Bijzonder reisverhaal: Olifantenzorg in de Thaise jungle

· Een dag als vrijwilliger olifanten verzorgen in de buurt van Chiang Mai ·

Olifanten worden wereldwijd bedreigd en dus ook in Thailand. Gelukkig zijn er rescue centers waar verwaarloosde olifanten uit het wild worden opgevangen. Tijdens je reis door Thailand kun je een dagje meelopen en de olifanten helpen verzorgen. Zo gaaf!

Het is een algemeen bekend probleem: de olifanten in Thailand. Ze worden al jaren bedreigd, mishandeld en verwaarloosd voor toeristische doeleinden. Maar er is hoop voor ze. Er zijn namelijk talloze opvangcentra voor deze allerprachtigste dieren waar ze een tweede leven wordt gegund en jij kunt een dagje meelopen. Tijdens je reis door dit populaire Aziatische land is het echt een must: een dagje verzorging van olifanten Thailand.

 

Olifanten Thailand

Het is een inmiddels een wereldwijd bekend probleem en gelukkig wordt er in de media veel en steeds meer over geschreven: mishandeling van Thaise olifanten. Je kan het je bijna niet voorstellen dat deze beeldschone dieren uit de natuur worden ‘geplukt’, worden mishandeld en kapot worden gemaakt met als doel om toeristen te vermaken. Eén tip die ik je mee wil geven als je naar Thailand gaat: Ga niet op een olifant rijden of op een andere manier iets toeristisch met de dieren doen.

Waarom niet? De olifanten zijn niet gemaakt voor toeristen, olifanten zijn gemaakt voor zichzelf. Elke olifant die in de toeristenbranche ‘werkt’ is ooit mishandeld met als doel hem mak, lam en onderdanig te maken. De olifanten die als toeristische attractie worden aangeboden zijn allemaal verwaarloosde dieren en als je als toerist bijvoorbeeld een ritje op zijn rug gaat maken, dan ben je onderdeel van deze mishandeling. Doe het dus niet!

Olifanten zijn prachtige beesten en gelukkig zijn er steeds meer opvangcentra voor ze. Deze beesten zijn of uit de natuur gehaald uit voorzorg of uit de toeristenbranche gehaald waar ze al het een en ander hebben doorstaan. Hoe het ook zij, in de opvangcentra zijn ze in goede handen. En jij kunt er een dagje naar toe, meehelpen met de verzorging van deze beeldschone beesten en zo de dag van je leven hebben! Ik deed het en hier lees je hoe dat was.

 

Ran-Tong Save & Rescue Elephant Center

In 2014 was ik in het noorden van Thailand, in de buurt van Chiang Mai. In het Ran-Tong Save & Rescue Elephant Center. Een olifantenreservaat waar verwaarloosde en mishandelde olifanten zorg vinden bij toegewijde verzorgers. Een prachtig initiatief, midden in de heerlijke natuur van de Thaise jungle. Zo zijn de olifanten in hun natuurlijke habitat, maar zijn ze toch beschermd en worden ze goed verzorgd door hun eigen mahout. Ze terug de jungle in laten gaan, zou hun dood betekenen, omdat ze simpelweg te broos en te beschadigd zijn om te kunnen overleven. Mijn hart ging open voor deze prachtige dieren!

Olifanten Thailand

 

Dierenleed in Thailand

Door wie de olifanten dan mishandeld worden? De olifanten die er opgevangen worden zijn veelal olifanten die misbruikt zijn voor menselijk vermaak. Veel toeristen die Thailand bezoeken zijn onwetend over wat er gebeurt met vooral dieren om toeristen te vermaken. Er zijn legio plekken waar je ritjes op een olifant kunt maken of een olifant zelfs kunstjes kunt zien doen. Leuk om over te vertellen als je weer thuis bent en leuk voor de foto’s in het fotoalbum om te laten zien aan je bewonderaars. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat een olifant natuurlijk niet gemaakt is om op commando rondjes te draaien of per dag tientallen mensen te vervoeren.

Dat kunnen ze natuurlijk niet uit zichzelf. Het wordt ze aangeleerd. En dat gaat vaak met grof geweld en zware mishandelingen. En dat allemaal voor een paar leuke vakantiekiekjes van westerse toeristen die, zodra ze weer thuis zijn, misschien nooit meer aan het dier denken. Ik las later een artikel van Marleen Veenstra van tipsthailand.nl (klik!). Zij schreef een artikel over (de mishandeling) van olifanten in Thailand. Het gebeurt overigens niet alleen met olifanten. Ook apen moeten het bezuren en onlangs is de Tiger Temple in Kanchanaburi, waar tijgers zwaar gedrogeerd werden, gesloten.

 

Olifanten Thailand Olifanten Thailand Olifanten Thailand

 

Opvang en verzorging olifanten Thailand

Ran-Tong Save & Rescue Elephant Center is weliswaar ook gericht op toeristen en het bestaan van de opvang is er zelfs van afhankelijk, maar er is een verschil: er worden geen dieren mishandeld. Sterker nog, de mishandelde olifanten worden er juist opgevangen en de bezoekers mogen een dag helpen met de verzorging als een soort vrijwilligerswerk. Hoe leuk! Hoe bijzonder! En hoe gaaf dat dat kan!

Het park is te bezoeken door iedereen (wel vooraf reserveren) en de meeste bezoekers zijn toeristen uit alle delen van de wereld. Ik was er een dag, samen met een vriendin met wie ik op rondreis was door het prachtige Aziatische land, om te helpen met de verzorging van de olifanten, hun ‘taal’ te leren spreken en met ze te mogen badderen. Ik heb ze aangeraakt, gestreeld en verzorgd en dat zou ik werkelijk iedereen willen aanraden. Een excursie olifanten Thailand is meer dan de moeite waard!

Thailand olifantenOlifanten ThailandOlifanten Thailand

 

Marsha en haar mahout

Eén van de olifanten en haar mahout werd ons voor de hele dag toegewezen. Was ik in het begin huiverig om zelfs maar in de buurt te komen, na een paar pogingen dichterbij te komen was ik verkocht. Wij mochten Marsha die dag verzorgen. Een beauty van 35 jaar, die zelfs een glimlach op haar immense gezicht leek te hebben. Ze was een flinke dame en als dank hebben we haar een flinke wasbeurt gegeven.

Met boomschors scrubden we haar dikke donkergrijze huid en ze leek het heerlijk te vinden, zo in dat koude water. An bleef er constant bij, gaf haar instructies (want ondanks de instructies die wij vooraf hadden gekregen door een van de trainers, lukt het ons voor geen meter om het reusachtige dier in beweging te krijgen) en maakte ondertussen legio foto’s van ons samen met het dier.

Olifanten ThailandOlifanten Thailand

 

Bijzondere ervaring

Het is een van mijn meest bijzondere reiservaringen ooit. Hun dikke, grijze huid, de enorme, stugge haren boven op de immens grote rug, de grote ogen, de wimpers. Hun staart die langer is dan ikzelf en dan natuurlijk de slurf. Van dichtbij bekeken is het een bizar raar geval waar enorm veel kracht in zit. Hele takken werden van bomen afgetrokken en verorberd alsof het niets is. Even later, al badderend in het meertje, ging Marsha’s staart omhoog, haar gat open en rolden er vijf even grote groenbruine bollen uit haar achterste. Inderdaad in het water waar wijzelf ook in lagen. Het maakte niets meer uit. Het was vooral een privilege om een dagje Marsha te mogen verzorgen. Die paar drollen namen we voor lief!

Olifanten Thailand

Bedenk goed wat je doet wanneer je op een olifant stapt!

 

Wist je dat…

  • Er momenteel een baby-olifantje in Ran-Tong Save & Rescue Elephant Center is (2016)?
  • Olifanten voorkomen in Azië en Afrika? En dat de Aziatische olifant veel kleiner is dan zijn Afrikaanse broer? Niet alleen qua omvang, maar ook qua gewicht en bijvoorbeeld de grootte van zijn oren. Ook is de slurf anders;
  • Olifanten in Thailand als heilig worden beschouwd?
  • De Afrikaanse olifant het grootste landdier ter wereld is?
  • Olifanten heel oud kunnen worden? De Aziatische olifant wordt wel 60 jaar oud!
  • Je hier een petitie kan tekenen tegen mishandeling van niet alleen Thaise olifanten, maar van alle dieren wereldwijd? Meteen doen!

Meer Thailand:

Ik was in 2014 in Thailand. Drie weken lang in januari. Ik maakte er, samen met een vriendin een rondreis. De dag met de olifanten Thailand was wel echt een van de hoogtepunten. Hier lees je alles over Thailand!

 

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS