Kura Hulanda, het bijzonderste hotel van Curaçao

Middenin de wijk Otrobanda in de hoofdstad Willemstad ligt een hotel, het Kura Hulanda. Een oude, armoedige volksbuurt is er begin deze eeuw omgebouwd tot een luxe resort midden in de stad. De oude panden zijn getransformeerd tot hotelkamers, restaurants, vergaderzalen en een authentiek museum, omgeven door prachtige zwembaden en hoteltuinen. Lees mee over deze bijzondere locatie.

Gesticht in 2001 door de Nederlander Jacob Gelt Dekker, is het Kura Hulanda inmiddels al bijna twee decennia oud. Door de jaren heen is er veel gebeurd met een faillissement in 2013 als allergrootste dieptepunt. Een Zuid-Amerikaanse hotelgroep heeft het management overgenomen en sindsdien straalt het hotel weer zoals het ooit bedoeld was. Het Kura Hulanda bestaat uit drie onderdelen:

Kura Hulanda Curacao

 

Kura Hulanda Village & Spa Hotel

Het Kura Hulanda hotel ligt middenin de volkswijk Otrobanda. Verdeeld door de St. Annabaai is hoofdstad Willemstad opgedeeld in twee delen. Punda is de oudste wijk van de stad en zelfs van heel het eiland. Toen Punda te klein werd, is men het centrum van de hoofdstad gaan uitbreiden aan de andere kant van de baai: de wijk Otrobanda (overkant) werd gesticht. Van oudsher een armoedige volkswijk, maar nu wel enigszins in opmars.

In 2000 kocht Gelt Dekker een aantal panden in deze wijk, restaureerde ze en stichtte er in eerste instantie een museum. Het Kura Hulanda Museum, waar de geschiedenis van de Curaçaose bevolking tentoongesteld is spreekt tot de verbeelding. De slavernij, kolonisatie van vroeger, maar ook Antilliaanse kunst is te zien in dit prachtige museum.

Wandelend door de stegen van dit hotel, heb je het gevoel in een dorpje te lopen.

Vlak daarna restaureerde hij de bestaande gebouwen naast het museum tot hotel. De oude straatjes en steegjes, een heus dorpsplein (village square) en panden toverde hij om tot een 82 kamer tellend hotel met zwembaden, vergaderzalen en een luxe spa. Wandelend door de stegen van dit hotel, heb je het gevoel in een dorpje te lopen, waarin je echter weinig passanten tegenkomt, maar wel vergezeld wordt door beelden van toen. Het gebied staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kura Hulanda CuracaoKura Hulanda CuracaoKura Hulanda CuracaoKura Hulanda Curacao

 

Kura Hulanda Museum

Dat het museum juist middenin de stad gesticht is, is niet vreemd. Op die specifieke plek bevond zich vroeger namelijk een slavendepot. In het Kura Hulanda Museum vind je voornamelijk veel verhalen, informatie en beelden uit de tijd van de slavernij die tientallen jaren bestaan heeft op het eiland.

Feit is dat Afrikanen naar het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten werden getransporteerd om als slaaf te werken. Curaçao kende vele suikerplantages. De landhuizen waar de plantage-eigenaren woonden bestaan nog steeds. Slavernij loopt als een rode draad door de historie van het eiland en het hele gebied en tot op de dag van vandaag zijn de wonden die deze ellende met zich mee heeft gebracht nog niet geheeld.

Het museum is echt een must om te bezoeken. Het leert je hoe de diversiteit van de Curaçaose bevolking is ontstaan.

In het Kura Hulanda Museum zie en voel je wat er destijds gebeurde en hoe het leven er uitzag voor zowel de slavenhouders als de slaven zelf. Het verdient geen schoonheidsprijs, maar feit is wel dat het bestond. In 1863 werd het einde van de slavernij op Curaçao officieel afgekondigd. Het museum is echt een must om te bezoeken. Het leert je hoe de diversiteit van de Curaçaose bevolking is ontstaan.

Kura Hulanda museumKura Hulanda museumKura Hulanda museum

 

De kamers

De kamers van het hotel staan haaks op hoe de wijk vroeger was. Geen standaard kamers in het Kura Hulanda, maar alleen bijzondere, luxe en authentieke. Geen enkele van de 82 kamers is hetzelfde; elke kamer heeft zijn eigen indeling en grootte. Er zijn vijf typen kamers, van superior rooms tot presidential suites. Wat overeenkomt is de sfeer en uitstraling van de kamers. Luxe, maar toch authentiek. Met handgemaakte meubels, veel antiek, aardkleuren, wifi en flatscreen televisies stralen de kamers een gevoel van rust en thuiskomen uit.

Een nachtje slapen in het Kura Hulanda is niet goedkoop. De goedkoopste kamer kost in het laagseizoen 289 dollar, ongeveer 260 euro.

Kura Hulanda CuracaoKura Hulanda Curacao

 

Faciliteiten

Met 82 hotelkamers en suites, een spa, twee tropische zwembaden, Jacob’s Bar & Terrace en een uitgebreid business center is het hotel zeker niet het grootste van het eiland. Maar door de ligging, het verhaal en de uitstraling van het hotel is het zeker wel het meest bijzondere. Het spreekt tot de verbeelding dat een achterstandsbuurt zó is opgeknapt en er nu luxe hotelkamers in voormalige krotten zijn ondergebracht. Struinend door de straten en steegjes van het hotel heb je niet het gevoel daadwerkelijk in een hotel te zijn en dat is precies de bedoeling geweest bij de oprichting van deze bijzondere plek.

Receptie Kura Hulanda CuracaoTuin Kura Hulanda CuracaoPool Kura Hulanda CuracaoPool Kura Hulanda CuracaoKura Hulanda Curacao

 

Kura Hulanda Lodge & Beach Club

Kura Hulanda heeft sinds een aantal jaren een tweede vestiging, Kura Hulanda Lodge & Beach club. De naam zegt het al: dit hotel is in bijna alle opzichten anders dan het authentieke hotel in de binnenstad. Helemaal in het noordwestelijkste puntje van het eiland, op Westpunt, bij Playa Kalki is deze luxe lodge te vinden. Zo ongeveer in de middle of nowhere ligt deze oase van rust. Ongeveer negen meter hoog ligt het resort bovenop het strand Playa Kalki waardoor het een adembenemend uitzicht heeft.

Wat ontbreekt aan het hotel in de stad, namelijk een strand, is bij de lodge volop aanwezig. Playa Kalki is een van de mooiste stranden van Curaçao en je kunt je hier gerust een hele dag vermaken. Het strand is ook open voor publiek, net als vele andere stranden die in de buurt te vinden zijn. Het hotel heeft 42 kamers en 32 suites die zijn gebouwd op de steile klippen. Anders dan het hotel in de stad, maar zeker ook héél bijzonder.

Je hoeft niet per se in het hotel te verblijven om er een kijkje te kunnen nemen en er bijvoorbeeld te lunchen. Ben je in de buurt van Westpunt, dan raad ik zeker aan de lodge en Playa Kalki te bezoeken.

Kura Hulanda Lodge CuracaoKura Hulanda CuracaoPlaya Kalki Kura Hulanda

 

Praktische info

Beide hotels zijn toegankelijk voor iedereen zonder dat je er per se hoeft te overnachten. Bij een bezoek aan de stad of Westpunt, kun je beide hotels gewoon bezoeken en dit moet je ook echt even doen!

In het hotel in de stad kun je je met gemak een uurtje of twee vermaken. Vanuit het museum loop je het hotel ‘binnen’ en kun je, struinend over de cobblestones van de steegjes en straatjes, de prachtig opgeknapte gebouwen bewonderen.

Wat betreft de lodge, als je op Westpunt bent kun je ook gewoon binnenwandelen om bijvoorbeeld te lunchen.

 

Hoe kom je er?

Het hotel: Vanuit de Breedestraat in Otrobanda loop je direct na het Otrobanda hotel naar rechts, iets omhoog en dan vind je links de ingang van het museum. Het staat goed aangegeven, dus missen is bijna onmogelijk. Kom je met de auto? Dan rij je via de Arubastraat (de weg richting de Julianabrug) naar de hoofdingang van het hotel. Ook dit staat goed aangegeven.
De lodge: De lodge bevindt zich helemaal op Westpunt, bij Playa Kalki. Het is even een rit vanuit de stad of het vliegveld, maar volg je de Weg naar Westpunt dan wordt het resort op een gegeven moment vanzelf aangegeven.

Adressen:

Hotel Kura Hulanda Village & Spa
Langestraat 8
Willemstad (Otrobanda)
Curaçao
www.kurahulanda.com

Kura Hulanda Museum
Klipstraat 9
Willemstad (Otrobanda)
Curaçao

Lodge Kura Hulanda & Beach Club
Playa Kalki 1
Westpunt
Curaçao

Kura Hulanda Curacao

Meer over Curaçao?

Ik schreef veel over dit heerlijke eiland waar ik ooit vijf jaar woonde:

Hier vind je al mijn blogs over Curaçao.

 

Geïnspireerd geraakt door Curaçao of wil je meer weten over Kura Hulanda? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS