Mijn digital nomadleven brengt mij op heel veel verschillende plekken en op dit moment is die plek Lissabon! Eerder dit jaar woonde ik in totaal ook al drie maanden in het heerlijke Spaanse Valencia en ik ga gewoon ongelooflijk goed op het Mediterraanse leven. Ook was ik heus nog wel in Nederland in mijn eigen appartement dat ik afgelopen maart kocht. Mijn nichtjes komen dan logeren wat een groot feest is en ik zie mijn familie en vriendinnen dan, maar verder… ik merk dat ik steeds minder voel bij mijn geboorteland. Zuid-Europa daarentegen doet mijn hart altijd drie keer sneller kloppen en dus ging ik weer.

 

EEN PAAR WEKEN WONEN EN WERKEN IN LISSABON

Goed, even resumé. Ik hoor vaak dat mensen mij ‘niet meer kunnen volgen’ en dat snap ik. Dan ben ik hier en dan ben ik daar en zo ga ik freestylend door het leven. Ik heb hard gewerkt (en werk nog steeds heel hard) om deze levensstijl mogelijk te maken; ik heb een online bedrijf wat bestaat uit bloggen en coachen. In het stramien van 9 tot 5, werken in loondienst; ik heb het allemaal gedaan en het putte me letterlijk uit. Als je zó sterk kunt voelen dat je voor iets groters op de wereld bent gekomen, dan is het loodzwaar om in een vast stramien van een ander te moeten leven. Sinds ik remote leef, reizen heb geïntegreerd in mijn leven en online werk is mijn leven met twintigduizend stappen geüpgraded. Het leven van je missie, gedreven door passie en een enorme ‘why’ geeft pas échte vrijheid.

Maar hoezo ben ik nu in Lissabon? Welnu. Afgelopen zomer was ik in Scandinavië en in september in Valencia. Mijn bedoeling was om in oktober in Nederland te zijn omdat ik in november (nu dus) op persreis zou gaan naar Curaçao. Het idee was om samen met twee andere influencers (o, wat een verschrikkelijke term en wat vind ik mezelf állesbehalve een influencer, het láátste wat ik ooit wil is mensen beïnvloeden. Ik ben meer een inspirator) een paar weken langer op het eiland te blijven. Maar die persreis… die ging redelijk last minute niet door.

Nu zou je denken: Dan ga je toch lekker zelf naar Curaçao? Daar heb je toch geen persreis voor nodig? Je bent digital nomad! Dat klopt ook zeker, maar ook weer niet helemaal. Doordat ik sinds maart weer een appartement heb, heb ik sindsdien ook weer dingen als een hypotheek, energiekosten, internet- en televisiekosten, verzekeringen en ander vreselijks. Al die dingen samen veroorzaken een behoorlijke maandlast. Vijf jaar lang had ik daar geen omkijken naar en nu dus opeens weer wel. Hoewel ik het een fijn idee vindt om ‘iets te bezitten’ (vooral voor m’n pensioen), is het op dit moment vooral een blok aan m’n been.

In het kort: Als ik mijn huis in Nederland niet verhuurd heb, kan ik eigenlijk geen kant meer op. Op dit moment is mijn inkomen niet hoog genoeg om dubbele lasten te kunnen dragen (er moet dus meer inkomen komen, #lifegoal voor 2024), dus MOET ik mijn appartement verhuren wanneer ik er zelf niet ben. En ik ben er liever niet dan wel. Verhuur ik het niet, kan ik geen kant op. Voor komend jaar 2024 mag ik daar dus duidelijke keuzes in gaan maken, want op deze manier werkt het eigenlijk niet. Ik ben veel te afhankelijk ervan.

 

Maar een wonder geschiedde…

Maar wonder boven wonder gebeurde er vorige week geheel last minute iets wat ik niet meer had verwacht. Terwijl ik vorige week donderdag met griep op de bank lag, zat ik in mijn Air BnB account te kijken. Het is allemaal nog vrij nieuw voor me – en plots viel me iets op. Namelijk dat er tussen 18 november en 15 december een naam stond. Het allerlaatst wat ik had verwacht is dat er een boeking zou komen, dus het duurde even voordat het kwartje viel, maar uiteindelijk viel ie wel gewoon. Mijn huis was geboekt! En nog voor een fijn bedrag ook!

Spontaan beter werd ik er niet van – de griep was nogal hardnekkig, maar mijn hart maakte wel een sprongetje. Het was tijd om weer te gaan! De afgelopen tijd in herfstig Nederland slopen er weer depressieve gevoelens mijn systeem binnen. Want mijn ondernemersreis, mijn mensen coachen, schrijven over reizen, kortom: mijn hele online business die ik van scratch af aan opbouwde en nog steeds aan het bouwen ben… dat doe ik toch niet om de hele dag zonder vooruitzicht in mijn eentje in Hengelo in een blok beton te zitten koekeloeren?

Absoluut niet!

Zou ik dan tóch nog naar Curaçao gaan? Zon, zee, strand… Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik bedacht dat Curaçao eigenlijk helemaal niet per se een goede bestemming lijkt. Ik moet natuurlijk gewoon werken en dat kan uiteraard online, maar qua omstandigheden is Curaçao niet per se een plek om goed remote te kunnen werken. Afstanden zijn groot, lopen kan er niet want het is te heet en er zijn geen stoepen, er is geen openbaar vervoer, stranden voor ontspanningsmomenten zijn afgelegen en een auto huren is er niet te betalen. Bovendien is er niet echt een stad en daar hou ik toch wel echt van. Met koffietentjes en lunchrooms op gezellige pleinen waar je kunt zitten en je laptop kunt openklappen. Curaçao werd hem dus niet.

 

En zo werd het Lissabon

Zuid-Europa dan. Ik was al veel in Spanje dit jaar – vooral Valencia dus – en daarom koos ik nu voor iets anders. Een ander land, een andere stad. Een stad waar ik al eerder was en waarvan ik zeker wist dat ik er prima een paar weken zou kunnen zijn, zodat ik met kerst weer bij m’n familie zou zijn. Ik ging naar Lissabon!

Wie denkt dat hier onafgebroken de zon schijnt moet ik teleurstellen, maar het grijze, natte en deprimerende weer in Nederland met al die kale bomen en gurigheid… daar is hier geen sprake van. Hoewel ik een paar nieuwe truien heb gekocht, kan ik eigenlijk nog geregeld zonder jas naar buiten en loopt menigeen nog gewoon in een t-shirt. Lissabon is een prachtige stad met ongelooflijk veel bezienswaardigheden en mooie plekken. En dé digital nomad hoofdstad van Europa, wist je dat? De geschiedenis is enerverend, de wijken bruisend en de gebouwen vol azulejos allemachtig prachtig.

Wat een voorrecht! En wat ben ik eigenlijk stiekem trots op mezelf dat ik een leven heb gecreëerd waarin ik zomaar even een maand naar Lissabon kan gaan. Of nog langer als ik wil. En dat terwijl ik dit jaar ook al in Zuid-Afrika, Scandinavië, Nederland en Valencia was. Hashtag love my life in driehonderdvoud.

Liefs uit Lissabon!

 

Wil jij ook remote worden? Overal kunnen wonen en werken met je eigen online business?

 

Meer over remote werken en digital nomad zijn? Lees ook:

ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap