Argentinië: 10x typisch eten en drinken

Asado Argentinië

Argentinië staat niet bepaald bekend om zijn verfijnde keuken, maar dat betekent niet dat er niet gegeten en gedronken wordt. Integendeel! Er bestaat zelfs een aantal typisch Argentijnse drankjes en gerechten, die je niet mag missen tijdens een bezoek aan dit Zuid-Amerikaanse land. Hier komen ze.

Iedereen kent de Italiaanse keuken en ook de Aziatische keuken met al zijn kruiden, specerijen, curry’s en noodles zijn wereldberoemd. Twee keukens die duidelijk buiten hun eigen grenzen worden gegeten. Maar de Zuid-Amerikaanse dan? Of de Argentijnse in het bijzonder? Wat eten die Argentijnen eigenlijk? En drinken ze naast hun eigen wijn en bier ook nog andere dingen? Jazeker! Hier komt de top tien typisch Argentijns eten en drinken.

 

Typisch Argentijns eten en drinken

Hoewel de Argentijnse keuken niet de meest verfijnde ter wereld is en het land niet specifiek bekend staat om het eten, weten de Argentijnen wel degelijk raad met goed eten en vooral ook drinken. Let me rephrase that, het is best wel algemeen bekend dat Argentijnen van vlees houden en dan niet zo’n klein beetje ook. Ik bezocht Argentinië vier keer en omdat ik een relatie heb gehad met een Argentijn, durf ik wel te zeggen dat ik weet hoe het er aan toe gaat aan de keukentafel van een Argentijnse familie. Ga je naar Argentinië en wil je weten wat je écht moet eten en niet mag overslaan? Lees dan gauw verder.

 

Maté/Tereré

Queres un maté?” Het werd me gevraagd, de allereerste ochtend die ik ooit in Buenos Aires was. Ik had geen idee wat ik moest antwoorden, omdat ik geen idee had wat me gevraagd werd. Nu weet ik het wel. Yerba Maté is een kruid dat in het Zuid-Amerikaanse land geoogst wordt. Yerba betekent kruid en maté is de benaming van het kruid waar het over gaat. Het is een soort thee dat gemaakt wordt van gedroogde bladeren en takken van een lokale hulstboom. Maar dat is niet alles.

Maté wordt namelijk niet als gewone thee gedronken, nee er komt geen zakje aan te pas. Het wordt gedronken uit een kalebas. De fijngestampte maté wordt in de kalebas gestopt, bijna vol en wordt daarna overgoten met heet water en met een pijpje (een bombilla) wordt het vervolgens gedronken. In ieder Argentijns huishouden vind je kalebassen, bombillas, fluitketels en thermosflessen. Want als de Argentijnen op pad gaan, gaat de maté gewoon mee.

In de zomer trouwens, als het echt heel warm is, wordt de maté gedronken met sap. Van die zakjes sappoeder worden dan vermengd met ijskoud water. Persoonlijk vind ik dat lekkerder dan hete maté. Van alle Argentijns eten en drinken, denk ik het eerst aan maté. En weet je wat? Iedereen drinkt uit dezelfde kalebas en dus ook van hetzelfde pijpje. Een beetje raar en ook best wel ranzig, maar als je in Argentinië bent, doe je gewoon mee. Een moetje trouwens hoor, maté drinken als in Argentinië bent. Echt.

Argentijns eten en drinken: yerba maté

 

Asado/parilla

Daar heb je hem: vlees. Als er iets typisch is aan Argentijns eten dan is het wel vlees. En dus niet alleen voor de export, nee, Argentijnen zelf eten het liefst alles zelf op. Supermarktschappen liggen vol met gigantische hompen vlees die in een keer op de barbecue gaan. Elk Argentijns huis heeft een parilla in de achtertuin om een asado mee te maken (en kleine appartementjes in Buenos Aires hebben er zelfs een op hun balkon). Geen barbecuesauzen, salades of andere bijgerechten. Hooguit wat yucca en een beetje sla en verder is het alleen maar vlees tijdens het barbecueën. Grote korrels zout, scherpe messen met houten handvatten en eten maar. Het is in deze tijd waarschijnlijk vreselijk onverantwoord, maar ik moet toegeven dat ik er enorm van hou!

Vlees in ArgentiniëAsado Argentinië

 

Milanesa

Een soort schnitzel, maar dan anders. Het komt van de Italiaanse variant cotoletta alla milanese en is niets anders dan en een dun gesneden runderfilet gepaneerd met broodkruimels. Een milanesa is in allerlei varianten te verkrijgen, maar het lekkerst is gewoon plain. Of met een gebakken ei erbovenop. Zoals ik hem at in Buenos Aires. Als je in Argentinië bent, dan mag je een milanesa echt niet overslaan.

Argentijns eten: Milanesa

 

Chipa

Bij elk tankstation, bij elke bakker en bij elk klein winkeltje in de stad kun je ze kopen: chipa. Een klein kaasbroodje (of eigenlijk bolletje) dat een beetje droog eet en zeker niet mijn persoonlijke favoriet is. Ik vind het een beetje armoe-eten (net als Venezolaanse arrepas), maar de Argentijnen zijn er dol op. Ze vallen niet helemaal onder de noemer typisch Argentijns eten en drinken. Ik at ze namelijk ook in Rio de Janeiro!

 

Empanada

Het zijn geen fajitas, geen taco’s en geen tortilla’s, nee het zijn empanada’s. Typisch Argentijns en tijdens mijn laatste bezoek aan Buenos Aires heb ik geleerd hoe ik ze moet maken. Men neme een bak gehakt, eieren, uien, paprika, olijven, oregano, gemalen knoflook en tomatensaus. Het ‘broodje’ (of de tortilla) maak je van bloem, water, boter en eieren (of koop je kant en klaar in de winkel). Het gehakt bak je rul en vervolgens meng je alles door elkaar. Het goedje leg je op een tortilla, deze draai je op een bepaalde manier dicht en vervolgens maak je er een mooi sierlijk randje aan. Klaar is je empanada. Smullen maar!

Empanada Argentinië

 

Torta de choclo

Choclo betekent mais en torta de choclo is zoiets als een hartige taart met mais als hoofdbestanddeel. Als je googelt op dit gerecht, komen er honderdduizend verschillende recepten naar voren en ze zijn ongetwijfeld allemaal even lekker. Ik at torta de choclo vooral thuis en durf eigenlijk niet te zeggen of het veel voorkomt op menukaarten in restaurants, maar áls je hem spot, bestel hem dan, al is het maar als bijgerecht. Het is echt een lekker hartig taartje en nog gezond ook. Bovendien is het typisch Argentijns eten; ik heb het in andere Zuid-Amerikaanse landen niet gespot.

 

Sopa Paraguaya

Je hoeft er niet eens Spaans voor te spreken om op te merken dat de naam van dit gerecht dubbel misleidend is. Sopa Paraguaya is namelijk niet typisch Argentijns, maar komt juist uit buurland Paraguay en de naam sopa doet vermoeden dat het hier gaat om een soep, maar niets is minder waar. Sopa Paraguaya is een soort maisbrood en komt dus uit Paraguay, maar op de grens met Paraguay, bijvoorbeeld in de provincie Misiones wordt het in Argentinië ook veel gegeten. Niet echt typisch Argentijns eten dus, maar als je in de provincie bent, bijvoorbeeld om de beroemde Iguazu watervallen te bezoeken, dan raad ik hem zeker aan.

 

Dulce de leche

En dan over naar het zoete gedeelte. Waar chipa niet bepaald een favoriet van mij is, is dulce de leche dat wel. Enorm zelfs. Zoet van melk heet het als je het letterlijk vertaalt en het smaakt een beetje naar caramel. Wat niet zo gek is, want het bereidingsproces van de melk gaat precies zo lang door tot de melk een donkere kleur en de smaak van caramel krijgt. Het heeft dus niets met gebrande suiker te maken. Het wordt niet alleen in Argentinië gegeten; het schijnt dat heel Zuid-Amerika er bezeten van is. Wat ik goed begrijp, want het is lékker. Op je broodje, op een croissantje of gewoon met je vinger door de pot. Que rico!

Argentijns eten: Dulce de leche

 

Alfajores

Over dulce de leche gesproken. De caramelcrème is inherent aan de lekkerste koekjes van Argentinië: alfajores! Een alfajor (spreek uit: alfagor) is een koekje met twee buitenkanten van chocola en een zoete binnenkant, meestal dus dulce de leche. Het smaakt naar een chocoladekoekje, maar dan totaal anders. Of misschien wel naar chocola met vulling. Er zijn verschillende variaties en je snapt dat het helemaal niet erg is om ze allemaal te proberen. Niet alleen in Argentinië trouwens, in heel Zuid-Amerika en zelfs in Spanje (waar ze vandaan komen) worden ze gegeten.

 

Fernet Branca

En dan een drank. Een vreemde drank. Argentinië produceert jaarlijks zo’n 25 miljoen(!) liter Fernet Branca. Say what? Fernet? Ja, Fernet. Ik ken de drank alleen uit Argentinië, maar het schijnt van oorsprong een Italiaanse likeur te zijn. Fernet wordt ontzettend veel gedronken in Argentinië en is daardoor écht een typisch Argentijns drankje. Fernet is zwart van kleur en smaakt een beetje naar Jägermeister, maar dan anders. Het is een beetje lastig te omschrijven als je het nooit hebt gehad, maar als je in Argentinië bent en je hebt een feestje of je bent op stap, bestel dan eens een Fernet Branca en je weet wat ik bedoel.

 

Argentijns eten en drinken

Loopt het water je al in de mond? Ben je verrast dat er in Argentinië zoveel typisch eten en drinken bestaat? Of kende je al deze lekkernijen allang? Heb je aanvullingen op mijn lijst? Misschien ben ik wel wat vergeten of ben ik over een bepaald product iets vergeten te vertellen. Laat het weten! Je kunt contact met mij opnemen of hieronder een reactie plaatsen.

 

Meer Argentinië?

Al mijn blogs over mijn favoriete Zuid-Amerikaanse land vind je hier.

Meer Zuid-Amerika?

Alle blogs over de landen die ik in Zuid-Amerika bezocht vind je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS