Reizen. Een vloek of een zegen?

Reizen een vloek of een zegen

Ik lees weleens wat reisblogs. Om inspiratie en ideeën op te doen over bestemmingen, maar ook om die blogs te vergelijken met mijn eigen reisblog. Kim Around the World is sinds 1 september in de lucht en ik ben in tijden niet zo enthousiast ergens lekker mee bezig geweest als de afgelopen 10 weken met mijn blog.

Een artikel dat mijn aandacht trok tijdens het surfen door het reisblog-walhalla was een artikel genaamd ‘Waarom reizen een vloek is’. Een artikel geschreven door een fervent reisliefhebber, die ontdekte dat reizen ook een keerzijde heeft. Na haar wereldreis van tien maanden, terug in het Nederlandse leven komt ze erachter dat reizen ervoor zorgt dat thuis anders is dan wat het ooit was. Maar, is reizen een vloek of een zegen?

 

Koude douche

Alles gaat door en staat tegelijkertijd stil en dat geeft een koude douche. Ze vertelt dat ze moeite heeft met landen in Nederland, omdat ze veel op onbegrip van haar omgeving stuit, hoewel ze zich op veel momenten tijdens haar reis heel erg Nederlands heeft gevoeld. Ze beseft zich hoe goed we het in Nederland hebben. Misschien wel te goed en dat de meesten van ons Hollanders zich dat niet eens realiseren.

Een harde waarheid, die ook ik voelde toen ik voor het eerst na jarenlange afwezigheid terugkwam in Nederland. Ik begrijp haar volkómen! Mooie, rechte straten, nette huizen die een fortuin kosten, groene bomen, strak gemaaide grasvelden. Overvolle supermarkten, de nieuwste auto’s, een weelde van jewelste en bijna niemand die zich bewust is van de rijkdom waar we massaal in vertoeven. Klaagzangen hoorde ik wel veel daarentegen, en nog steeds; iets dat veroorzaakt wordt door onwetendheid over de ‘buitenwereld’.

 

Nooit meer zoals het was

Het werd nooit meer zoals het was. Iets waar ik in het begin ontzéttend aan moest wennen, net als de dame in kwestie, maar wat ik in de afgelopen jaren heb leren omarmen. Dat het niet meer zo is zoals vroeger, dat is juist mooi. Het betekent dat je bent veranderd. Dat je je hebt ontwikkeld, dat je groei hebt meegemaakt en misschien zelfs wel hebt geleerd wat er echt toe doet in het leven. Ook al is veel van je omgeving blijven hangen in hun blinde vlek en lijkt het alsof hun wereld altijd is stil blijven staan.

“Als je nooit ergens komt, weet je niet dat het ook anders kan. Als je niet uit je comfort zone stapt, weet je nooit wat je kunt, wat je echt voelt en wie je zelf echt bent.”

Nog elke dag ben ik me bewust van onze welvaart en de afgelopen jaren heb ik heel veel reizen gemaakt die me telkens weer met mijn neus op de feiten drukten. Reis je niet, dan weet je dat niet. Als je nooit ergens komt, weet je niet dat het ook anders kan. Als je niet uit je comfort zone stapt, weet je nooit wat je kunt, wat je echt voelt en wie je zelf echt bent.

 

Toeschouwer

En dat dat goed is, dat weet ik nu. Dat is wat reizen zo mooi maakt. Reizen is ontsnappen aan het bekende en even in een andere wereld vertoeven. Dat ik soms het gevoel heb niet altijd een onderdeel te zijn van, maar als het ware een toeschouwer ben van de omgeving waarin ik leef, dat zie ik als een voorrecht. Misschien zelfs wel een voorsprong. Ik heb geleerd me niet te laten leven in de zogenaamde drukte, waarvan wij allemaal geloven dat die bestaat.

Alsof de beleving van het reizen niet meer stopt en thuis doorgaat en ik op die manier dingen aan mijn thuisomgeving ontdek die mij anders nooit opgevallen waren. Dat ik nooit meer echt helemaal thuis ben zoals het ooit was en me dat tegelijkertijd juist overal kan voelen. En dat ik alles wat ik hier thuis heb ontzettend ben gaan waarderen, zelfs ook soms het onbegrip vanuit mijn omgeving. Maar ik begrijp heel goed dat de vraag rijst of reizen een vloek of een zegen is.

 

Is reizen een vloek of een zegen?

Dat heb ik geaccepteerd. Hoewel ik nergens zo thuis ben als bij mijn familie en vrienden, zal er altijd een deel van mij zijn dat zij niet kennen. Het deel waarin ik een zijweg nam, die zij nooit namen. Maar het is goed. Meer dan goed zelfs. Want reizen brengt me zoveel. Reizen een vloek? Welnee. Reizen is een zegen!

 

Hoe zie jij dat?

 

Meer weten?

Meer weten over mij? Of over de bestemmingen waar ik ben geweest? Geïnspireerd geraakt door mijn verhaal? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…