Omdat ik niet hou van strakke planningen die maanden van tevoren vastgelegd moeten worden en ik juist enorm van spontane acties hou, was het voor mij onmogelijk om de beroemde Inca Trail te lopen. De trail moet namelijk minstens zes maanden van tevoren geboekt worden en aangezien ik niet eens weet waar ik me volgende week bevind, was dat voor mij een no go. Maar! Ik treur niet! Want ik was wel degelijk bij Machu Picchu en gelukkig zijn er tegenwoordige meerdere wegen die naar de zogenaamde Oude Berg leiden. Ik ging vier dagen mee met de Inca Jungle Trek.

 

 

INCA JUNGLE TREK MACHU PICCHU

Alle informatie over de Inca Jungle Trek naar Machu Picchu in Peru 

De naam zegt het al. Trekken door de jungle in de Sacred Valley rondom de beroemde Machu Picchu. Vier dagen lopen, fietsen, raften en ziplinen over rivieren, door bossen, over haarspeldbochten en door bergen. Het leuke aan de Inca Jungle Trek is dat je daadwerkelijk een deel van de échte Inca Trail loopt. Ik vond het een onvergetelijke ervaring, want het was afzien en genieten tegelijk en dat maakte alles dubbel en dwars waard. Ben jij ook van plan Machu Picchu te bezoeken en wil je er iets actiefs aan vooraf laten gaan? Dan is de Inca Jungle Trek echt iets voor jou!

Maar wat is de Inca Jungle Trek nou precies? Welnu. Het is een trekking van vier dagen door de Sacred Valley rondom Machu Picchu. Je start in de stad Cusco, die sowieso de uitvalsbasis voor Machu Picchu is en gaat dan richting de jungle om daar in een periode van drie dagen allerlei stoere activiteiten te doen. Hou je er niet van om nat te worden, heb je hoogtevrees en kun je niets met een adrenalinekick? Dan hou maar op met lezen. Ben je wél van een beetje avontuur, snelheid, gevaar en grenzen opzoeken? Dan is deze tour echt iets voor jou.

Hoe boek je die tour dan? Hoewel er op meerdere blogs, in reisbladen en in de Lonely Planet wordt aangegeven dat een bezoek aan Machu Picchu nogal wat voeten in aarde heeft en voorbereiding vereist, niets is minder waar. Ik boekte deze Inca Jungle Tour een dag voordat ik vertrok, gewoon bij een touroperator in Cusco. Ik betaalde er 200 euro voor en dat was inclusief alles, zelfs de entree tot Machu Picchu. Ben je benieuwd naar deze specifieke trek en wil jij hem ook gaan doen? Dit staat er voor je op het program.

 

Inca Jungle Trek programma

De trek duurt vier dagen, waarvan er drie dagen bossen, bergen en rivieren worden getrotseerd en de vierde dag in het teken staat van Machu Picchu. De route gaat van Cusco, via Ollantaytambo naar Abra de Malaga tot Santa Maria op de eerste dag. De tweede dag is een hike van Santa Maria naar Santa Teresa en op dag drie ga je van Santa Teresa eerst ziplinend en daarna wederom hikend langs het Machu Picchu treinspoor naar Aguas Calientes. Deze laatste plaats ligt aan de voet van Machu Picchu waar je ’s ochtends vroeg op de bus stapt óf lopend de berg naar Machu Picchu gaat. In detail:

 

Dag 1 Inca Jungle Trek: Fietsen en raften

Op de eerste dag van de Inca Jungle Trek word je vroeg opgehaald. Je gaat eerst naar Ollantaytambo, waar je eventueel wat inkopen kunt doen en daarna word je afgezet op een hoogte van 4200 meter op de berg bij Abra Malaga. Op deze berg stap je in de stromende regen op de mountainbike. Je daalt in totaal twee kilometer, dus het is meer remmen dan trappen, maar het is echt heel gaaf om door haarspeldbochten de berg af te zoeven. Zeker als de regen keihard en steenkoud in je gezicht klettert; het avontuur begint dan meteen echt goed.

Het mountainbiken duurt in totaal een uurtje of drie waarin je af en toe wat stops maakt om van uitzichten te genieten. Je merkt dat hoe lager je komt, hoe warmer het wordt en dat de regen steeds minder wordt omdat je de regenwolken uit fietst. Ze zeggen dat het fietsen de gevaarlijkste activiteit van alle activiteiten is en dat komt omdat je over een normale weg gaat (dus over asfalt) en je dus tegenliggers kunt tegenkomen. Peruanen rijden nogal als gekken, dus pas op.

Je tourguide fietst overigens voorop en het is strikt verboden om hem in te halen en het busje waarmee je gekomen bent rijdt achter de groep aan, dus je bent geen moment uit het oog. Na het fietsen ga je in het busje richting het plaatsje Santa Maria. Hier verblijf je in een hostel waar je luncht en later in de middag wordt opgehaald om te gaan raften over de Urubamba rivier. Die rivier houdt zich geen seconde stil en als je nooit eerder hebt geraft kan het best eng lijken, maar het is echt een superleuke ervaring (en ik ben best een mietje, had het nog nooit eerder gedaan en vond het écht heel leuk!). Inca Jungle Trek

 

Dag 2 Inca Jungle Trek Machu Picchu: Hiken van Santa Maria naar Santa Teresa

Vroeg op, ontbijten en beginnen! Lopen, de hele dag, uuuuren achter elkaar. Door velden met cocaplanten, langs bananenbomen, door groener dan groene planten en struiken, langs sinaasappelbomen, avocadoplanten en amarylissen. Bergje op en en bergje weer af, met af een toe een stop bij een hut en ondertussen wordt je vergezeld door tropische vogels, honden, katten en aapjes die je bespringen én wordt je gezicht beschilderd als een echte Inca en dan is het nog maar tien uur ’s ochtends en kan je dag al niet meer stuk.

Het tweede deel van de hike wordt serieus, want je betreedt dan de enige echte Inca Trail en dat is toch wel echt een enorme bijzonderheid. De uitzichten zijn fenomenaal en de tijd wordt gestopt door de vele fotomomenten, want je wil toch wel vastleggen dat jij op die bijzondere plek bent geweest. Op dag 2 is de hike al fenomenaal. Met berehonger kom je bij je lunchplekje aan en als je een beetje geluk hebt, heeft de plek een tuintje met hangmatten en krijg je van je tourguide even tijd voor een korte nap. Zalig!

In het derde deel van de hike loop je in een streep richting de een na laatste bestemming van die dag; de hotsprings. Hoe fijn is het om na al die uren in de bergen te wandelen je bikini aan te trekken en in het warme water te plonzen. We namen er twee uur de tijd voor en ondertussen werd het pikkedonker. Gelukkig haalt een busje je op om je naar je hostel te brengen, wat betekent dat je niet in het duister nog moet wandelen en na het avondeten barst het feest los. En geloof mij, zo boven op een rooftop van het discotheekje in Santa Teresa kan het bést eens romantisch worden… Inca jungle trek

 

Dag 3 Inca Jungle Trek Machu Picchu: Ziplinen en hiken naar Aguas Calientes

Met een kater, of in iedereen geval een droge mond en maar een paar uur slaap sta je op, toog je jezelf naar het ontbijt en giet je een liter water achterover om om half acht in wederom een busje te stappen die je naar de volgende activiteit brengt: ziplinen! De lijnen zijn gespannen over dezelfde wilde Urubamba rivier en er kan weinig mis gaan, maar áls het mis gaat blijft er waarschijnlijk weinig van je over en dat geeft nou juist die kick. Het gaat behoorlijk hard en je bent even los van alles van alles en iedereen terwijl je over de rivier zoeft en dat is echt heel gaaf.

Na de zipline is het weer wandelen geblazen, want vanuit het plaatsje Hydroelectrica wandel je langs het beroemde treinspoor ein-de-lijk richting Machu Picchu. En voor degene die denkt dat je aan het einde van de dag na alle ontberingen eindelijk deze even magische als mysterische plek te zien krijgt heeft het mis. Je loopt tot Aguas Calientes, het dorpje ónder Machu Picchu en je moet nog echt tot de volgende ochtend wachten om het wereldwonder te kunnen bezoeken.

Maar niet getreurd, want met een beetje pech heb je einde van de middag een stortbui over je heen gekregen en ben je blij dat je meteen naar je hostel kunt om je op te frissen. Omdat je de volgende ochtend heul vroeg richting Machu Picchu gaat is het belangrijk dat je die middag in Aguas Calientes ‘boodschappen doet’ voor de dag erop. Eten en drinken inkopen dus, want in Machu Picchu zelf zijn uiteraard geen winkels en bij de ingang van het park is alles heel erg duur. Die avond ga je vroeg slapen om de volgende ochtend rond vier (!) uur te verzamelen.

 

Dag 4 Inca Junlge Trail: Machu Picchu!

En dan is de dag der dagen dan eindelijk aangebroken. Met lichte kriebels in je buik sta je die ochtend om half vier op om naar een van de zeven nieuwe wereldwonderen te gaan: Machu Picchu. Je kan kiezen uit twee opties van Aguas Calientes: lopend of met de bus. Machu Picchu ligt 400 meter hoger dan Aguas Calientes, dus het is nog een behoorlijke hike om boven te komen. Besluit je te hiken, weet dan dat de brug naar Machu Picchu om 5 uur opengaat en dat je dus op tijd bij de brug moet zijn om te kunnen beginnen.

Ga je met de bus, dan moet je zowaar nóg eerder klaar staan. De eerste bussen naar Machu Picchu vertrekken rond half 6 in de ochtend, maar omdat er veel mensen met de bus willen en iedereen als eerste wil zijn, ontstaat de rij al vroeg. Het is niet overdreven om tussen vier uur en half vijf in de rij te gaan staan om nog enigszins vroeg bij Machu Picchu te komen. De busrit duurt maar twintig minuten en voor je het weet ben je er: bij Machu Picchu!!

Zodra je het ‘park’ binnengaat, zie je hem al. De enorme Huayna Picchu, de uitstekende berg die achter Machu Picchu ligt. Mágisch! Even omhoog en iets verder lopen en dan is het daar. Het plaatje dat je al zo vaak op foto’s op Instagram of in reisbladen hebt gezien, zie je nu in het echt. Het lijkt niet eens op de foto’s en tegelijkertijd ook weer wel. Het is overduidelijk de plek waar je al zo lang van droomde om te bezoeken en tegelijkertijd is het op dat moment even jouw plek. Machu Picchu is even, een paar minuten of zelfs uurtjes van jou en dat is een onbeschrijflijk gevoel. Machu Picchu

 

Machu Picchu voelt als magie

Alles wat je de dagen ervoor hebt gevoeld of zelfs alles wat je ooit hebt gevoeld komt bij je naar boven als je daar staat, terwijl de wolken over drijven en je je een ieniemienie klein mensje voelt tussen die enorme bergen die bijna tegen je lijken te praten. Ze staan daar maar, die bergen en het ligt daar maar, dat Machu Picchu. Al eeuwen en toch pas honderd jaar geleden ontdekt en al die tijd is het er gewoon blijven liggen. Gemaakt door mensen die ik niet ken, die leefden in een ander tijdperk en dát maakt het zo magisch.

Maar zelfs zonder de ruïnes van Machu Picchu is de plek fenomenaal. Want het gaat niet eens om de achtergebleven stenen die ooit als huizen moeten hebben gefungeerd, het gaat niet om de aangelegde pleinen waar je later die dag overheen zult lopen of om de steegjes en weggetjes tussen alle ruïnes door. Het gaat vooral om de omgeving. De Huayna Picchu, de wolken die ervoor langs drijven, de andere bergen, de terrassen en het enorme zicht omlaag richting dezelfde Urubamba rivier waar je een paar dagen eerder nog overheen raftte, zonder dat je toen wist dat je al zo dichtbij was.

Je kan niet geloven dat je écht bent waar je nu bent. Het is een droom. Ik ben totaal niet zweverig aangelegd, maar er is zoveel energie op die plek en het doet zóveel met je om daar te zijn, te staan en te zitten. Ga zitten, kijk uit op het inheemse dorp en laat het allemaal even compleet op je inwerken. Voel wat je voelt, ruik wat je ruikt en zie wat je ziet. Elke stap en elke ademhaling die je er neemt, neem je in je op en vergeet je niet meer. Nooit meer.

 

Weetjes over Machu Picchu:

  • Machu Picchu is in de vijftiende eeuw gebouwd en was waarschijnlijk een dorp voor een adellijke familie;
  • In maar negentig jaar tijd hebben de Inca’s hun imperium gebouwd in Chili, Bolivia, Peru en Ecuador;
  • In de zestiende eeuw kwamen de Europeanen al naar Zuid-Amerika om alles over te nemen en te vernietigen;
  • Machu Picchu is een van de weinige plekken die nooit is ontdekt door de Spanjaarden;
  • In 1902 is Machu Picchu voor het eerst ontdekt door een Amerikaanse ontdekkingsreiziger;
  • Sinds 1983 staat Machu Picchu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO;
  • Machu Picchu is een van de zeven Nieuwe Wereldwonderen;
  • Machu Picchu ligt op een hoogte van 2400 meter, Aguas Calientes op 2000 meter;
  • De beroemde berg achter Machu Picchu heet Huayna Picchu en is 2700 meter hoog. Deze berg is te beklimmen;
  • Machu Picchu betekent Oude Berg; Huayna Picchu betekent Nieuwe Berg. Beide namen stammen uit de Inca- taal Quechua;
  • Machu Picchu spreek je uit als Matjoe Piektjoe. Velen zeggen Pietjoe in plaats van Piektjoe, terwijl Pietjoe in Quechua zoiets als piemel betekent, heb ik me laten vertellen. Geen idee of dat waar is.

 

Praktische tips Machu Picchu:

  • Er zijn tegenwoordig twee ‘shifts’ om het park te betreden: van 6 tot 12 uur en van 12 tot 18 uur. Je kaartje is maar voor een van de shifts geldig;
  • Het park opent dus om zes uur in de ochtend. Heb je een ochtendkaartje, dan moet je om 12 uur het park weer uit zijn;
  • In het park gelden strenge regels en daar wordt flink op toegezien. Zo mag je er niet roken en niet springen of rare ‘standjes’ aannemen voor bijvoorbeeld een unieke Instagram-foto. Hou in gedachten: je bent er niet voor Instagram, je bent op een van de meest bijzondere plekken ter wereld, dus hou je gedeisd en toon respect;
  • Mijn advies is om op de heenweg de bus naar boven van Aguas Calientes naar Machu Picchu te nemen. Zo kom je redelijk fris aan en heb je al je energie voor Machu Picchu. De afdaling terug naar Aguas Calientes kun je vervolgens rustig wandelend doen;
  • Op de terugweg pak je de trein. Deze gaat van Aguas Calientes naar Ollantaytambo en daar wordt je met een busje opgehaald om terug naar Cusco te gaan. Vooraf kun je bepalen hoe laat je de trein terug neemt;
  • Bij de meeste hostels en hotels in Cusco kun je je grote backpack achterlaten als je na de trek daar ook weer terugkomt. Neem alleen een kleine rugzak/daypack mee naar de trek!

Actuele info over Machu Picchu (2022) vind je hier

 

Tot slot

De Inca Jungle Trek is echt een on-ver-ge-te-lijke ervaring. Ik raad hem iedereen die niet de echte Inca Trail gaat lopen enorm aan. Er komt van alles aan bod, niet alleen qua activiteiten, maar ook alle weersomstandigheden, verschillende hoogtes en als je geluk hebt, doe je de tour in een klein groepje, zoals ik, en dat schept echt een band. Natuurlijk kun je in Cusco gewoon een kaartje kopen voor Machu Picchu en er met de trein naar toe gaan, maar dan ontbreekt er echt iets aan je Machu Picchu-ervaring en dat is echt zónde.

 

Meer Peru? Lees ook:

ALLES OVER PERU

Share via
Copy link
Powered by Social Snap