Het is al bijna niet meer voor te stellen dat we amper een jaar geleden nog nauwelijks konden reizen. 2022 zou nog een uitdagend jaar worden om te reizen, maar achteraf viel dat reuze mee. In 2023 gaat het in ieder geval weer als vanouds! We gingen door een enorme transitie met z’n allen de afgelopen jaren; sommigen zijn op oude voet doorgegaan, waar bij anderen juist lampjes zijn gaan branden. Hoe dan ook, reizen is niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Neemt niet weg dat we weer enorm kunnen genieten van al het moois dat onze planeet te bieden heeft en ik vind dat we dat vooral moeten blijven doen. Laat je inspireren door deze 23 mooie reisboeken voor 2023. Dream now, travel later.

 

 

MOOIE REISBOEKEN VOOR 2023

23x de meest inspirerende en mooiste boeken over reizen

Dat gezegd hebbende kan het natuurlijk enorm heerlijk zijn om te lezen over reizen en je te laten inspireren door de mooiste reisverhalen, landen en plekken. Ik heb een selectie gemaakt van mooie reisboeken om bij weg te dromen, om je door te laten inspireren, of om door in actie te komen en daadwerkelijk die ene verre reis te boeken. Reizen is het mooiste wat er is en dit zijn 23 mooie reisboeken voor 2023.

 

1. Wild

Cheryl Strayed

Een van de mooiste reisboeken ooit. Een tijd geleden begon ik met lezen, toen verkocht ik mijn huis en is het boek ergens in een doos in mijn opslagruimte terecht gekomen waardoor ik hem nooit heb uitgelezen. Wild is het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt over de Pacific Crest Trail. Een krachtig memoir recht uit haar hart en bovendien vreselijk herkenbaar voor mezelf.

Koop hier ‘Wild’

Wild

 

2. Miss yellow hair, hello!

Iris Hannema

Rauwe en absurde avonturen van een ontembare wereldreiziger en reisjournalist die haar verhalen op een bizar grappige manier vertelt. Hoe ze marktkooplui in Syrië verrot scheldt, hoe het dragen van een trouwring lifesaving kan zijn en hoe ze anderhalf jaar met een Argentijn in Buenos Aires leefde (enigszins herkenbaar). Eerlijk, hilarisch en heerlijk, dit boek is het alle drie tegelijk.

Koop hier ‘Miss yellow hair, hello!’

 

3. 500 dagen op reis

Ingeborg van den Ban

Het verhaal van een avontuurlijke vrouw die besloot huis en haard achter te laten en haar zogenaamd succesvolle, drukke, werkende leven in Nederland in te ruilen voor een leven zonder vast programma, zonder route, op budget.

Koop hier ‘500 dagen op reis’

 

4. Fulltime avonturier

Tamar Valkenier

Op haar achtentwintigste besloot Tamar afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven en voor avontuur te kiezen. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond en werd zelfs opgezocht door Floortje Dessing toen ze in Nieuw-Zeeland in de wildernis als jager leefde. Haar avonturen bundelde ze in een boek.

Koop hier ‘Fulltime Avonturier’

 

5. Wie (niet) reist is gek

Ap Dijksterhuis

Een grote lofzang op het reizen. De immense effecten die het reizen heeft op onze gesteldheid wordt beschreven in dit te leuke boek. Het is dé manier om je brein soepel te houden, het reikt inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger en verlengt ons leven. Dikke lof voor dit boek. En voor reizen.

Koop hier ‘Wie (niet) reist is gek’

 

6. De kunst van het reizen

Alain de Botton

Wat gebeurt er als je uit je dagelijkse werkelijkheid in een totaal andere wereld wordt gezet? Reizen is niet zozeer lekker vakantie vieren, maar écht reizen is een kunst die je kunt leren. Kun je bijvoorbeeld leren genieten? Kun je leren beter naar een landschap te kijken? Be prepared: ‘De kunst van het reizen’ gaat diep en dat is precies waar ik van houd.

Koop hier ‘De kunst van het reizen’

 

 

7. De reis van de Beagle

Charles Darwin

Een reisverslag van een vijf jaar durende wereldreis op het schip de Beagle die op 27 december 1831 begon. Charles Darwin ontpopte zich tijdens de tocht in een wereldberoemde wetenschapper en is misschien wel de beroemdste, maar sowieso een van de eerste wereldreizigers ooit. Leuk detail: er zijn plekken op de wereld vernoemd naar deze expeditie. Wat dacht je van Darwin in Australië of het Beaglekanaal in het zuiden van Zuid-Amerika?

Lees ook: 

Koop hier ‘De reis van de Beagle’

 

8. Before they pass away

Jimmy Nelson

Dit boek is een hommage aan de mensheid. Prachtige portretten van voor het westen onbekende volkeren in onze complexe wereld die met uitsterven worden bedreigd.

Koop hier ‘Before they pass away’

Before they pass away

 

9. Verliefd op de Wereld

Roëll de Ram

Laat je betoveren door de mooiste plekken op aarde. In Verliefd op de wereld laat WeAreTravellers-reisblogger Roëll de Ram de meest toffe plaatsen op onze planeet zien en geeft ze insider tips.

Koop hier ‘Verliefd op de Wereld’

 

10. Solo Reizen

Liesbeth Rasker

Ik reis en leef al jaren alleen en dat is het mooiste en meest levensverrijkende wat er is. Helemaal teruggeworpen op jezelf in verbinding met iedereen die er tijdens je journey op je pad komt. Solo reizen is niet eng, moeilijk of raar. De wereld ligt aan je voeten en daar heb je niemand voor nodig. Het boek ‘Solo Reizen’ van Liesbeth Rasker is niet per se een literair hoogstandje, maar gaat over wat solo reizen met je doet, maar vooral ook hoe leuk het is.

Lees ook: al mijn artikelen over solo reizen

Koop hier ‘Solo Reizen’

 

11. Take a Break

Sara van Geloven

Inspiratieboek voor iedereen die voor langere tijd naar het buitenland wil gaan. Backpacken, wereldreizen, studeren, stagelopen of vrijwilligerswerk doen: dit is een praktisch boek voor een break of tussenjaar.

Koop hier ‘Take a break’

 

12. Off the beaten track

Elke Salverda

Unieke bestemmingen en bijzondere plekken die buiten de gebaande paden liggen. Want trendy plekken zijn leuk, maar unieke plekken nog veel leuker.

Koop hier ‘Off the beaten track’

 

13. Backpack bestemmingen

Roëll de Ram

Een boek dat al langer bestaat, maar nooit verveelt en zeker anno 2021 niet. Een overzicht van de beste landen voor een groots backpackavontuur.

Koop hier ‘Backpack bestemmingen’

 

14. Bucketlist Reizen

Marloes de Hooge

Ook deze bestaat al een tijdje en is het ultieme boek om weg te dromen bij de 25 reizen die je ooit in je leven gemaakt moet hebben.

Koop hier ‘Bucketlist Reizen’

 

15. On a Roadtrip

Alexandra Gossink

Persoonlijk ben ik dól op autorijden en roadtrips. Het gevoel van vrijheid tijdens een rondreis in eigen bolide is bijna magisch. In ‘On a Roadtrip’ staan de mooiste autoroutes van Zuid-Europa, wat ook nog eens van m’n lievelingsplekken is. Met een auto leer je een land echt goed kennen; je bent flexibel en vrij om te gaan en staan waar je wilt en je komt op plekken die je anders niet zo snel zou ontdekken.

Koop hier ‘On a roadtrip’

 

16. Wanderlust

Gestalten

Wandelliefhebbers, outdoorjunkies en avonturiers opgelet. Wanderlust beschrijft de meest legendarische hiking trails ter wereld. Van de spannende Canyon Trail in de USA tot Caminito del Rey in Zuid-Spanje. Over ijs, woestijnzand, langs de kust en over bospaden. Met prachtige foto’s is dit boek een explosie van inspiratie voor actievelingen.

Koop hier ‘Wanderlust’

 

17. Ultimate Travelist

Lonely Planet

Deze verzameling van de 500 niet te missen plekken en sights in de wereld is geranked door wereldreisexperts van de Lonely Planet community. Grote namen als de Eiffeltoren en de Taj Mahal leggen het in de top tien af tegen minder bekende hidden gems, wat dit de enige bucketlist maakt die je ooit nodig hebt.

Koop hier ‘Ultimate travelist’

ultimate travel

 

18. Wereldplekken

National Geographic

De vijftig meest ongerepte, verlaten, ruige en schilderachtige plaatsen op aarde; een lijst samengesteld door een onvolprezen team van National Geograpic. Valleien, woestijnen en bergketens, van Canada tot Namibië, een heerlijk koffietafelboek met de mooiste plekken ter wereld.

Koop hier ‘Wereldplekken’

 

19. Handboek voor wereldburgers

Esther Jacobs

Dit boek is veel meer dan een reisboek. Het gaat over uit het systeem van de maatschappij stappen en vanuit je eigen autonome vrijheid leven. Zonder vaste woon- of verblijfsplaats (een droom!) je leven leven en alle obstakels die je tegenkomt vanuit het geconditioneerde systeem overwinnen. Heerlijk, handig, praktisch en inspirerend boek!

Koop hier ‘Handboek voor wereldburgers’

 

20. Work hard, travel harder

Suzanne Van Duijn

Hoe je als digital nomad van de wereld je werkplek maakt vertelt het inspirerende boek ‘Work hard, travel harder’. 

→ Lees hier álles over locatieonafhankelijk leven

Koop hier ‘Work hard, travel harder’

 

21. Net over de grens

Marlou Jacobs en Godfried van Loo

Vorig jaar ontdekten ze Nederland, dit jaar gingen ze de grens over. De mooiste bestemmingen in Duitsland en België, net over de grens.

Koop hier ‘Net over de grens’

Net over de grens

 

22. Nederland, vakantie in eigen land

Marlou Jacobs en Godfried van Loo

Vakantie-inspiratie in eigen land. Ontdek onbekende regio’s, weg van de massa in eigen land met tientallen wandel- en fietsroutes en honderden foto’s en verhalen.

Koop hier ‘Nederland, vakantie in eigen land’ 

 

23. Bucketlist, erop uit in Nederland

Marleen Brekelmans

Je kent haar van het blog Bijzonder Plekje, waarin ze opzoek gaat de meest bijzondere plekken. In 2020 en 2021 ging ze op ontdekkingstocht in eigen land en bundelde de mooiste plekjes in in dit unieke boek over Nederland.

Koop hier ‘Bucketlist, erop uit in Nederland’

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets koopt via de linkjes in dit artikel, ontvang ik een kleine commissie. Zo kan ik deze site in de lucht houden en je blijven inspireren met mooie reisverhalen, -tips en bestemmingen.

 

Meer inspiratie? Reisinspiratie of cadeau-inspiratie?

MEER REISINSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap