Reizen met alleen handbagage. Als je een weekend weg gaat kun je het je misschien voorstellen, maar ook voor langere en verdere reizen gebruik ik vaak alleen maar handbagage. Waar ik vroeger (honderd jaar geleden) enorm bepakt en bezakt op reis ging, kan ik het nu meestal af met een kleine koffer. Want hoeveel heb je nou helemaal nodig op reis? Precies. Reizen met alleen handbagage is een supergoed idee en in deze blog neem ik je mee naar de voordelen ervan en hoe je praktisch kunt reizen met alleen handbagage.

Lees ook: HANDBAGAGE | 12x handige tips voor in je handbagage

 

REIZEN MET ALLEEN HANDBAGAGE

Zo doe je dat

 

Reizen met alleen handbagage

De voordelen van reizen met alleen handbagage

Zoals ik zei, vroeger ging ik bepakt en bezakt op reis, omdat ik dacht dat ik alles nodig had. Door ervaring leert men en nu weet ik beter. Als je een beetje slim inpakt, heb je al snel genoeg aan alleen handbagage, zélfs als je lang op reis gaat. De voordelen van reizen met alleen handbagage op een rijtje:

 1. Minder gedoe en gesleep;
 2. Minder gewicht;
 3. Minder stress over wat mee te nemen (vol is vol);
 4. Op het vliegveld hoef je je koffer niet in te checken voor het bagageruim, je kunt bij aankomst op het vliegveld meteen doorlopen naar de gate;
 5. Bij aankomst op het vliegveld hoef je niet op je koffer te wachten.

 

Reizen met alleen handbagage

Koffer of backpack als handbagage?

Afhankelijk van de soort reis die je gaat maken kies je voor een koffer of backpack. Maak je een citytrip in Europa, dan kun je het best met een klein rolkoffertje gaan reizen. Maar ga je rondreizen door de wildernis in Azië of Midden-Amerika, dan kun je beter kiezen voor een backpack. Waarom? Een backpack gooi je heel gemakkelijk op je rug tijdens rondreizen, terwijl je een rolkoffertje gemakkelijk met je meetrekt in de stad zonder je een ongeluk te beuren. Uiteraard is het dan nog afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of je liever ‘sleept’ of ‘draagt’.

PS: Je denkt misschien dat je voor een lange rondreis een grote backpack nodig hebt, maar je hebt zélfs voor een verre rondreis soms genoeg aan alleen handbagage. Less is more! Een handbagage-backpack is dan dus de uitkomst.

 

Reizen met alleen handbagage

Welke handbagagekoffer?

Wat een handbagagekoffer goed en geschikt maakt, is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Zelf heb ik een enorm oude handbagegekoffer die al jaren aan vervanging toe is, maar door een lading emotionele waarde vind ik het lastig om hem weg te doen. Toch moet ik er wel aan geloven. Mijn voorkeur gaat uit naar de handbagagekoffer van SuitSuit. In de eerste plaats omdat ze er leuk uitzien (in allerlei pastelkleurtjes!), ten tweede omdat ze heel solide zijn en ten derde zijn ze heel erg praktisch. Ik hou je op de hoogte wanneer ik hem gekocht heb!

Reizen met alleen handbagage

Handbagage inpakken als een pro

Om met alleen handbagage te reizen moet je kunnen inpakken als een pro. Je kunt niet je hele garderobe meenemen, tenzij je garderobe zó minimaal is dat het in een kleine koffer past. Waarschijnlijk niet dus. Hou met inpakken rekening met de volgende dingen:

 • Rol je kleding op, zo bespaar je ruimte doordat je in hoekjes wat dingen kunt ‘wegdrukken’;
 • Gebruik packing cubes om je bagage te organiseren (of waszakjes!);
 • Maak kledingsetjes. Zorg ervoor dat al je kleding bij elkaar past en dat je dus alles bij elkaar kunt dragen. Bijvoorbeeld: die ene rok kan bij drie verschillende shirtjes;
 • Neem van alles één exemplaar mee (of slechts enkele).

Inpaklijst handbagage

 • Kleine flesjes voor vloeistoffen;
 • Transparant hersluitbaar toilettasje met vloeistoffen. Alles in één tasje;
 • Zonnebrandcrème (kleine fles, max 100ml);
 • Packing cube met ondergoed;
 • Packing cube met sokken;
 • Packing cube met sport-/yogakleding;
 • Hamamdoek;
 • Bikini (eventueel twee, of helemaal niet, afhankelijk van je bestemming);
 • Pyjama;
 • Lange broek (spijkerbroek en/of flared legging);
 • Rok, 1 lange en 1 korte;
 • Jurk;
 • Vest;
 • Trui;
 • Shirtjes/hempjes x5;
 • Shirt met lange mouwen;
 • Spijkerjasje;
 • Sneakers;
 • Eventueel nette schoen met eventueel een hak;
 • Sandaaltjes;
 • Slippertjes (voor strand en eventueel onder de douche);
 • Sieraden, sjaal, riem;
 • Deze reisessentials

 

 

Reizen met alleen handbagage

Rekening houden met vloeistoffen

Je weet vást dat je niet onbeperkt vloeistoffen mag meenemen in je handbagage. En bovendien dat je vloeistoffen altijd in een transparante, sluitbare verpakking vervoerd moeten worden. Het blijft een gedoe. Flesjes vloeistoffen mogen niet groter zijn dan 100 milliliter en ze moeten bij elkaar in een doorzichtige verpakking zitten. Hema heeft doorzichtige toilettasjes met rits en die zijn ideaal voor al je vloeistoffen in je handbagage (highly recommend). Denk hierbij aan deodorant, tandpasta, shampoo, vloeibare zeep, vloeibare make-upremover, parfum/after shave, etc.

PS: vervoer je vloeistoffen in kleine reisflesjes

Reizen met alleen handbagage

Check de toegestane afmetingen

Afhankelijk van de airline waarmee je vliegt én de ‘vorm’ van je vliegticket is een bepaalde afmeting handbagage toegestaan. Bij Vueling bijvoorbeeld mag je als handbagage slechts een kleine tas meenemen. Wil je toch meer bagage mee naar je bestemming, dan moet je je ticket upgraden, wat extra geld kost. Zo is het bij iedere airline verschillend, dus check dat goed voordat je je ticket boekt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

→ Tip: Uit ervaring weet ik dat passagiers bij het boarden eruit gepikt worden wanneer hun handbagagekoffer te groot zou zijn. Ze moeten deze dan – voor een flink bedrag extra – alsnog inchecken bij de ruimbagage. Zo ben je duurder uit en moet je bij aankomst alsnog op je koffer wachten. Beter boek je dan bij het boeken van je ticket handbagage of ruimbagage bij. Kijk even goed wat de mogelijkheden zijn

 

Reizen met alleen handbagage

Op tijd boarden

Zul je zien: reis je lekker met alleen handbagage, ga je ervan uit dat je handbagagekoffer mee kan in de cabine. Je kunt hem dan in het bagagevak boven je stoel opbergen tijdens de reis en na het landen kun je hem er heel gemakkelijk weer uithalen. Maar je snapt: als iedereen dat doet, dan zijn de vakken al snel vol. Ben je laat met boarden (instappen), dan kan het zijn dat er geen plek meer is voor je handbagagekoffer en dat deze dus alsnog in het bagageruim vervoerd moet worden. Hou daar dus rekening mee.

PS: Overkomt het je dat je handbagagekoffer alsnog in het ruim vervoerd moet worden? Zorg dan dat de spullen die je tijdens de vlucht eventueel nodig hebt (bijvoorbeeld je laptop of tablet) er gemakkelijk uit kunt vissen (verpak deze dan dus ook bij elkaar). Hou er vervolgens rekening mee dat je bij aankomst moet wachten op je koffer bij de bagageband.

 


 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap