Dat waar de meesten aan lijden in deze tijd is stress, angst en het gebrek aan verbinding. Ze worden veroorzaakt door onzekerheid, geen controle hebben, geen vastigheid en dus niet weten waar je aan toe bent en zijn overigens inherent aan elkaar. In een maatschappij waarin we zo hebben geleerd dat deze dingen belangrijk zijn (zekerheid, controle en vastigheid) en waarin dat nu allemaal wegvalt, vinden velen het maar moeilijk om om te gaan met alles wat er gaande is. Maar het is misschien wel goed om te beseffen dat dit niet zo hoeft te zijn. Ik geef je een paar tips voor omgaan met Corona.

 

 

OMGAAN MET CORONA: RUST, VERTROUWEN EN VERBINDING

Het Corona-virus is er en niemand heeft controle over het wel of niet bestaan ervan, maar je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat. Vergeet niet dat de dingen waarvan de meeste van ons – waarschijnlijk onbewust – zichzelf afhankelijk hebben gemaakt (zekerheid, controle hebben en vastigheid) bedenksels zijn van je mind. Van je verstand. Deze dingen liggen buiten jezelf en je negatieve reactie op het ontbreken ervan komt doordat je niet weet wat je moet zonder ze, omdat je bent vergeten om binnenin jezelf te kijken.

En nu, in een tijd waarin je meer dan ooit met jezelf wordt geconfronteerd: hoe voel jij je? Onrustig, gestrest, bang? Of juist kalm, rustig en vol vertrouwen? Misschien voel je je lost, alsof je de weg kwijt bent. Omdat je niet weet waar het naar toe gaat met de wereld en dus ook niet kunt bepalen waar jij op dit moment naar toe gaat. Of omdat je je routine, je dagelijkse leven, je houvast kwijt bent. Wat het is ook is, nu is een goed moment om uit te zoeken wat je voelt en om daar eens bij stil te staan. Om ermee aan de slag te gaan.

 

Onzekerheid -> van onrust en stress naar rust

Voel je onrust of stress, dan komt dat doordat er veel onzekerheid is. Maar weet dat die onzekerheid geen feit is, maar slechts een gedachte. Vraag jezelf af waardoor je dénkt dat je situatie onzeker is. En daarmee bedoel ik: wat is in jouw beleving de echte onzekerheid? Welke gedachtes heb je waardoor je je onzeker voelt? Denk je dat je je baan gaat verliezen? En geen nieuwe gaat vinden? Dat je door dit alles minder geld te besteden zal hebben? Misschien dat je ziek gaat worden? Dat je een dierbare gaat verliezen? Of dat je zelf dood zal gaan? Dat niets meer wordt zoals het was?

Tip: breng jezelf terug in het nu, zoals de situatie nu is. Misschien zit je op je bank of aan tafel dit te lezen. Misschien ben je in de tuin of lig je in bed. Focus je op het moment zoals het nu is. Dit moment is namelijk het enige dat er is. De enige zekerheid die er is. Er is alleen maar deze bank, deze tafel, de bloemen in je tuin of je matras. Meer niet. Laat dat op je inwerken. Voel de zachtheid van je matras of bank of de hardheid van je tafel. De kleuren op je muren, het motief van je dekbedprint, stof op je tv of de nerven in je tafel. Je zult merken dat je rustiger wordt. Je bent namelijk je gedachten aan het loslaten. Gedachten die gericht zijn op dat wat er niet is en jou op geen enkele manier dienen.

 

Geen controle –> van angst naar vertrouwen

Voel je zelfs angst, dan komt het waarschijnlijk doordat je voelt dat je geen controle hebt over de situatie. Maar net als onzekerheid is ook controle een illusie van je mind. Behalve over jezelf heb je namelijk helemaal nergens controle over. Je hoofd vertelt je dat het controle nodig heeft en dus ga je het zoeken. Om je hoofd gerust te stellen pluk je allerlei dingen die buiten jezelf liggen en heb je het gevoel dat je jezelf voedt en geruststelt tótdat dat wegvalt. Zoals nu het geval is. En dan blijft er niets over. Denk je.

Tip: besef dat ook het hebben of alleen maar het willen hebben van controle een gedachte is. Het idee dat je ergens controle over hebt kan je een rustig gevoel geven en daar ligt de paradox. Want zodra je beseft dat jij controle hebt over die innerlijke rust – want dat is daadwerkelijk het enige waar je écht controle over hebt – zul je het ook als dusdanig ervaren. Er is niets buiten jouzelf waar je controle over hebt en wat jouw inner peace kan voeden; dat kun jij alleen zelf. Read that again. And again. Net zolang tot het binnenkomt.

 

Geen vastigheid –> van geen verbinding naar verbinding

En dan is er nog het gebrek aan vastigheid, of beter gezegd het idee van gebrek aan vastigheid. Omdat je niet weet waar je aan toe bent. Je vaste route naar je werk, een vast dagschema, misschien wel je vaste baan. Je normale leven waarin je alles had vastgelegd is er nu niet. Maar besef dat je mind nou eenmaal graag houdt van weten waar hij aan toe is en je hebt heel je leven geleerd om die mind te voeden. Maar je kúnt je nergens aan vastklampen, omdat je immers nergens controle over hebt. Als je je vastklampt aan dat wat buiten jezelf ligt, zul je nooit loskomen van onrust, hang naar controle en disconnectie met jezelf.

Tip: jij bent niet je mind. Jij bent je hart, je ziel. Je source, je bron ligt in je gevoel, niet in je denken. En die is er altijd. Zet je hoofd uit en probeer eens te voelen wat je voelt. Op die manier verbind je jezelf weer met wie je echt bent en komt het besef dat in die verbinding de enige echte vastigheid bestaat. Niets buiten jouzelf geeft jou vastigheid, dat kun je alleen maar in jezelf vinden. En zodra je die connectie weer legt, zul je merken dat de kwaliteit van de verbindingen met anderen beter wordt. En dat is wat de wereld nu nodig heeft.

 

Jij bent belangrijk en jij maakt het verschil

Jij bent onderdeel bent van iets groters. Van de hele mensheid die nu getroffen wordt. Jij bent hierin een schakel, jij bent belangrijk en jij maakt het verschil. Dat doen wij allemaal. Stuk voor stuk. Samen flattenen we die curve. Niet omdat Mark dat van je wil, maar omdat je zélf weet dat je dit te doen hebt. You owe it to life. You can do this! Ga naar binnen en vind in jezelf waar je nu zo naar hunkert. Zoom uit, bekijk de situatie van bovenaf en van buitenaf. Zodat je de bigger picture weer ziet en je herinnert waarom je nu doet wat je doet. Thuis blijven, social distancen.

Je gaat dan zien dan dat je niet vastzit thuis, maar dat je veilig bent thuis. Het wordt dan minder dwangmatig, minder moeten. Het komt dan niet vanuit push, maar vanuit pull. Niet van iets dat van buitenaf je wordt opgelegd (door de overheid), maar iets dat jij van binnenuit voelt en daardoor weet dat dit is wat je te doen hebt. Het komt dan vanuit jezelf. En dan flowt het meer. Waardoor je je rustiger gaat voelen en bovendien vrijer. Dat lijkt een tegenstrijdigheid, maar dat is het niet. Want vrijheid zit in jouzelf, ongeacht wat er gebeurt of jou opgelegd wordt.

 

Wil je meer weten of hierover sparren? Laat me weten als ik je ergens mee kan helpen.

 

Meer Kimspiratie? Lees ook:

MEER KIMSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap