Passief inkomen genereren, het klinkt te mooi om waar te zijn. Alsof je slapend rijk kunt worden met een product dat je eenmalig de wereld inslingert. Toch is het niet helemaal te mooi om waar te zijn, want het kan wel degelijk. Passief geld verdienen is meer dan ooit mogelijk, maar! Dat gaat niet zomaar. Je moet heus wel eerst even wat werk verzetten en onderhouden. In deze blog neem ik je mee naar vijf manieren om passief inkomen te genereren.

 

PASSIEF INKOMEN GENEREREN

Voorbeelden van passieve verdienmodellen

 

Is passief inkomen wel écht passief?

De grote hamvraag is: kun je echt slapend rijk worden? Ja, en nee. Tenzij je je geld belegt op een superlucratieve manier (zoals toen Bitcoin opeens heel veel waard werd en mensen in één klap stinkend rijk werden, weet je nog?) of de loterij wint, is het een utopie om te denken dat het zo simpel is. Maar dat betekent niet dat passief inkomen niet mogelijk is. Echter… om een passief verdienmodel te hebben moet je wel eerst dat passieve verdienmodel creëren. En dus zul je aan het werk moeten.

Maar als je passieve verdienmodel eenmaal bestaat en loopt, dan hoef je niet veel meer te doen om er inkomsten uit te halen. Als jij een mooi product of dienst hebt gecreëerd en je hebt je marketing geautomatiseerd, dan kan het redelijk vanzelf gaan. Je moet het nog wel tweaken, optimaliseren, finetunen en zorgen dat het up to date blijft, maar dat zal geen baan van 40 uur in de week zijn. Hooguit eenmalig.

 

Mijn passieve verdienmodellen

Mijn bedrijf is volledig online – op mijn retreats na – en dus genereer ik mijn inkomen volledig online. Niet alles is passief, maar een aantal onderdelen is dat wel. Of jij dat ook kunt? Mais bien sûr! Er is meer mogelijk dan je denkt. Hoe je passief inkomen genereert? Hieronder een lijstje met mogelijkheden en passieve verdienmodellen.

Lees ook: VERDIENMODELLEN | Ik heb er meerdere! Dit zijn ze

 

Passieve verdienmodellen

 

1. Online bedrijf

Het ene online bedrijf is het andere online bedrijf niet en het hebben van een online bedrijf betekent nog niet meteen passief inkomen. Ik ben bijvoorbeeld coach en de online sessies die ik heb met mijn klanten zijn hartstikke online, maar allesbehalve passief. Gelukkig maar!

Online cursus/masterclass/e-book

Dat gezegd hebbende; in je online bedrijf kun je wel passieve inkomstenstromen genereren. Zoals bijvoorbeeld een online cursus, een betaalde masterclass of workshop die je eenmalig opneemt en doorlopend verkoopt of een e-book. Je schrijft het één keer, plaatst het op je website of social media en je kunt het doorlopend verkopen.

Affiiliate marketing

Een ander zeer lucratieve methode is affiliate marketing. Jij promoot producten of diensten van iemand anders op jouw website, online platform of social media en voor elke verkoop ontvang jij vervolgens een commissie. Zo heb ik voor mijn blog affiliate-samenwerkingen met Bol.com, Booking.com, Sunnycars, Skyscanner, Hema, Natuurhuisje, Trivago, Momondo, Get your Guide, Baja Bikes en nog veel meer. Mijn blogs schrijf ik één keer en blijven (voor altijd) geplaatst. De linkjes naar deze merken plaats ik in mijn blogs en wanneer een lezer iets boekt of koopt ontvang ik een commissie. Soms zelfs wanneer ik slaap. 

Advertenties

Misschien herken je het wel: Je leest een interessant artikel op een leuk platform en je wordt steeds ‘lastiggevallen’ met oppoppende advertenties. Deze advertenties zijn van Google en de eigenaar van de website of de blog krijgt advertentie-inkomsten doordat jij de pagina bekijkt. Dat is nog eens slapend rijk worden. Wanneer je op de advertentie klikt en naar de website van de adverteerder gaat, krijgt de eigenaar van de site nóg meer inkomsten. Harstikke lucratieve manier om passief inkomen te genereren.

 

2. Boek

Passief inkomen genereren? Schrijf een boek! Ja, het schrijven vergt wat werk, dat zeker. Want eerst moet je het schrijven, dan redigeren, dan herschrijven en nog een keer redigeren en dat kan soms eeuwig heen en weer gaan, maar eenmaal af is af! En je boek kun je doorlopend verkopen. Met elke nieuwe druk actualiseer je de inhoud van je boek en zo kan het een hele tijd doorgaan. Of het nou een roman, een detective of een informatief boek is, het is een mooi passief verdienmodel.

 

3. Verhuur van je appartement

Sinds april 2023 ben ik eigenaar van een appartement. Ik leef als digital nomad en heb vijf jaar geen vast woon- of verblijfsplaats gehad en er zijn drie redenen waarom ik tóch weer een appartement kocht. De eerste: om een plek te hebben wanneer ik in Nederland ben (en dat is toch nog best wel vaak), om te verhuren als ik niet in Nederland ben (hallo passief verdienmodel) en voor m’n pensioen (tegen de tijd dat ik 70 ben is de toko afbetaald en hoogstwaarschijnlijk in waarde gestegen).

Het verhuren van mijn appartement doe ik via AirBnB en zo was m’n Huisje Hengelo meteen heel de zomer van 2023 verhuurd. Eerst voor een veel te laag tarief, maar gelukkig was de huurder het eens met een verhoging. Al doende leert men. Het is ongelooflijk leuk om mee bezig te zijn en leuke bedragen te ontvangen voor de verhuur. Hoewel het appartement een financiering heeft en dat dus een blok aan m’n been is, heft het verhuren van het appartement die lasten op. Zo zit ik nooit met dubbele lasten (als ik niet in Nederland ben moet ik immers wat huren op de plek waar ik me bevind).

Lees ook: DIGITAL NOMAD | Waarom ik na vijf jaar toch weer een appartement kocht

 

4. Beleggen in vastgoed

Mijn appartement zoals ik hierboven beschrijf is een investering in vastgoed. Ik haal er verhuurinkomsten uit en bouw er (een deel van) mijn pensioen mee op. Ik ben niet van plan om er eeuwig of voor vast te wonen en zo is het deels woongenot, deels een belegging. Maar ook als je wel gewoon een ‘vast huis’ of ‘vast appartement’ hebt kun je prima investeren in een tweede woning. Bijvoorbeeld een vakantiehuis in Nederland of daarbuiten. Je kunt het huis verhuren en voor jezelf gebruiken wanneer het jou uitkomt. Dit soort projecten kun je ook samen met andere investeerders of projectmatig doen. Hartstikke lucratief passief verdienmodel.

Lees ook: VERDIENMODEL | Een chalet of tiny house: lucratief verdienmodel én een thuis voor digital nomads

 

5. Beleggen in aandelen en/of crypto

Jarenlang werkte ik bij een bank en deed ik er niks mee. En ik moet zeggen dat ik er ook niks mee had. Ik was better safe than sorry, maar sinds ik ben gaan wereldreizen en gaan ondernemen is mijn kijk op geld enorm veranderd. Beleggen levert op de lange termijn praktisch altijd winst op. Beleggen is niet zonder risico, want de waarde van je aandelen of crypto kan minder worden, zéker als het om crypto gaat (er zit geen controle-orgaan op, zoals op ‘gewoon’ geld). Bovendien moet je nooit meer inleggen dan je op dat huidige moment kunt missen. Beleggen kan op verschillende risico-niveaus; de grootste dare devils worden beloond met het hoogste rendement, maar lopen ook het grootste risico de mist in te gaan. Probeer het maar eens uit met een klein bedrag.

Naar Bitvavo, platform voor crypto

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer inspiratie over online ondernemen? Lees ook:

Freedom Business Challenge

Share via
Copy link
Powered by Social Snap