Wat te doen in Lissabon? De hoofdstad van Portugal heeft alles wat een citytrip nodig heeft. Door de unieke sfeer, authenticiteit en bijzondere bezienswaardigheden herken je Lissabon uit duizenden. Het is er gezellig, behapbaar en levendig en dat alles onder een fijn, warm, Zuid-Europees zonnetje. Een stedentrip Lissabon is een heerlijk weekendje weg of dagje uit tijdens je Portugese vakantie; ik bezocht de stad twee keer en dat was tot twee keer toe zalig. Dit zijn de mooiste Lissabon bezienswaardigheden en hoogtepunten.

 

 

WAT TE DOEN IN LISSABON

Maar eerst dit. Lissabon is een stokoude stad en is ver voor de geboorte van Christus gesticht door Odyseus, zoals de legende zegt. Zo’n 200 jaar voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinen en daarna door de Moren. In de twaalfde eeuw werd de stad veroverd door de toenmalige koning van Portugal en hij bouwde de stad op en uit en uiteindelijk werd het zoals het nu is. Lissabon is dus weliswaar oud en dat voel je ook, maar toch krijg je er niet het gevoel in een openluchtmuseum te zijn.

 

Lissabon stedentrip

Er is van alles te doen in Lissabon. Van lekker eten tot struinen door de straten. Er zijn musea, historische gebouwen en gezellige pleinen. Wil je goed voorbereid aan je citytrip of dagje Lissabon beginnen, bestel dan vooraf de Lisbon Card waarmee je onbeperkt met openbaar vervoer door de stad kunt reizen en toegang krijgt tot vele bezienswaardigheden. Zo kom je gemakkelijk van A naar B, kun je eventuele lange wachtrijen overslaan en is alles binnen handbereik.

Bestel hier je Lisbon Card

Lissabon

LISSABON BEZIENSWAARDIGHEDEN

10x doen, zien en ervaren tijdens je stedentrip Lissabon

Tijdens m’n citytrip in Lissabon ben ik samen met m’n broers en hebben we vooral veel aandacht voor elkaar. We wandelen veel en komen op plekken waarvan we ons later pas realiseren dat we er waren. Lissabon heeft geen iconen waar je rechtstreeks naar toe gezogen wordt, dus we laten de stad als een warme deken over ons heen vallen en gaan op in de levendigheid en gezelligheid in de straten en op de pleinen. Dit zijn de hoogtepunten en bezienswaardigheden voor je stedentrip Lissabon.

 

1. Eén van oudste wijken Lissabon: Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en eigenlijk niet te missen. Aan de voet van de heuvel waarop Alfama gebouwd is lagen vroeger warmwaterbronnen. Alfama (het Arabische woord Al Hamma betekent bad) heeft haar naam aan deze bronnen te danken en dat brengt ons meteen way back – zo’n duizend jaar – in de geschiedenis, tot voor de Reconquista, waarin Lissabon deel uitmaakte van een moslimrijk.

Een goede manier om op de heuvel van Alfama te komen is met de de wereldberoemde tram 28. Geel van kleur brengt hij je de hele stad rond en vooral ook de heuvel op richting Alfama. De beste manier om Alfama te ontdekken is gewoon te voet. Struinend door gemakkelijk in te verdwalen steegjes, langs gezellige terrassen en vele trappen. Alfama is pittoresk en de bakermat van de fado, de typische Portugese melancholische muziek.Alfama Alfama Lissabon Lissabon Alfama

 

2. Kathedraal Santa Maria Maior de Lisboa en Castelo de Sao Jorge

De kathedraal Santa Maria Maior de Lisboa, ook wel Sé genoemd is het oudste gebouw van Lissabon, ligt centraal in Alfama en vlakbij een tramhalte. Vanuit de kathedraal, die statig vlák langs de weg floreert, struin je door de straatjes en steegjes de wijk verder in, naar onder andere naar het kasteel Castelo de Sao Jorge. Dit uit het zesde eeuw voor Christus stammende kasteel heeft in zijn leven heel wat doorstaan. Kelten, Grieken en ook de Romeinen lieten hun sporen na, om vervolgens in handen te komen van de Moren. Bijna duizend jaar geleden werd het heroverd en nu is het vooral een trekpleister, bekend om het fantastische uitzicht over de stad en de Taag.

Het kasteel en/of de kathedraal bezoeken? Bestel je vooraf je tickets:

→ Kathedraal Sé

→ Kasteel

Uitzicht Lissabon Kasteel Lissabon

 

3. Uitzicht over Lissabon bij de Miradouro de Santa Luzia

De heuvel van Alfama heeft nog veel meer uitkijkpunten (miradouros) die voor adembenemende uitzichten zorgen. Vooral het uitzichtpunt Miradouro de Santa Luzia, nog steeds in Alfama, geeft een bizar uitzicht over de stad en de Taag. Tel daar de talloze gezellige terrasjes met fijne muziek, de vriendelijke mensen, de kronkelende stegen, die een goede plattegrond geen overbodige luxe maken, en een heerlijk zonnetje bij op en je kunt niet anders dan concluderen dat Alfama de mooiste, gezelligste en meest authentieke wijk van Lissabon is. Perféct voor een middagje stad en al helemaal voor een zaterdagmiddag.miradouro Lissabon

 

4. Tram 28 Lissabon

Eén van de bekendste iconen van de stad is het beroemde gele trammetje. In 1873 reed de eerste tram in Lissabon, die toen nog werd aangedreven door paarden. In 1901 reed de eerste elektrische tram en in de jaren erna ontwikkelde zich een enorm tramnetwerk. Nadat de metro werd geïntroduceerd werd de tram steeds minder belangrijk; het aantal lijnen verminderde van 14 lijnen naar nog maar vijf lijnen nu. De bekendste is nog altijd lijn 28.

De tramtoetstellen van lijn 28 zitten vaak bomvol en dus is het meestal lang wachten op een plekje, terwijl de tram toch geregeld voorbij komt. De route van lijn 28 gaat door de wijken Baixa, Graça en Alfama en bedekt daarmee zo ongeveer de hele stad. Het grootste voordeel van de tram? Hij rijdt je door de heuvels van Lissabon en doet al het zware werk werk voor je. Zo hoef je zelf alleen maar te zitten, te genieten en uit te stappen op de mooiste plekken.

Bestel je tickets voor Tram 28

Tram 28 Tram Lissabon

 

5. Azulejos

Nog een erfenis uit de tijd van de Moren: keramieken tegels waarop vaak blauwe afbeeldingen geschilderd zijn; de zogenaamde azulejos. De naam van de tegels zou wederom stammen uit het Arabisch (al zulaydj), maar azul betekent in het Portugees ook gewoon blauw.

De azulejos hebben uitbeeldingen van het leven van heiligen en werden in de 18e eeuw een van de belangrijkste elementen van de Portugese decoratieve kunst. Qua uiterlijk zou je een associatie kunnen leggen met delfts blauwe tegels. Je vindt ze overal, zelfs aan de buitengevels van gebouwen en panden. Het typeert het straatbeeld van niet alleen Lissabon, maar heel Portugal. Neem je de metro tijdens je stedentrip Lissabon? Let er dan eens op hoe de metrostations zijn afgezet.

→ Tip! Je kunt in Lissabon een workshop doen waar je je eigen azulejos kunt maken! Bestel je kaarten voor de workshop vooraf

azulejos Portugese bloemen

 

6. Fado

Lissabon is de stad van de Fado. Deze bijzondere zangkunst is ooit in de armere wijken van de stad ontstaan. De Fado is het Portugese levenslied, de belangrijkste muziekstroom van Portugal en wordt getypeerd als melancholisch. In de wijk Alfama, waar de muziek in de 19e eeuw is ontstaan, vind je het Fado-museum. In het museum wordt het verhaal van deze belangrijkste muziekstroming in Portugal verteld. Nog steeds zijn er in de wijk tal van Fadoclubs te vinden waar je het verdriet van Lissabon kunt horen. Fado is als een Nederlandse smartlap, maar dan meteen Portugees sausje.

 

7. Eén van de leukste wijken Lissabon: Bairro Alto

Bairro Alto is het uitgaansgebied van Lissabon. Vele smalle, autoloze straatjes, terrassen, restaurants, barretjes en clubs kenmerken deze jeugdige, maar toch stokoude wijk. De Fado is er, net als in Alfama, razend populair.

Het wordt de bovenwijk genoemd en ook het hoogteverschil is in Bairro Alto voelbaar, maar vooral ook zichtbaar. Het uitzicht op bijna elke hoek van de straat is adembenemend, omdat je ver, soms zelfs over gebouwen heen kunt kijken. In geval van vermoeide benen rijdt tram 28 door Bairro Alto, maar je kunt ook met de lift. De Elevador de Santa Justa brengt je van beneden naar boven en weer terug.

Bestel je tickets voor de Santa Justa lift

Bairro Alto Paella

 

8. Praça do Comércio

Praça do Comércio is een druk, levendig en enorm plein. Het vrij vertaalde Commerciële Plein wordt aan de zijkanten omgeven door gele gebouwen, waarin zich restaurants, hotels en onverwachte kantoorgebouwen bevinden. De noordzijde kenmerkt zich door een 19e eeuwse triomfboog en de zuidzijde door de Taag met een heerlijk uitzicht over de rivier. Het ruiterstandbeeld dat midden op het plein staat is van Koning José I. Het plein is te massaal om gezellig te noemen en ook zijn er heus wat terrasjes aan de randen, het is meer een plein om overheen te wandelen en om je heen te kijken.Praca do Comercio Triomfboog Lissabon

 

9. Praça dos Restauradores

Praça dos Restauradores is een totaal ander plein dan het grote Praça do Comércio. Dit plein is opgericht ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Portugal en heeft een statige obelisk in het midden. Er rijdt gewoon verkeer over het plein, maar er liggen ook een heleboel gezellige terrasjes en bovendien ligt het plein heel centraal waardoor je heel gemakkelijk in andere delen van de stad komt. Niet overslaan dus tijdens je stedentrip Lissabon.Obelisk van Lissabon Eten in Lissabon Lissabon centrum

 

10. Net buiten Lissabon: Sintra

Een klein uurtje buiten Lissabon ligt een plaatsje in de bergen: Sintra. En dat plaatsje is echt in alle opzichten bijzonder. Sintra lijkt een sprookje. Vol met prachtige gebouwen, kastelen en parken. De plaats staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is daarom dubbel en dwars een bezoekje waard.

Hoogtepunt van Sintra? Palácio Nacional da Pena, het bekendste gebouw van het stadje, is een felgekleurd kasteel hoog in de bergen. De Arabische invloed van weleer is ook hier volop aanwezig. Verder zijn er in de bergen nationale parken aangelegd, is er een paleis en nóg een kasteel met echte kasteelmuren. Sintra is te doen in één dag, maar je kunt er ook gerust een week voor uit trekken.

Naar Sintra? Boek een dagtour naar Sintra of je entreekaarten voor het kasteel en paleis vooraf. Bestel je kaarten voor Sintra online

→ Meer over bijzonder Sintra? Lees het artikel van Yvonne reist verder: Sintra: tips voor Portugal op haar mooist

Kasteel Sintra Sintra kasteel Sintra gevel

 

Meer bezienswaardigheden Lissabon: Vasco da Gamabrug, Estadio de la Luz en Oceánario

En dan tot slot nog drie bezienswaardigheden. De Vasco da Gamabrug is met 17,2 kilometer de langste brug van Europa. Vanaf de Torre de Vasco da Gama heb je een geweldig uitzicht, maar ook vanaf de kade kun je hem goed zien. In Lissabon speelt de voetbalclub Benfica in het Estádio de la Luz. Als je van voetbal houdt, zeker een bezoekje waard. En dat als laatste leuke Lissabon bezienswaardigheid is het Océanario waar je tientallen vissen en onderwaterdieren kunt spotten.

De Vasco da Gamabrug, Estádio de la Luz of Océanario bezoeken? Bestel je kaarten vooraf:

→ Vasco da Gamabrug

→ Estádio de la Luz van Benfica 

→ Océanario 

Vasca da Gamabrug Benfica stadion oceanario Lissabon

Meer lezen en vooral zien over Lissabon?

Judith van reisblog J loves to Travel bracht ook een bezoek aan de Portugese hoofdstad en ging er met haar camera op pad. Ze maakte een mooie fotoreportage van de fotogenieke binnenstad.

→ Lees hier: Fotoreportage: Een speeddate met Lissabon

 

Hoe kom je in Lissabon?

 

→ Vind vliegtickets naar Lissabon

→ Boek je hotelkamer in Lissabon

→ Bestel je Lisbon Card

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Portugal? Lees ook:

ALLES OVER PORTUGAL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap