat de binnenstad al gauw te klein werd, werd het centrum uitgebouwd. De drie beroemdste grachten ontstonden, het paleis op de Dam werd gebouwd en ertussenin ontstonden de 9 straatjes. De panden in de straatjes werden gebouwd om ambacht, handel en cultuur te laten plaatsvinden en dat wordt tegenwoordig nog steeds uitgedragen. In de jaren ’90 werd de term Negen Straatjes bedacht en een strategie ontwikkeld om het gebied bekender te maken door de straten tussen de grachten meer met elkaar te verbinden.

In de Negen Straatjes van vandaag vind je boetiekjes, authentieke winkels, kunstgalerieën en bijzondere horeca. Je hebt een dikke portemonnee nodig als je er wil shoppen of lunchen, maar tijdens een dagje Amsterdam is het echt leuk om door de straatjes te slenteren. In de Reestraat vind je het leuke en authentieke tentje Pluk Amsterdam. Pluk is een ontbijt-/lunchroom met een breed assortiment aan verse ingrediënten, huisgemaakte baksels en een interieur dat helemaal van nu is. Met veel wit, industriële accessoires en vintage meubilair is Pluk écht een leuke hotspot. Bij elk bezoek aan Amsterdam loop ik er even binnen.

PlukPluk gevel

 

Ontbijten en lunchen bij Pluk Amsterdam

Smooties, sapjes, worteltaart, homemade tonijnsalade, pannenkoeken, bowls, sandwiches en ook gewoon koffie. Bij Pluk kun je van alles krijgen en alles wordt vers bereid en dat maakt Pluk een heerlijk plekje. Met mijn achtergrond in de gastvrijheidsindustrie is er op het personeel – de zogenaamde happy Plukkers – weliswaar het een en ander aan te merken, maar dit gebeurt vaker in Amsterdam en dan vooral dit deel van de stad. Leuk is het niet, maar je bent nou eenmaal in de grote stad! Pluk is hip en modern en bovendien dus ontzettend Amsterdams in de moderne zin van het woord, maar toch trekt deze leuke plek me elke keer weer om te gaan lunchen of ontbijten. Met een speciaal ontbijtmenu kun je er heel goed je dag beginnen en tijdens een dagje shoppen eet je je buik vol met een gezonde lunch. Pluk is echt een fijn plukkie, euh plekkie.

Pluk vide

 

Pluk winkeltje

En het allerleukste is nog… alles bij Pluk is te koop! Van de koffiemokken tot de servetten en van decoratieve mandjes en bakjes tot kaartjes, posters en andere stationary. Vazen, wekkers, telefoonhoesjes, allerlei conceptstore-achtige hebbedingetjes zijn verkrijgbaar bij Pluk. En niet alleen in het charmante pandje aan de Reestraat, maar ook via de online webshop. Neem maar eens een kijkje in de collectie.

 

Pluk Amsterdam 2.0

Naast het pand aan de Reestraat is er inmiddels ook een Pluk aan de Berenstraat die evenwijdig loopt aan de Reestraat. Pluk 2.0 zit ook op nummer 19 en het restaurant is ongeveer identiek aan 1.0 doordat de inrichting en de sfeer zo’n beetje hetzelfde zijn. Pluk 2.0 heeft zelfs nog een extraatje: een ieniemienie klein terrasje op de stoep voor de deur, waar drie tafeltjes staan, die uiteraard bijna altijd bezet zijn. Heerlijk voor in de zomer (als je een plekje kunt vinden tenminste)!

Pluk Amsterdam binnen buiten

 

Praktische info

Beide Plukken zijn gemakkelijk te voet te bereiken vanuit de binnenstad en zeker vanaf de Dam. Tussen negen uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds staan de zogenaamde happy Plukkers klaar. Iets verderop in de straat is overigens lunchroom Ree7. Ook een leuk tentje van dezelfde eigenaar!

 

Adressen Pluk Amsterdam

→ Reestraat 19, 1016 DM Amsterdam en

→ Berenstraat 19 1016 GG Amsterdam

 

Hoe kom je er?

Vanaf de Dam loop je voorbij het paleis via de Paleisstraat alsmaar rechtdoor zo het winkelgebied van de 9 straatjes in. Je hebt vaak niet eens in de gaten dat je er al bent. Het gebied begint bij de Gasthuismolensteeg, gevolgd door de Hartenstraat en daarna de straat van bestemming. De Reestraat (en de Berenstraat overigens ook) is één van de drie achterste straten, wat betekent dat je voorbij de Heren- en Keizersgracht moet. Direct vanaf deze laatste gracht begint de straat en dan vind je Pluk ongeveer halverwege aan de linkerkant. Hier vind je een mapje. Kan eigenlijk niet missen.

 

Meer Amsterdam? Lees ook:

 

Meer over Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap