Lonely Planet best in travel 2018: De Lonely Planet komt elk jaar met een lijst met tien bestemmingen die je niet mag missen om uiteenlopende redenen. Er worden lijsten gemaakt van tien landen, tien steden, tien regio’s en tien best in value bestemmingen. O, ik kan niet geloven dat het al een jaar geleden is dat ik de lijst van 2017 voor het eerst zag en nu ligt 2018 alweer voor onze neus. Een kakelverse top 10 van landen om te bezoeken in het jaar dat voor ons ligt. Met veel zorg stelt de Lonely Planet de lijst elk jaar samen en ik vat hem even kort samen hier op mijn blog.

 

LONELY PLANET BEST IN TRAVEL 2018

De top 10 van landen die je in 2018 zou moeten bezoeken wordt samengesteld door experts van Lonely Planet en zo wordt de best in travel lijst samengesteld. Maar hoe komt een land nou in die lijst? Welnu, er wordt gekeken naar de status van het land, overheden, ontwikkelingen, staatkundige verhoudingen en de mate waarin het land aantrekkelijk is voor (buitengewoon) toerisme. Hier komt de top 10 van landen van de Lonely Planet best in travel voor 2018.

 

10. Zuid-Afrika

Nee, ik begin niet bovenaan, maar bouw de spanning lekker op. Op nummer 10 staat Zuid-Afrika. Waarom zo laag? Zuid-Afrika is al heel lang bekend als een betoverend land en wordt al decennialang flink bezocht. Het Krugerpark, Kaapstad, Johannesburg, veel natuur, cultuur en goede wijn… Waarom dan deze plek in de lijst? In 2018 is het eeuwfeest van wijlen Nelson Mandela. Hij zou 100 jaar zijn geworden en dat wordt gevierd in het land. Daarom. Ik ben er nooit geweest, überhaupt niet op het Afrikaanse continent, hoewel ik het er al tijden over heb met mijn vriendin D. om samen te gaan. Misschien moet het in 2018 dan echt eens gebeuren?

 

9. China

Het land met de meeste inwoners ter wereld staat in 2018 opeens in de lijst van de Lonely Planet. Hoezo dat? Een deel van de Verboden Stad in Beijing is open gegaan voor publiek, de Shanghai Tower heeft het hoogste panoramadak ter wereld en op dit moment as we speak is de stad Shenzen bezig met de opening van een cultuur Design Society. Genoeg te doen in 2018 dus. Ik was nog nooit in China, maar de Transsiberië Express (of Transmongolië Express) staat ergens bovenaan mijn wishlist, dus wie weet… Ben jij ooit in China geweest? Wat vond je ervan?

 

8. Mauritius

Toch best een behoorlijk bekende bestemming, dat Mauritius. Velen gingen ons al voor richting dit idyllische eiland in de Indische Oceaan, horend bij de Afrikaanse landen. Het (ei)land viert komend jaar vijftig jaar onafhankelijkheid en dat is reden te meer om dit paradijs te bezoeken. Ben jij er ooit geweest?

 

7. Georgië

Landen als Georgië lijken veel in opkomst te zijn. Ik zie en lees er steeds vaker over en merk dat steeds meer mensen het land of de omringende landen bezoeken. Toch heb ik zelf nog altijd een beetje een unheimlich gevoel als ik die regio denk. Honderd jaar geleden werd Georgië onafhankelijk van Rusland en dat is in 2018 een reden om te proosten met een van de wijnen die het land rijk is. Je raadt het al. Ik was nog nooit in Georgië. Jij? Of in omringende landen? Armenië? Azerbaidzjan? Iran? Oekraïne? Rusland? En wat vond je ervan?

 

6. Malta

Het kleurrijke, kleine landje in de Middellandse Zee nabij Sicilië en Tunesië staat in de lijst van 2018 en niet zonder reden. Naast het feit dat er 300 dagen per jaar de zon schijnt, er legio stranden zijn en het leven er tien versnellingen minder rap gaat dan bij ons, is de hoofdstad Valletta de Culturele Hoofdstad van Europa voor 2018. Een goede reden om eens op bezoek te gaan. Ik ben al tijden nieuwsgierig naar dit Zuid Europese landje, maar het is er nooit van gekomen het te bezoeken. Ben jij er ooit geweest?

 

5. Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is synoniem voor avontuur. Als je een relaxte vakantie wil, moet je ver weg blijven uit dit toch al niet al te dichtbij liggende land. Wil je wel de oversteek maken naar dit land dat letterlijk aan de andere kant van de wereld ligt, dan moet je op avontuur. Wandelingen, trekkingen, hiken, geef het beestje maar een naam. In 2018 worden de Paparoa Track en Pike29 Memorial Track geopend. Een meerdaagse wandelroute aan de westkust van het zuidereiland. Fantastisch gewoon. Mijn broertje en schoonzusje waren er eerder dit jaar. Wat een geweldig reis maakten zij samen. Voor mij blijft het land op de bucketlist staan. Ben jij er ooit geweest?

 

4. Djibouti

Djiboe-wat? Djobouti. Een land in het oosten van Afrika. Moeder Natuur schijnt er flink huis te houden. Geologen zeggen dat het land in rap tempo aan het veranderen is, maar voor menselijke termen valt dit best mee. Iets met tektonische platen die aan het verschuiven zijn, waardoor het land weleens voorgoed zou kunnen verdwijnen. Dat zou een reden zijn om er niet naar toe te gaan of… juist wel! Nu kan het nog! Ik ben er nooit geweest en heb er persoonlijk niet zo’n behoefte aan. Maar misschien denkt iemand anders daar anders over?

 

3. Portugal

Hey, dat is een bekend land. Niet ver van ons kikkerlandje, maar een paar uurtjes vliegen en je bent in het heerlijke Zuid Europa. Ik was in september/oktober nog in de Algarve en pakte zowaar nog even een weekje zomer mee. Waarom je dan juist in 2018 naar Portugal moet? Omdat het land enorm aan de weg timmert. Zo zijn er in 2017 zeven restaurants met Michelinsterren bij gekomen en kregen in 2016 driehonderd stranden een milieu-onderscheiding (de zgn. blauwe vlag). Tel erbij op dat Portugal niet duur is en je bestemming voor 2018 is bepaald! Of ik in Portugal ben geweest? Jazeker! Pas vorig jaar (2016) voor het eerst. Toen in Lissabon en Sintra en dit jaar dus ook in de Algarve. Heerlijk land! Wat vind jij?

Lees ook: Al mijn blogs over Portugal.

 

2. Zuid-Korea

De Olympische Winterspelen vinden weliswaar plaats in Pyeongchang in 2018, maar dat is niet de enige reden om Zuid-Korea te bezoeken. Het land staat voor het moderne Azië met Seoul als futuristische hoofdstad die constant in ontwikkeling is. Eén van de landen die ik dolgraag eens zou bezoeken. Misschien in combinatie met China als ik uit de Transsiberische trein ben gestapt? Het lijkt me fantástisch! Ben jij ooit in Zuid-Korea geweest?

 

1. Chili

Als ik het land Chili hoor dan denk ik aan de Torres del Paine, de Andes, Patagonia en zie ik een heel lang en smal land voor me. Grenzend aan Argentinië waar ik vaak ben geweest, staat Chili voor 2018 op de eerste plaats! Het land is in 2018 200 jaar onafhankelijk en dat wordt gevierd, maar ook zonder dit heuglijke feit is Chili meer dan een bezoek waard. Zucht. Wanneer vind ik toch eens de tijd om al deze geweldige landen te bezoeken?

 

Meer Lonely Planet Best in Travel? Lees ook over vorig jaar:

 

[ms_button style=”normal” link=”https://kimaroundtheworld.nl/category/reizen-doe-je-zo/reistips/” size=”medium” shape=”” shadow=”no” block=”no” target=”_self” gradient=”no” color=”#F7DC6F” text_color=”#000000″ icon=”” icon_animation_type=”” border_width=”0″ class=”” id=””]ALLE REISTIPS >[/ms_button]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap