Terwijl ik door de drukke, chaotische, maar supergezellige straten van het oude centrum van Hanoi struinde tijdens mijn rondreis door Vietnam liet ik me vertellen dat ik de regio rondom Sapa op een paar uurtjes rijden van Hanoi echt niet moest overslaan. Ik zou er overweldigd worden door de schoonheid van het landschap vol rijstvelden en -terrassen, ik zou er prachtige wandelingen kunnen maken en zelfs naar de hoogste berg van het land kunnen. Je snapt, ik was binnen no time overtuigd. En dus pakte ik op een avond de bus van Hanoi naar Sapa.

 

 

MET DE BUS VAN HANOI NAAR SAPA VIETNAM

De meest duurzame manier om van Hanoi naar Sapa te reizen

Hoewel ik normaalgesproken heel erg ben van alles zelf uitzoeken, regelde ik mijn bus van Hanoi naar Sapa in het guesthouse waar ik verbleef. Later kwam ik erachter dat ik dat beter niet had kunnen doen; Vietnam leeft van toerisme, hotels en touroperators hebben allerlei deals met elkaar. Erg onafhankelijk zijn ze dus niet en daardoor ook niet echt betrouwbaar.

Zou ik nu een tour of busrit in Vietnam boeken, dan zou ik alles gewoon lekker online regelen. Zo bepaal je zelf met welke maatschappij je gaat die je op basis van reviews kunt beoordelen, bepaal je zelf je vertrek- en dus aankomsttijd en kun je aan de hand van je huidige locatie zelf bepalen waar je opstapt. Online je busticket van Hanoi naar Sapa boeken heeft eigenlijk alleen maar voordelen.

Maar ook online is er een aantal dingen om op te letten voordat je op de groene knop drukt. Je zult zien dat er heel veel maatschappijen zijn die af en aan rijden, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar geen nood, want hieronder vind je een stappenplan in het kopen van je busticket van Hanoi naar Sapa, dat je overigens voor ál je busreizen in verre landen kunt gebruiken.

 

Stappenplan voor het kopen van je busticket van Hanoi naar Sapa

Duur: ongeveer zes uur

Afstand: 320 kilometer

Prijs: tussen 9 en 32 euro

Vertrekplaats: verschillende locaties

Stap 1: vind en boek je ticket

De veruit beste manier om je buskaartje te kopen is online. Je accommodatie in Hanoi kan je helpen en ook vind je in de Old Quarter (het oude centrum) van Hanoi een heleboel touroperators en boekingskantoors, maar als je zelf boekt, heb je het meer zelf in de hand.

Waar moet je op letten?
  • de vertrekplaats en -tijd
  • de soort bus (VIP, Express bus of slaapbus voor ‘s nachts)
  • of de maatschappij betrouwbaar is (reviews)
  • de voorzieningen aan boord (wifi, maaltijden, oplader, wc, etc.)

Stap 2: naar de vertrekplaats

Het fijne aan het boeken vanuit je accommodatie is dat je het vervoer naar de vertrekplaats vaak meteen kunt regelen. Maar aan de andere kant: een taxi of taxiscooter in Hanoi is nooit moeilijk te vinden. Zorg dat je op tijd op weg gaat naar je vertrekplaats, want het verkeer in Hanoi is nogal chaotisch.

Stap 3: let’s go!

Als op je ticket staat dat je bus om acht uur vertrekt, ga er dan van uit dat je ergens tussen 8 en 9 uur echt vertrekt. Toch is het wel raadzaam om op tijd te komen. Laad je ‘grote’ bagage in het bagageruim van de bus en vergeet vooral je labelbewijs niet dat je krijgt van de chauffeur. In de bus kies je de stoel van je stoelnummer, maar als het niet al te druk is, kun je gerust van stoel wisselen. Hou er wel rekening mee dat er onderweg nog mensen zouden kunnen instappen!

→ Boek hier je busticket van Hanoi naar Sapa via Bookaway

 

 

Hoe mijn busrit van Hanoi naar Sapa ging

Mijn nachtbus vertrok om 10 uur en ik werd op een gammele scooter zonder helm met gevaar voor eigen leven door de madness van de Hanoise straten naar mijn vertrekplaats gebracht. Vervolgens hobbelde de bus zes uur lang door de duisternis van de nacht, over de weliswaar verharde maar ongelijke wegen. Hoewel mijn bed (een uit te klappen stoel) heel comfortabel en ruim genoeg was sliep ik nauwelijks. Af en toe doezelde ik even in slaap om vervolgens van luid geclaxoneer weer wakker te worden. Maar geen klagen! De bus was prettig en schoon, de chauffeur reed prima en zes uurtjes zijn gelukkig zo voorbij.

De terugweg was nogal een ander verhaal wat ik graag hier voor je uit de doeken zou doen, ware het niet dat je dat helse verhaal al in mijn reisdagboek van toen kunt lezen. Neem even de tijd, want het is best hilarisch.

Lees ook: Om 4 uur ‘s nachts in de regen op straat belanden ging zo

Bus Hanoi Sapa Vietnam

 

Van Hanoi naar Sapa met Bookaway

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met boekingssite Bookaway. Bookaway noemt zichzelf the new generation of travelers en is opgericht door een generatie die is opgegroeid met hun smartphone is hun hand. Het systeem van Bookaway werkt super simpel, waardoor een boeking bij Bookaway altijd maar een screen tap bij je vandaan is. Bookaway vindt, vergelijkt en boekt vervoer over land via hun handig te gebruiken website of app. Bovendien vind je er reviews van andere reizigers die dezelfde trip hebben gemaakt als jijzelf op het punt staat te maken. Het gaat om de journey en niet zozeer om de bestemming (cheesy, maar waar).

→ Boek hier je busticket van Hanoi naar Sapa via Bookaway

 

Sapa Vietnam

De mensen door wie ik me had laten vertellen dat ik Sapa echt niet mocht overslaan tijdens mijn reis door Vietnam hadden wat mij betreft groot gelijk. Om zes uur stapte ik uit de bus om twee uurtjes later al door de groene rijstvelden te wandelen. Hoewel de rijst net geharvest was en de omgeving dus lang niet zo groen was als het had kunnen zijn, was het alsnog groen. Enorm groen. 

Het bergdorp Sapa zelf is een super laidback plaatsje waar het barst van de massagesalons, eettentjes en souvenirwinkeltjes, waar je je prima een ochtendje op je dooie gemakje kunt vermaken. Pak dan ‘s middags de trein richting de hoogste berg van Vietnam en zelfs heel Indochina, de Fansipan. De uitzichten vanuit je cabine zijn adembenemend (zorg dat je aan het raam zit!) en het laatste stukje mag je met de kabelbaan naar meer dan drieduizend meter hoogte. 

Ik bleef maar twee dagen in Sapa en dat hadden er achteraf van mij zeker vijf mogen zijn. Sapa is een schoonheid en maar een simpel busritje verwijderd van Hanoi.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bookaway.com en bevat affiliatelinks.

 

Meer Azië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER AZIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap