Als we niet naar Scandinavië kunnen, halen we Scandinavië wel naar Nederland, dacht de Achterhoekse Manon toen de coronatijd los brak. Met haar reisorganisatie gaat ze in ‘normale’ tijden een paar keer per jaar naar het noorden, maar plots kon dat niet meer. Wat begon als een geintje met wat vrienden groeide uit tot een heuse outdoor experience: Oetdoor. Scandinavisch kamperen in de Achterhoek. Het outdoor gevoel van het hoge noorden gecombineerd met Gelderse gastvrijheid.

Naar de website van Oetdoor

 

 

SCANDINAVISCH KAMPEREN IN DE ACHTERHOEK BIJ OETDOOR

Ga mee op een uniek outdoor avontuur in het Gelderse Lochem

Het was begin januari toen mijn vriendin Judith van reisblog J Loves to Travel en ik een oproep kregen. Of we het zagen zitten om in het voorjaar Scandinavisch te komen kamperen op het platteland in de Achterhoek. Lang hoefden we daar niet over na te denken, want natuurlijk wilden we dat. Halverwege mei was het zover en togen we vanuit Limburg naar Lochem om twee nachtjes te kamperen in een van de bell-tenten die op het Oetdoor terrein staan.

 

Wat is Oetdoor?

Oetdoor is dé Scandinavië Experience in de Achterhoek. Unieke overnachtingen in een Scandinavisch ingerichte bell-tent, een échte wildernis spa, een sami-veldje voor je eigen tent, caravan of camper en toffe meetings en events in de buitenlucht. Oetdoor is een laagdrempelig concept om d’r oet te gaan! Even terug naar de basis en samen genieten van het buitenzijn aan het kampvuur of in de hottub.

Wanneer we het terrein van Oetdoor op lopen zien we ze al meteen staan: acht ruime, witte, stijlvolle bell-tenten (zes tweepersoons- en twee vierpersoonstenten) die erom vrágen om in geslapen te worden. En dat komt goed uit, want dat is immers waar we voor komen. Na de rondleiding van Manon over het terrein, ploffen we neer aan de picknicktafel voor een vers kopje thee met de romigste stroopkoek ooit, die in de tent heel gastvrij voor ons klaar waren gelegd.

Eten koken doen we op het kampvuur dat we zelf met houtblokken aanmaken. Op de Instagram-feed van Oetdoor hadden we nacho’s gezien en vol enthousiasme maken wij die eerste avond ook een pannetje nacho’s. Met gehakt, paprika, kaas en kruiden zijn ze nog lekker ook. Alleen de guacamole is niet vers. Vuurvaste pannen staan in de zogenaamde stuga waar we overigens ook op gasstellen kunnen koken en waar bovendien een koelkast staat waar we eigen spullen kunnen koelen. De borrelplank met bubbels bewaren we voor later die avond; in de Wildernis Spa ploffen we in de hottub die Judith eigenhandig met een vlam warm heeft gekregen.

 

Belltenten bij Oetdoor

Maar wat is nou een bell-tent? Een bell-tent is wat je noemt een echte droomtent. De tenten zijn ruim en stijlvol en binnenin de bell-tenten van Oetdoor waan je je volledig in Scandinavië. Houten pallets, kussens met rendieren, schapenwollen dekens en vloerkleden en om volledig in stijl te blijven zijn veel van de details en accessoires van Ikea. In de tweepersoonstent kan ik met mijn 1.58 in het midden gewoon rechtop staan en de vierpersoonstenten zijn nog een tikkie groter. Het canvasdoek is ademend en bovendien waterdicht merken we de tweede nacht als we met regelmaat wakker schrikken van harde druppels. Geluidsdicht is de tent echter niet, de kikkers in de vijver voor ons brullen er vrolijk op los.

Abisko is sinds het bestaan van Oetdoor niet alleen meer een dorp en nationaal park in het noorden van Zweden, maar nu ook een tent op het Oetdoor-kamp. We slapen twee nachtjes in de Abisko waar van alles voor ons klaar staat. Niet alleen een fijn bed met warme dekens, maar ook koffie, thee, een ontbijtmand en zelfs een complete borrelplank mét een fles bubbels. We willen meteen al nooit meer naar huis.

 

Samiveld bij Oetdoor

Naast het tentenveldje ligt een heus samiveld waar bezoekers met hun eigen tenten, campers of caravans kunnen komen kamperen. Sami is de naam voor een volk dat in het noorden van Scandinavië leeft. Van oudsher leefden ze in tenten met hun vee een nomadisch bestaan, maar tegenwoordig zijn ze veelal geïntegreerd in de Scandinavische samenleving. Het samiveld bij Oetdoor is ruim opgezet en is voorzien van een kampvuurplek om op te koken en op te warmen.

 

Wildernis Spa

Als je naar Oetdoor komt, dan kom je niet alleen om in een tent te slapen, maar om een volledige Scandinavische beleving te ervaren. En daar hoort natuurlijk een sessie in een hottub bij! In de Wildernis Spa in de hoek van het belltenten-veld staat achter een bamboe schutting een enorme tub die je zelf met een vuurtje aan mag zetten. Met een fles bubbels en een borrelplank kan je avond in het warme bad niet meer stuk.

→ De Wildernis Spa kun je ook los boeken bij Oetdoor!

 

Scandinavische activiteiten bij Oetdoor

De Scandinavische beleving eindigt natuurlijk niet bij een paar bell-tenten, een hottub, koken op open vuur of een rendier op je kussen. Als je Scandinavië zegt, zeg je avontuur. Of je nou wilt fietsen, wandelen door het Gelderse landschap, wilt kanoën of suppen, het kan allemaal. Fiets- en wandelroutes liggen klaar in de stuga, fietsen en mountainbikes zijn te huur en ook sups en kano’s zijn te huur voor een avontuur op de Bolksbeek die langs de camping loopt. Naast het tentenveld ligt een zwemvijver om te zwemmen; je hoeft niet naar een ver buitenland te gaan om avontuur te beleven. Dat kan ook gewoon in de Achterhoek.

 

Ook Scandinavisch kamperen in de Achterhoek?

Enthousiast geworden om bij Oetdoor te gaan kamperen? Doen! Of je nou alleen, met z’n tweetjes, met een vriend of vriendin of je hele gezin wilt gaan kamperen, Oetdoor is altijd een goed idee. Je beleeft er echt een beetje Scandinavië in Nederland.

 

Waar kun je Scandinavisch kamperen bij Oetdoor?

Oetdoor ligt aan de rand van Lochem in de Gelderse Achterhoek. Oetdoor ligt op een deel van recreatieboerderij en camping de Waltakke.

Adres Oetdoor:
Hogebrugweg 6
7273PB Haarlo

 

Meer weten over Oetdoor?

Naar de website van Oetdoor

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Oetdoor

 

Meer outdoor inspiratie? Lees ook:

ALLE OUTDOOR INSPIRATIE

 

Meer inspiratie over een staycation in Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap