De beste (en eigenlijk enige) manier om op Curaçao van A naar B te komen is met de auto. Een auto huren op Curaçao is heel gemakkelijk en bovendien heel gebruikelijk en zorgt ervoor dat je heel het eiland over kunt. Want ook al is Curaçao niet heel groot (444km²) en qua oppervlakte vergelijkbaar met Texel, de afstanden zijn toch best groot als je ze zonder auto zou moeten afleggen. In dit blog geef ik je wat tips en aanbevelingen over autohuur op Curaçao.
Lees ook:
AUTO HUREN OP CURAÇAO
Een paar dingen om te weten over autohuur op Curaçao
Curaçao is een heerlijk eiland en de vele bezienswaardigheden en stranden liggen niet allemaal dicht bij elkaar. Van oost naar west, er is overal op het eiland wat te zien en doen en als je daar wil komen heb je toch echt een auto nodig. Er rijden weliswaar taxi’s en bussen, maar taxi’s zijn duur en bussen rijden niet frequent of op vaste tijden. Een uur op een bus wachten is echt geen uitzondering op Curaçao en dat is wat je noemt een behoorlijke waste of time.
Je kunt de highlights van Curaçao met georganiseerde tours of excursies gaan zien, want de touroperators zijn over het algemeen echt prima. Maar het aller tofst is om het eiland op eigen houtje te ontdekken en zelf het eiland over te crossen. Een auto huren is gemakkelijk en tijdbesparend en je kunt hem zelfs vaak al bij aankomst op de airport meteen meenemen.
Lees ook:
Autoverhuurmaatschappijen op Curaçao
Dat gezegd hebbende: op Curaçao zijn verschillende autoverhuurders. Avis, Hertz, Budget; ze zijn allemaal vertegenwoordigd op het eiland. Zelf boek ik het liefst m’n auto bij Sunny Cars. Sunny Cars is betrouwbaar, heeft een heleboel opties en soorten auto’s, maar het allerbelangrijkst is dat je altijd volledig verzekerd bent met hun zogenaamde all inclusive autoverhuur. Zo kun je meteen zorgeloos op weg zonder dat je op kleine lettertjes hoeft te letten.
Bij andere maatschappijen waar je niet standaard all in verzekerd bent, moet je goed opletten dat je de juiste verzekeringen afsluit en vooral dat je je niet dubbel verzekert. Vaak proberen ze je bij het ophalen van de auto over te halen je auto te verzekeren, terwijl je dat bij het online vooraf boeken waarschijnlijk allang gedaan hebt. Dubbel verzekerd zijn is echt zonde van je geld. Bij Sunny Cars hoef je daar niet over na te denken; het is altijd goed geregeld.
Waar kun je je huurauto ophalen
Er zijn in principe drie opties: op het vliegveld, bij je accommodatie of in de stad.
- Het gemakkelijkst is om je huurauto meteen bij aankomst op de airport op te halen. Zo hoef je niet met een taxi naar je accommodatie, maar kun je gewoon meteen zelf rijden;
- Heb je een shuttle naar je hotel of heb je bijvoorbeeld een pakketreis waar vervoer bij in zit, dan kun je je laten brengen. Het is mogelijk om via je accommodatie je auto eventueel later te boeken;
- Het is ook mogelijk om bij een verhuurkantoor in Willemstad je auto te huren. De maatschappij kan je dan komen ophalen bij je accommodatie, maar dat is best omslachtig, tenzij je hotel vlak in de buurt is.
Waar je op moet letten bij het ophalen
Voordat je je handtekening zet en wegrijdt is het belangrijk om de auto goed te controleren. Samen met een medewerker van de verhuurmaatschappij loop je de hele auto langs en controleer je hem middels een checklist. Ieder krasje en deukje moet je (laten) noteren om achteraf verrassingen te voorkomen. Check vooral ook of de airco werkt, of de ruitenwissers werken en of er een reservewiel aanwezig is.
Op Curaçao zijn ze dol op Toyota’s en Chevy’s en de kans is groot dat je een van deze twee merken mee krijgt. Je huurauto zal er niet een zijn die vers van de pers komt. Op Curaçao wordt veel ingebroken in auto’s en bovendien is er veel vandalisme, dus huurauto’s zijn vaak niet nieuw. Op zich best fijn, want zo valt het niet zo op dat je in een gehuurde bolide rijdt en hoef je je niet per se zorgen te maken over inbraak.
Auto rijden op Curaçao
Auto rijden op Curaçao kan een behoorlijke uitdaging zijn. Hoewel in Willemstad alle wegen verhard zijn, zijn ze niet allemaal van goede kwaliteit. Het komt vaak voor dat er een gat of een paar hobbels in de weg zitten (of dat er een kadaver op de weg ligt), maar daar wen je aan als je er vaker rijdt. Op Banda Abao buiten de stad zijn heus verharde, maar ook veel onverharde wegen, dus als je een off road avontuur wilt moet je vooral naar Banda Abao, maar let er wel op of je auto daar geschikt voor is.
Bewegwijzering op Curaçao is in principe prima en de wegen zijn ook allemaal te vinden in Google Maps of Maps.me. De borden langs de weg zijn net als in Nederland blauw, hoewel ze vroeger groen waren en zijn bijzonder duidelijk. Verdwalen hoef je dus zeker niet, hoewel de straatnaamborden vaker niet dan wel een opschrift hebben. Ook huisnummers zijn niet echt gangbaar, dus als je een specifiek huis of gebouw zoekt, is het vaak een beetje gokken.
Verkeer en verkeersregels op Curaçao
Ook qua verkeer kan het een uitdaging zijn om op Curaçao te rijden. Er zijn heus verkeersregels, maar die worden niet altijd (lees: bijna nooit) opgevolgd. Op papier heeft rechts voorrang, maar in de praktijk heeft degene met de grootste auto voorrang. Rechts inhalen mag officieel niet, maar gebeurt, zéker op de Schottegatweg, vaker wel dan niet. Het verschil tussen links en rechts rijden zoals we dat in Nederland kennen (rechts voor rijden, links voor inhalen) bestaat niet op Curaçao. Als je zin hebt om links te rijden, ga je links rijden, ook als degene rechts van je, je inhaalt. Zelfs wanneer degene rechts van je dezelfde snelheid heeft als jijzelf; het verkeer dat achter je rijdt kan er dan weliswaar niet langs, maar dat is op Curaçao van ondergeschikt belang.
Maximum snelheden bestaan, maar daar houdt niet iedereen zich aan en wordt bovendien nauwelijks gecontroleerd. Het gebruik van gordels of kinderstoeltjes is niet voor iedereen gebruikelijk en auto’s verzekeren is iets wat velen geldverspilling vinden. Auto-ongelukken komen heel vaak voor en het aantal dodelijke slachtoffers is al jaren schrikbarend hoog. Kortom, het verkeer is niet zoals we op de strakke Nederlandse wegen gewend zijn en je zult echt even zelf je draai moeten vinden in het Curaçaose verkeer.
Tanken
Tanken op Curaçao is een feestje want het kost je ongeveer de helft van wat je in Nederland betaalt. Voor een kleine auto heb je voor 50 gulden je hele tank vol en daarmee kun je heel wat kilometers afleggen. Bij de meeste tankstations betaal je vooraf bij het loket en het is op Curaçao gebruikelijk dat medewerkers van het tankstation de tank voor je volgooien. Wanneer ze klaar zijn geef ik ze altijd een fooi.
Parkeren op Curaçao
In de stad moet je voor de meeste parkeerplekken betalen. Mijn advies is om dit te doen, want er wordt streng op gecontroleerd. Of dit ook met een bankpas of alleen contant geld kan, is afhankelijk van het apparaat, maar hou er rekening mee dat je cash nodig hebt. Aan het Waaigat aan de kant van de wijk Scharloo is tegenover de bioscoop een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Via de Amalia- of Wilhelminabrug ben je in drie minuten wandelen in Punda. In zowel Punda als Otrobanda (bij het Riffort/Renaissance) zijn betaalde overdekte parkeergarages.
De meeste stranden hebben een eigen parkeerplaats en bij sommige moet je wel en bij sommige hoef je niet te betalen. Verder is parkeren buiten Willemstad (Saliña, Pietermaai, Piscadera etc.) op de meeste plekken gewoon gratis. Parkeerapps bestaan niet op Curaçao en blauwe zones evenmin. Als je ergens parkeert waar geen parkeerborden (en dus ook geen -verboden) staan, kun je ervan uitgaan dat je je bolide er gewoon mag parkeren.
Heb je vragen over het huren van een auto op Curaçao? Let me know!
Meer Curacao? Lees ook:
- Complete Curaçao guide: 70(+1) bezienswaardigheden
- Curaçao voor beginners: vijf hotspots
- Westpunt Curaçao: hoogtepunten in een roadtrip
- Slices of paradise: de 10 mooiste stranden van Curaçao
- Let’s go to Kokomo! Het leukste strand van Curaçao
- Authentiek Curaçao: vijf tips van een local
- 14x prachtig en iconisch Punda op Curaçao
- Leukste wijk van Curaçao: Pietermaai!
- Catches of the day: drie goeie visrestaurants op Curaçao
- Lunchen op Curaçao: 5x hotspots in en om Willemstad
- Kura Hulanda, het meest bijzondere hotel van Curaçao
- Hoort Curaçao bij Nederland? Een ingewikkeld verhaal