Het was inmiddels een bucketlistdingetje geworden: als ik een keer in het land zou zijn, dan zou ik een bezoek brengen aan Hallstatt in Oostenrijk. Want ik had er al zo vaak online iets van gezien dat ik de schoonheid van Hallstatt met eigen ogen wilde aanschouwen. Niet omdat de plek zo razend populair is en ik wil gaan waar iedereen gaat, maar juist omdat ik benieuwd was naar de magie van het bijzondere Hallstatt. En het stelde allesbehalve teleur.

 

 

HALLSTATT OOSTENRIJK

Een bezoek aan fotogeniek Hallstatt in twintig foto’s

 

Hallstatt staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het ligt middenin de bergen aan de Hallstättersee. Het dorp is écht zo pittoresk als de plaatjes doen geloven en het is niet zo gek dat Hallstatt zo’n enorme Instagram-hit is geworden. Toen ik vorige week door de straatjes wandelde zag ik heel wat meiden in dure outfits het perfecte plaatje te schieten voor ongetwijfeld hun social media. It’s the world we live in today.

Maar. In Hallstatt wonen maar 900 mensen. Bezoekers van over de hele wereld (lees vooral Azië) komen naar Oostenrijk om die ene selfie op die idyllische plek in Hallstatt te maken. Die bezoekers komen, maken een foto (of 100) en vertrekken weer. Hallstatt is gemakkelijk bereikbaar en zo klein dat je het in een dag wel vijf keer gezien kunt hebben, dus zodra de klus geklaard is, laten ze Hallstatt weer voor wat het is.

Zo’n klein dorpje zou enorm veel baat kunnen hebben bij zulke aantallen toeristen, want het zou zorgen voor werkgelegenheid in hotels, restaurant en winkels maar dat is niet waar. Ik bleef een nachtje slapen en toen ik om zeven uur de straat op ging om ergens een hapje te eten, was het hele dorp uitgestorven. De straten waren helemaal leeg, de terrassen waren opgeruimd en de winkels waren gesloten. De reuring van overdag had plaatsgemaakt voor stilte en duisternis. Ik wist niet wat me overkwám.

 

Toerisme in Hallstatt

Ik ben zelf opgegroeid in een klein dorp waar nog wel tien keer zoveel mensen wonen als in Hallstatt en ik moet er niet aan dénken dat daar elke dag busladingen toeristen door de straten zouden dwalen. Bezoekers die in de veronderstelling zijn dat Hallstatt een attractie is en niet weten dat het een echt dorp is, ook al wandelen ze door de straten. Een plaats waar mensen wonen, werken en leven. Je kunt je niet voorstellen dat verdwaalde Aziatische toeristen soms huizen binnenstappen waar mensen wonen, omdat ze simpelweg niet weten waar ze daadwerkelijk zijn.

Wanneer je naar Hallstatt komt, blijf er dan een nachtje slapen. Ga ergens een koffietje drinken of een hapje eten en koop een souvenirtje in een van de winkeltjes. Het maakt niet uit wat, maar geef iets terug, waardoor het lijden van Hallstatt iets dragelijker wordt voor de lokale bevolking. Een miljoen toeristen op 900 inwoners is een hel voor de bewoners. Dat is niet leuk of positief, dat is geen compliment of goed nieuws. Het is de grootste verstoring die een samenleving maar kan hebben.

Hallstatt is prachtig en heeft de adempauze die corona met zich meebrengt enorm nodig gehad. Het dorp zou zijn bezweken onder het overtoerisme als de lijn was doorgezet zoals het ging en dat zou eeuwig zonde zijn. Hallstatt is een sprookjesdorp. Een idyllische plek die je nergens anders vindt. Het is hartstikke populair en dat is oké, maar door onze bezoeken dragen we bij aan het lijden van het plaatsje. Let that sink in. Laten we Hallstatt voorál zo mooi, pittoresk, fotogeniek, schattig en alle superlatieven bij elkaar, laten zoals het is. Wordt de wereld waar we allemaal zo van houden een stuk mooier van.

 

Overnachten in Hallstatt

Ik overnachtte in een hotelkamer boven een café in het centrum van Hallstatt en dat was prima, maar er zijn ook luxere en grotere hotels in Hallstatt.

→ Boek je kamer bij Cafe Restaurant zum Mühlbach

→ Hier vind je alle hotelkamers in prachtig Hallstatt

 

→ Weten wat er te doen is in en om Hallstatt? In dit artikel van reisblog That One Time lees je alles over wat er te doen is in dit magische dorpje

 

Meer informatie over Hallstatt

  • In de provincie Guandong in China is Hallstatt nagebouwd. De Chinese projectontwikkelaar was zo onder de indruk van Hallstatt dat hij het bijna exact heeft nagemaakt;
  • Hallstatt wordt ook wel het Frozen-dorpje genoemd. Het dorpje Arendelle in de meest bekeken Disneyfilm ooit (Frozen) lijkt namelijk op Hallstatt, waardoor veel mensen (o.a. veel bezoekers uit Azië) geloven dat Hallstatt de inspiratie voor de locatie van de film is geweest. Maar dit is niet eens waar!
  • In Hallstatt wonen 900 mensen en komen jaarlijks een miljoen(!) bezoekers. Die verhouding is helemaal uit balans. In januari 2020 riep de burgemeester toeristen een halt toe. Hallstatt zou zijn bezweken onder het toerisme als corona niet was ontstaan;
  • Hallstatt heeft een oppervlakte van 60km².
  • Vooraf wist ik heus dat Hallstatt een populaire toeristische plek was. Ik kende het dorp notabene van Instagram. Maar pas toen ik er was en door de lege straten ‘s avonds liep constateerde ik dat het dorp lijdt onder toerisme. Mensen komen om wat te halen, maar niet om terug te geven. Ze blijven er niet eens overnachten of een hapje eten. Ik wist echt oprecht niet dat het zó erg was, omdat ik me gewoonweg er niet over had ingelezen. Pas later las ik dat dat inderdaad klopt, onder andere in dit artikel van de Volkskrant. Mijn doel van dit artikel is het aankaarten van het probleem, maar tegelijkertijd laten zien hóé mooi het er is.

 

Foto’s Hallstatt Oostenrijk

Hallstatt

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer mooie plekken in Europa? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER EUROPA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap