Titicacameer: waar Peru en Bolivia ongezien in elkaar overgaan

Titicacameer Peru en Bolivia

Van álle reizen die ik tot nu heb gemaakt, heb ik sowieso een ding geleerd: ik hou van meren. En dan in het bijzonder van bergmeren. Tijdens mijn rondreis door Peru kon ik mijn hart ophalen: ik ging naar het beroemde, immens grote en intens blauwe Titicacameer, het hoogste meer ter wereld.

Bijna vier kilometer boven zeespiegel en met een oppervlakte van ruim 8000 km² is het Titicacameer het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. Het is er koud, het water is er intens blauw en Peru gaat er ongezien over in Bolivia of andersom. Het meer kent in beide landen talloze eilanden en op de eilanden is de tijd ogenschijnlijk honderden jaren stil blijven staan. Als toerist (maar ook als local natuurlijk) kun je met een boot het meer op en een bezoekje brengen aan de inheemse stammen op de eilanden.

 

Titicacameer – grootste meer van Zuid-Amerika

Ruim 8000 km² groot en bijna vier kilometer boven zeespiegel is het Titicacameer het grootste meer van Zuid-Amerika, de baai van Maracaibo in Venezuela niet meegerekend, want dat is officieel een baai en geen meer. Maar dat is niet de enige bijzonderheid van het Titicacameer. Het meer ligt op de grens van Peru en Bolivia en terwijl je over het meer vaart, zou je zomaar ongemerkt de grens kunnen oversteken. Het meer is blauwer dan blauw en thuis voor verschillende inheemse bevolkingsgroepen die op de talloze eilanden in het meer wonen en leven.

Alleen al voor deze feiten mag je het Titicacameer niet overslaan tijdens je reis door Peru of Bolivia en als je er bent, raad ik ook zeker aan de grens over te steken. Niet om een extra land in je paspoort af te kunnen vinken (check! sommigen lijken er een sport van te maken), maar omdat de mooiste eilanden in het meer nou eenmaal tot beide landen behoren. En een bezoek aan een paar van die eilanden is echt een must. Gelukkig is dat de strekking van de meeste boottrips: varen over de blauwe, uitgestrekte, golvende vlakte en aanmeren bij de eilanden.

Maar wat zijn nou de hoogtepunten tijdens een bezoek aan het Titicacameer? Dat is natuurlijk het meer zelf, maar ook de omgeving van het meer én uiteraard de eilanden zijn de moeite waard en reden om naar het meer te komen. Welke plaatsen en eilanden ik bedoel? Hier komen ze:

Titicacameer Peru - Bolivia

 

Puno

Puno is een stadje in Peru aan de rand van het Titicacameer. Het stadje zelf is ondanks zijn ligging aan het spectaculaire meer niet heel spannend. Er gebeurt niet zoveel in Puno en het wordt vaak alleen ‘gebruikt’ als uitvalsbasis voor het meer. Afhankelijk van hoe je je reis naar Titicaca organiseert, kun je er een dag en een nachtje doorbrengen, maar je kan ook, zoals ik deed ‘s ochtends in alle vroegte (lees: vijf uur) aankomen met een nachtbus in Puno en meteen doorgaan richting het meer.

 

Uros eilanden

De Uros eilanden zijn zo ongeveer de bijzonderste eilanden die ik ooit gezien heb en ik heb toch al heel wat eilanden bezoch. De Uros eilanden horen bij Peru en ze zijn kunstmatig. Dat betekent dat ze zijn gemaakt door mensen en wel de Uros-indianen. Deze indianenstam bestaat al eeuwenlang en de eilanden zijn door hen gebouwd als toevluchtsoord voor de Inca-indianen, honderden jaren geleden. De veroveringen van de Inca’s in de vijftiende eeuw zijn waarschijnlijk niet geweldloos gegaan.

Maar hoe zijn de Uros eilanden dan gemaakt? Welnu. Ze zijn gemaakt van het riet dat langs de oevers van het Titicacameer groeit. Hoe dan? Je zou denken dat riet in het water slap wordt en vergaat en dat is ook zo. Hoe exact de eilanden gemaakt zijn durf ik niet te zeggen, maar het is echt ontzettend knap werk. Ik heb voet aan wal gezet op twee van deze rieten eilandjes en ik verbaasde me erover hoe stevig het is. Komt er een bootje langs en begint het water te golven, dan voel je dat uiteraard en beweeg je lekker mee.

De bodem van de ongeveer 40 eilanden wordt elke drie jaar vervangen, of beter gezegd, er komt elke drie jaar een laag bovenop om de stevigheid te garanderen. De eilanden zijn verankerd aan de bodem, zodat de bewoners niet plots ‘s ochtends aan de andere kant van het meer wakker worden. Ook de huizen zijn en worden nog steeds gemaakt van hetzelfde riet. De Uros indianen hebben de Peruaanse nationaliteit, maar betalen geen belasting. Ze horen dus bij Peru, maar ook weer niet en zijn daarmee een van de meest geïsoleerde stammen die ik ooit bezocht. Bijzonder! Benieuwd naar mijn andere bezoek aan een inheemse stam op een heel andere plek ter wereld?

Lees ook: Bijzonder reisverhaal: Op bezoek bij Orang Asli in Maleisië.

Titicacameer Peru en BoliviaTiticacameer Peru en Bolivia Titicacameer Peru en Bolivia

 

Isla del sol

Aan de andere kant van de onzichtbare, maar wel degelijk bestaande grens ligt een ander bijzonder eiland: Isla del Sol. Het zonne-eiland ligt in Bolivia en om van Uros naar Sol te gaan, moet je over land, omdat je de grens over moet. Dit is een fluitje van een cent, maar moet wel even gebeuren. Het bijzondere aan Isla del Sol is dat de legende zegt dat de Inca-indianen en dus hun hele stam hun oorsprong kennen op Isla del Sol. En dat is nogal wat. Los van het feit dat het rotsachtige eiland een plaatje voor het oog is, wordt het zonne-eiland overspoeld door Inca-ruïnes. De geschiedenis aan je voeten op Isla del Sol.

Titicacameer Peru en BoliviaTiticacameer Peru en BoliviaTiticacameer Peru en Bolivia

 

Copacabana

Uitvalsbasis voor Isla del Sol is de Boliviaanse plaats Copacabana. Nu denk je natuurlijk meteen aan het beroemde strand in de minstens zo beroemde stad Rio de Janeiro in Brazilië, en hoewel ik daar óók was, bedoel ik die hier niet. Bolivia’s Copacabana is een klein stadje met ongeveer 6000 inwoners aan de rand van het Titicacameer en is heel belangrijk voor het toerisme in de omgeving. Net als in Puno stelt Copacabana niet veel voor en ik bleef er dan ook niet. Na mijn bezoek aan Isla del Sol stapte ik meteen op een bus richting Bolivia’s hoofdstad La Paz.

Lees ook: Rio de Janeiro: 10x doen in deze steamy stad.

Titicacameer Peru en Bolivia

 

Hoe kom je bij het Titicacameer?

In Peru:

In Peru is de haven van het Titicacameer in de plaats Puno. Er rijden verschillende bussen vanuit de grotere plaatsen zoals Arequipa en Cusco. Busmaatschappij Cruz del Sur is een zeer goede en betrouwbare maatschappij en zij rijden met nachtbussen tussen de steden. Ook Peru Hop is een goede maatschappij; zij werken anders dan de meeste maatschappijen. Bij Peru Hop kun je je eigen reis en schema samenstellen door verschillende ritten te reserveren. Zo reisde ik van Cusco met de nachtbus naar Puno en vervolgens met de volgende bus van Puno naar Copacabana in Bolivia. Bij de grensovergang stapte ik over van een bus van Peru Hop op een bus van Bolivia Hop; de ‘zelfde’ maatschappij, maar in een ander land.

In Boliva:

In Bolivia ligt de haven van het Titicacameer in Copacabana. Ook in Bolivia rijden er bussen tussen de grote plaatsen en Copacabana en in een uurtje of vier ben je van La Paz in Copacabana. De meest voor de hand liggende maatschappij is Bolivia Hop. Je kan reserveren voor verschillende aansluitende bussen en zo kun je je eigen reis en reisschema samenstellen en dat werkt heel prettig. Ik reisde zelf vanuit Peru naar het Titicacameer, stak de grens over bij Puno/Copacabana en ging na mijn bezoek aan het meer met een bus van Bolivia Hop meteen door naar La Paz.

 

Meer over het Titicacameer:

 • Het Titicacameer ligt op bijna 4000 meter hoogte en is daarmee het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld;
 • Het Titicameer is ruim 8000 km² groot en is daarmee het grootste meer van Zuid-Amerika;
 • De naam Titicaca stamt uit de Inca-taal Quechua en betekent grijze poema. Titi is poema en caca is grijs. Caca spreek je uit als kgakga; zou je het uitspreken als kaka, dan zeg je poep in het Spaans;
 • De Boliviaanse marine oefent op het Titicacameer sinds ze de kust zijn verloren aan Chili tijdens de Salpeteroorlog;
 • Het Titicacameer is licht zout. Het water van het meer wordt aangevoerd door rivieren en verdampt grotendeels in het meer. Het kleine beetje water dat afgevoerd wordt gaat via de rivier Desagaudero naar het veel zoutere Poopomeer en mondt uit op de zoutvlaktes van Bolivia. Hier verdampt alle water en blijft het zout achter (bron: Wikipedia);
 • Hoe het mogelijk is dat het Titicacameer zo hoog ligt? Het meer mondt niet uit op zee of op een oceaan, waardoor de rivieren die het water aan- en afvoeren zich niet hebben kunnen splijten en het water dus op het meer blijft/is blijven liggen (bron: Wikipedia).

 

Ben jij ooit op het Titicacameer geweest? Wat vond je ervan? Of misschien ben je van plan er naar toe te reizen? Laat me weten in een reactie hieronder of neem contact met me op.

 

Meer Peru? Hier vind je al mijn artikelen over Peru.

Meer Bolivia? Hier vind je al mijn artikelen over Bolivia.

4 Reacties

 1. Beantwoorden

  Gerrit Mulder

  21 november 2018

  Hoi Kim
  Wat kun jij je ervaringen en belevenissen toch heerlijk wegschrijven. Super tof om te lezen 👍😉😘
  Nog heel veel reisplezier. Geniet ervan !
  Grtz. Gerrit Mulder

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   21 november 2018

   Hi Gerrit, dank je wel! Het was echt een toffe ervaring! En het woord ‘wegschrijven’ bewijst dat we collega’s waren 😊😊😊

 2. Beantwoorden

  Sylvia

  21 november 2018

  super gaaf om al je avonturen weer te lezen! blijf genieten!

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   21 november 2018

   Dank je, Sylvia en supertof dat je telkens weer komt lezen 😊

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS