Buenos Aires. Tig redenen waarom ik zo van deze stad hou

Buenos Aires

In 2004 kwam ik er voor het eerst, in 2006 voor de tweede keer en in 2007 nog een derde keer. Ik hield meteen van de drukte en de chaos, maar vooral van de charme en de sfeer. Toch lukte het me destijds niet om echt te genieten en ik moest van mezelf een keer terug. Het moest er 2018 voor worden, pero mejor tarde que nunca. Ik hóú van Buenos Aires! En ik ga je vertellen waarom.

Op het moment dat ik het appartement via Airbnb boek heb ik niet eens gelijk in de gaten dat het middenin het centrum zit. Het was me niet aangeraden om het centrum te boeken; niet omdat het niet oké zou zijn, maar omdat andere wijken van Buenos Aires, zoals bijvoorbeeld Palermo, ook heel charmant zijn. Toch boek ik, de avond voordat ik vertrek – het is vrijdagavond en ik zit aan mijn tweede caipirinha in Rio de Janeiro – in alle vluchtigheid deze plek middenin de stad. Het beste dat ik ooit kon doen.

 

Back in time

Zucht. Buenos Aires. Waar moet ik beginnen? Ik ben verliefd op deze stad en niet zonder reden. Ik kwam er al op mijn 22e. Totaal onvoorbereid en onervaren. Ik woonde op Curaçao en kende alleen Parijs en Barcelona als grote steden. Curaçao was voor mij al de andere kant van de wereld, laat staan Argentinië. Ik kon me er niets bij voorstellen. Ik ging, omdat ik een Argentijnse vriend had met wie ik inmiddels al samenwoonde en ik werd daarna in mijn leven nooit meer ergens zó warm en hartelijk ontvangen als in de Argentijnse hoofdstad.

Het land is nooit uit mijn hoofd gegaan. Ik wilde altijd nog eens terug. En omdat mijn leven nu liep zoals het liep (waarover je hier kunt lezen), besloot ik om gewoon maar te gaan. En dus ging ik! Ik kwam pas in de nacht van zaterdag op zondag aan en toen ik op zondagochtend vanuit mijn gebouw naar buiten liep, wist ik het meteen weer: Dít is Buenos Aires. Zo was het. Zo is het. Ik bleef een week en in die week ontmoette ik zo ongeveer alle mensen van weleer. Even warm en even hartelijk.

 

Porteños

Inwoners van Buenos Aires worden Porteños genoemd. Of beter gezegd: ze noemen zichzelf Porteños. Buenos Aires is anders dan de rest van het land en dat komt niet in de laatste plaats door de inwoners van de stad. Ze hebben hun eigen stijl, zelfs hun eigen mode. Ze spreken hun eigen taal (een soort slordig en snel Spaans) en praten met opgeheven hoofd en luide stem aan een stuk door. Het straatbeeld wordt bepaald door óf bellende mensen óf mensen die voicemessages inspreken in hun mobiel. Zet tien mensen op een rij en je pikt een Porteño er zo uit, zeker als je een week in je eentje de stad op je af hebt laten komen. Je kan ervan houden of niet, ik vind ze charmant. Ze horen bij de stad. Nee, ze máken de stad.

 

De avenida’s

Buenos Aires heeft tientallen avenida’s. Avenues in het Engels. Weet iemand het Nederlandse woord er voor? De breedste avenida ter wereld vind je in Buenos Aires: de Avenida 9 Julio met in het midden de obelisk. Met een breedte van meer van 200 meter duurt het zo’n vijf minuten en vier oversteekmomenten om de avenida over te steken. Dan de Avenida Santa Fé waar je goed kan shoppen, of de Avenida Corrientes in het centrum van de stad waar het ‘s avonds lekker druk en gezellig is (wel oppassen geblazen). Ik hou van de grote straten en alle verkeer dat eroverheen raast. Ik hou van de avenida’s van Buenos Aires.

 

De pleinen en parken

Plaza San Martin, Plaza Francia, Plaza Italia, Plaza Lavalle, Bosques de Palermo, Parque Las Heras. Maar een kleine greep uit alle pleinen en parken die de stad rijk is. Ik weet, elke stad heeft pleinen en parken en die van Buenos Aires zijn niet per se beter of mooier dan die in andere steden, maar ze kleuren de stad enorm. Zo steek je een drukke avenida over en het volgende moment kijk je naar spelende kinderen in een speeltuintje op een pleintje of in een parkje. Dat contrast, dat vind ik leuk.

 

De gebouwen

Elegant. Parmantig. Argentinië heeft heel lang tot de rijkste landen ter wereld gehoord en dat is te zien, vooral in het centrum van de stad. De gebouwen zijn sierlijk en statig en stralen een bepaalde allure uit. Precies zoals bedoeld was toen de stad werd gebouwd. Buenos Aires is de meest Europees ogende stad van Zuid-Amerika en ook dat was de bedoeling tijdens de opbouw. Prachtige theaters, mooi geplaveide straten, het een nog sierlijker dan het ander. Ik hou er van! Waar Washington het Witte Huis heeft, heeft Buenos Aires een roze variant, La Casa Rosda, gelegen aan Plaza de Mayo. Mooi!

 

La Boca

Een wijk die ik nog niet kende tot vorige week. Het kleurige La Boca doet je in niets denken aan het parmantige centrum van de stad, maar is een geval apart. Alsof je in een apart dorpje bent, op loopafstand van de stad. Hoewel het qua veiligheid niet wordt aangeraden om naar La Boca te lopen deed ik dat wel gewoon en ik voelde me geen moment onveilig. Het was er allesbehalve grillig, juist zelfs heel toeristisch. Op de terugweg kwam ik zomaar langs het stadion van Boca Juniors en omdat het deurtje openstond kon ik even naar binnen glippen. Als je blond bent en blauwe ogen hebt in Buenos Aires, krijg je nogal makkelijk iets voor elkaar ;).

 

De zwarte taxi’s met gele daken

Zó typisch. Toen ik op zondagochtend mijn appartement uitkwam, was het eerste wat ik zag een zwarte auto met een geel dak. Een taxi in Buenos Aires! Hoewel de taxi’s an sich natuurlijk totaal niet anders zijn dan in de rest van de wereld, typeren de kleuren van de auto’s echt het straatbeeld van Buenos Aires. Zo herkenbaar.

 

Modern

En dan tot slot. Buenos Aires is modern. Moderner dan je zou verwachten van een Zuid-Amerikaanse stad. Het heeft allure en je hebt totaal niet het gevoel dat je in een ‘arm’ land zou zijn. Op elke straathoek vind je een gezellig koffietentje. Restaurants in overvloed – met veel vlees! – en in winkels hangt warempel hippe, moderne kleding. Geen H&M of Mango, maar wél  Zara. Maar ook lokale winkelketens zijn te vinden op on andere Avenida Sante Fé of Florida. En dan Puerto Madero, de futuristische wijk in het oosten van de stad. Door alle hoge, glazen, futuristische gebouwen waan je je even in Dubai. Te gek!

 

Goed. Ik kan volgens mij úren doorgaan over waarom ik zo van deze stad hou. Buenos Aires zit gewoon in mijn hart en zal er nooit meer uitgaan, ben ik bang. I love BA!

 

Meer

Ben jij ooit in Buenos Aires geweest? Wat vond/vind je ervan? Of ben je in Zuid-Amerika geweest? Wat is jouw lievelingsstad of -plek van het continent?

Binnenkort! Een blog boordevol tips over Buenos Aires. Waar je moet zijn, wat je moet zien en waar je op moet letten. Stay tuned!

Ik was ook in Rio de Janeiro. Tien tips voor deze stad vind je hier!

 

Geïnspireerd geraakt? Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat het gerust weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS