Mallorca staat vooral bekend om het hoge feestgehalte. In het hoogseizoen hangen ze er met de benen uit om te dansen, te zonnen en te feesten in vooral heel specifieke plaatsen op het eiland. Maar Mallorca is zoveel meer! Er wonen vierhonderdduizend mensen op dit heerlijke eiland met een eigen geschiedenis en cultuur. Er zijn vast een heleboel dingen die je nog niet wist over Mallorca. In deze blog neem ik je mee naar tien dingen die typisch Mallorca zijn.

 

TYPSICH MALLORCA

10x weetjes over Mallorca die je nog niet wist

In 2021 woonde ik een half jaar op Mallorca. Het digital nomadleven brengt me op veel plekken, maar dat ik ooit op Mallorca zou gaan wonen had ik niet zo snel kunnen bedenken. Ik dacht altijd dat het een suf imago had van asociale toeristen en feestende jongeren, maar wat zat ik er naast. Want Mallorca is zoveel meer dan El Arenal en Magaluf. Mallorca is prachtig! Het eiland heeft een rijke geschiedenis en een prachtige cultuur die we moeten koesteren in plaats van verfeesten. Om van de natuur nog maar te zwijgen. Tijdens mijn tijd op Mallorca (in hoofdstad Palma) verzamelde ik een aantal dingen die Mallorca zo typisch maken. Dit zijn tien dingen die je vást nog niet wist over Mallorca.

 

Typisch Mallorca

1. De kathedraal van Palma is een iconische eyecatcher

Wanneer je in hoofdstad Palma bent is hij niet te missen: de kathedraal. Officieel heet deze beauty de kathedraal van Santa María van Palma en wordt in de volksmond La Seu genoemd. Fier staat hij als een strenge stadswachter aan zee over de stad te waken in zijn gotische rooms-katholieke stijl. De kathedraal is een ware eyecatcher. De bouw begon al in de dertiende eeuw en was pas af rond 1600. Wat je misschien niet wist: begin vorige eeuw kwam Antoní Gaudí aan op het Mallorcaanse land waarop hij zich ging bemoeien met de restauratie van de kathedraal. Zijn signature is duidelijk zichtbaar in de huidige stijl van La Seu. De kathedraal is niet te missen en wat je noemt typisch Mallorca.

 

Typisch Mallorca

2. Op Mallorca barst het van de molens

Wist je dat het op Mallorca barst van de molens? Mocht je bij molens meteen aan een Grieks eiland denken, dan is dat zeker terecht, maar op Mallorca zijn er ook legio! Oorspronkelijk werden de molens gebruikt om het water uit het moerasachtige landschap van het binnenland van Mallorca te pompen en hierdoor vruchtbare grond te creëren. Maar tegenwoordig zijn ze hun functies kwijt en staan ze alleen nog maar mooi te wezen. Windmolens zijn typisch Mallorca!

 

Typisch Mallorca

3. Parels op Mallorca

Toegegeven: echte parels zijn het niet die op Mallorca worden gemaakt. Toch staat er op Mallorca – in de buurt van de plaats Manacor – een parel’fabriek’. Echte parels worden gemaakt door weekdieren, maar de parels op Mallorca worden door de mens gemaakt van glas en worden bedekt met delen van schubben van vissen. Typische Mallorca-parels dus. Je vindt de parels bijna overal op het eiland in verschillende winkeltjes en dan vooral souvenirwinkels. Het zijn geen echte parels dus en dat heeft een groot voordeel: ze zijn lang zo duur niet en toch een lust voor het oog.

 

Typisch Mallorca

4. De stranden op Mallorca zijn bijna Caribisch

Het zal je niets verbazen, maar op Mallorca zijn ontelbaar veel stranden. Zelfs de hoofdstad Palma heeft een eigen strand, maar ook kleinere plaatsen aan zee hebben een strand. Het maakt niet uit of je in oost, west, zuid of noord bent, op heel Mallorca kun je naar het strand (behalve in het binnenland dan). Mooie stranden zijn Cala d’or, Cala Figuera, Cala Llombards, Cala des Moro, Cala Mondragó, Cala Torta, Cala Formentor, Cala Pi en Platja des Trenc. Sommige baaien zijn zo mooi en idyllisch dat je je er in de Caribbean waant.

 

Typisch Mallorca

5. Tramuntana-gebergte en bergdorpjes

Wist je dat de natuur van Mallorca niet alleen maar uit stranden bestaat, maar dat er ook een heus gebergte op Mallorca is. Het Tramuntana gebergte is een van de meest bijzondere plekken van het eiland. Waarom? Ten eerste kan het er sneeuwen en dat verwacht je niet op een eiland in de Middellandse Zee en ten tweede zijn er een heleboel mooie plaatsjes en dorpjes te vinden in de Tramuntana. De dorpjes zijn stuk voor stuk ongelooflijk lieflijk, de uitzichten zijn spectaculair en je kunt allerlei bergwandelingen maken door het Tramuntana-gebergte. Er loopt zelfs een officiële GR wandelroute, de GR 221. Tramuntana is typisch Mallorca.

Lees ook:
→ MALLORCA | 5x schattige bergdorpen in Serra de Tramuntana 
→ WANDELEN OP MALLORCA | Van Deià naar Port de Sóller over de GR221

 

Typisch Mallorca

6. Lokale lekkernij op Mallorca: enseimada

Uiteraard heeft Mallorca, net als veel plaatsen, regio’s en steden, een eigen lekkernij. De enseimada is een typische Mallorcaans specialiteit die je geproefd moet hebben. Een enseimada is een zoet, opgerold broodje en ziet eruit als een slakkenhuis. Het is ‘gewoon’ gemaakt van bloem, eieren, melk en nog wat andere gerechten en wordt overgoten door (poeder)suiker. Tradtitioneel zijn ze zonder vulling, maar tegenwoordig zijn ze ook te verkrijgen met chocoladevulling of room. Om je vingers bij af te likken! De enseimada heeft zelfs een beschermde status.

 

Typisch Mallorca

7. Architectuur op Mallorca van Gaudí

Voor wie denkt dat Gaudí alleen in Barcelona was en daar zijn stempel heeft gedrukt, vergist zich. Antoní was namelijk ook op Mallorca en dan voornamelijk in Palma. Zijn typische architectuurstijl is op verschillende plekken in de hoofdstad terug te vinden en niet op de minste plaats in de kathedraal (zie hierboven). Maar ook wanneer je door de stegen en straten van Palma loopt zal je opvallen dat Gaudí er is geweest. Zijn stijl is zo typisch en herkenbaar, dat het echt niet te missen is. Gaudí is inherent aan Barcelona, maar Gaudí is ook typisch Mallorca.

 

Typisch Mallorca

8. Zon zuipen ziekenhuis op Mallorca

Je ontkomt er niet aan. Mallorca heeft de reputatie van een feesteiland en bovendien van een drukke toeristische bestemming en dat is niet onterecht. In de hoogzomerdagen barst het er van de feestgangers en dan vooral hele jonge, die de boel op stelten komen zetten. Het zon-zuipen-ziekenhuis-gehalte is dus redelijk hoog en tegen wil en dank toch ook typisch Mallorca. Maar geen zorgen: er zijn bepaalde specifieke gebieden waar lallende Duitsers, dronken Nederlanders en overluide Britten uithangen en dat is vooral in de plaatsen El Arenal en Magaluf. Vermijd die plekken vooral (vermijd het hoogseizoen eigenlijk sowieso) en je merkt er niets van.

 

Typisch Mallorca

9. Op Mallorca spreken ze Catalaans (Mallorquin)

In mijn naïviteit dacht ik altijd dat er uitsluitend Spaans werd gesproken op Mallorca (niet heel raar gedacht, toch?), maar wat blijkt? Ook het Catalaans is een officiële taal op Mallorca. De lokale Catalaanse spreektaal heet Mallorquin en is op geen enkele manier verstaanbaar wanneer je een beetje Spaans spreekt. De woorden, de grammatica, alles is anders. Zie je op Mallorca woorden of plaatsaanduidingen met de letter x, dan is dat Mallorquin. Fornalutx, Felanitx en Andratx zijn alle drie Mallorquin namen. Maar ook de lettercombinatie ‘ei’, zoals in enseimada is hartstikke Mallorquin en heeft niets met Spaans te maken. Typisch Mallorca dus.

 

Typisch Mallorca

10. Tennis en padel

Wist je dat Rafael Nadal een Mallorcaan is? Hij is geboren in Manacor en heeft daarmee Mallorca omgetoverd tot tennis-eiland. Er is een tennisacademie op Mallorca (in het plaatsje Paguera) en er bestaan zelfs volledige tennisreizen naar het eiland. Op verschillende plekken vind je tennisvelden en worden toernooien georganiseerd. Sowieso wordt er veel gesport op Mallorca; de boulevard in Palma is op elk moment van de dag afgeladen met fietsers, joggers, wandelaars en skaters. Naast tennis wordt er ook veel gepadeld op het eiland.

 

Naar Mallorca?

  • Het vliegveld van Mallorca is in hoofdstad Palma. Er gaan vanuit Nederland geregeld vluchten naar het eiland. Je ticket vergelijk en boek je het gemakkelijkst via Skyscanner;
  • Mallorca is meer dan geschikt voor een toffe roadtrip (of meerdere roadtrips). Wanneer je op Mallorca bent huur je je auto het gemakkelijkst via Sunnycars. Hier ben je altijd volledig verzekerd en heb je dus niets te maken met kleine lettertjes en kom je nooit voor verrassingen te staan;
  • Slapen kan op Mallorca op heel veel plekken. Er zijn grote hotels voor de massatoeristen, maar ook fijnere, kleinere hotels, boetiekhotels, B&B’s, finca’s en nog meer. Je vindt je verblijf op Mallorca heel gemakkelijk via Booking.com;
  • Ga erop uit als je op Mallorca bent! Of je nou de kathedraal wil bezoeken, met de trein naar de bergen wil of op excursie naar een paar grotten wil… doe lekker actief. Er valt van alles te ontdekken. Je excursie, tour of activiteit boek je via Get Your Guide;
  • Je fietstour door Palma regel je uiteraard via Baja Bikes.

 

 

Meer Mallorca? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap