Goedkoop reizen, dat willen we allemaal wel. Waar ik het van doe? Zo vaak op reis? Op zich gaat natuurlijk niemand dat iets aan, maar ik wil er heus wel iets over zeggen, omdat ik best waardevolle goedkoop reizen tips heb. Ik heb namelijk een heleboel maniertjes en hulpmiddelen gevonden die mij in de gelegenheid stellen om op reis te gaan een paar van die maniertjes wil ik heel graag met jullie delen, zodat jullie ook goedkoop op reis kunnen. Klaar voor mijn 10 goedkope reistips? Komen ze!

 

 

GOEDKOOP REIZEN TIPS

10 tips om goedkoop op reis te gaan

Maar eerst even dit. Ik leef nomadisch. Dat betekent dat ik geen vaste woon- of verblijfsplaats heb. Reizen is dus volledig geïntegreerd in mijn leven en dat doe ik altijd alleen. Toen ik nog niet nomadisch leefde en nog ‘gewoon’ een baan had (zo gewoon is dat eigenlijk niet), zorgde ik er alsnog voor dat ik gerust vier of vijf keer per jaar wegging. Met mijn baan verdiende ik geld en een deel daarvan gaf ik uit aan reizen en ik bepaalde zelf hoeveel dat was. 

Een baan heeft echter een heel groot nadeel: het beperkt je in je fysieke bewegingsvrijheid. Ik knipte en plakte destijds vrije dagen aan elkaar, organiseerde veel zelf en kon daardoor goedkoop reizen. Ook naar verre oorden (o.a. Costa Rica, Maleisië, Thailand, Dubai). Er zijn genoeg maniertjes om vakantie-, feest- en vrije dagen aan elkaar te knopen, waardoor je tóch weg kunt. En hoe goedkoper je reist, hoe vaker je kunt gaan! Goedkoop reizen? Here we go!

Lees ook: OP VAKANTIE! | Zo verdubbel jij je vakantiedagen door het jaar heen

 

 

1. Vermijd het hoogseizoen

Het is een inkoppertje, maar om te beginnen deze zeer belangrijke regel: om goedkoop te reizen vermijd je het hoogseizoen. Er zijn periodes in het jaar waarin mensen en masse op reis en op vakantie gaan, Zo vond ik vroeger de zomer dé periode voor vakantie, omdat je school je dan vakantie gaf, maar eigenlijk is het waanzin om je daar afhankelijk van te maken. Tenzij je van enorme drukte en het volle pond betalen houdt, zou ik het hoogseizoen lekker vermijden. Er zijn heel veel plekken op deze wereld waar in november of maart gewoon de zon schijnt, dus laat je geconditioneerde ideeën daarover los.

→ TIP: wees flexibel! Als de periode waarin je gaat en de bestemming je niet zoveel uitmaken, zoek dan op Skyscanner naar vliegtickets, zonder een bestemming of datum in te voeren. Voor je het weet heb je voor 200 piek een ticket naar de andere kant van de wereld op zak.

 

2. Korte reisjes

Wil je veel van de wereld zien, maar heb je echt een gebrek aan tijd? Maak dan meerdere korte reisjes. Zorg dat je dan zoveel mogelijk uit elke reis haalt. Het is misschien niet ideaal omdat je van een bepaalde plek dan niet optimaal kunt genieten, maar dat zij dan zo. Het ligt overigens aan jezelf hoeveel je uit je reis haalt. Je kunt een week aan de Spaanse costa zijn en alleen maar op het strand liggen, maar je kan er ook in twee dagen een auto huren en de hele kustlijn afstruinen. Ja, vermoeiend en druk, but nobody said it would be easy.

 

3. Gebruik boekingssites om goedkoop te reizen

Pakketreizen of volledige vakanties die je bij een reisbureau voor het hoogseizoen boekt zijn vaak een rib uit je lijf. Mijn advies? Boek je tickets, kamers en weet ik wat nog meer zelf en dan vooral los van elkaar. Speur op verschillende boekingssites naar de beste deals en wees niet te picky met je wensen en vereisten.

Booking, Momondo en Skyscanner zijn de sites die ik het vaakst gebruik voor het boeken van kamers en het vinden van (verre) vliegtickets. Transavia gebruik ik meestal voor vliegtickets naar Europese bestemmingen en Trivago vergelijkt alles van alle aanbieders met elkaar. Je vliegt dan soms met verschillende maatschappijen en hebt soms lange tussenstops, maar dat kan enorm schelen voor je portemonnee. Boek niet te ver van tevoren (accommodatie), zeker niet als je een rondreis maakt. Vaak heb je last minute nog goede deals én hoe vaker je een boekingssite gebruikt, hoe hoger je kortingen. Bij Booking ben ik inmiddels platina genius member. Just saying.

Lees ook:
ZOEKEN & BOEKEN | Dit zijn 10 boekingssites voor het regelen van je reis

 

4. Hostel, guesthouse of B&B

O, hoe heerlijk is het om in een luxe Hilton of Riu Hotel te overnachten. Met echte Aupingbedden, een badkamer zo groot als je woonkamer en een spa en zwembad waar je op je wenken wordt bediend. Heerlijk als je een dikke bankrekening hebt, maar heb je die niet en wil je goedkoop reizen, dan zul je genoegen moeten nemen met ietsje minder. In het uiterste geval kun je voor een prikkie op een slaapzaal in een hostel gaan slapen, maar guesthouses en B&B’s zijn ook vaak goede opties en ook nog eens ontzettend leuk. Je komt zo namelijk heel gemakkelijk in contact met locals en dat is juist wat reizen zo bijzonder maakt.

 

5. Air BnB

Air BnB is booming en werkt als een malle. Mensen reizen steeds meer en niet alleen maar voor vakanties, maar ook uit nieuwsgierigheid en voor zelfontwikkeling. Je vastpinnen op een plek wordt steeds minder de regel in de komende decennia, let maar op. Air BnB is een uitkomst om relatief goedkoop te kunnen reizen en overnachten. Bovendien voel je je in een appartement veel meer thuis dan in een hotelkamer en ervaar je het lokale leven beter dan wanneer je in een duur resort zit. Win win!

→ PS: mijn eigen appartement in Hengelo staat ook op AirBnB!

 

6. Goedkoop op reis: boek bij goedkopere vliegmaatschappijen

Zie punt 3. Boek je vliegtickets liefst via boekingssites en de goedkopere vliegmaatschappijen komen vanzelf in beeld. Sommige maatschappijen hebben gradaties in hun tickets. Voor Europese vluchten vlieg ik vaak met Transavia en zij hebben drie soorten tickets. Heb je alleen handbagage, dan kun je al gauw gaan voor de goedkoopste optie.

Vlieg je verder dan Europa, gebruik dan vooral de vergelijkingssites, zoals bijvoorbeeld Momondo of Skyscanner. Het zal dan geen Singapore Airlines worden die als goedkoopst uit de bus komt, maar er zijn genoeg alternatieven en eerlijk is eerlijk: een vliegtuig is een vliegtuig. Welke maatschappij je ook hebt, je moet altijd lang zitten, je beenruimte is beperkt en het eten is vaak niet te pruimen, maar het duurt vaak ‘maar’ een paar uur en dan maakt je bestemming alles weer goed! Goedkoop op reis, ook een verre reis? Maar natuurlijk kan dat!

 

7. Stap over!

Ga je naar een verre bestemming en wil je goedkoop reizen, wees dan niet te beroerd om met een overstap te reizen. Je bent vaak veel langer onderweg, maar lang onderweg ben je sowieso. Het kan je honderden euro’s schelen. De vergelijkingssites, zoals bijvoorbeeld Momondo of Skyscanner tonen vaak ook – en dan heb ik het over voornamelijk verre reizen – vluchten met tussenstops en dat scheelt enorm in je portemonnee.

 

 

8. Reis met alleen handbagage

Ga je een lang weekend of een midweek weg? Of een volle week naar een zonnige bestemming en heb je niet zoveel bagage nodig? Of misschien ga je wel lightweighted twee maanden backpacken in Azië? Boek dan een ticket met alleen handbagage. Een koffertje of tas van 60 cm mag maximaal 10 kilo wegen; zo kun je goedkoop op reis. Bijkomend voordeel: je hoeft je koffer of tas niet in te checken bij vertrek én je hoeft er niet op te wachten bij aankomst.

Lees ook:
HANDBAGAGE | 12x handige tips voor in je handbagage

 

9. Bezoek vrienden, familie of kennissen

De perfecte manier om goedkoop te reizen is om te logeren bij vrienden, familie of kennissen. Als je mensen kent in alle uithoeken van de wereld kun je natuurlijk wel heel goedkoop op reis. Maar ook als je bijvoorbeeld familie elders in het land hebt; combineer dan eens een familiebezoek met een (korte) reis naar de regio, terwijl je bij hen overnacht. Een reis kan immers ook gewoon in eigen land zijn!

 
 

10. Ibis Budget

Ibis is een hotelketen gericht op de goedkopere markt en biedt drie gradaties hotels aan; de blauwe Ibis hotels zijn budget hotels. De naam zegt het al: de budgetkamers zijn simpel met vaak alleen een douchecabine en een wasbak in de kamer zelf, een apart toilet (soms gedeeld), een bed om in te slapen (soms zelfs een stapelbed) en net genoeg ruimte om er omheen te kunnen lopen. Het ontbijtbuffet is niet meer dan een koffie- en sapmachine en simpele broodjes met simpel beleg. Niet chique, maar wel praktisch, goedkoop én vaak op een goede locatie.

 

GOEDKOOP REIZEN: VLIEGEN

→ Skyscanner.nl: vliegtickets vergelijken, óók zonder invoer van datum en bestemming

→ Momondo: vliegtickets vergelijken naar bestemmingen over de hele wereld

→ Transavia: (goedkope) vluchten naar talrijke bestemmingen binnen, maar ook buiten Europa. Soms met nare reistijden, maar dat moet de pret niet drukken.

 

GOEDKOOP REIZEN: OVERNACHTEN

→ Booking.com: groot aanbod van hotelkamers en hostels op een overzichtelijke site. Vooral ook de app is hartstikke handig

→ Trivago: hotelkamervergelijker. Superhandig!

Hostelworld.com: voor het vinden van een kamer in een hostel. Goedkoper kan bijna niet!

→ Airbnb.com: appartement of kamer te huur bij particulieren. Superhandig en het hoeft niet duur te zijn.

 

GOEDKOOP REIZEN: RECENCIES

→ TripAdvisor: wil je recensies lezen over je bestemming, hotel of je vliegmaatschappij? Op TripAdvisor vind je bijna alles.

Lees ook:
ZOEKEN & BOEKEN | Dit zijn 10 beste boekingssites voor het regelen van je reis

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap