Wat is nou typisch Valencia? Valencia is een van de fijnste steden in Spanje. Met achthonderdduizend inwoners is de stad niet al te groot, maar wel groot genoeg om ondergedompeld te worden. Spaanse balkonnetjes, eeuwenoude Moorse invloeden, grote pleinen, smalle steegjes, muziek, eindeloze gastvrijheid op honderden terrasjes, drukke avenida’s, heerlijk strand en nog veel meer. Je vindt álles in Valencia. Maar! Er zijn een aantal dingen die je misschien nog niet wist over Valencia en juist zo typisch zijn voor de Spaanse sinaasappelstad. Dit zijn 11x weetjes over Valencia.

Lees ook: VEELZIJDIG VALENCIA: 19x doen en zien in deze heerlijke Spaanse stad

 

 

TYPISCH VALENCIA

11x weetjes over Valencia

 

Typisch Valencia

1. De vleermuis als mascotte van Valencia

Als je goed oplet wanneer je door de stad struint, dan zal je opvallen dat je hij op de meest bijzondere plekken oppopt: de vleermuis. Zelfs op putdeksels in de stoep en in het logo van de plaatselijke FC (of CF). De vleermuis is de mascotte van Valencia en dat verhaal zit zo: lang geleden was een groot deel van het huidige Spanje in handen van de Moren. Deze kwamen vanuit Afrika en hadden verschillende nederzettingen. Aan sommige gebouwen in Valencia is nog steeds de Moorse stijl te herkennen, want er is wel degelijk wat van bewaard gebleven.

In 1238 nam Koning Jaime l de macht over van de Moren en vanaf dat moment viel het huidige Valencia onder het Koninkrijk van Aragón, wat later via allerlei omwegen Spanje werd. Volgens de legende daalde er een vleermuis neer op de kroon van Koning Jaime direct nadat hij de stad had overgenomen en zo is de vleermuis tot in de eeuwigheid verbonden met Valencia. Typischer Valencia wordt het niet.

TIP: Wil je nog veel meer van de Moren ontdekken? Ga dan naar Andalusië in Zuid-Spanje. Je kijkt je ogen uit naar de Moorse pracht en praal gecombineerd met Spaanse balkonnetjes en een fijn zonnetje

 

Typisch Valencia

Horchata

Valencianen eten doorgaans niet voor negen uur ‘s avonds, maar dat betekent niet dat ze rond een uur of vijf/zes geen honger hebben. Ze vinden het alleen dan nog te vroeg om te eten. Oplossing? Een zoete snack. Een van de typische Valencia dingen is horchata (spreek uit: or-tjá-ta): een melkachtig drankje, gemaakt van aardamandelen, water en suiker. Horchata is verfrissend en voedzaam en dus nog gezond ook. Je krijgt er een energieboost van, waardoor je het nog een paar uur kunt volhouden voordat je aan tafel kunt. Meestal eten de locals het met een farton: een langwerpig zoet broodje dat je in de horchata doopt. Heerlijk voor tussendoor.

Let op: verwar horchata niet met orochata. Dit is namelijk een cocktail (een mix van horchata en Licor 43) 

TIP: in Valencia zijn verschillende Horchaterias, cafétjes die gespecialiseerd zijn in horchata. Maar ook bij kraampjes en ‘gewone’ café’s en koffietentjes staat horchata op het menu

 

Typisch Valencia

Paella Valenciana

Wist je dat de Spaanse paella (spreek uit: pa-eja) oorspronkelijk uit Valencia komt? En dat de typisch Valenciaanse paella gemaakt wordt met kip en konijn? Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet gewaagd heb aan een paella Valenciana; het idee om een konijn te eten geeft me nogal rillingen. Mijn voorkeur gaat uit naar de ‘gewone’ paella marisco, een paella met zeevruchten dus. De paella staat in bijna elk restaurant op het menu, dus je hoeft nooit lang te zoeken naar dit typisch Valenciaanse rijstgerecht.

 

Typisch Valencia

Valencia heeft maar liefst 120 kilometer aan fietspaden

Wat fietsen betreft zou je bijna denken dat je in Amsterdam bent: Valencia heeft maar liefst 120 kilometer aan fietspaden. Het zal dan ook niet verbazen dat er heel wat stalen rossen door de stad knallen. En dat je als toerist keuze hebt uit legio fietstours en fietsroutes. Het leukst is om gewoon een fiets te huren en op eigen houtje door de stad te crossen. Maar als je plekken wil bezoeken waar je het bestaan niet van weet en dus zelf niet zo snel zou bezoeken, boek dan een fietstour bij Baja Bikes. 

Lees ook: FIETSEN IN VALENCIA | Met de zon op je bol door de Spaanse stad

Boek je fietstour door Valencia bij Baja Bikes

 

Typisch Valencia

Turiapark: het meest bijzondere stadspark van Europa

Het Turiapark in Valencia is het meest bijzondere stadspark van Europa. De Jardín del Turia was voorheen namelijk een negen kilometer lange rivier die rondom het centrum van Valencia kronkelde. Bij een overstroming ergens in de jaren ’50 van de vorige eeuw kwamen flink wat mensen om het leven waarop de lokale overheid de rivier wilde droogleggen om er een snelweg aan te leggen. De bevolking was het hier echter niet mee eens, omdat dat voor veel overlast zou zorgen. Besloten werd om er een park van te maken en wat mij betreft is dat het beste idee ooit geweest.

Het Turiapark is typisch Valencia. Het park is – nog steeds – negen kilometer lang en staat vol met tuinen, sinaasappelbomen, sportvelden, speeltuinen, skatebanen en nog veel meer. Kan niet missen tijdens je bezoek aan Valencia.

 

Typisch Valencia

Ciudad de las Artes y las Sciencias

In 2009 werd het opgeleverd: de Stad van de Kunsten en Wetenschappen in Valencia. Aan het einde (of aan het begin) van het Turiapark vind je dit bijzondere stukje Valencia. La Ciudad de las Artes y las Sciencias is niet echt een stad, maar wordt slechts zo genoemd. Het is een soort park waar verschillende futuristische gebouwen bij elkaar staan, allemaal iets representeren en uitbeelden en waarin bovendien iets anders huist. Zo is er een wetenschapsmuseum, een theater, een bioscoop, een oceanografico, een disco en nog veel meer. Ook de beroemde letters van Valencia vind je hier. Typisch Valencia als je het mij vraagt.

 

Typisch Valencia

Fallas

Wil je Valencia op z’n gekst meemaken? In maart staat heel Valencia drie weken lang volledig op z’n kop door de Fallas (spreek uit: Fajas). Fallas is een volksfeest dat eeuwen geleden is ontstaan om de lente in te luiden. In de tijd dat de dagen lengen (in maart dus) staken timmerlieden hun kaarsenstandaards in brand om de donkere periode achter zich te laten. Die kaarsenstandaards worden nu uitgebeeld met metershoge beelden die je in de periode van de Fallas overal in de stad vindt. De beelden zijn gemaakt van papier maché en doen denken aan poppen die je op Nederlandse carnavalswagens ziet. 

In drie weken tijd (tussen eind februari en 20 maart) barst Valencia letterlijk uit z’n voegen; er komen een miljoen bezoekers uit alle windstreken op af. De beelden (fallas) staan door de hele stad, er is veel vuurwerk (vooral veel ritmisch knalvuurwerk) er zijn fanfares, optochten en allerlei festiviteiten. Het lijkt op een combinatie van wat ze in Nederland kennen als carnaval en Koningsdag in één en dat drie hele weken lang. Als klap op de vuurpijl worden de beelden in de nacht van 19 op 20 tijdens la Crèma allemaal in de fik gestoken.

Las Fallas is een énorm spektakel en bestaat alleen in Valencia en de regio eromheen. Het is zó uniek en heel bijzonder om dit typische Valenciaanse feest mee te maken.

 

Typisch Valencia

Sinaasappelbomen en -bloesems

In het voorjaar, wanneer je door de straten en avenida’s van Valencia wandelt, komt de geur van de sinaasappeldbloesem je overal tegemoet. In Valencia staan zo’n twaalfduizend sinaasappelbomen verspreid over de straten, de pleinen en de parken en er wordt jaarlijks zo’n vier ton aan sinaasappels geschud en geplukt. Insane! Valencia wordt met recht de sinaasappelstad genoemd. De bodem is er rijk en het klimaat heel geschikt voor sinaasappelteelt. Typisch Valencia dus!

 

Typisch Valencia

Agua de Valencia

Over sinaasappels gesproken. Het zal niet verbazen dat de Valencianen van hun grootste trots een drankje hebben gemaakt: Agua de Valencia. Anders dan de naam doet vermoeden zit er van alles in, behalve water (agua betekent immers water). Men neme een flesje cava, een scheutje gin en een scheutje wodka en mengt dat met flink wat vers geperste Valenciaanse sinaasappelsap. Beetje suiker erbij voor de zoetigheid en je tikt het achterover als ranja. Salud!

 

Typisch Valencia

Strand

Het is jammer genoeg net niet zo dat je vanuit de stad zo je handdoekje kunt uitrollen op het strand (zoals dat in Palma en Barcelona bijvoorbeeld het geval is), maar een klein kwartiertje fietsen vanuit het centrum van Valencia en je kunt met je voeten in het zand. Valencia ligt aan de kust en hoewel het strand er niet bijzonder mooi is, is het wel heerlijk voor een ochtendje, middagje of hele dag met je snufferd in de zon. Valencia is zo’n typische bestemming waarin je stad en strand met elkaar kunt combineren. Perfecto!

Lees ook: STAD & STRAND | 10x leuke stedentrips aan zee

 

Typisch Valencia

Dulce de Leche

Dulce de leche is een zoete lekkernij uit Argentinië. Het is een soort caramelstroop, maar dan net anders. Het wordt namelijk niet gemaakt van gebrande suiker, maar van ingekookte melk. De bruine substantie die dan ontstaat is riquísimo en super zoet. De Argentijnse Elisabet verhuisde begin jaren ’90 naar Valencia en opende daar een koffietent (pastelería & cafetería) die ze vernoemde naar het dat wat zo typisch Argentijns is. Dulce de Leche (DDL) is nu het beroemdste en populairste koffietentje van Valencia en heeft inmiddels meerdere locaties. 

Lees ook: ARGENTINIË CULINAIR | 10x typisch eten en drinken op z’n Argentijns

 

Typisch Valencia

Heilige Graal

En dan last, maar zeker not least: de Heilige Graal. In de kathedraal van Valencia staat al sinds de vijftiende eeuw de Heilige Graal: de beker waaruit Jezus zou hebben gedronken tijdens het laatste avondmaal. De Graal is te bewonderen in het museum dat bij de kathedraal hoort waar overigens nog veel meer te zien is. Ook leuk: de klokkentoren van de kathedraal (El Micalet) kun je beklimmen. Het is even een uitdaging voor je benen, maar eenmaal boven, genietend van het schitterende weidse uitzicht, ben je dat zo weer vergeten.

 

Meer Valencia? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER VALENCIA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap