EHBO op reis. Je wil er misschien niet aan denken, maar op reis kan er van alles gebeuren. Blaren tijdens barre wandeltochten, schaafwonden, hoofdpijn, katers, noem maar op. Het is daarom heel verstandig om tijdens het reizen een reisapotheek mee te nemen. Dat hoeft geen officiële apotheektas te zijn, maar je kunt je spullen gewoon meenemen in je toilettas. Áls je ze maar bij je hebt! Weten wat je moet meenemen in je reisapotheek? Dit zijn tien onmisbare dingen.

 

Lees ook: TOILETTAS | Wat er altijd in je toilettas moet als je (ver) op reis gaat

 

 

MEENEMEN IN JE REISAPOTHEEK

Deze EHBO items zijn onmisbaar op reis

 

1. Pleisters (en blarenpleisters)

Wanneer je aan EHBO denkt, dan denk je aan pleisters en dus kunnen deze niet ontbreken in je reisapotheek. Op reis ben je meestal lekker actief en dus is de kans groot dat je jezelf een keer verwondt. Maar ook blarenpleisters mag je niet vergeten. Als je gaat hiken is het verstandig om blarenpleisters mee te nemen, maar ook als je uren gaat slenteren door een stad kunnen blarenpleisters zomaar een heel groot verschil maken. Tip: plak je blarenpleisters vóóraf op je voeten.

 

2. Pincet, schaartje, veiligheidsspelden

Een pincet gebruik je voor je wenkbrauwen (en kinharen, of ben ik de enige die dat heeft?), maar een pincet is vooral onmisbaar wanneer je bijvoorbeeld een splinter hebt. Een schaartje gebruik je voor het knippen van je pleisters én je nagels en veiligheidsspelden komen altijd van pas, of je nou op reis bent of niet. Stel dat er een knoopje van je blouse open knapt, dan ben je blij dat je er (tijdelijk) een speld aan kan maken.

 

3. Thermometer

Een digitale thermometer voor momenten dat je je even niet zo lekker voelt. Ik was tijdens mijn reis door Peru behoorlijk ziek en als ik een thermometer bij me had gehad (had ik dus niet), dan had ik kunnen weten of ik koorts had of niet. Nu moest ik het doen met maar gewoon uitzieken en hopen dat het beter zou worden en dat werd het gelukkig. Sindsdien zit er altijd een thermometer in mijn reisapotheek.

 

4. Zonnebrandcrème en aftersun

Wat er ook altijd in mijn reisapotheek grootschalig aanwezig is, is zonnebrandcrème. Ik verbrand nogal snel (niet heel handig als je van tropische bestemmingen houdt), dus ik kan letterlijk niet zonder. Ook aftersun zit altijd in mijn reistas. Tip: neem altijd een kleinere tube mee in je handtas of andere tas die je overdag bij je hebt. Zo heb je je zonnebrandcrème altijd bij de hand.

 

5. Deet / insectenspray

Vooral in de tropen zijn veel insecten en muggen en als je niet helemaal lek geprikt wil worden, is het handig om je in te smeren met insectenspray. Zorg ervoor dat je een spray hebt waar deet in zit; insecten blijven dan ver bij je uit de buurt.

 

6. Tekentang

Een tekenbeet is niet fijn en kun je beter vermijden, maar dat heb je natuurlijk niet altijd in de hand. Een tekentang is daarom echt een must! Wanneer je in de natuur bent geweest controleer dan altijd je lijf op teken. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken en voorkomen is echt beter dan genezen.

 

7. Pijnstillers 

Na een avondje stappen. Na een val. Of na iets anders waardoor je pijn hebt. Als je pijn hebt, zijn pijnstillers soms gewoon nodig om je dag door te komen. Neem dus altijd een stripje of doosje pijnstillers mee in je reisapotheek.

 

8. ORS

Een zakje ORS kan zomaar een lifesaver zijn. ORS staat voor oral rehydration solution en zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Wanneer je bijvoorbeeld moet overgeven of diarree hebt, dan verlies je veel vocht en dat kan zelfs gevaarlijk zijn. ORS zorgt ervoor dat je vochtlevel op pijl blijft. ORS is een mengsel van zout en suikers en wordt geleverd in zakjes. Deze los je op in water en drink je vervolgens op. Let er wel op dat het water schoon is, anders ben je nóg verder van huis.

 

9. Sanitizer (ontsmettingsmiddel)

Ik heb ze al sinds jaar en dag in mijn tas, maar sinds corona is het eigenlijk niet meer weg te denken uit menig handtas en dus ook niet uit je reisapotheek: een flesje sanitizer. Tijdens mijn visum-run van Bali naar Singapore in februari 2020 was ik zó bang om in de drukke metrostations van Singapore corona op te lopen dat ik zelfs het flesje sanitizer sanitizde. Ongelooflijk. Inmiddels is de storm gaan liggen, maar sanitizer is op reis ALTIJD een goed idee. Hup, in je reisapotheek.

Lees ook: LIEF DAGBOEK | Noodgedwongen 48 uur in Singapore? Dat ging zo.

 

10. Condooms

Mijn toilettas is altijd gevuld met een of twee condooms, want zoals ze zeggen better safe than sorry. Voor iedereen die nu denkt dat ik het ene na het andere avontuur tussen de lakens beleef tijdens mijn reizen… ik moet je teleurstellen. Meestal moet ik mijn condooms weggooien omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ook al ben je er totaal niet mee bezig en denk je dat het niets voor je is om op reis met een onbekende tussen de lakens te belanden, het kán gebeuren, júíst als je op reis bent. Geniet lekker! Maar wel veilig.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap