Als je voor langere tijd op reis gaat, een langere tijd in één land blijft en nog niet weet wanneer je er weer gaat vertrekken (misschien wel nooit), dan boek je een enkele reis. Dat retourticket komt er gaandeweg wel. Het is de ultieme manier van reizen en van leven: zijn waar je wilt zijn en gaan waar je wilt gaan. Heerlijk! Er kleeft echter een ‘maar’ aan. Het kan namelijk zo zijn dat je bij aankomst op bestemming moet kunnen aantonen dat en wanneer je er vertrekt. Je hebt een zogenaamd uitreisbewijs bij enkele reis nodig. 

Heb je geen retourticket? En dus geen uitreisbewijs bij enkele reis? Dan zijn dit een paar tips om te reizen zonder uitreisbewijs.

 

 

ENKELE REIS GEBOEKT

Uitreisbewijs bij enkele reis zonder retourticket. Zo los je dat op

POV: In 2018 reisde ik na een paar dagen Curaçao via Caracas naar Lima in Peru. Hoewel ik heus een ticket van Caracas naar Lima op zak had, vond de dame (mijn vriendin Kimberley notabene, haha!) bij de incheckbalie dat niet voldoende. Ik moest namelijk aantonen dat ik óók weer uit Peru zou vertrekken. En dat kon ik niet. Ik had namelijk nog geen idee wanneer ik weer uit Peru zou vertrekken (en of ik überhaupt wel zou vertrekken, maar dat deed ik uiteindelijk wel).

Gevolg: ik moest ter plekke een uitreisticket uit Peru regelen. Wat deed ik? Ik boekte via een boekingssite (volgens mij was het Momondo) op een willekeurige datum, zo’n drie weken later, een ticket naar Colombia voor een paar tientjes. Die had ik zomaar kunnen gebruiken, wat ik uiteindelijk niet deed. Ik reisde uiteindelijk Peru uit via Bolivia, maar dat wist ik toen ik op vliegveld Hato stond nog niet.

Dit kan ook anders.

 

Wat is een uitreisbewijs?

Een uitreisbewijs of uitreisticket is een bewijs/document dat aantoont dat je het land van bestemming (binnen een gestelde periode) weer gaat verlaten. Je moet dus kunnen bewijzen dat je na zoveel tijd weer vertrekt. Waarom? Om te voorkomen dat bezoekers/toeristen te lang in het land blijven. Je kunt hierbij denken aan een retourticket (vlucht), een aansluitende vlucht (meteen), een vlucht naar een volgende bestemming (na een paar weken bijvoorbeeld) of een trein- of busticket naar een ander land.

Als je een van deze documenten hebt, kan je in principe niks gebeuren. 

In de praktijk blijkt echter dat er bij douanes en grensovergangen niet vaak naar wordt gevraagd. Het zijn vooral luchtvaartmaatschappijen die hier om vragen. En dat is precies waarom Kimberley mij op Curaçao niet kon inchecken. Zo lang ik in de lucht zou hangen met haar vliegmaatschappij (Avior) en ik niet door de douane van de bestemming was, viel ik onder de verantwoordelijkheid van de airline. Mocht ik het land niet binnenkomen (doordat ik bijvoorbeeld niet kan aantonen dat ik het land binnen de gestelde termijn weer zou verlaten) dan is de airline verantwoordelijk om mij weer mee terug te nemen. En daar zitten ze natuurlijk niet op te wachten.

 

Wat als je geen uitreisbewijs op zak hebt?

Je houdt van freestylend reizen en je weet niet precies wanneer je je ‘nieuwe’ land weer gaat verlaten. Je gaat er naar toe zonder uitreisticket.

Hou van een gokje wagen? Dan kun je je zonder uitreisbewijs bij de incheckbalie op het vliegveld melden en afwachten wat er gebeurt. Meestal gaat het goed (ik neem de gok eigenlijk altijd en bij mij is het nu twee keer gebeurd dat ik een retourticket moest kopen, bijna nooit dus), maar soms dus ook niet. In principe is het verstandig om altijd een uitreisbewijs te hebben. Ga je op reis met een begin- en einddatum? Dan heb je je uitreisbewijs altijd bij de hand. Weet je nog niet wanneer je weer vertrekt? Dan hoef je echt geen duur vliegticket op zak te hebben. Het kan al veel simpeler. Dit zijn een paar opties:

1. Een goedkoop (retour)ticket

Zoals in het voorbeeld dat ik hierboven gaf, kun je op de airport bij het inchecken nog snel een ticket regelen via bijvoorbeeld een snelle vergelijkingssite. Skyscanner is mijn favoriete boekingssite, maar ook bij Momondo.nl vind je legio vliegtickets. Mocht je al weten wat je volgende land wordt na je huidige bestemming, boek dan een flexibel ticket naar dat land wat je eventueel qua datum nog kunt aanpassen. Kies dan voor de goedkoopste optie. Of boek een retourticket naar het land waar je nu vandaan komt (en dus vertrekt).

2. Een bus- of treinticket

Je kunt er ook voor kiezen om over land verder te reizen. Kies dan voor een trein- of busticket waarmee je aantoont dat je de grens over gaat. Via Bookaway.com vind je heel veel treintickets (en het is nog duurzaam ook, dus sowieso een goede optie!).

→ 3. Een vliegticket huren (onward ticket)

De állerbeste optie voor een uitreisticket: Een vliegticket huren! Húren? Hoe dan? Nou, dat werkt zo. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik er zelf nog nooit gebruik van heb gemaakt (ik hou immers van een gok), maar het schijnt te werken. Via Onwardticket.com huur je een vliegticket naar een willekeurige bestemming voor 24 of 48 uur, die daarna automatisch komt te vervallen. Je huurt al een ticket vanaf 10 dollar en het is hartstikke legaal.

Hoe het werkt? Je boekt een huurticket op de door jouw gewenste datum en de door jouw gewenste bestemming. Je bestelt en betaalt en het ticket rolt zo in je inbox. C’est ça. Het doel van het huren van een ticket is dus het verkrijgen van een uitreisbewijs voor weinig geld.

→ Tip: Heb je lange reistijd? Bijvoorbeeld intercontinentaal? Kies dan voor de 48 uurs optie. Zo weet je zeker dat het ticket geldig is op het moment dat je het land van bestemming binnenkomt.

Huur hier je onward ticket

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reistips? Lees ook:

MEER REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap