Als je weleens reist (of heel vaak reist), dan snap je vast wat ik bedoel met de kriem die het inpakken van je toilettas heet. En dan vooral specifiek over de inhoud. Want grote flessen vloeibare shampoo meenemen in je toilettas is nog nooit een goed idee geweest. Ze dichtplakken met ducttape, overgieten in kleinere flesjes voor ruimtebesparing en vervolgens in een plastic zakje voor het geval ze toch openknappen… zucht, gedoe! Maar dat is verleden tijd, want er iets revolutionairs op de markt: shampoobars van Shampoo Bars!

Lees ook: TOILETTAS | Wat er altijd in je toilettas moet als je (ver) op reis gaat

 

 

SHAMPOO BARS

De oplossing voor al je toilettas issues op reis en nog duurzaam ook

Je zou het bijna revolutionair kunnen noemen: een blokje zeep of shampoo in je toilettas om mee te nemen op reis. Vroeger deden ze niet anders dan wassen met blokken, maar sinds de flessen shampoo en vloeibare zeep op de markt zijn, verdwenen de zeepblokken als sneeuw voor de zon. Terecht, want vloeibaar is zoveel gemakkelijker, zou je denken. Maar vergis je niet, zeker niet als je veel reist.

Op reis is het eigenlijk veul praktischer om je zeep en shampoo als blok (of bar in het Engels) mee te nemen. Geen gedoe meer met flessen die te groot zijn, open kunnen knappen en voor een ravage in je toilettas zorgen. Geen inhoud meer om over te gieten in kleinere flesjes wanneer je met alleen handbagage reist of een korte reis maakt. En bovendien: bars zijn veel milieuvriendelijker dan flessen shampoo.

Shampoo Bars is opgericht door een kleine groep mensen die de wereld een beetje mooier willen maken. Onder het mom van “begin bij jezelf” hebben zij het initiatief genomen om deze webshop op te richten. Het doel is om het gebruik van plastic shampooflessen te minderen. Eén Shampoo Bar (60 gram) staat gelijk aan 3 plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Shampoo Bars zijn milieuvriendelijker en (omgerekend) goedkoper dan de meeste reguliere shampoos. Het motto: Samen zorgen voor minder onnodig plastic gebruik.

 

Shampoo zonder palmolie en plastic: goed voor mens en milieu

Maar niet alleen het plasticvrije maakt Shampoo Bars duurzaam. Er is namelijk ook zoiets als palmolie. In veel shampoos – en cosmeticaproducten, maar ook voedselproducten – wordt palmolie verwerkt. Palmolie is weliswaar namelijk een bijzonder goedkope oliesoort en dus heel geschikt voor allerlei producten, maar er zit een dikke, vette ‘maar’ aan palmolie.

Palmolie ontstaat uit de oliepalm. De oliepalm is een palmsoort die voornamelijk in Azië voorkomt. Doordat palmolie zo populair is voor verschillende industrieën worden er plantages aangelegd. Maar voor het aanleggen van die plantages moeten enorme gebieden regenwoud wijken. Op deze manier wordt de jungle – de bron van alle zuurstof op aarde – gekapt om er goedkope olie te kunnen verbouwen. Nu is het alom bekend dat wij mensen een samenleving hebben gecreëerd die volledig gebaseerd is op geld, geld en nog meer geld. Bovendien zijn we gaan geloven dat dat het áller belangrijkste ter wereld is, maar daar slaan we de plank natuurlijk finaal mis. Geld is niet de bron van ons leven. Het regenwoud is de bron van het leven.

Toch is er ook een tegengeluid. Want bijvoorbeeld het boycotten van palmolie heeft ook weer gevolgen op de korte termijn. Hele volksstammen zijn inmiddels (financieel) afhankelijk van de palmolieindustrie en als die industrie zou instorten zou dat zware economische gevolgen kunnen hebben. Shampoo Bars is ervan overtuigd dat niet het verbannen, maar het reduceren van palmolie daarom de beste oplossing is. In hun assortiment vind je daarom shampoo met en shampoo zonder palmolie.

 

Shampoobars van Shampoo Bars

Maar wat zijn dan die shampoobars? Hoe zien ze eruit? Wat zit erin? En hoe gebruik je ze? Dat zal ik vertellen. Vorige week ontving ik een klein pakketje van de postbode dat gemakkelijk door een brievenbusgleuf had gekund, als ik een brievenbus had gehad. Ik ben dól op pakketjes ontvangen en vooral als ik niet weet wat er in zit en hoewel ik nu heus een beetje wist wat ik kon verwachten wist ik het toch nog niet helemaal. Mijn haar wordt nogal gauw vet en dus had ik een paar dagen eerder de Shampoo Bar Kiwi besteld. De bar is zelfgemaakt met natuurlijke ingrediënten, volledig vegan en plasticvrij. Bovendien ruikt hij ook nog eens heerlijk fris naar kiwi.

De bar is maar 30 gram en gaat tot veertig wasbeurten mee. Ter vergelijking: drie flessen shampoo van 250 milliliter gaan ongeveer even lang mee als een shampoo bar van 60 gram. Het kleine barretje van 30 gram is dus evenveel als anderhalve shampoofles! Het blok is stevig en wordt vergezeld met een schattig juten (of linnen) tasje waarin je hem kunt opbergen en ophangen. Dat zakje gaat heel gemakkelijk in je toilettas en neemt nauwelijks ruimte in beslag of je hangt hem aan een haakje of de kraan van de douche. Super handig.

Eenmaal onder de pomp wrijf je het blok een paar keer in je handen tot het volop schuimt waarna je vervolgens je haar er volledig mee kunt wassen. Je haar is vervolgens schoon, gemakkelijk te kammen (en anders zijn er ook conditioners) en ruikt bovendien heerlijk fris. Ik wil nooit meer anders!

 

Soorten Shampoo Bars

Haar

Mijn haar wordt snel vet en de Shampoo Bar Kiwi is bijzonder geschikt voor een vette hoofdhuid. Maar ook als je juist droog haar hebt, snel last van roos hebt of juist een gevoelige hoofdhuid hebt kun je je hart ophalen bij Shampoo Bars. Er is echt voor elk wat wils en dan vaak ook nog in verschillende frisse geuren én kleuren. Lavendel, eucalyptus, jasmijn, kokos, kiwi, mango, honing, voor iedereen is er een geschikte bar.

Gezicht en lippen

Als je houdt van een make-upje is het een must om je gezicht goed te reinigen, maar ook als je jezelf mooi genoeg vindt zonder is het belangrijk om je gezicht goed te verzorgen. De gezichtreinigende bars van Shampoo Bars zijn volledig plasticvrij en daardoor mild voor de gevoelige huid van je gezicht. En ook aan je lippen is gedacht. Of je nou vol in de zon loopt of juist door gure wind en koud, je lippen krijgen het te verduren door weersomstandigheden. De lippenbalsems zijn zacht, vriendelijk en verzorgend voor je lippen.

Body

Als mijn haar uitgewassen is met de kiwi bar, was ik daarna ook de rest van mijn lijf met de bar, maar je kunt er ook voor kiezen om voor een body bar te gaan. Body bars van Shampoobars zijn natuurlijke, plasticvrije zeepblokken waarmee je zonder agressieve reinigingsproducten je huid reinigt tot het glanst. Ze hebben hetzelfde formaat als de shampoo bars en passen dus ook met gemak in je toilettas.

Accessoires shampoo bars

Allemaal leuk en aardig, maar hoe neem je je shampoo bar mee? In welke verpakking? En wanneer je hem niet meeneemt op reis en gewoon thuis gebruikt (dat kan namelijk natuurlijk ook), waar laat je hem dan? Omdat de bar moet uitlekken heeft Shampoo Bars onwijs leuke, mileuvriendelijke bakjes van bamboe in het assortiment. Ook zijn er zakjes waarin de bar kan uitlekken en vervoerd kan worden. En wat dacht je van tandenborstels, een haarborstel, een kam, wattenstaafjes en -schijfjes en sponsjes? Neem eens een kijkje. Alles is duurzaam, milieuvriendelijk en bovendien onwijs praktisch.

Samengevat:

✓ Zelfgemaakt met natuurlijke ingrediënten

✓ Zacht en mild voor je haar en huid

✓ Volledig vegan

✓ Voor haar, gezicht en body

✓ 30 of 60 gram

✓ Eén bar van 60 gram is gelijk aan drie flessen shampoo

✓ Plasticvrij

✓ Goed voor het milieu én je portemonnee

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Shampoo Bars (shampoobars.nl)

 

Meer reistips? Lees ook:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap