Dat het Titicacameer een van de hoogste en grootste meren ter wereld is, dat weten we en dat het doorkruist wordt door de Peruaanse en Boliviaanse grens, dat is ook bekend. Wil je het meer aan beide kanten bezoeken, dan betekent dat dus dat je de grens moet oversteken. En ik zeg maar meteen: dat kan niet op het water. Want op het water is geen douanepost en dus moet je terug aan land om de stempels in je paspoort te halen. Wil je weten hoe de grensovergang Titicacameer werkt? Lees dan gauw verder.

Lees eerst dit artikel even: Titicacameer: waar Peru en Bolivia in elkaar overgaan

 

 

GRENSOVERGANG TITICACAMEER

Hoe je via het Titicacameer van Peru in Bolivia komt (of andersom)

 

Ik vertrek ’s avonds vanuit het Peruaanse Cusco met de nachtbus van Peru Hop. Peru Hop is een busmaatschappij die tussen de grootste, bekendste plaatsen in Peru rijdt. De naam van het bedrijf zegt het al: het is een hop-bus en dat houdt in dat elke dag volgens een vast schema wordt gereden en alle busroutes qua tijden op elkaar aansluiten. Dat betekent dus dat je in een dag meerdere ritten kunt maken en dat is juist wat Peru Hop kenmerkt. Je kan je hele tour van die dag zélf regelen! Ik raad dan ook ten zeerste aan om je dagtrip naar het Titicacameer bij Peru Hop te boeken.

 

Puno

Mijn nachtbus arriveert om vijf uur ’s ochtends in Puno, de uitvalsbasis in Peru voor het Titicacameer. Vanuit hier kun je met een boot het meer op en dat is waarvoor je naar Puno komt. Bij het meer worden we opgewacht door een tourguide die ons het meer opvaart en na de boottocht van ongeveer twee uur inclusief een bezoekje aan de inheemse Uros-eilanden komen we weer terug in de haven van Puno. De bus van Peru Hop staat alweer klaar om richting de Boliviaanse grens te gaan.

Van Puno naar de Boliviaanse grens is ongeveer twee uur rijden. Dat lijkt lang en dat is het ook, maar het is ook fijn om nog even je ogen te kunnen sluiten voordat je bij de Boliviaanse grens aankomt. Eenmaal bij deze grens stap je de bus uit en haal je tegelijkertijd ál je spullen eruit. Je koffer en/of backpack ligt als het goed is in het bagageruim beneden en deze moet dus ook uit de bus worden gehaald. Waarom? Omdat je voorbij de grens met een andere bus verder gaat. Peru Hop gaat na de grensovergang Titicacameer namelijk over in Bolivia Hop en deze busmaatschappij organiseert de rest van de tour.

Overnachten in Puno? Boek je kamer bij Booking.com

Titicameer grens Uroseilanden

 

Grensovergang Titicacameer

Vanaf waar de bus stopt is het een stukje lopen naar het grenskantoortje, maar eenmaal daar leg ik mijn zware bagage bij de tourguides, zodat ik samen met alle andere reizigers rustig mijn stempels kan halen. Beide stempels van beide landen krijg ik in hetzelfde kantoor en als dat allemaal geregeld is staat de nieuwe bus van Bolivia Hop al klaar. Bagage weer in het bagageruim en op naar Copacabana, de uitvalsbasis voor het Titicacameer in Bolivia.

Vanaf de grens is het nog een klein stukje naar de plaats Copacabana; de Boliviaanse uitvalsbasis van het Titicacameer. In Copacabana is eerst tijd voor lunch en rond twee uur ga ik weer de boot en het meer op, richting het beeldschone Isla del Sol. Deze boottrip regelde ik ook allemaal direct bij Peru Hop. Na de boottrip gaat mijn reis diezelfde dag nog verder richting La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Rond half vijf ben ik terug met de boot in de haven van Copacabana en staat de bus naar La Paz al klaar. Supergoed geregeld en voor ik het weet vertrekken we.

Maar het heeft nog wel wat voeten in aarde, want bij het Boliviaanse plaatsje Tiquina steken we het meer over. Alle passagiers én de bus. Het is maar een klein stukje, maar het moet uiteraard wel even gebeuren en dit betekent dat ik weer de bus uit moet. De passagiers gaan op een bootje het meer over, aan de overkant kunnen we plassen en wat streetfood kopen en ondertussen wordt de bus inclusief alle bagage ook over het meer naar de overkant vervoerd. Na een kwartiertje pauze aan de overkant kan ik eindelijk weer instappen en duurt het nog een uurtje of vier voordat ik in La Paz aankom.Isla del Sol grens Bolivia TiticacameerTiticacameer grens Isla del Sol

 

Peru Hop / Bolivia Hop

Het lijkt een hele reis en… dat is het ook. In totaal duurt de dagtrip met Peru Hop/Bolivia Hop naar het Titicacameer 24 uur, inclusief de nachtbus vanuit Cusco. De reis is uiteindelijk heel goed geregeld en overal is voldoende tijd voor, maar wil je écht van het Titicacameer genieten, dan raad ik je aan om toch iets langer de tijd te nemen. Blijf bijvoorbeeld een nachtje in Puno of in Copacabana. Niet omdat deze plaatsen nou zo geweldig zijn, maar om even op adem te komen en in een rustiger tempo je reis te maken. Vooraf bedacht ik gelukkig al dat het gekkenhuis zou worden, dus ik slaap die nacht in een fijn hotel met een boxspringbed middenin La Paz en dat is echt wel even heerlijk!

Overnachting: Qantu Hotel, La Paz

→ Andere accommodaties in La Paz? Boek je kamer bij Booking.com

 

Weetjes grensovergang Titicacameer:

  • Tussen Peru en Bolivia zit een uur tijdsverschil. In Bolivia is het een uur later dan in Peru;
  • De tour kun je uiteraard ook andersom maken, dus vanuit Bolivia. Het werkt dan hetzelfde, maar in omgekeerde volgorde. Wat exact de tijden van bijvoorbeeld de twee boottours zijn, durf ik niet te zeggen;
  • Peru Hop en Bolivia Hop werken samen. Je kan dus bussen voor Bolivia Hop vanuit Peru regelen en andersom. De bussen zijn niet allemaal even luxe en comfortabel, maar de ritten en bijbehorende tours zijn wél heel goed geregeld;
  • Bij de grensovergang Titicacameer is een wisselkantoortje waar je je Peruaanse soles kunt inwisselen voor Boliviaanse bolivianos. Wil je weten wat de actuele koers is, dan raad ik je aan de app van XE Currency te gebruiken. Tip: download de valuta vooraf alvast, voor het geval je op de grens zonder internet zit;

→ Lees ook: Reistip: 12x reisapps die onmisbaar zijn tijdens je reis

  • Je kan ook op eigen gelegenheid naar het Titicacameer. De grensovergang Titicacameer werkt dan niet anders dan wanneer je met een georganiseerde tour gaat;
  • Visum voor Nederlanders: voor zowel Peru als Bolivia heb je geen apart visum nodig, je krijgt gewoon een stempel in je Nederlandse paspoort.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Peru? Lees ook:

 

Meer Bolivia? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER PERU

ALLE ARTIKELEN OVER BOLIVIA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap