Typisch Sicilië. Elke bestemming heeft zo zijn eigen charme en kenmerken, maar sommige steken daar wel met kop en schouders bovenuit. Het zijn vaak juist de eilanden die typische taal’tjes’ hebben, typische gerechten, een eigen teken hebben of zelfs een compleet eigen subcultuur. Leuk! Ik hou d’r van. Een tijdje geleden was ik op Sicilië en waar ik Italië verwachtte, ontdekte ik iets anders. Of in ieder geval een andere vorm van het Italiaanse. Sicilië is een typisch eiland (en heeft volgens mij ook de wens om zich af te scheiden van Italië) en dit zijn een paar typische dingen die je alleen op Sicilië vindt.

Lees ook: HEERLIJK SICILIË | Dit zijn 8x Siciliaanse hoogtepunten

 

 

TYPISCH SICILIË

Dit zijn 10 dingen waardoor je metéén verliefd wordt op Sicilië

 

1. De trinacria

De wat? Grote kans dat je er nog niet eerder van gehoord hebt en ik moest ook even Wikipedia’en om erachter te komen hoe de typische Siciliaanse figuur eigenlijk heet. Je ziet haar overal op het eiland terug en zelfs de Siciliaanse vlag beeldt haar af: een driebenige ‘monster’ dat soms wel en soms niet met een hoofd (een gorgo) wordt afgebeeld. Trinacria is zelfs de oude Romeinse naam voor Sicilië. Erg leuk om er een sport van te maken om zoveel mogelijk trinacria’s te spotten en een keramisch beeld waarop dit typisch Siciliaanse figuur afgebeeld is, als souvenir mee te nemen.

 

2. Cannoli

Om maar meteen door te gaan met eten: de cannoli kent zijn oorsprong in Sicilië. Een cannolo (meervoud: cannoli) is een cilindervormig, gerold koekje dat gevuld is met ricotta (witte, zachte, zoete kaas). Op Sicilië wordt de cannolo cannolu genoemd wat klein buisje betekent. Ze worden overgoten met chocola, wat noten en gesuikerde vruchten. Zo lekker! In Nederland zijn ze inmiddels ook geïntroduceerd en op menig sweet table zijn ze vertegenwoordigd. Zwaar terecht, want ze zijn deliciosos.

 

3. Siciliaanse markten

Wanneer je voet aan land op Sicilië zet, haal het dan niet in je hoofd om een typisch Siciliaanse markt over te slaan. Dat is namelijk een ware belevenis. De geuren kruipen in je neus om er nooit meer te verdwijnen – of dat nou van vis, kruiden of verse groenten is – en het beeld van levende slakjes naast afgehakte vissenkoppen blijft je nog lang bij. Het echte Sicilië proef, voel en ervaar je op de markt en daarbij maakt het niet uit of je nou in Catánia, Palermo, Trapaní of Taormina bent.

 

4. De Etna vulkaan op Sicilië

Italië is rijkelijk bedeeld met een paar vulkanen en eentje daarvan ligt op Sicilië: de Etna vulkaan. Hij is hartstikke actief en af en toe barst ie uit, maar gelukkig wordt ie goed gemonitord. De Etna beklimmen is dus zeker een veilige, maar vooral ook heel leuke activiteit om te doen wanneer je op Sicilië bent. Z’n flanken zijn asgrijs (goh) en je kunt hem helemaal tot aan een van de kraters beklimmen. Ben je niet zo actief? Dan gaat er ook een kabelbaan omhoog. Hoe dan ook, de Etna is een plaatje en vanaf Catánia en Toarmina goed te zien.

Lees ook:
Doen op Sicilië: de Etna vulkaan beklimmen

 

5. Griekse en Romeinse geschiedenis

In het zuiden van Sicilië bij de stad Agrigento vind je een eeuwenoude tempelvallei waar je je even in het oude Griekenland waant. De geschiedenis van het eiland voel je nergens zo als daar en staat niet voor niets op de lijst van UNESCO. Tussen 800 en 600 v. Christus was Sicilië door de Grieken gekoloniseerd en overblijfselen uit deze tijd vind je op verschillende plekken op het eiland terug. Heel verrassend! In de plaats Taormina vind je een oud Grieks of Romeins theater, ook nog bijna volledig intact. Het is echt typisch Sicilië!

 

6. De maffia

De familie Corleone uit de filmtrilogie the Godfather (die ik overigens nog steeds nooit gezien heb, shame on me) komt uit Sicilië. De familie Corleone bestaat echt en is de meest vooraanstaande leider van de cosa nostra, de grootste criminele organisatie op Sicilië. Hoewel het bestaan van de cosa nostra nooit is erkend en zelfs wordt ontkend drong ze jarenlang door tot zelfs in de politiek, zoveel macht had ze. In 2007 is de cosa nostra flink aangepakt en het is nu redelijk rustig op Sicilië wat maffia-praktijken betreft, dus je kunt op je gemak door de straten van Palermo dwalen. Een paar decennia geleden was dat wel anders!

 

7. Afrikaanse invloeden op Sicilië

Sicilië ligt niet ver van de Afrikaanse kust, Tunesië ligt op steenworp afstand van de stad Trapaní in het uiterste noordwesten van het eiland. Niet heel raar dus dat er flink wat Afrikaanse invloeden te vinden zijn op Sicilië. Het straatbeeld is in Trapaní qua mensen erg divers maar vooral qua eten vind je Noord-Afrika er terug. Kijk niet raar op als je er couscous op de kaart ziet staan (en bestel het vooral, want het is heerlijk!) want dat is door de jaren heen een traditioneel Siciliaans gerecht geworden.

 

8. Pistache

Na een paar dagen rondstruinen door plaatsjes en stadjes op Sicilië ging het me steeds meer opvallen: de verwerking van pistache in gerechten. De grootste pistacheproducent ter wereld is Iran en de groene nootjes zijn door de Arabieren ooit naar Sicilië gebracht. De pistacheboompjes groeien op de door de zon geblakerde flanken van de Etna tussen brokken gestolde lava. Op Sicilië heten de nootjes frastuca, een verbastering van het Arabische frastug en niet pistacchio zoals in de rest van het land. Het is een van de typisch Siciliaanse dingen!

 

9. Pinot grigio

Witte wijntjes dronk ik altijd al, maar sinds ik op Sicilië was is de pinot grigio helemaal mijn lievelings. De wijn is heerlijk zacht en fris, maar ook droog en fruitig. De druif komt oorspronkelijk uit de Elzas in Frankrijk waar hij pinot gris wordt genoemd en is sinds de negentiende eeuw ook in Italië vertegenwoordigd. Vooral in Noord-Italië (waar ik hem ook dronk in Turijn en Venetië) waar het wat koeler is kom je hem veel tegen, maar af en toe vind je ook een verdwaalde pinot grigio druivenstok op Sicilië. Dikke aanrader, dit wijntje!

 

10. Pesto alla Trapanese

De echte traditionele Italiaanse pesto komt van oorsprong uit Genua, maar op Sicilië kent men de plaats Trapaní een eigen versie van deze gestampte basilicumsaus. Het wordt gemaakt van basilicum, knoflook, amandelen, pecorino (schapenkaas), tomaten, zout, peper en olijfolie. Jum jum! Deze bijzondere pesto-variant kwam wel degelijk ooit vanuit Genua aan Siciliaanse wal, maar het zijn vooral de amandelen die het verschil maken. De kleur is daardoor bruiner dan de originele pesto en de smaak is anders. 

 

Tips om meer typisch Sicilië te ontdekken

 

Op naar Sicilië!

Vind vluchten naar Sicilië

Huur je auto op Sicilië (aanrader!)

Boek je hotels op Sicilië

Ga op tour op Sicilië

Autohuur Italië 

 

Inspiratie over Sicilië:

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Sicilië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SICILIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap