Wanneer je Kura Hulanda binnenstapt, heb je het gevoel dat je een dorp binnenloopt. De straten en stegen zijn geplaveid met cobblestones, de gebouwen links en rechts staan piekfijn in de gekleurde verf en af en toe wandel je langs een tuintje met tropische planten en bloemen, een terrasje en een plein. Maar schijn bedriegt, want Kura Hulanda is geen dorp; het is een hotel. De ruimtes achter de geshutterde deuren zijn geen huizen, maar hotelkamers en -suites, de mensen op de terrassen zijn niet echt maar van ijzer en wie ietsje verder loopt plonst het liefst meteen in een van de fantastische zwembaden.

 

 

KURA HULANDA CURAÇAO

Twee bijzondere hotels en museum op Curaçao

 

Dat het openluchthotel dorps aanvoelt is niet zo gek. Vroeger was het namelijk wel degelijk een dorp, of liever gezegd een wijkje in het stadsdeel Otrobanda in Willemstad, dat door de jaren heen compleet in verval was geraakt. De Nederlanders Jacob Gelt Dekker zag in de wijk waar je nog geen stuiver voor zou geven echter kansen en toverde de nog nauwelijks staande gebouwen om tot hotelkamers en creëerde een hotel zoals nooit tevoren. Aangrenzend richtte hij een museum op, waar je duikt in de slavernijgeschiedenis van het eiland én is er inmiddels op Westpunt Curaçao een resort met strand geopend.

 

Kura Hulanda Village & Spa Hotel

Het Kura Hulanda ligt middenin de volkswijk Otrobanda. Verdeeld door de St. Annabaai is hoofdstad Willemstad opgedeeld in twee delen. Punda is de oudste wijk van de stad en zelfs van heel het eiland. Toen Punda te klein werd, is men het centrum van de hoofdstad gaan uitbreiden aan de andere kant van de baai: de wijk Otrobanda (overkant) werd gesticht. Van oudsher een armoedige volkswijk, maar nu allang niet meer.

In 2000 kocht Gelt Dekker een aantal panden in deze wijk, restaureerde ze en stichtte er in eerste instantie een museum, waar de geschiedenis van de Curaçaose bevolking tentoongesteld is waarin vooral de slavernij, kolonisatie van vroeger, maar ook Antilliaanse kunst is te zien. Vlak daarna restaureerde hij de bestaande gebouwen naast het museum en maakte hij er 82 hotelkamers, een aantal vergaderzalen en een luxe spa van. Het gebied staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

→ Boek je kamer in Village & Spa via Booking.com

 

De kamers en faciliteiten

Met 82 hotelkamers en suites, een spa, twee tropische zwembaden, Jacob’s Bar & Terrace en een uitgebreid business center is het hotel zeker niet het grootste van het eiland. Maar door de ligging, en het verhaal van het hotel is het zeker wel het meest bijzondere en unieke. Geen standaard kamers in het Kura Hulanda, maar alleen bijzondere, luxe en authentieke. Geen enkele van de 82 kamers is hetzelfde; elke kamer heeft zijn eigen indeling en grootte. Er zijn vijf typen kamers, van superior rooms tot presidential suites. Wat overeenkomt is de sfeer en uitstraling van de kamers. Luxe, maar toch authentiek. Met handgemaakte meubels, veel antiek, aardkleuren, wifi en flatscreen televisies stralen de kamers een gevoel van rust en thuiskomen uit.

Neem een goed gevulde portemonnee mee. De goedkoopste kamer kost in het laagseizoen 289 dollar, ongeveer 260 euro.

 

Kura Hulanda Museum

Dat het museum juist middenin de stad staat, is niet vreemd. Op die specifieke plek bevond zich vroeger namelijk een slavendepot. In het Kura Hulanda Museum vind je voornamelijk veel verhalen en beelden uit de tijd van de slavernij die tientallen jaren bestaan heeft op het eiland. Slavernij loopt als een rode draad door de historie van het eiland en het hele Caribische gebied en dat verdient geen schoonheidsprijs.

 

Kura Hulanda Lodge & Beach Club

Wat ontbreekt aan het hotel in de binnenstad, is bij de tweede vestiging van Kura Hulanda volop aanwezig. Kura Hulanda Lodge ligt helemaal op Westpunt, zo ongeveer in the middle of nowhere bovenop een negen meter hoge rotsklip. Het uitzicht over zee is er oneindig en met een trappetje naar beneden sta je binnen een paar minuten van je hotelkamer in het witte zand van strand Playa Kalki.

De lodge heeft 42 kamers en 32 suites en je hoeft niet per se in het hotel te verblijven om er een kijkje te kunnen nemen en er bijvoorbeeld te lunchen. Ben je in de buurt van Westpunt, dan raad ik zeker aan de lodge en Playa Kalki te bezoeken.

→ Boek hier je kamer in de Logde via Booking.com

Kura Hulanda Lodge

 

Wil je er overnachten?

→ Boek je kamer in Village & Spa via Booking.com

→ Boek je kamer in de Logde via Booking.com

 

Hoe kom je er?

Kura Hulanda Village & Spa
Langestraat 8
Willemstad (Otrobanda)
Curaçao
www.kurahulanda.com

Kura Hulanda Museum
Klipstraat 9
Willemstad (Otrobanda)
Curaçao

Kura Hulanda Lodge
Playa Kalki 1
Westpunt
Curaçao

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Curaçao? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER CURAÇAO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap