Toscane is wat mij betreft de mooiste regio van Italië. Met weelderige cipressen die staan te shinen in heuvelachtige groene velden, eeuwenoude en daardoor historische steden, het Italiaanse eten en de temperamentvolle cultuur. Er zijn weinig plekken op aard die zo tot de verbeelding spreken als het prachtige Toscane. Ik was er een paar jaar geleden in mei en maakte een roadtrip van een week door Toscane (en moest daarna een week bijkomen) en dit zijn mijn vijf mooiste plekken in Toscane.

Lees ook: UNDER THE TUSCAN SUN | Roadtrip door Toscane

 

 

 

TOSCANE

5x de mooiste plekken van Toscane in Italië

Natuurlijk zijn er meer dan vijf mooiste plekken in Toscane. Toscane zelf is één groot hoogtepunt waar prachtige natuur en heel interessante cultuur zich afwisselen. Bovendien liggen er heel veel oude steden in Toscane die van de Romeinen naar de Renaissance leiden en waar bizar veel van bewaard is gebleven. Het zijn dus niet alleen de glooiende heuvels en wijnranken, het is vooral ook het verhaal van Toscane dat tot de verbeelding spreekt. Alsof er verschillende era’s door elkaar lopen die je uiteindelijk brengen in het Toscane van nu. Dit zijn wat mij betreft vijf hoogtepunten van Toscane.

 

1. De Chianti route (SR222)

Zeg je Toscane, dan zeg je heuvelachtige landschappen en cipressen, maar vooral ook wijn. De beste plek om beide te combineren is de Chianti route. De Chianti route (de weg heet officieel SR222 Chiantigiana, klik hier voor Google Maps) is een autoroute van ruim 130 kilometer tussen de historische steden Florence en Siena en gaat dwars door het heuvelachtige landschap dat Toscane zo typeert. En daar horen uiteraard wijnvelden bij! De beroemde Toscaanse Chiantiwijn wordt geproduceerd in de vele wijnhuizen die in de regio staan.

Onderweg kom je door verschillende plaatsjes en dorpjes om te stoppen voor een lunch met een echte Chianti wijn, kun je stoppen bij verschillende wijnhuizen om je te laten rondleiden door de ranken en een proeverij te doen en wil je bij elke bocht je auto aan de kant zetten voor een foto van de geweldige vergezichten. De Chianti route is een droom en laat je het échte Toscane ervaren.

 

2. Florence

Het is de bakermat van de renaissance: Florence. De Italianen noemen de stad aan de Arno-rivier Firenze, maar er wordt hetzelfde mee bedoeld. In Florence duik je in de geschiedenis van de welvarende renaissance, de periode die volgde op de middeleeuwen. De Renaissance veranderde het wereldbeeld van veel mensen; er ontstond in die periode ruimte voor wetenschap, kunst, cultuur en architectuur.

Veel van die tijd is bewaard gebleven en domineert het straatbeeld van Florence met de imposante kathedraal als grootste eyecatcher. Maar ook de pleinen (piazzas), de oude brug (ponte vecchio) met z’n geheime gangen en doorgangetjes en het oude paleis (palazzo vecchio) zijn zwaar de moeite waard. Florence is een plaatje en wordt niet voor niets de hoofdstad van Toscane genoemd.

Lees ook: FLORENCE | Waar de Renaissance weer tot leven komt

 

3. Lucca

Florence is misschien de hoofdstad van Toscane, maar vooral ook in Lucca zijn veel oude stenen bewaard gebleven. Lucca is zelfs ooit een vorstendom geweest onder bewind van Napoleon. Maar niet alleen de Renaissance vind je er terug, vooral ook overblijfselen van de Romeinen, waar het stokoude amfitheater wel het hoogtepunt van is. Waar toen gevochten werd, kun je er nu genieten in het zonnetje op een van de fijne terrassen.

Maar Lucca heeft nog meer moois. Je verdwaalt er gemakkelijk in de vele steegjes. Soms komen ze uit op een plein (piazza) uitkomen en dan monden ze uit in een ander steegje of stuiten ze op de oude stadsmuur, die zo breed is dat het tegenwoordig een heus park is. Lucca is niet groot en ontzettend gezellig en lieflijk. Ga lekker (ver)dwalen in/door Lucca, hoogtepunt en een van de mooiste plekken in Toscane.

Lees ook: LUCCA | 7x ancient history in lieflijk Lucca in Toscane

 

4. Siena

Waarom Siena op plek 4 staat weet ik niet en is bovendien niet terecht, want qua schoonheid en bijzonderheid (is dat een woord?) doet het prachtige Siena niets af aan Florence of Lucca. Siena is beeldschoon. Siena heeft maar 50.000 inwoners en is daardoor eerder een dorp dan een stad te noemen en dat merk je aan de gemoedelijke sfeer.

De steegjes zijn smal en klein, de gebouwen de steegjes omlijsten zijn zandkleurige, de kathedraal staat imposant te shinen op het , maar de allergrootste bezienswaardigheid van Siena in de Piazza del Campo. Het heeft de vorm van een schelp en wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse pleinen van Europa. Oe, en vergeet niet om er een lekker ijsje te eten! Siena is prachtig en met recht een van de mooiste plekken van Toscane.

 

5. Twee Toscaanse dorpjes: San Gimignano en Volterra

In heel Toscane barst het van de historische plaatsjes en dorpen en wat mij betreft springen er twee sowieso bovenuit: ten westen van de Chianti route liggen San Gimignano en Volterra. Wanneer je door het glooiende landschap richting San Gimignano rijdt begrijp je plots waarom dit dorp – waar nog geen 8000 mensen wonen – toch het Manhattan van Toscane wordt genoemd: het dorpje kenmerkt zich door z’n hoge torens. Nee, het zijn geen Empire State Buildings, maar voor de tijd waarin ze werden gebouwd moeten het aanzicht vast imposant zijn geweest. Het waren er toen 72 in totaal, vandaag zijn er nog 16 van over en te bewonderen.

Een andere parel in Toscane is het iets verder gelegen Volterra. Je waant je er – net als in San Gimignano – helemaal in de middeleeuwen. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Beide dorpjes zijn heerlijk om doorheen te wandelen (of te slenteren), om daarna op een terrasje te ploffen voor een wijntje of een ijsje. De dorpjes en de omliggende plaatjes zijn een ideale uitvalsbasis als je écht lekker vakantie wil vieren in Toscane. 

Lees ook: TOSCANE | Twee Toscaanse pareltjes: San Gimignano en Volterra

 

Naar Toscane?

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Toscane en Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap