Op citytrip naar België? De mooiste steden België liggen allemaal niet ver van de Nederlandse grens, dus een stedentrip naar België is gemakkelijk te doen. Dat België niet meteen heel exotisch klinkt of een sexy imago heeft, dat klopt, maar dat betekent niet dat er in België niets te doen is. België heeft een paar onwijs leuke steden vol historie en cultuur, waar van alles te beleven is. Allemaal met een eigen verhaal, een eigen cultuur, een eigen sfeer en een eigen. Onderschat onze zuiderburen niet! Dit zijn de vier mooiste steden België.
MOOISTE STEDEN BELGIË
4x Inspiratie voor je stedentrip België
België is qua oppervlakte te vergelijken met Nederland. De ene helft van het land is Franstalig (Wallonië) en de andere helft Nederlandstalig (Vlaanderen). Het land is daardoor heel anders dan ons kikkerland en toch is het zo dichtbij. Afhankelijk van waar je in Nederland woont kun je zelfs in een dag een bezoek aan van de mooiste steden België bezoeken. Ik bezocht er de afgelopen jaren vier en dat zijn Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge.
1. Brussel
Laten we beginnen met de hoofdstad van niet alleen België, maar van zelfs heel Europa, Brussel. Ik was er in juni 2011 voor het laatst, samen met mijn moeder. We gingen ’s ochtends met de trein vanuit Twente en ’s middags nipten we aan een heerlijke Primus, werd ik spontaan ten huwelijk gevraagd door een Canadees (I said ‘no!’) en at ik mijn eerste wafel aan de Grasmarkt. Wat nog meer te doen in Brussel?
Grand Place (de Grote Markt)
Laat je verrassen door het grote, maar toch gezellige plein waar je je in de middeleeuwen waant. Het prachtige stadhuis van Brussel is niet te missen door de mijlenhoge toren die parmantig overal bovenuit steekt. De historie is te voelen. In het gotische Broodhuis bestond vroeger inderdaad een bakkerij en na meerdere wederopbouwingen bevindt zich in het huidige gebouw het Museum van de Stad Brussel. Pak een van de vele terrasjes op de Grand Place, kijk je ogen uit en dompel je onder in de Brusselse gezelligheid.
Manneken Pis (le petit Julien)
Het is even zoeken vanaf de Grand Place om Manneken Pis te vinden. Steegje rechtdoor, steegje links, steegje rechts, steegje diagonaal totdat een mensenmassa je niet kan ontgaan. Daar moet je zijn, want die menigte staat het plassende mannetje te aanschouwen. Het ventje is maar 58 centimeter lang en ondanks zijn geringe lengte is een bezoek aan de mascotte van Brussel zeker de moeite waard. Wat zijn betekenis is? Hij zou Brussel ooit hebben gered van een bombardement door het buskruit uit te plassen. Dat maakt hem toch best een held.
Tip: hier vind je Manneken Pis via Google Maps. Hou de app open, want hij is nogal lastig te vinden.
Reistip!
12x onmisbare reisapps voor je reis
Grasmarkt
De Grasmarkt is het marktplein tussen het Centraal Station en de Grote Markt. Het is klein, veel kleiner dan de Grote Markt. Het is knus, gezellig en levendig. Je vindt er winkels, hotels, restaurants en het is op steenworp afstand van de rest van het centrum. Plof neer op een van de terrasjes tijdens een zomerdag en verwen jezelf met een heerlijke Brusselse wafel!
Het Atomium
Het Atomium is een enorme trekpleister en werd gebouwd in het kader van Expo 1958. Het stelt een uitvergroting van de elementaire cel ijzer voor. Inmiddels gerestaureerd en bekleed met roestvast staal. Het gebouw bestaat uit negen bollen en vijf ervan zijn toegankelijk voor publiek. Een must om te bezoeken als je in Brussel bent!
Bestel je tickets voor het Atomium
Nieuwstraat
Dagje shoppen? In de Nieuwstraat is waar moet je zijn.
Steegjes
De Brusselse binnenstad krioelt van de steegjes. De een smaller dan de ander, maar allemaal even gezellig. Terrasjes, cafeetjes, restaurants en lekker eten onder de gezellige luifels. Een plattegrond meenemen is handig, maar verdwalen doe je waarschijnlijk toch.
Naar Brussel? Boek je kamer bij Booking.com
2. Antwerpen
Zo’n stad waar bijna iedere Nederlander wel eens is geweest. Het ligt niet ver van de Nederlandse grens, ligt in Vlaanderen, waardoor de hoofdtaal Nederlands is en omdat het zo’n grote stad is, vind je er voor elk wat wils. Antwerpen heeft een heel fijne sfeer en is heerlijk om een paar dagen rond te struinen en hoort daarom dubbel en dwars in de elke top mooiste steden België. Dit zijn de highlights van Antwerpen:
Centraal Station
Een treinstation is doorgaans niet zo’n bezienswaardigheid in een stad dat je hem niet mag overslaan, maar het station in Antwerpen is een verhaal op zich. Het Centraal Station bestaat uit verschillende delen, die allen in verschillende tijden zijn gebouwd. Het oudste gedeelte waar de authentieke stationshal zich bevindt, is iets meer dan 100 jaar oud en dat is te zien. Het modernste gedeelte stamt uit 1998 en het contrast tussen de twee bouwstijlen is duidelijk te zien en indrukwekkend.
De Grote Markt
De Grote Markt in Antwerpen is een trekpleister en leuk om te bezoeken en overheen te lopen. Het is niet dat het er bulkt van terrassen en winkels, zoals in Brussel, maar wel van oude historische gebouwen en gildehuizen. Zo is het stadhuis er te vinden, te herkennen aan de talloze vlaggen die uit de gevel hangen. Het gebouw staat niet heel verrassend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Shoppen
Antwerpen heeft een lange winkelstraat waar alle bekende winkel zijn te vinden. Tussen de Grote Markt en het Centraal Station vind je deze authentiek Antwerpse winkelstraat .Maar vergeet ook zeker niet eens een van de vele steegjes in te lopen voor de leuke boetiekjes en andere kleinere winkeltjes.
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Vlákbij de Grote Markt bevindt zich de parmantige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een beauty aan de Handschoenmarkt met een wittige gotische gevel, wat haar een statige uitstraling geeft. Het is het hoogste gebouw van de stad. Haar beklimmen? In het hoogseizoen kan het elke woensdag met ongetwijfeld een fantastisch uitzicht over deze prachtige stad!
Naar Antwerpen? Boek je kamer bij Booking.com
3. Gent
Vergeleken met Antwerpen en Brussel is Gent kleiner, toegankelijker en meer behapbaar. Het is er minder groots en het is gemakkelijker je te manoeuvreren door de straten en steegjes van de binnenstad. Het mooie aan Gent is dat drie grote bezienswaardigheden zo ongeveer naast elkaar liggen. Daarnaast zijn er talloze pleinen en… er zijn grachten!
In Gent was ik in de zomer van 2015, samen met een vriendin. In totaal zo’n 24 uur in het kader van een mystery visit van een hotel mídden in de binnenstad. Als we naar buiten stapten liepen we zo ongeveer tegen de Sint-Bataafskathedraal op; met andere woorden: we zaten middenin het centrum. Hier komen de highlights van Gent:
Sint-Bataafskathedraal
De Sint-Bataafskathedraal ligt midden in het centrum en ontstond al in de twaalfde eeuw. Vele verbouwingen in latere eeuwen en in verschillende stijlen later, resulteerden in het huidige exemplaar. Ze staat parmantig te staan en is direct omgeven door straten en drukte. Niet te missen!
Het Belfort
Het Belfort is met zijn 95 meter ook zeker niet te missen in de binnenstad van Gent. Hij staat op steenworp afstand van de prachtige kathedraal. Niet tezamen op een plein, zoals je misschien zou verwachten, maar vlak achter elkaar, omgeven door een pleintje en straatjes, steegjes en drukte van ronddwalende mensen. Ook het Belfort is een oudje en stamt nog van voor de middeleeuwen en staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Sint-Niklaaskerk
In mijn dorp Denekamp hebben we de Sint-Nicolaaskerk en de Gentse variant ervan is de Sint-Niklaaskerk. Het heilige gebouw ligt aan de Korenmarkt en is pas sinds 1992 na een grondige restauratie weer open voor publiek, nadat het werkelijk prachtige gebouw eeuwenlang onderhevig is geweest aan verwaarlozing.
Korenmarkt
Winkels, restaurants, terrassen, historische gebouwen, de Korenmarkt heeft het allemaal en is daarom een van de trekpleisters van Gent. Het oude postkantoor is er nog te zien en in zuidelijke richting loop je zo richting de Sint Michielshelling.
Sint Michielshelling
Een helling in de stad die leidt naar een brug over de Leie, de Sint Michielsbrug. Het ene deel te ‘beklimmen’ met een trap en ernaast gewoon te voet. Bijzonder, en echt niet zwaar!
Gras- en Korenlei
De rivier de Leie stroomt dwars door Gent en wordt aan weerszijden omgeven door de Graslei en de Korenlei. Twee straten die vroeger belangrijk waren voor de handel. De gildehuisjes langs beide straten stammen allemaal uit die tijd en hadden allemaal een eigen functie. Tip: doe een rondvaart en leer over de functie van de huizen!
Rondvaart over de Leie
Wil je alles weten over Gent en haar historie? Maak dan een rondvaart over de Leie. Je ziet niet alleen heel veel, maar je krijgt ook nog eens uitleg over alles wat je ziet. De gildehuizen aan de Gras- en Korenlei krijgen opeens een functie door de uitleg van de gids. Je komt erachter dat het typische gebouw aan de Pensmarkt een vleeshuis is en tijdens de rondvaart zie je ook de achterkant. Je ziet de pracht van Gravensteen, een oude burcht, vanaf een andere kant en je hebt niet eens door dat je bootje zo de Lieve opdraait. Daarna weer terug om de rest van de Leie te bezichtigen. Gent in een dag is zo gemakkelijk te doen, maar voor meerdere dagen of een heel weekend is Gent meer dan de moeite waard!
Naar Gent? Boek je kamer bij Booking.com
4. Brugge
Op Brugge werd ik eigenlijk meteen verliefd. Het is er alsof je 100 jaar terug gaat in de tijd en alle stress en drukte van het huidige moderne leven niet bestaat. De verkeersring om het centrum doet anders vermoeden, maar eenmaal in de binnenstad verwacht je elk moment een paard met wagen de hoek om komen. Dat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, dat had ik al gelezen en ik snapte meteen waarom. Hier komen de highlights:
Het Belfort
Het Belfort van Brugge heet ook wel de Halletoren en staat, afzonderlijk van de rest van het centrum, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het belfort is een middeleeuwse wachttoren die destijds diende als handelsplek waar het stadsarchief en kluizen zich bevonden. De toren is 83 meter hoog en heeft 47 klokken. Een trap brengt je naar boven en na de 366 treden ben je ongetwijfeld bekaf en zal het uitzicht over de stad alles goedmaken. Het klimmen heb ik door tijdgebrek aan me voorbij moeten laten gaan.
Het Provinciaal Hof
Gelegen naast het Belfort is het Provinciaal Hof niet te missen. Een fotogeniek gebouw dat allure en dominantie uitstraalt. Ondanks dat het belfort vele malen hoger is, is het hof de eyecatcher van de Grote Markt.
De Grote Markt
De Grote Markt van Brugge is een en al gezelligheid. Het ene terrasje na het andere duikt op, waardoor het moeilijk kiezen is om ergens te gaan zitten. Het Belfort prijkt, het Provinciaal hof lijkt de wacht te houden en de gekleurde gevels tegenover het Belfort geven de markt een ontzettend leuke en gezellige uitstraling.
Steegjes áchter de Grote Markt
Denk je dat je op de Grote Markt alles wel hebt gehad, loop dan eens een zijsteegje in en ontdek wat daar allemaal nog te beleven, te eten en te drinken is. Voor je het weet begeef je je weer op een nieuw pleintje met terrasjes en overheerlijke Belgische bieren. Ik toefde op zaterdagmiddag op het terras van Twenty One Drafts aan de Eiermarkt met een boek en een heerlijke Brugge Tripel.
Simon Stevinplein
Gezellig, knus, klein. In het midden terrasjes, eromheen een straat met winkeltjes en restaurantjes. De belangrijkste winkel? The Chocolate Line! Koop heerlijke Belgische chocola als souvenir om thuis op te eten, als cadeau of gewoon voor onderweg terug naar huis.
Boek hier je te gekke chocolade workshop!
De hele binnenstad
Eigenlijk is de hele binnenstad van Brugge de moeite waard. Het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel over de kinderkopjes van de smalle straten, kom uit op een pleintje, pak een terrasje, loop verder door de stegen en ga shoppen in de grote winkelstraten. De Onze-Lieve-Vrouwe-toren, de Sint-Salvatorskathedraal, het Belfort, de Grote Markt en door de parken langs de Vesten. Brugge is echt zó de moeite waard!
Naar Brugge? Boek je kamer bij Booking.com
→ Meer over Brugge? Lees ook dit inspirerende artikel van Daphne de Vries: Bezienswaardigheden Brugge
Andere leuke stad en plekken in België?
België heeft naast deze vier parels nog meer mooie steden. Wat dacht je van de West-Vlaamse toffe hotspot Kortrijk? Diana schreef een te leuk artikel over wat te doen in Kortrijk.
Meer inspiratie over mooie plekken in België? Lees ook het artikel van Op Reis met Co over de mooiste plekken in België.
Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.
Meer steden? Lees ook:
- Citytrips: 5x geweldige Europese steden
- München stedentrip: 8x bezienswaardigheden
- Terug naar de Romeinen in de oudste Duitse stad: Trier
- Kopenhagen: 6x niet te missen in de Deense hoofdstad
- Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje
- Lekker actief! Op de fiets door veelzijdig Valencia
- Wat te doen in Madrid? 9x de mooiste bezienswaardigheden
- Andalusië: dit zijn de 6 mooiste steden van Zuid-Spanje
- Palermo: 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad
- Milaan: 6x hoogtepunten voor je stedentrip
- De mooiste steden Italië: 10x inspiratie voor je stedentrip
- Lissabon: bezienswaardigheden in de hoofdstad van Portugal
- I love Nice! 6x tips voor je stedentrip aan de Côte d’Azur
Wow, superleuk geschreven! Ik pak nu mijn tas en daarna de trein richting Antwerpen 🙂
Wat leuk, René en wat fijn dat het je meteen aanzet tot actie! Antwerpen is echt leuk! Ik wil graag nog eens terug. Wacht eens even, ik ga met je mee!
Heel mooi geschreven en prachtige foto’s
Prachtige foto’s en leuk geschreven! Sowieso wel fan van de Belgische steden. Gent, Luik en Brugge hebben mij ook allemaal zeer aangenaam verrast. Elke stad heeft eigenlijk een goede balans tussen mooie straatjes, gezellige terrasjes en voldoende winkelgelegenheid. Gewoon echt een leuk dagje/weekendje weg.
Thanks Iris. Helemaal met je eens en het voordeel is dat het vanuit elke plek in Nederland niet ver is. I love Belgium!