Wat te doen op Texel? Op vrijdagmiddag vertrok ik richting dit heerlijkste Hollandse eiland om te gaan ontdekken en exploren en te genieten van zon, zee en strand. En dat lukte. Vier nachtjes bleef ik en dus had ik drie volle dagen om het eiland te verkennen en m’n hoofd te verbranden in de zon die elke dag volop aan de blauwe hemel scheen. Heerlijk. Texel is een fantastisch eiland dat onwijs veel te bieden heeft. Op Texel krijg je een instant vakantiegevoel zodra je van de boot stapt, want het is er vlak, er zijn polders, duinen, havens en stranden. Het is er typisch Texel, maar ook oer-Hollands. Ga je een weekend naar Texel of ga je je vakantie er doorbrengen? Dit zijn tien dingen om te doen op Texel.

 

 

WAT TE DOEN OP TEXEL

Fietsen, naar het strand en vissen: 10x leuke dingen om te doen op Texel

 

1. Fietsen op Texel

De beste manier om Texel te ontdekken is per fiets. En dat kan best een uitdaging zijn omdat het er nogal hard waait, maar gelukkig bestaan er e-bikes. Met een opgeladen accu trotseer je zelfs de hardste windvlagen en stormen en die zijn er volop op het eiland. Met maar liefst 140 kilometer aan fietspaden kun je het hele eiland ontdekken op je bike. Vraag bij je accommodatie een fietskaart met de fietsroutes of ga gewoon lekker op de bonnefooi en laat je verrassen door ál het moois dat je onderweg tegenkomt. Er zijn officiële fietsknooppunten.

Zo fiets je langs hoofdwegen en plots langs weilanden. Langs de kust, door de duinen en pal langs de zee aan de oostkant. Je fietst door pittoreske polders, over schattige bruggetjes en langs molens. Af en toe passeer je een huis of boerderij waar eigengemaakte honing of jam wordt gemaakt en verkocht en even verderop staat een klein kraampje met tweedehands boeken die voor een paar cent te koop zijn, waarvan de opbrengst naar de lokale voedselbank gaat. Fietsen op Texel is de allerleukste manier om het eiland te ontdekken.

 

2. Vuurtoren Texel bezoeken (bij de Cocksdorp) + strand

Toen ik vrijdags aankwam kon ik niet wachten om de volgende dag op de fiets te springen om naar de vuurtoren te gaan en dat is dan ook het eerste dat ik deed op zaterdagochtend. Ik weet niet waarom maar vuurtorens vind ik altijd geweldig en wat een beauty is de vuurtoren van Texel. Hij is knalrood van kleur en staat parmantig te shinen op het uiterste, noordelijkste puntje van het eiland. De vuurtoren is tijdens de Corona-tijd gesloten voor bezoekers, dus het uitzicht over zee en op het eiland van bovenaf blijft slechts een verbeelding, maar de toren gaat vast ooit weer open.

Wat te doen op Texel: vuurtoren

 

3. Dagje strand bij de strandpaviljoens en strandpalen op Texel

De Nederlandse kust, dus ook buiten Texel, kent strandpalen die een soort hectometerpaaltjes van het strand zijn. Om de 200 tot 250 meter vind je een strandpaal en de eerste strandpaal op Texel is Paal 6. Paal 1 begint ‘aan de overkant’ bij Den Helder, daarna komt een groot deel zee en dus begint Texel met nummer 6. De twaalf strandpaviljoens zijn genoemd naar de palen waar ze liggen, dus zijn ze supergemakkelijk te vinden. Tijdens mijn weekend ben ik bij twee strandpaviljoens neergeploft (op 1 en 2 juni toen net de horeca weer geopend was) en dat waren Paal 17 en Strandpaal 21.

Paal 17 is de hipste strandtent van Texel. Het is er druk, mondain en levendig en het strandpaviljoen is gebouwd op palen, waardoor je een fijn uitzicht over zee hebt. Bij Paal 17 kun je strandhuisjes huren tijdens je verblijf en het paviljoen is het hele jaar geopend. Strandpaal 21 is een echte strandtent met een beetje Ibiza slash Bali-vibe met een heerlijk terras, lekker appelgebak en fijn zeezicht. Ook bij Paal 21 kun je huisjes huren tijdens je verblijf en het paviljoen is het heel jaar door open.

Strandpaal 21

 

4. Struinen door De Koog

Als je houdt van winkelen, drukte, gezelligheid en een vakantiegevoel dan is de Koog the place to be voor je. De Koog is misschien wel het bekendste dorp van Texel want het ligt aan de kust en strandpalen 17 t/m 22 liggen langs de Koog en vanuit het centrum fiets je zo het strand op. De Koog is echt een vakantiedorp en heeft een heerlijke strandvibe met kledingboetieks, boekenwinkels en souvenirwinkels met snuisterijen en vooral veel koopwaar van wol van de Texelse schapen.

 

5. Schaapjes tellen op Texel

Over schapen gesproken: op Texel wonen evenveel schapen als mensen en dat zijn er zo’n dertienduizend. De schapenwol wordt voor allerlei dingen gebruikt; er worden sloffen van gemaakt, knuffels, vloerkleden en jassen en die zijn allemaal te koop in de winkeltjes in de Koog, maar ook in de ‘hoofdstad’ Den Burg. Overal waar je komt vind je schapen. Op dijken, in weilanden en in de polders, het maakt niet uit. Texel en z’n schapen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

 

6. De Slufter ontdekken

Een van de mooiste natuurgebieden op Texel is de Slufter. Het is een onderdeel van het Nationale Park De Duinen van Texel en staat in verbinding met de Noordzee. Ooit is geprobeerd er een landbouwpolder van te maken maar dat is mislukt en sindsdien is het wat ze noemen een zeegat. Je vindt er allerlei planten- en diersoorten, waardoor een groot deel beschermd gebied is; alleen het zuidelijkste deel, bij fietsknooppunt 27, is toegankelijk. Je kan daar het strand op en wandelen over de aangelegde wandelroutes en vanaf het uitkijkpunt kijk je mooi uit op dit bijzondere natuurgebied. Aanrader!

 

7. Oudeschild bezoeken

Op zondagochtend fietste ik op m’n e-bike tegen de wind in op m’n dooie gemakkie richting Oudeschild. Ik kwam aan in de haven en struinde er wat rond en ging vervolgens de trap over en keek plots uit over het fotogenieke centrumpje van Oudeschild. Met een straatje langs de dijk waar een tandem stond geparkeerd, aan de andere kant voorbij de bocht een molen en een winkelstraat met een bakker waar ze schapenkoekjes verkochten. Te leuk. In de haven vertrekken boten om onder andere te gaan garnalenvissen of zeehonden de spotten op het wad, maar dat sloeg ik even over.

 

8. Garnalenvissen op bij Oudeschild op Texel

Een ding dat ik de volgende keer op Texel sowieso ga doen is garnalenvissen. Vanuit de haven van Oudeschild vertrekt twee keer dag een boot (de TX10 of TX20) om naar garnalen te hengelen (weliswaar met een net) en dat lijkt me echt een onwijs leuke ervaring. Je vangt niet alleen garnalen, want er leeft nog veel meer in zee, zoals krabben, zeesterren en platvisjes en bovendien vang je ze niet alleen; ze gaan na vangst in een grote kookpot, waarna je ze mag pellen en opeten. Hoe tof!

 

9. Op zeehondentocht op de Waddenzee bij Texel

Nog een activiteit voor een volgende keer op Texel: zeehonden spotten. Vanuit de haven in Oudeschild wordt er dagelijks de Waddenzee opgevaren om zeehonden te bezoeken en bovendien krijg je nog veel meer te zien van het Wad. Hoe tof is dat. Met een ervaren schipper ga je met een klein groepje de zee op en kom je heel dichtbij de zeehonden die er lieflijk uitzien, maar ondertussen heel verrassend de grootste roofdieren van Nederland zijn. Je wordt getrakteerd op mooie uitzichten en dat maakt het dubbel en dwars waard.

 

10. Fietsen langs de oostkust

Vanuit Oudeschild (fietsknooppunt 38) kun je langs de oostkust richting het noorden fietsen en zoals je dat op de fietskaart kan zien, gaat die route echt vlák langs zee. Voor mij werd het een pittige zondagse tocht, want ik had keiharde wind tegen, dus het duurde echt even voordat ik in de eerstvolgende plaats was. Af en toe was ik bang dat ik van m’n fiets geslingerd zou worden en ze de zee in zou waaien, maar gelukkig viel het mee en kon ik zelfs soms gewoon afstappen om wat plaatjes te schieten. Ik fietste uiteindelijk tot punt 36 en ging toen landinwaarts waar ik eindelijk weer op adem kon komen.

 

Meer over de Waddeneilanden? Ook de Duitse en Deense? Lees dan de ultieme Waddeneilanden gids van Your Travel Guide.

 

Weetjes Texel

  • Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland;
  • Op Texel wonen iets meer dan 13.000 mensen en evenveel schapen;
  • Texel heeft zeven dorpjes: Den Burg, Den Hoorn, De Koog, De Waal, De Cocksdorp, Oudeschild en Oosterend. Den Burg is de hoofdstad;
  • Texel bestaat in 2020 precies 850 jaar. In 1170 kwam het eiland los van het vasteland door de Allerheiligenvloed;
  • Texel is qua landschap anders dan de andere waddeneilanden. Dat komt omdat er in de laatste ijstijd een laag keileem achterbleef, waardoor de bodem vruchtbaarder is en het landschap zich anders ontwikkelde;
  • De duinen van Texel is een nationaal park;
  • Het oudste deel van Texel – het zuidelijke deel tussen Den Hoorn en de Waal – wordt nog steeds het Oude land van Texel genoemd. Eierland, dat noordelijker ligt hoorde eerst bij Vlieland, maar is losgeraakt en uiteindelijk aan Texel verbonden en zo heeft Texel z’n huidige vorm gekregen;
  • Texel is 463km² groot. Ter vergelijking: Curaçao heeft een oppervlakte van 444km².

 

Hoe kom je op Texel? Met Teso Texel

Vanuit Den Helder gaat de veerboot naar Texel en weer terug. Elk halve uur heen en elk hele uur terug naar het vasteland. Kom je met de auto, dan ga je met je auto de boot op en mag je tijdens de overtocht van twintig minuten niet uitstappen. De veerdienst wordt geregeld door Teso Texel en je kunt van tevoren je retourticket online kopen. Geen zorgen, je reserveert geen dag of tijdstip; je digitale kaartje zorgt er slechts voor dat je meteen kunt doorrijden bij de slagbomen.

 

Overnachten op Texel

Ik sliep in Hotel Brasserie Rebecca in het ieniemienie dorpje de Waal midden op het eiland en dat was echt heerlijk.

→ Boek je kamer bij Rebecca

Op Texel zijn heel veel vakantieparken, campings en hotels te vinden. Waaronder Landal is goed vertegenwoordigd op Texel.

→ Hier vind je de drie Landal parken op Texel

Wil je iets unieks en niet tussen de massa? Ik schreef een blog over uniek en bijzonder overnachten op Texel. Van een yurt, een boet en een botter tot een tiny house of luxe villa. 

Lees ook: Een yurt, boet of botter: 10x uniek overnachten op heerlijk Texel

Andere accommodatie op Texel boeken? Boek je kamer bij Booking.com

 

Meer inspiratie over Texel:

→ Tips, bezienswaardigheden en verblijfstips. Informatie over de natuur, de leuke dorpjes en waar je lekker kunt eten en drinken in de Texel ANWB Extra.

Texel

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap