Wel of niet op vakantie deze zomer? Ik zeg altijd: verandering van omgeving doet leven. Je krijgt er ‘ander verstand van’, zoals mijn moeder zou zeggen. Het zorgt ervoor dat je loskomt van je dagelijkse beslommeringen, je stapt af van je automatische piloot en je raakt ongedimd van dingen die bekend zijn slash gewoontes. Je krijgt er nieuwe energie van, andere inzichten en het kan soms zelfs echt helend werken. Het is niet voor niets dat veel mensen tijdens reizen tot de meest bijzondere inzichten komen; loskomen van je gewenningen opent je zintuigen.

En in een maatschappij waarin velen ervaren dat ze 24 uur ‘aan’ moeten staan, waarin ze heel veel ‘moeten’ en het leven soms zo druk en chaotisch is, is het bijna noodzakelijk geworden om daar soms uit te stappen. Af en toe even vluchten uit de zogenaamde realiteit is dan bijna een must, hoewel vakantie nog altijd een luxe is (en wist je by the way, dat het massatoerisme pas sinds een jaar of vijftig bestaat? Voor de jaren ’70 ging dus bijna niemand op vakantie, slechts the lucky few).

 

 

OP VAKANTIE DEZE ZOMER: WEL OF NIET?

Ga je wel of niet op vakantie dit jaar?

Begrijpelijk dus dat je twijfelt. Om wel of niet te gaan. Want aan de ene kant wil je zo graag. Omdat je het hele jaar hard hebt gewerkt en die drie weken strand of bergen gewoon hebt verdiend en bovendien nodig hebt om daarna weer met frisse moed verder te gaan. Maar aan de andere kant zijn juist de landen waar Hollanders graag vacationen keihard getroffen door Corona. Tot een paar weken geleden moesten de locals in Italië en Spanje nog toestemming vragen om naar de supermarkt te kunnen en dan zou jij er nu uitgebreid vakantie gaan vieren. Beetje dubbel.

Het lijkt misschien ongeloofwaardig, maar ik ga nooit op zomervakantie (de laatste keer dat ik ging was in 1998, say what?), toch wil ik er wel iets over zeggen of misschien juist wel daarom en bovendien reis ik natuurlijk wel heul veel. Want als je het grotere plaatje bekijkt, dan weten we dat Corona overal is. Het virus kent geen landsgrenzen of nationaliteiten; het besmet slechts mensen. Bovendien is gebleken dat de maatregelen die we hebben genomen, effect hebben (gehad). Dat mag wel gesteld worden toch?

Met deze wetenschap maakt het dus in feite helemaal niets uit waar je je bevindt. Zolang je de maatregelen blijft toepassen kun je je in dat opzicht dus prima van A naar B verplaatsen en een tijdje in B blijven. Maar. Die maatregelen dragen misschien niet per se bij aan de kwaliteit van vakantie. Social distancing, gesloten zwembaden en attracties, mondkapjes… mwah. En bovendien is de kwaliteit van de gezondheidszorg niet overal hetzelfde en is het misschien geen prettig idee om niet in de buurt te zijn als een van de thuisblijvers ziek wordt.

 

Misschien krijg je nieuwe ervaringen door je verwachtingen los te laten

Het is dus dubbel. Je kunt nu allerlei eisen stellen aan je vakantie en criteria bedenken en daar je keuze op baseren, maar je kan ook eens proberen dat los te laten en te zien wat je ervoor in de plaats krijgt. Misschien krijg je wel nieuwe inzichten en ervaringen als je in deze tijd naar een ander land gaat. Kom je dichterbij het lokale leven omdat het toeristische leven even niet zo bloeit. Kom je nog meer los van het gevoel van moeten omdat er immers toch niet veel kan en veel gesloten is. Wie weet.

Het is en blijft een lastig dilemma waarin je vooral ook eens bij jezelf te raden zou moeten gaan waarom je zo graag op vakantie zou willen. Wat zou je mislopen als je niet zou gaan? En wat zou er gebeuren als je wel gaat? Wil je gaan omdat je het écht nodig hebt of wil je gaan omdat het traditie is en je het nou eenmaal altijd zo doet? Of misschien geeft geld de doorslag (advies van een levenservaringsdeskundige: laat geld nooit ergens de doorslag voor geven). En ook: wil je gaan omdat je dat echt zo voelt, of ben je aan het ‘doordrammen’ en voor jezelf redenen aan het verzinnen om het toch mogelijk te maken? Is het het waard?

Ik geloof dat alles valt of staat met de intentie waarmee je iets doet en de energie waarmee je iets aanzwengelt. Vanuit negativiteit kan nooit iets positiefs komen en andersom. Wil je gaan vanuit egoïsme, dan ga er maar vanuit dat er niet veel moois uitkomt, maar wil je gaan vanuit de wens om ergens aan bij te dragen, dan juist des te meer. Redenen verzinnen om je keuze te maken komen uit je verstand, maar vaak weet je in je hart allang wat de beste keuze is. Zoals met alles in het leven. Tune even in en voel wat je voelt en durf daar gehoor aan te geven en dan weet je zelf heus wat het beste is om te doen.

 

Een paar inzichten op een rij die je wellicht helpen om je keuze te maken:

 • Verandering van omgeving doet leven. Wanneer je leven zich voornamelijk op één plek afspeelt, kan het zelfs helend zijn om een paar weken op een onbekende plek te zijn;
 • Corona is overal en dus maakt het wat dat betreft niet uit waar je je bevindt;
 • De kwaliteit van gezondheidszorg is niet overal hetzelfde;
 • Wanneer je naar een ander land gaat, is er fysieke afstand tussen jou en de thuisblijvers;
 • De maatregelen en dan vooral social distancing zijn effectief;
 • Hoe meer mensen zich verplaatsen (en dus op vakantie gaan), hoe moeilijker het is om de maatregelen na te leven;
 • Een vliegtuig (of trein of bus) geeft een grotere kans op besmetting dan reizen met je eigen auto;
 • Een vakantie zonder de dingen die er normaal gesproken zijn (een zwembad, een terrasje, een strand of een druk, toeristisch stadje) geeft juist nieuwe ervaringen en inzichten;
 • Code oranje is code oranje. Als ‘normaal gesproken’ bijvoorbeeld Jordanië code oranje zou hebben, zou je dan gaan?
 • Er is een verschil tussen wat je in je hart voelt en wat je verstand je aanpraat. Durf je open te stellen voor wat je voelt en als je merkt dat je teveel in je hoofd zit om dingen ‘goed te praten’, durf dan ook om dat onder ogen te zien;
 • Iedereen op de wereld is even verantwoordelijk voor het virus. Een overheid is dat niet meer dan dat jij dat zelf bent;
 • Jij kunt als individu een enorme impact op de wereld en de mensheid hebben. Het virus is ooit bij één persoon ontstaan;
 • Jij weet wat voor jou het beste is, dat kan een ander niet beslissen. Baseer je keuze op je hart en niet op je hoofd.
 • En als laatst nog even. Je weet wat ze zeggen. If you look like your passport picture, you probably need the trip. 

 

Meer levensinzichten en inspiratie? Lees ook:

 

MEER KIMSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap