Westpunt Curaçao: hoogtepunten tijdens een roadtrip

· De mooiste baaien en plekken op Westpunt, Curaçao ·

Kleine Knip

Curaçao is een bijzonder eiland. De mooiste baaien en stranden, de vriendelijkste mensen, bergen en een hoofdstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco vind je allemaal op dat kleine stukje land van ons koninkrijk. Lees mee over de heerlijkste roadtrip richting het binnenland, langs de mooiste stranden en geweldige natuur richting het allerwestelijkste puntje van het eiland: Westpunt.

De mooiste baaien, de prachtigste natuur en het echte Curaçaose leven vind je tussen Willemstad en Westpunt Curaçao. Ben je op of ga je naar dit mooiste eiland van ons koninkrijk, maak dan in een dag een roadtrip over dit stukje écht Curaçao. Sterker nog, je hebt het eiland niet gezien als je niet op Westpunt bent geweest. Lees hier over de route, de hoogtepunten en alle bezienswaardigheden van dit heerlijke, zonnige eiland. We gaan beginnen aan onze roadtrip Curaçao!

Lees ook: Paradijsjes op aarde. De tien mooiste stranden van Curaçao.

Westpunt Curaçao route

 

Op naar Westpunt Curaçao!

Gemakshalve beginnen we in Willemstad. Vanuit de stad rij je voorbij de baai van Piscadera op weg naar Westpunt en het is om te beginnen wel even de moeite waard om op Piscadera te stoppen. Er staan drie hotels: Hilton, Marriott en Floris Suites en het Hilton is niet alleen het hotel waar ik jaren heb gewerkt, het is ook het állereerste hotel dat op Curaçao gebouwd is. Tegenwoordig viert het toerisme hoog tij op het eiland, maar dat is dus lang niet altijd zo geweest. Neem eens een kijkje als je het leuk vindt of beter nog: boek er een kamer.

Hilton Curaçao | Kim Around the World

 

Weg naar Westpunt

En dan gaan we echt op pad. Vanuit Piscadera ga je de Helmin Mango Wiels Boulevard op, richting vliegveld Hato en bij de grote rotonde sla je linksaf de Weg naar Westpunt op. Deze weg loopt langs de noordelijke kust van het eiland en brengt je in één streep op de plaats van bestemming. Maar het is niet alleen de bestemming die de moeite waard is, nee, juist dat wat er onderweg naar Westpunt te zien is maakt deze roadtrip op Curaçao zo bijzonder.

Christoffel Park

Het Christoffel Park met de hoogste berg van het eiland, de Christoffelberg, is de eerste grote attractie. De Weg naar Westpunt loopt door dit park. Wil je volop van dit park genieten, door bijvoorbeeld op safari te gaan of de berg te beklimmen, dan moet je hier een aparte ochtend of zelfs hele dag voor uittrekken.

Lees ook: Actief op Curaçao: de Christoffelberg op!

Dorpjes

Verder kom je door dorpjes als Grote Berg, Tera Korá en Barber en langs Landhuis Daniel. Verminder eens vaart, neem eens een afslag om te zien hoe de lokale bevolking er leeft. Nog voordat we bij Westpunt aankomen, stoppen we bij nationaal park Shete Boka en restaurant Jaanchie’s.

Shete Boka

De eerste échte bezienswaardigheid op weg naar Westpunt zijn de boka’s. De mondingen, letterlijk vertaald. Het is een nationaal park en heet Shete Boka, wat letterlijk zeven mondingen betekent. Alle zeven mondingen zijn aan de noordkant van het eiland waar het landschap rotsig en het water wild is. Niet geschikt om te zwemmen dus, maar fantastisch om te zien hoe het zoute zeewater keihard kletst op de rotsen.

De bekendste boka is Boka Tabla. Er bevindt zich een grot, een kleine weliswaar, waar je heerlijk kunt zitten genieten van het klotsende water. Alsof je even helemaal alleen op de wereld bent. Pak vervolgens je auto en rij iets verder het park door in westelijke richting. De volgende boka dient zich aan en ook de natural bridge is een bezienswaardigheid. Als je je auto uitstapt, draai je dan eens om. De Christoffelberg piekt boven het maanachtige landschap uit.

Curaçao Shete Boka Boca Tabla | Kim Around the World

 

Westpunt Curaçao

Na de boca’s bereik je en hierna begint de tocht omlaag. Kijk even op het plattegrondje, dan snap je wat ik bedoel. Voor wie had gedacht dat Westpunt een beleving op zich is, heeft het helaas mis. Westpunt Curaçao is een klein plaatsje waar niet veel te beleven valt, máár er is een aantal schitterende baaien, bezienswaardigheden én een superleuk restaurant met typisch local food.

Jaanchie’s

Altijd al eens leguanensoep willen eten? Op Curaçao zie je deze grappige beestjes overal opduiken en het is niet overdreven te zeggen dat er honderden rond krioelen. Boomkippen worden ze genoemd, omdat ze naar kip smaken. Bij Jaanchie’s, een local op Westpunt, kun je ze proeven in een soepje of anders. Eet smakelijk!

Watamula

Nog iets noordelijker (of westelijker) op Westpunt Curaçao vind je Watamula. De weg ernaar toe is onverhard en dus een uitdaging als je niet gewend bent om offroad te rijden. Watamula is een uitgestrekte vlakte van poreuze rotsen met een maanachtige look, een waanzinnig uitzicht over een eindeloze zee en een gat in de grond, die de Adem van Curaçao wordt genoemd. De zee wordt onderlangs de rotsen omhooggestuwd en weer terug gezogen, wat klinkt als een diepe, tevreden ademhaling. Erg indrukwekkend en je voelt de oorsprong van het eiland onder je voeten: vulkanisch materiaal en koraal.

Westpunt Curacao Watamula

 

Stranden Westpunt Curaçao

En dan zijn daar eindelijk de stranden en dat is toch wel een reden om richting Westpunt Curaçao te gaan. Want deze stranden zijn namelijk stuk voor stuk adembenemend. De een is nog mooier dan de ander, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: wit strand, azuurblauw water en een heerlijke, relaxte, Caribische atmosfeer. Take your pick, hier komen zeven paradijselijke stranden op Westpunt Curaçao.

Tip: stop even bij alle stranden. Geniet van de uitzichten, de rust en de sfeer. Eindig je roadtrip over Curaçao bij de laatste om een plons in het water te nemen en even te relaxen om daarna weer richting je accommodatie te rijden.

 

1. Playa Kalki

Playa Kalki is een afgelegen strand (playa betekent strand) en wat mij betreft misschien wel de mooiste van Westpunt Curaçao. Het is uitermate geschikt om te duiken en er ligt een heel fijn resort, namelijk de Kura Hulanda Lodge & Beach Club. Net als bij Jaanchie’s, kun je bij Kura Hulanda ook heerlijk lunchen met uitzicht over zee en ik kan je verzekeren dat er slechtere plekken zijn om te eten. Je kunt ook overnachten in het resort, maar neem dan wel een goed gevulde portemonnee mee. Plof neer op het heerlijke strand van Playa Kalki en zwem, zon en chill maximaal, maar niet te lang, want er staat nog meer op het programma.

Lees ook: Kura Hulanda, het bijzonderste hotel van Curaçao.

Westpunt Curaçao Playa Kalki

 

2. Playa Grandi

Koraalstrand. Enkele bootjes op het water en ernaast. Een loslopende hond. Een pelikaan in het water en wacht! Nóg een pelikaan, parmantig op een rots. Een steiger die het water in loopt. Een schildpad in het helderblauwe water. Een verdwaalde snorkelaar. Een paar jonge knapen die zwemmen en stoeien, terwijl de zon hoog aan de hemel prijkt. Playa Grandi is geen strand om te liggen, maar om even te bezoeken, te genieten en Curaçao te voelen.

Playa Grandi betekent letterlijk Groot Strand, terwijl het lang niet het grootste strand van het eiland is. Het strand wordt ook Playa Piscado genoemd.

Westpunt Curacao Playa Grandi

 

3. Playa Forti

Bij Playa Forti kun je springen! Voorheen was er een soort houten duikplank bovenop de rots bij Playa Forti, tegenwoordig is het slechts een rotswand van 10 meter(!) hoogte waar je nog steeds, ook zonder duikplank, van af kunt springen. Maar het springen is niet het enige waarvoor je bij Playa Forti even stopt.

Het restaurant Playa Forti is eveneens de moeite waard en ligt bovenop de rots. Niet per se om te eten, maar vooral voor het uitzicht. Loop eens helemaal naar achteren en laat je verrassen door wat je dan ziet. Playa Forti is fantastisch, niet zozeer om het strand, maar vooral dus om het uitzicht vanaf de rots.

Tip: De eigenaren van het restaurant bij Playa Forti vinden het niet heel tof dat je alleen komt om van het uitzicht te genieten. Als je er bent, koop er dan tenminste iets, al is het alleen maar een flesje water.

Playa Forti

 

4. Grote Knip

Playa Kenepa, oftewel Knip is de volgende halte en waarschijnlijk de bekendste van Westpunt Curaçao. Kenepa bestaat uit twee baaien, Grote en Kleine Knip. Grote Knip is de baai van de foldertjes, brochures en websites van het eiland. Een must! Vergeet niet om de klassieke foto op het muurtje maken. Strike a pose et voilà! En natuurlijk moet je iets te kopen van de local die bij de parkeerplaats zelfgemaakte lekkernijen staat te verkopen.

Westpunt Curaçao Grote KnipWestpunt Curaçao Grote Knip

 

5. Kleine Knip

Naast Grote Knip ligt Kleine Knip, de kleine broer van Grote Knip. Het is er minder druk, minder toeristisch, knus, gezellig én prachtig! Kleine Knip is echt heerlijk om te bezoeken en om een duik te nemen en mag je daarom absoluut niet overslaan.

Kleine Knip

 

6. Playa Jeremi

Hou je van kleinere, rustige en niet-commerciële baaitjes, ga dan naar Jeremi. Jeremi is vooral een strand voor locals en die zul je dan ook veel tegenkomen. Er zijn geen parasolletjes, bedjes of andere commerciële dingen, dus ga je naar Jeremi dan wordt het met een handdoekje op het zand en vooral veel zwemmen. Jeremi is rustig, niet commercieel en prachtig! Ideaal om je rondje Westpunt Curaçao af te sluiten en een plons in het water te nemen.

Westpunt Curacao Playa Jeremi

 

7. Playa Lagun

Playa Lagun is ook zo’n heerlijk klein en rustig baaitje. Persoonlijk een van mijn favorieten en niet zonder reden. De baai is ideaal om te snorkelen en gewoon te chillen aan het water. Je komt er gegarandeerd tot rust. Heb je niet veel tijd over aan het einde van de dag? Dan is Lagun de perfecte plek om je dagje Westpunt Curaçao te eindigen. Let er wel op dat het nog een eindje rijden is terug naar Willemstad!

Playa Lagun Curaçao

 

Santa Martha

Heb je nog zin om ergens te stoppen? Dan heb ik een laatste tip voor je. Santa Martha is een baai op Curaçao waar nog niet veel mensen komen. Vanuit het dorpje Soto neem je een afslag naar rechts bij de borden waarop Santa Martha aangegeven wordt. Je belandt op een weg waar je niet veel mensen zult tegenkomen en op het moment dat de weg steil omhoog gaat, ben je er al. Het is niet de bedoeling naar de baai zelf te gaan, maar naar het uitzichtpunt óp de baai en dat is echt zo enorm de moeite waard en een supermooie afsluiter van je dagje Westpunt Curaçao.

Westpunt Curaçao Santa Martha

 

Informatie Curaçao:

 • Curaçao hoorde tot 2010 bij de Nederlandse Antillen en is sindsdien een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederland. Aruba had deze status al sinds de jaren ’80;
 • De Nederlandse Antillen is als land opgeheven in 2010. Dat is nog niet eens lang geleden, maar ik durf te wedden dat menig Nederlander dit niet wist;
 • Het North Sea Jazz festival, dat al sinds jaar en dag elke zomer in Rotterdam plaatsvindt, bestaat sinds een paar jaar ook op Curaçao. Een tweedaags festival met niet de minste artiesten;
 • Handige site: www.curacao.com.

 

Meer Curaçao? Hier vind je alle artikelen over Curaçao.

 

Ben jij weleens op Westpunt Curaçao geweest? Wat vond je ervan? Heb je op- of aanmerkingen of vind je dat ik iets heb overgeslagen? Of ben je geïnspireerd geraakt door dit heerlijke tropische eiland? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  José v Ommen

  21 september 2016

  Leuk om te lezen Kim en aangezien we in februari weer gaan??nemen we je tips en routes natuurlijk mee?

  • Beantwoorden

   kimaroundtheworld

   22 september 2016

   Leuk José! Februari is een mooie tijd om te gaan, maar dat weten jullie inmiddels allang 🙂 Veel plezier alvast!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS