Avontuur op reis: de een vindt het geweldig, terwijl de ander liefst hele dag lui op het strand ligt. Hoor je bij die laatste groep, lees dan vooral niet verder. Maar ben je van team 1 en wil je graag lekker avontuurlijk reizen? Dan zit je hier goed. In deze blog neem ik je mee naar hoe je je vakantie, reis, rondreis of roadtrip zo avontuurlijk mogelijk kunt maken. Avontuurlijk reizen? Mais bien sûr! Lees gauw!

 

 

AVONTUURLIJK REIZEN

9x tips voor avontuur op reis en op vakantie

Ik maakte in mijn leven heel wat reizen en was zelfs twee jaar lang op wereldreis (waar ik overigens de basis voor mijn locatieonafhankelijke leven legde). Ik backpackte me een slag in de rondte door allerlei Zuid-Amerikaanse en Aziatische jungles, maakte trektochten door allerlei bergen, bezocht wereldwonderen en maakte ook roadtrips. Eén groot avontuur, dat leven van mij. Dit zijn negen tips waarmee jij jouw reizen net zo avontuurlijk of zelfs nog avontuurlijker maakt.

 

1. Reis alleen / Ga solo reizen

Er is niets zo enerverend, levensverrijkend en persoonlijk ontwikkelend als alleen op reis gaan. Wanneer je je losmaakt van alles waarmee je je van buitenaf identificeert (werk, familie, je huis, relaties, gewoontes, normen, waarden, je cultuur, gedragingen, meningen, overtuigingen), dan ontstaat er een vuur in jezelf waarin je je helemaal thuis gaat voelen. Reizen is niet vluchten, solo reizen is thuiskomen. In jezelf. In je leven. In je ziel. Het is het mooiste wat je jezelf kan geven. 

Solo reizen is meer dan een beetje vakantie vieren. Solo reizen is therapie, persoonlijke ontwikkeling en een mega groei. Het is niet voor niets dat mensen op reis tot de meest baanbrekende inzichten komen; wanneer je alleen reist zijn die inzichten nog veel intensiever, grootser en overweldigender. Nobody said it was easy, maar alleen reizen is per definitie een groot avontuur! (en daarna is geen weg meer terug naar het oude, omdat je dat ontgroeid bent, maar dat is júíst de bedoeling).

Hier lees je al mijn artikelen over solo reizen

 

2. Plan niet teveel/ leg niet teveel vooraf vast

Overplanning kills magic. Wanneer je je dagen helemaal vol plant met allerlei activiteiten en dingen om te doen, dan blijft er weinig ruimte over voor spontaniteit. En die spontaniteit zorgt nu juist voor avontuur. Hoe tof is het dat wanneer je ergens rondreist, je een leuke groep mensen tegenkomt met wie het klikt en je spontaan besluit met hen een hike te doen? Of een avondje uit te gaan? Of iets anders te doen? Als je alles vooraf vastlegt, moet je op dat soort unieke en bijzondere momenten altijd ‘nee’ zeggen. En laat het avontuur hem nou juist zitten in ‘JA’ zeggen. Stoppen met plannen dus!

 

3. Ga roadtrippen

Een van mijn favorietste manieren om te reizen is roadtrippen. Autorijden is vanaf mijn allereerste rijles een van mijn grootste hobby’s, dus je maakt mij niet blijer dan met een roadtrip. Zelf je route bepalen, zelf je bestemming bepalen, zelf je tempo bepalen, al je spullen bij je en lekker in je eigen bubbel de mooiste plekken en landen ontdekken. Ik roadtripte al heel wat af! Van Andalusië naar Toscane, van Sicilië naar Mexico en ik maakte zélfs eens een roadtrip door heel Europa. Acht landen in acht weken. Wát een avontuur!

Lees ook: EUROTRIP | Alles over mijn solo roadtrip Europa in de zomer

Alle inspiratie over roadtrippen op een rij

avontuurlijk reizen

 

4. Ga wildkamperen

Tijdens mijn roadtrip door Europa deed ik het geregeld: kamperen. Mijn pop-up tent toverde ik om de zoveel tijd tevoorschijn om de nacht in door te brengen. Maar! Dat was nooit in het wild. Het was altijd op een camping. Een van mijn bucketlist-dingen is kamperen in het wild. Ergens in een bos, aan een meer of in de bergen. Er zijn genoeg landen en bestemmingen waar het mag (Scandinavië  bijvoorbeeld), maar ook veel bestemmingen waar het vooral niet mag.

Een tip kan zijn om af en toe in je auto te slapen in plaats van in de tent of om met een tot camper omgebouwde van te reizen. Zo valt het niet op dat je bus eigenlijk een camper is en dat je dus eigenlijk aan het wildkamperen bent op een parkeerplaats. Of in het bos. Of waar dan ook. Avontuurlijker wordt je reis niet!

Vind hier je pop-up tent
Avontuur verzekerd!

 

5. Ga backpacken

Een backpack inpakken en vervolgens een week lang in een hotel op een Grieks eiland vertoeven, dát is geen backpacken. Het idee van backpacken is dat je met je tas op je rug naar een (verre) bestemming gaat en daar gaat rondtrekken. Backpacken als werkwoord dus. Er zijn bijzonder veel bestemmingen heel geschikt voor een (eerste) backpackreis, maar het backpacken an sich is al een groot avontuur. Los van de bestemming. Pak die tas in, gooi hem op je rug, stap in dat vliegtuig naar dat ene land en ga lekker rondtrekken. Slapen in hostels, hiken door jungles, struinen door steden en mensen ontmoeten. Veel avontuurlijker wordt het niet!

Dit is een mega fijne backpack!

 

6. Niks moet, alles mag

Schrap het woord moeten uit je vocabulaire. Als je avontuur op reis wil, zul je los ‘moeten’ laten dat je dingen moet. Heb je bijvoorbeeld drie dagen uitgetrokken voor het bezoeken van een stad, maar bevalt die stad je mega goed wanneer je er bent, blijf er dan lekker langer. Je hoeft niet na drie dagen weer weg. En had je die ene berg willen beklimmen, maar kom je er ter plekke achter dat je er toch geen zin in hebt of dat je niet helemaal fit bent. Niks moet, alles mag. Laat het allemaal lekker gebeuren en zo ontstaan de mooiste dingen, momenten en belevenissen.

 

7. Mensen ontmoeten

Liefst mensen van een andere cultuur, uit een vreemd land, die niet jouw taal of überhaupt een gezamenlijke taal spreken en liefst ook niet van jouw eigen leeftijd zijn. Ben je veertig, omgeef je dan eens met 25-jarigen. Of juist met 80-jarigen. Er gaat een wereld voor je open wanneer je je omgeeft met mensen die een totáál andere kijk op het leven hebben dan jij en wat jij gewend bent. Mensen die andere standaarden, gewoontes, overtuigingen en meningen hebben dan wat jij vanuit jouw referentiekader gewend bent. Je groeit. Je ontwikkelt. Eén groot avontuur!

 

8. Reis met zo min mogelijk

Ik weet nog dat ik voordat ik op roadtrip door Europa ging, ik heel de Wehkamp, H&M en andere sites had leeggeplunderd. Ik had een bepaald shirtje in wel drie verschillende printjes, ik had drie spijkershorts, hemdjes in verschillende kleurtjes en printjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik dacht: Ik ga roadtrippen, ik heb heel mijn auto om vol te stouwen met spullen en dus doe ik dat ook. Uiteindelijk heb ik 80% van ál die kleren nooit gedragen. Hoe het dan wel moet?

→ Neem voor hooguit een week setjes aan kleding mee die je vervolgens ook door elkaar kunt dragen. Een spijkershort bijvoorbeeld waarop je dat groene shirtje, dat gele hemdje en dat zwarte topje kunt combineren. Dat gele hemdje kun je vervolgens ook weer met die witte broek combineren en dat groene shirtje met dat ene rokje. Na een week was je alles (of laat je het wassen) en begin je weer opnieuw. C’est ça. Avontuur gegarandeerd. Zelfs als ijdeltuit.

 

9. Doe lekker actief / zoek de natuur op

Niets zo lekker languit op het strand een boek lezen en bruin bakken, maar dat is ook behoorlijk saai. Als je een beetje bent zoals ik dan is een dagje strand lekker, maar sta je daarna alweer te springen om meer te gaan ontdekken. De omgeving. De stad, de bergen, andere stranden of natuurgebieden. Trek je wandelschoenen aan en ga lekker actief een wandeling maken of berg beklimmen. Huur een fiets of mountainbike en ontdek de omgeving zoals je dat nooit zou kunnen als je alleen op dat strand blijft liggen.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reisinspiratie? Lees ook:

ALLE REISINSPIRATIE

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap