Goed. Om maar even bij het begin te beginnen. Ik ben dus weer op reis. Als onderdeel van mijn nog steeds voortdurende wereldreis die al bijna een jaar geleden begon reis ik me nog steeds een hoedje en als het aan mij ligt mag dit nog steeds wel even zo blijven. Ik trotseerde twee keer Zuid-Amerika en legde misschien al wel honderdduizend kilometer af sinds februari vorig jaar. Het is zelfs zo erg dat ik niet eens meer zenuwachtig ben om weer op pad te gaan en dat ik nog nauwelijks aan voorbereiding doe, hoewel ik dat in dit geval beter wel had kunnen doen.

 

 

BEGINNERSFOUTJE BEDANKT

Want als je dan weer in een nieuw continent bent dat een stuk oostelijker of westelijker dan Europa ligt, dan moet er iets gebeuren met dat ding aan je pols. Juist, je horloge. Gelukkig leven we in 2019 en zijn alle tijdzones met een druk op de knop ergens op het wereldwijde web te vinden, dus dat is niet iets waar ik vooraf als eerste mee bezig ben. Deze keer kwam het pas op de bestemming zelf dat ik me afvroeg: hoeveel tijdsverschil heb ik eigenlijk met Nederland?

Ik ben overigens in Mexico op dit moment voor een rondreis van een paar weken en ga hierna ook nog naar Belize en Guatemala en wat er daarna gebeurt, weet nog niemand, maar dat doet er nu even niet toe. Toen ik afgelopen dinsdag aankwam in Cancun na een lange reis vanuit Parijs verzette ik in het vliegtuig mijn tijd. Voor mijn horloge betekende dat aan het knopje draaien en de grote wijzer een paar rondjes terugdraaien, maar voor mijn supersonische Samsung telefoon betekende dat het instellen van een andere tijdszone.

Ik twijfelde meteen. Want Mexico-stad stond ertussen als aangeduide plaatsnaam met tijdszone, maar ik wist ook dat de hoofdstad van Maya-land nou niet bepaald heel dichtbij Cancun ligt. Eén land betekent natuurlijk niet per se één tijdszone; Rusland heeft er bijvoorbeeld volgens mij wel zeven, dus ik was er niet helemaal gerust op. Maar omdat ik geen énkele andere Mexicaanse plaats in het rijtje voorbij zag komen, besloot ik dat het dan maar zo moest zijn. Mexico-stad was de tijdzone voor het hele land en daarmee punt uit. Niet heel gek gedacht, toch?

 

Een uurtje later

Nee. Dat vind ik nog steeds niet. En ik vind dat Cancún als uitzondering van Mexico een aparte vermelding tussen de plaatsnamen in het Samsung-rijtje moet krijgen, want het bleek gewoon waar: in Cancún is het een uur later dan in Mexico-stad. Seriously? Yes, seriously. Wist ik veel. Ik kwam dus dinsdag ‘s avonds aan en wilde woensdags al meteen mijn huurauto ophalen, maar besloot dit een dagje uit te stellen in het kader van even wennen en acclimatiseren en een draak uit het verleden – waarin ik altijd veel te veel plan in veel te weinig tijd – de kop in te drukken. Nu even niet. Gewoon lekker rustig beginnen deze keer. Tranquilo.

En dus lag ik die eerste woensdag voor pampus aan het zwembad van mijn accommodatie. En toen ik op de klok keek en zag dat het twee uur was, was het eigenlijk al drie uur, toen ik om zes uur mijn boek uit had en naar mijn kamer ging was het dus eigenlijk al zeven uur en toen om half tien mijn oogjes dichtvielen, was het dus eigenlijk al half elf. Om kwart over zes werd ik de volgende ochtend wakker en toen was het dus al eigenlijk kwart over zeven en al die tijd wist ik van niks tótdat ik om elf uur wilde uitchecken.

Alles goed en aardig. Ik leverde mijn sleutel in, betalen had ik al gedaan en ik vroeg de jongeman achter de receptie of hij een taxi wilde bellen (wat overigens te maken heeft met domme actie nummer twee en dat in iets meer dan 24 uur tijd, o nee, 25 uur dus) en hij me met zijn reebruine hertenoogjes aankeek en zei dat hij een taxi ging bellen en daarna verontschuldigend zei dat hij mij m’n borg niet terug ging betalen. Verontwaardigd keek ik hem aan en vroeg hem waarom niet. Hij keek naar me terug met een blik alsof hij me verweet dat ik er onderuit wilde komen, terwijl ik me van geen kwaad bewust was.

Because you’re checking out an hour late.”
An HOUR late?
Het gebeurt niet vaak, maar ik viel stil.
Hoe laat het dan was, vroeg ik vervolgens. En toen kwam het antwoord waarvan ik bijna steil achterover viel. Het was al twaalf uur.

 

Beginnersfoutje

Ik keek nog eens naar mijn horloge. Het stond er niet. De kleine wijzer stond bij de elf en niet bij de twaalf en dus realiseerde ik me dat mijn inner guts het nog altijd bij het rechte eind heeft en ik niet voor niets twijfelde over de tijdzone van Mexico-stad wel de juiste voor Cancun was. Niet dus. Ik kan me niet meer herinneren wat ik aan borg heb betaald bij het inchecken die dinsdagavond laat en het kon en kan me ook geen moer meer schelen. Wat gebeurd is, is gebeurd, het was mijn eigen dikke schuld en ik kan er niets meer aan veranderen.

Behalve dan dat ik de volgende keer iets beter mijn huiswerk moet doen en me iets beter moet voorbereiden, maar alsof ik dat niet weet en ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan voor zo’n achterlijk beginnersfoutje, maar toch hóú ik van dit soort dingen, want het levert de leukste verhalen op. En toen ik vervolgens later die dag met mijn huurauto – die ik dus ook een uur te laat ophaalde – in Valladolid aankwam en ik daar bij het inchecken spontaan vertelde dat ik met de auto vanuit Cancun was gekomen, antwoordde de übervriendelijke jongen achter de desk:

“O nou, dan moet je wel even rekening houden met het tijdsverschil.”

Wat dacht je? De klok kon zo weer een uur terug, want Valldolid valt dan wél weer onder de tijdszone van Mexico-stad.

 

Beginnersfoutje bedankt.

 

Meer verhalen uit m’n travel journal? Lees ook:

 

ALLES UIT M’N TRAVEL JOURNAL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap