Mijn lijfspreuk is: verandering van omgeving doet leven en in dat opzicht is het een goed idee om op vakantie te gaan, zéker als je het merendeel van je tijd op dezelfde plek doorbrengt. Maar dat het anders wordt dan anders, dat is zeker. Hoe je er het beste uit kunt halen, zowel voor jezelf als voor de plek waar je naar toe gaat (lees: lokale ondernemers en dergelijke)? Ik geef je een paar vakantietips corona.

Ik ga zelf eigenlijk nooit echt op vakantie, dus het is een beetje raar dat ik vakantie-advies ga geven, maar ik reis natuurlijk wel heul veul. En hoewel het twee verschillende dingen zijn, overlappen ze elkaar ook heus en ik heb zo onwijs veel reiservaring, dat ik je er ongetwijfeld mee kan inspireren. Bovendien is mijn ‘normaal’ al zo vaak veranderd, mijn leven verandert om de paar weken, maanden of zelfs dagen dat ik wel durf te zeggen dat ik weet hoe om te gaan met verandering en ‘anders dan anders’. Dit zijn mijn persoonlijke vakantietips corona om je vakantie eens een andere sjeu te geven dan hoe je het normaal gesproken zou doen.

 

 

VAKANTIETIPS CORONA

Zo haal je meer uit je vakantie tijdens corona

 

Vakantietips corona: Support de lokale economie

Hoewel ik geen voorstander ben van geld ergens de doorslag van geven en ik zelfs niet eens per se geloof in geld (het is immers slechts een bedenksel van de human mind), is het wel hét ene, grote ding waarop onze samenleving gebaseerd is, like it or not. De corona-situatie heeft heel veel mensen in financiële moeilijkheden gebracht en juist de zomerperiode kan zorgen voor een boost. Denk vooral aan de horeca, maar ook winkels als lokale supermarkten, souvenirwinkeltjes, ijssalons en de kleinere hotels, hostels, guesthouses en B&B’s (Bed & Breakfast). Veel van deze bedrijven zijn afhankelijk van het toerisme in de zomer en schroom dan ook niet om juist hen een bezoek te brengen tijdens je vakantie.

Cancel die dure, massale camping of dat grote hotel, maar ga juist naar een kleine B&B of guesthouse van particulieren, een particulier vakantiehuis, een lokaal hotelletje of zet je tent op/installeer je caravan op het erf van een lokale boer. De grote spelers zijn vaak ketens waarvan de winst rechtstreeks in de zakken van eigenaren en aandeelhouders gaat, maar de kleine ondernemers make the world go round. Bezoek ze, steun ze en steek ze een hart onder de riem; je vakantie gaat er een totaal andere dimensie van krijgen.

 

Mondkapje ja of nee?

Op Facebook zag ik laatst een discussie over of je wel of niet op vakantie zou gaan als je een mondkapje zou moeten dragen. Ik viel bijna achterover. Niet van het feit dat er op sommige plekken een mondkapje gedragen moet worden, maar van het feit dat mensen zo’n ‘lullig’ iets de doorslag laten geven om wel of niet op vakantie te gaan.

Maar daar dook ik natuurlijk meteen in, want ik hou van reflecteren en onderzoeken waarom ik voel wat ik voel. Ik reis zelf zo ongeveer het hele jaar door, maar dat doet natuurlijk niet iedereen. Ik kan me voorstellen dat als je vakantie hebt en je op vakantie gaat, je je vrij wil voelen en dat een mondkapje af doet aan dat gevoel van vrijheid. Maar vrijheid zit in jezelf, dat zit hem niet in de plek waar je bent of het mondkapje dat je wel of niet draagt. Het is een bijzondere tijd waarin we leven, mondkapjes horen er nou eenmaal bij op dit moment.

En met de wetenschap dat verandering van omgeving doet leven (daar is ie weer) en dat alles op dit moment sowieso anders is dan anders, is zo’n mondkapje dan echt zo doorslaggevend? Als het betekent dat je heerlijk in de bergen kunt zijn of bij een geweldig strand met schelpjes en azuurblauw water, waar de zon hoog aan de hemel staat en palmen om je heen wuiven. Even weg van waar je altijd bent, even anders, loskomen van alledag, vrij zijn en je ook zo voelen, is het dan zo erg om een mondkapje op te moeten als je even boodschappen gaat doen?

 

Je gaat andere dingen waarderen

Alles is op dit moment anders dan anders. Restaurants en terrasjes zijn gebonden aan regels en sommige zijn zelfs nog gesloten, sommige winkels zijn niet geopend, zwembaden en attractieparken zijn niet zoals je het misschien zou verwachten tijdens je vakantie. Dat kún je natuurlijk als enorm nadeel zien en zelfs je vakantie daardoor niet door laten gaan, omdat die dingen in jouw beleving nou eenmaal kenmerkend zijn voor en inherent zijn aan vakantie. En wat moet je anders met je tijd doen als je niet naar het zwembad kunt?

Besef dat dit juist openingen biedt voor andere dingen. Geen zwembaden open? Zoek eens een beekje, een meer of de kust op om te gaan zwemmen. Geen horeca geopend op de plek waar jij vakantie gaat vieren? Doe ‘s ochtends inkopen in een van de kleine lokale supermarkten, pak je picknickbox in en neem zelf je lekkers mee voor overdag. Kook lekker in je eigen huisje, kamer, caravan of tent. Geen andere toeristen/campinggasten/hotelgasten om aanspraak mee te hebben? Maak eens een praatje met een local op straat of bij dat ene winkeltje op de hoek. Vraag gewoon eens hoe de afgelopen tijd voor hen geweest is en hoe het nu is. Geloof mij, mensen vinden het heerlijk als je interesse in ze toont en er kan zomaar een verhelderend gesprek uit voortkomen. Ook al is het misschien met handen en voeten door een taalbarrière.

 

Reizen verspreidt het virus

Corona is inmiddels overal en daardoor zijn we in een stadium beland waarin het niet uitmaakt waar je je corona-technisch bevindt. Of je nou op de Veluwe, in Italië of in Swahili bent, het virus is overal. Maar besef wel dat het virus zich wereldwijd heeft kunnen verspreiden doordat mensen zich verplaatsen. Het lijkt nu misschien mosterd na de maaltijd, want het kwaad lijkt immers al geschied; verspreiding vindt nog steeds plaats. Wil je zeker weten dat jij niet degene bent die daaraan bijdraagt, blijf dan op de plek waar je je nu bevindt.

Maar. Verandering van omgeving doet leven, ik blijf het zeggen. Velen leven in een ratrace. Naar een andere omgeving gaan kan je echt ‘ander verstand opleveren’ zoals mijn moeder dat altijd zei. Dus het kan ook heus belangrijk, gezond en zelfs helend zijn om gewoon te gaan. Naar die ene plek waar je nog niet eerder was of waarvan je juist weet dat je jezelf er oplaadt.

Hoe dan ook, weeg het af. Neem je verantwoordelijkheid. Ga niet omdat het van je overheid mag; zij bepalen niet wat jij doet. Denk niet alleen aan jezelf en aan je eigen gewin en behoeftes. Zie the bigger picture en waar het om gaat. Begrijp waarom grenzen zo lang dicht zaten, waarom codes rood en oranje zo lang zijn gehandhaafd. Laat je niet verleiden door dingen buiten jezelf. Praat niet recht wat krom is. Laat je hart spreken en zet je ego opzij. Wees volwassen. Draag bij. En neem dan je besluit.

Lees ook: Deze zomer op vakantie. Blijven of toch gaan?

 

Wees bewust

We komen uit een turbulente tijd. En eigenlijk zitten we er nog middenin. Het lijkt inmiddels de fase van ‘post-corona’, maar da’s natuurlijk niet waar. Corona is de wereld niet uit. De curve is weliswaar geflattened, maar een nieuwe piek kan heus nog komen, ook al zijn we inmiddels een beetje oost-indisch blind. Na de afgelopen periode, waarin veel anders was dan anders en het onzeker was of je wel of niet op vakantie kon gaan: wees bewust.

Je bent op vakantie. Toch. Het is een privilege en dat blijft het. Ook al zag het er wekenlang niet rooskleurig uit, het is toch gelukt. Het is werkelijkheid geworden. Je vakantie is doorgegaan. Sta stil. Wees dankbaar. Voor dit moment. Voor je voorrecht om te kunnen gaan. Adem het in; je dankbaarheid, je besef. Voel het. Of je nu wandelt door de bergen (die je sowieso al zen maken), aan een strand ligt of op een terrasje zit om een wijntje weg te klinken; realiseer je waar je bent, wat je doet, waarom je doet wat je doet en hoe gezegend je bent dat je dit überhaupt kunt. Want dat ben je. Enorm.

Ook al lijkt op vakantie gaan een vanzelfsprekendheid voor onze generatie, besef dat dat niet altijd is geweest en dat dat voor héél véél mensen op deze wereld nu nog steeds nooit een werkelijkheid zal zijn. En ook al denk je nu: ja maar, vroeger hadden mensen minder behoefte aan vakantie, vraag jezelf dan af: waarom heb jij behoefte aan vakantie? Sta er eens bij stil, laat het eens over je heen komen en probeer er eens een antwoord op te vinden. Gewoon bij jezelf. Misschien kom je wel echt als een ander mens terug. Ik gun het je.

 

Vakantietips corona

Ik wens je een fijne, gezegende, andere, maar verrijkende vakantie en ik hoop dat deze vakantietips corona je helpen en inspireren om er het meeste uit te halen. Maar vergeet vooral niet: it’s supposed to be fun, dus have vooral big fun!

Weet je nog niet zeker of je überhaupt op vakantie zou moeten gaan? Ik schreef vorige maand een artikel dat je wellicht helpt om je keuze te maken.

Lees ook: Deze zomer op vakantie. Blijven of toch gaan?

 

Meer inspiratie, tips en levensinzichten? Lees ook:

 

MEER KIMSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap