Alleen voor z’n naam zou je al willen gaan, maar als je op zoek bent naar een stedentrip die anders is dan anders en ook nog eens in een stad die klein, knus en behapbaar is, dan moet je naar Ljubljana. De hoofdstad van Slovenië is namelijk verrassend leuk, gezellig en ook nog modern en bovendien niet eens ver weg en nog redelijk onontdekt. De stad heeft een bijzonder verhaal (iets met voormalig Joegoslavië) en er is van alles te doen. Dit zijn hoogtepunten, tips en bezienswaardigheden Ljubljana.

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN LJUBLJANA SLOVENIË

10x hoogtepunten en mooie plekken in Ljubljana

Het is misschien niet de eerste stad die in je opkomt als je een stedentrip wilt boeken, maar Ljubljana is wel degelijk de moeite waard. Er is weliswaar geen Eiffeltoren, Colosseum of Akropolis, maar er is wel een kasteel en de legende van de draak van het kasteel zie je overal in de stad terug. Ljubljana is harstikke leuk voor een stedentrip en er zijn meer bezienswaardigheden dan je in eerste instantie misschien zou denken. Bovendien is Slovenië niet groot, ongeveer half zo groot als Nederland, en dus zijn de hoogtepunten van de rest van het land nooit ver weg. Of je Ljubljana nou als op zich staande bestemming bezoekt of je de stad tijdens een langer verblijf in Slovenië een dagje bezoekt, Ljubljana is een dikke aanrader. Dit zijn bezienswaardigheden voor de drakenstad.

 

HET VERHAAL VAN LJUBLJANA

Om te begrijpen wat er te doen is in Ljubljana, is het vooral leuk om iets te weten over het verhaal van Ljubljana. Want hoe wat waar? Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië, heeft 280.000 inwoners en ligt aan de rivier Ljubljanica. De oude binnenstad stamt uit de renaissance, maar ook zie je er veel gebouwen uit de vorige eeuw. Architect Jože Plečnik heeft zo ongeveer alle gebouwen uit die tijd ontworpen en heeft zo zijn stempel gedrukt op de stad.

Ljubljana was altijd al de hoofdstad van Slovenië, maar Slovenië was niet altijd het land zoals we dat nu kennen. De meest recente gebeurtenis is de afscheiding van voormalig Joegoslavië in 1991, waarin Slovenië al een republiek was. Sinds 25 juni 1991 is Slovenië een onafhankelijk land en werd Ljubljana de hoofdstad van het land Slovenië. In 2004 trad het land toe tot de Europese Unie, waardoor je er met euro’s kunt betalen en je je bovendien zult verbazen hoe goed Slovenen Engels spreken.

Ljubljana en Slovenië in het algemeen verrasten mij enorm tijdens mijn reis door Europa. Het is er modern, Europees, een beetje Oostenrijks en gewoon prachtig. Er is onwijs veel natuurschoon, het land is klein en dus heel behapbaar en ik vond het oprecht jammer dat ik niet meer tijd had om meer van het land te ontdekken. Verder dan het Meer van Bled en Ljubljana ben ik niet gekomen, dus alle reden om echt nog eens terug te gaan.

Lees ook: Sprookjes bestaan: ontdek het Meer van Bled in Slovenië

 

WAT TE DOEN IN LJUBLJANA

Maar genoeg daarover. Want wat zijn nou de mooiste plekken en bezienswaardigheden van de stad? Ljubljana is klein en compact en dus is alles op loopafstand van elkaar. Ga niet op zoektocht naar alle bezienswaardigheden, maar wandel door de straten en over de pleinen en je zult de mooiste gebouwen en eyecatchers vanzelf tegenkomen. Vooral langs de rivier in het oude stadsdeel is van alles te zien. Wil je vooraf weten waar je op ‘moet’ letten? Dit zijn een paar mooie bezienswaardigheden Ljubljana.

 

→ TIP! Ontdek Ljubljana op de fiets! Tijdens de fietstours van Baja Bikes in Ljubljana maak je samen met een ervaren local kennis met deze geweldige stad. Er zijn twee smaken: een tour van 2 uur langs de highlights of een complete stadstour van 4 uur.

Boek je fietstour door Ljubljana

 

1. Strijk neer op het Preserenplein / Prešernov trg

Waar Amsterdam de Dam heeft, heeft Ljubljana het Preserenplein. Maar waar je de Dam liever overslaat, is het centrale plein middenin het oude stadsdeel van Ljubljana niet te missen. Het plein is niet groot, er is altijd gezelligheid en het is een stuk minder groot, druk en chaotisch dan de Dam. De (winkel)straten vanuit het centrum komen uit op dit plein en op en er rondom staat een aantal mooie bouwwerken, zoals de Franciscaner Kerk en de Driedubbele brug. Je hoeft er niet naar op zoek, je vindt het plein vanzelf wanneer je door Ljubljana wandelt. Strijk neer op een terrasje en tip de obers voor hun vriendelijkheid, behulpzaamheid en gastvrijheid.

 

2. Bewonder de Franciscaner Kerk / Frančiškanska cerkev

Aan de rand van het Presenerplein staat een niet te missen knalroze kerk: de Franciscaner Kerk. Die opvallende kleur had hij niet altijd al; hij werd gebouwd in de zeventiende eeuw door de Augustijnen en werd vervolgens overgenomen door de Franciscanen die hem zijn naam en gezellige kleur gaven. Het is wat je noemt echt een eyecatcher. Jammer genoeg is hij maar beperkt geopend voor publiek, maar het is alleen al de moeite waard om hem van buitenaf te bekijken.

 

3. Maak een rondvaart over de Ljubljanica rivier

Dwars door de stad loopt een 41 kilometer lange rivier die vroeger belangrijk was voor de handel, maar die sinds de komst van het treinspoor, het vliegveld en straten nu alleen nog maar een recreatief karakter heeft. De Ljubljanica rivier verdeelt de stad in twee delen, gaat over in de Sava rivier en mondt bij Belgrado in Servië uiteindelijk uit in de Donau. Langs de oevers kun je fijn wandelen en op sommige plekken een terrasje pakken in een van de gezellige straten. Als je Ljubljana eens van een andere kant wilt zien, maak dan een rondvaart over de Ljubljanica.

 

4. Raak verward over de driedubbele brug Tromostovje

Waar het Presenerplein en de Ljubljanica samenkomen is een bijzondere brug gebouwd door Jože Plečnik, de architect die veel meer van de stad bouwde. De brug heeft namelijk niet alleen prachtige pilaren en wordt niet alleen ‘s avonds mooi verlicht, hij bestaat uit drie delen. De brug is dus eigenlijk drie bruggen ineen. Het ene deel is breder dan het andere, waardoor er geen symmetrie in zit en dat maakt hem soms best een beetje verwarrend. Denk je dat je over dezelfde brug terugloopt als waarover je gekomen bent, blijk je er volledig naast te zitten. Letterlijk.

 

5. Ga op drakentocht bij de Drakenbrug / Zmaski Most

Een andere bijzondere brug in Ljubljana is de Drakenbrug. Wanneer je door de straten van de stad loopt en eens een winkeltje binnen loopt of over een markt struint merk je vast op dat er overal draken oppoppen en dat is niet voor niets. De draak is het symbool van Ljubljana en volgens de legende heeft ie gewoond in het kasteel. Het verhaal gaat over een Griekse prins die Ljubljana zou hebben gesticht en daarin werd verstoord door een draak. De held zou de draak hebben gedood en alsnog de stad hebben kunnen stichten.

 

6. Waan je in de legende in het kasteel Ljubljanski Grad

Grad betekent kasteel in het Sloveens en die zie je bijzonder veel in Slovenië. Een kasteel in de hoofdstad kan dus echt niet ontbreken en bovenop een heuvel prijkt ie met al z’n charme, alsof ie waakt over de stad. Het kasteel wordt al een paar eeuwen niet meer bewoond; niet door draken, noch door mensen, maar is wel open voor bezoekers. Bijzonder is dat delen van het kasteel niet op, maar ín de berg zijn gebouwd. Om er te komen kun je met de benenwagen omhoog klimmen, maar er gaat ook een funicular, een soort lift naar boven. 

Boek je ticket voor het kasteel Ljubljanski Grad

 

7. Koop lokale snuisterijen en souvenirs op de Centrale Markt

Zoals elke stad heeft ook Ljubljana een markt. Op een of andere manier is deze markt anders dan andere markten. Hij ligt dagelijks aan de oevers van de Lubljanica rivier en is vooral bedoeld voor locals, maar een béétje toerist vind dat dan juist ook leuk. Je krijgt er het gevoel er helemaal bij te horen. Een deel van de markt is overdekt en je vindt er vooral veel Sloveense specialiteiten, maar ook gewoon groente, fruit en specerijen. En als je goed oplet liggen de knuffeldraken er voor het oprapen.

 

8. Shop till you drop in de winkelstraten van Ljubljana

Ondanks dat Ljubljana klein en compact is, zijn de winkelstraten toch best breed en groot. De Slovenska Cesta is een brede autovrije en bovendien superschone en strakke avenue met grote winkelketens (denk aan Zara en Mango). Maar wil je het ietsje knusser en shoppen bij wat kleinere boutique’jes struin dan gewoon door de binnenstad, langs de kathedraal een zijweggetje in en je wordt verrast met de leukste gevels, winkels en terrasjes.

 

9. Ga chillen in het prachtige Tivoli Park

Ben je moe van al het slenteren door de mooie straten van Ljubljana? Net buiten het centrum van de stad ligt een heel mooi stadspark: Tivoli. Het park werd in 1813 al aangelegd en zo’n honderd jaar later door die ene architect Jože Plečnik gerenoveerd en opgeknapt. Het is een heerlijk, groen park met hofjes, bankjes, bossen en velden waar je heel fijn even tot rust kunt komen na een dagje stad.

 

10. Cankarjevo nabrežje: het gezelligste straatje van Ljubljana

En dan last, maar absolutely not least: voor een goeie borrel, een lekker hapje en een lading gezelligheid moet je in de Cankarjevo nabrežje zijn. De Canka-wat? Geen zorgen, je vindt dit gezelligste horecastraatje van Ljubljana vanzelf vanuit het Presenerplein. Steek de driedubbele brug over en loop linksaf langs de Ljubljanica rivier en voor je het weet begeef je je op een gezellig terras aan de oevers van de Ljubljanica rivier onder de vele studenten die in Ljubljana wonen. Perfecte spot om je dagje stadswandelen af te sluiten.

 

Fietsen door Ljubljana

De leukste manier om de stad te ontdekken is op de fiets! Laat je door de stad leiden door een local en ontdek Ljubljana zoals je normaal door je eigen dorp of stad zou fietsen. Te leuk!

Boek hier je fietstour met Baja Bikes

 

Hoe kom je in Ljubljana?

Tijdens mijn roadtrip door Europa verbleef ik twee nachtjes in Ljubljana; ik was er dus met mijn eigen auto. Bezoek je Ljubljana vanuit een andere plek in Slovenië, dan kun je ook prima met de auto naar de hoofdstad. De wegen in het land zijn goed (let op dat je een vignet nodig hebt) en er is legio parkeermogelijkheid. De binnenstad van Ljubljana is autovrij.

Vliegen naar Ljubljana? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

 

Overnachten in Ljubljana

Ik vind het altijd lastig om een accommodatie aan te raden, omdat ieders smaak, wensen en budget anders zijn. Ik sliep in Ljubljana op twee verschillende plekken die ik allebei niet per se zou aanraden, maar ook niet per definitie zou afraden. Kies een plek die het beste past bij je eigen wensen.

Overnachten in Ljubljana? Boek je kamer bij Booking.com

 

Tours in en om Ljubljana

Slovenië is half zo groot als Nederland en dus ligt niets ver uit elkaar. Als je tijdens je citytrip Ljubljana meer van het land wil zien, dan is dat heel gemakkelijk. Naar de prachtige meren van Bled en Bohinj bijvoorbeeld, de Grotten van Postojna of naar de andere Sloveense stad Maribor.

Vind en boek jouw tour in en om Ljubljana

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer citytrips? Lees ook:

ALLE CITYTRIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap