Het is de oudste stad van Duitsland: Trier. Trier bestond al voordat iemand van Jezus had gehoord en de jaartelling überhaupt bestond en was tijdens de Romeinse tijd een florerende stad. Er zijn nog een heleboel oude stenen te vinden uit die tijd en ook uit latere tijden zijn er veel Trier bezienswaardigheden. Trier is hartstikke leuk voor een stedentrip, want je combineert er een moderne stad met een oud verhaal. Bovendien ligt het middenin de Eifel en ook een uitstapje naar Luxemburg is zo gemaakt. Maar wat te doen in Trier? Dit zijn negen bezienswaardigheden in Trier.
TRIER
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Wat te doen in Trier?
9x de mooiste overblijfselen van de Romeinen tijdens je stedentrip Trier
Tijdens mijn roadtrip door Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk in de nazomer breng ik nadat ik veel in de bergen en natuur van het Moezelgebied ben geweest een dagje door in Trier. Ik was er vroeger ook al eens geweest en het is zelfs de laatste reis die ik in 2015 met mijn moeder maakte (en dan te bedenken dat ik eigenlijk alleen wilde gaan), maar nooit ontdekte ik de stad in m’n eentje. En dat doe ik toch het liefst; in m’n eentje op ontdekkingstocht. Zonder afleidingen en zonder ruis de plek waar ik ben helemaal in me opnemen.
En in Trier valt er heel veel op te nemen, want er is ongelooflijk veel te zien. De Eifel en de Moezel hebben een gezapig imago en Trier ligt zowel in de Eifel als aan de Moezel en is daardoor niet bepaald sexy, maar er liggen prachtige verhalen verscholen in de straten van Trier dat het echt de moeite waard is om er een kijkje te nemen. Trier is prachtig!
Geschiedenis Trier
Trier werd gesticht door de Romeinen in het jaar 16 voor Christus als Augusta Treverorum. In de derde eeuw werd de stad die inmiddels Treveris werd genoemd verheven tot hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en kreeg het de bijnaam Roma Secunda, het tweede Rome. Maar al duizenden jaren eerder waren er nederzettingen rondom de Moezel en op de plek waar nu Trier ligt was er ook een. Trier is dus niet alleen de oudste stad van Duitsland, maar van heel het gebied ten noorden van de Alpen en bovendien een schatkist voor Romeinse overblijfselen.
Trier kwam na de val van de Romeinen in handen van de Franken en daarna van het Oost-Frankisch-Duitse Rijk. De stad werd ook nog de hoofdstad het keurvorstendom van de Trierse aartsbisschoppen; daarna hoorde het een tijdje bij Frankrijk om uiteindelijk in handen van de Pruisen te komen. In de Tweede Wereldoorlog werd Trier zwaar beschadigd, maar nadien prachtig wederopgebouwd. Er kan veel gebeuren in ruim 2000 jaar en Trier heeft zich overal fier doorheen geslagen. Dit zijn negen bezienswaardigheden Trier uit oude tijden.
→ Meer weten over Trier? Dit is de Wikipediapagina over Trier
Trier bezienswaardigheden
1. Sint Peters Dom
Een van de mooiste bouwwerken van Trier is de dom. De dom is een van de oudste kerken uit de oudheid en staat sinds de jaren ’80 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is zwaar begrijpelijk. Het is een van de mooiste dommen die ik ooit zag en dat waren er toch al een heleboel. Hoewel de Dom niet meer helemaal zo is zoals hij rond 330 na Christus werd gebouwd, er zijn wel degelijk nog echte Romeinse elementen overgebleven. Het is wat mij betreft het mooiste gebouw van Trier en staat middenin het centrum.
Trier bezienswaardigheden
2. Grote Markt (Hauptmarkt)
Ietsje verderop van de Dom ligt het grote marktplein en dat is een van de mooiste Trier bezienswaardigheden. Het is er niet alleen levendig en gezellig, het plein wordt ook nog eens omgeven door de meest bijzondere gebouwen, waarachter de Sint Gangolfkerk fier boven alles uit prijkt. Geen vakwerkhuizen zoals je die in veel Duitse plaatsen ziet, maar vooral veel kleuren, vormen en stijlen. Midden op het marktplein staat het marktkruis dat er in de tiende eeuw geplaatst werd toen de stad marktrechten had gekregen en bovendien staat er een heel imposante fontein.
De Hauptmarkt van Trier is het centrale middelpunt van de stad waarop een aantal (winkel)straten samenkomen. In de bijzondere gebouwen zit veel horeca, dus de rand van de markt wemelt van de terrasjes en als je niet oppast blijf je er de hele middag hangen.
Trier bezienswaardigheden
3. Porta Nigra
Vanuit de binnenstad wandel je via een winkelstraat waar moderne Only- en Street One-winkels staan richting misschien wel het oudste gebouw van Trier: de Porta Nigra. Hij werd al gebouwd in het jaar 200 en betekent zoiets als Zwarte Poort, omdat de poort in de loop der eeuwen best wel vervuild is. Het is de oudste stadspoort van Noord-Europa en staat nog fier overeind!
Trier bezienswaardigheden
4. Amfitheater
Aan de voet van de Petrisberg werd 100 jaar na Christus een amfitheater gebouwd. Omdat een deel van het theater op de helling van de berg ligt hebben ze een deel van de tribune – waar 20.000 mensen in kunnen! – in de helling gebouwd. Net als het Colosseum in Rome werden hier vooral gladiatorengevechten gehouden, maar omdat de arena onderdeel was van de stadsmuur werd het amfitheater ook gebruikt als stadspoort aan de oostkant van de stad.
Trier bezienswaardigheden
5. Thermen in Trier
In Trier liggen drie thermen: de Keizer Thermen, de Barabarathermen en de Thermen am Viehmarkt. Die thermen waren badhuizen voor de Romeinse keizers van weleer en hadden zelfs toen al vloerverwarming en warm waterbaden. Voor hun tijd – zo’n uitspraak voor mensen van deze tijd, alsof iedereen die voor onze tijd leefde dom was – dus een knap staaltje werk. Van de thermen in Trier is niet veel meer over dan ruïnes; de stenen waarmee de thermen waren gebouwd zijn door latere bewoners gebruikt voor nieuwe bouwwerken.
Trier bezienswaardigheden
6. Basilica van Constantijn
De Basilica van Constantijn is een basiliek die rond 300 na Christus is gebouwd door inderdaad de Romeinen. Ze wilden hun grootsheid ermee tot uiting brengen en dat is gelukt; de basilica is een enorm gebouw. Over de architectuur en inrichting is heel goed nagedacht, want het gebouw had vloerverwarming en de ramen werden op een dusdanige manier gemaakt om het gebouw optisch groter te maken.
De basilica heeft een enerverend verhaal van meer dan 16 eeuwen. Het was het paleis en de troonzaal van Constantijn de Grote, een Romeinse keizer die in het jaar 324 zelfs alleenheerser van het Romeinse Rijk werd. Maar toen het Rijk ten val kwam werd het gebouw verwoest en met een andere functie weer opgebouwd om nog eens eeuwen later door de aartsbisschop tot bestuurscentrum omgebouwd te worden. In de Tweede Wereldoorlog werd de basilica nóg een keer verwoest en wederopgebouwd en sinds de jaren ’80 staat de basilica op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in de hoop dat hij nu eindelijk met rust gelaten gaat worden.
Trier bezienswaardigheden
7. Paleis van Trier
Als je vanuit de paleistuin aan komt lopen lijkt het misschien een op zichzelf staand gebouw, maar het Keurvorstelijk Paleis zoals het heet zit vast aan de Basilica van Constantijn. In de zeventiende eeuw werden drie paleisvleugels aan de basilica gebouwd voor de eerdergenoemde aartsbisschop, maar opgravingen leren dat de plaats van het huidige paleis al in de Romeinse tijd bebouwd was. Het paleis is een weelderig, parmantig en statig gebouw vol met beelden in de prachtige paleistuin.
Trier bezienswaardigheden
8. Romeinse brug (Römerbrücke)
Het wordt misschien een beetje irritant om wéér te zeggen dat iets de oudste dit of dat is, maar ik kan er niet omheen dat de Romeinse brug van Trier een van de oudste bruggen van Noord-Europa is. De brug is even oud als Trier zelf en hij wordt dagelijks nog steeds volop gebruikt. Hoewel de eerste editie van hout was en hij daarna een paar keer is herbouwd stamt de huidige brug uit ongeveer 150 na Christus en dat bewijst hoe solide de Romeinse bouwwerken waren en nog steeds zijn. De Romeinse brug is ondanks dat ie er stokoud uitziet echt een plaatje of misschien wel juist daardoor.
→ PS: Römer betekent Romeinen of Romeins in Duits. Wist ik niet totdat ik in Trier was.
Trier bezienswaardigheden
9. De Moezel (Mosel)
Het is de grootste hobby van ouwelullen en je wilt er eigenlijk niet mee geassocieerd worden: varen over de Moezel. Maar als je even al je vooroordelen overboord gooit en even met nieuwe, frisse ogen kijkt naar de Moezel en z’n omgeving, dan kun je niet anders dan toegeven dat de Moezel en z’n omgeving bést wel mooi is. De rivier ontspringt helemaal in de Vogezen in Frankrijk en kronkelt door voornamelijk het Duitse land om 550 kilometer later bij Koblenz in de Rijn uit te monden.
De rivier wordt omgeven door bergen en dalen, door oneindige wijngaarden en Trier ligt pál aan de Moezel. Bij de haven stap je voor een paar euro op een boot waarmee je je een uurtje kunt laten rondvaren op een deel van de rivier. En hoe suf en kneuterig het ook mag klinken, tijdens m’n laatste reisje met m’n moeder in 2015 maakten we spontaan een rondvaart en aten daarna kaisersmarrn op een terrasje bij de haven en die herinnering draag ik in m’n hart voor altijd met me mee. Het is gewoon hartstikke leuk om te doen.
Hoe kom je in Trier?
Met de auto! Trier ligt in het zuiden van de prachtige Duitse Eifel, vlakbij de grens met Luxemburg. Vanuit het midden van Nederland is het ongeveer 350 kilometer en met de auto doe je er zo’n vier uur over om er te komen.
Overnachten in Trier
Ik bezocht Trier als onderdeel van mijn roadtrip door Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. De volgende dag zou ik Luxemburg Stad bezoeken en ik vond een te leuk zelf-service hostel op de grens in het plaatsje Nittel aan de Moezel.
→ Overnachten in Nittel? Boek je kamer bij Sleep & Go!
→ Overnachten in Trier? Boek je kamer in Trier
Weetjes over Trier
- In Trier wonen 110.000 mensen op een oppervlakte van 117km²;
- Trier is de oudste stad van Duitsland;
- Tijdens het Romeinse Rijk heette Trier Augusta Treverorum;
- In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van Trier verwoest;
- Aan het Rote Haus op de Grote Markt bevindt zich een inscriptie die zich vertaalt als: Voor Rome bestond Trier al dertienhonderd jaar. Dit zou wijzen op de nederzettingen uit de prehistorie;
- Karl Marx is in 1818 in Trier geboren. Zijn geboortehuis is nu een museum;
- Trier ligt aan de rivier de Moezel. Een boottochtje is heel gemakkelijk gemaakt en hartstikke leuk om te doen (en nee, totaal niet suf!);
- In Trier wonen veel Luxemburgse studenten omdat de huurprijzen er een stuk lager zijn dan in het dure Luxemburg;
- Trier is het eindpunt van het beroemdste Duitse wandelpad de Eifelsteig, waarvan ik twee etappes liep;
- Officiële website van de stad Trier: www.trier.de/
Meer Duitsland? Lees ook:
- ROADTRIP | On the road: route roadtrip Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk
- DUITSLAND | Het mooiste plaatsje van Duitsland: Monschau
- MÜNCHEN | Zuid-Duitse stedentrip: 8x bezienswaardigheden die je moet zien!
- EIFELSTEIG | Wandelen in de Eifel in Duitsland: twee etappes van de Eifelsteig
- DUITSLAND | Op de fiets door het Duitse Teutoburgerwoud
- REISDAGBOEK | Met de fiets in de trein door het Duitse woud? Dat ging zo.