Under the Tuscan sun: Roadtrip door Toscane

Toscane, de mooiste regio van Italië. Ik maakte er een roadtrip van een week. Gewoon in mijn uppie. Vijf steden en twee kleinere stadjes in zeven dagen. Door glooiende, intens groene landschappen, langs wijnvelden en cipressen. Precies zoals de bedoeling was. Lees mee over de route die ik aflegde.

Over het Toscaanse deel van het hart van Italië zijn al vele artikelen en reisverhalen geschreven. Vele mensen gingen mij voor op ontdekkingstocht door deze prachtige streek waar natuur, cultuur en een hele lading geschiedenis bij elkaar komen. Uniek ben ik dus niet, maar dat maakt het gebied niet minder bijzonder. Tijdens een relaxvakantie doe je de regio eigenlijk te kort. Toscane is gemaakt om ontdekt te worden! En hoe doe je dat beter dan tijdens een roadtrip?

De route die ik wilde afleggen had ik al lang en breed bepaald. Ik wist precies wat ik wilde zien en welke plaatsen ik wilde bezoeken. Ik boekte en ging gewoon.

Toscane smeekte me al jaren om bezocht te worden. Eind mei was het zover. De route die ik wilde afleggen had ik al lang en breed bepaald. Ik wist precies wat ik wilde zien en welke plaatsen ik wilde bezoeken. Ik boekte een vliegticket bij Transavia en ging gewoon. Huurde een auto bij de vliegmaatschappij voor de dagen dat ik hem nodig had en boekte de eerste overnachting via Booking.com. De rest regelde ik ter plekke, gewoon een dag of twee van tevoren.

 

Route

Het doel van mijn reis was zoveel mogelijk zien en doen. En in een week tijd kun je veel doen. Heel veel. Vooraf stonden Florence, Siena, de toren van Pisa en het groene, door cypressen versierde Toscaanse landschap in ieder geval op mijn wishlist. Door tips van anderen en door veel te lezen werd de route uiteindelijk als volgt: Pisa, Lucca, Pistoia (omdat het de culturele hoofdstad van Italië van 2017 is), Florence, via de wijnroute omlaag naar Siena en vervolgens twee dagen in het ‘binnenland’ in San Gimignano en een bezoekje aan Volterra.

 

Pisa

Pisa is wereldberoemd en dat komt natuurlijk door zijn scheve toren. Op het Piazza dei Miracoli waar de toren zich bevindt, krioelt het van de toeristen die zich in rare poses wanen voor een grappige foto met de toren. Maar op dit plein bevinden zich ook de uit de elfde eeuw stammende Dom van Pisa, het uit de veertiende eeuw stammende Baptisterium, de grootste doopkapel van Italië en het Camposanto, een eeuwenoude ommuurde begraafplaats. Het hele plein staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Velen komen alleen voor het plein naar Pisa, of zelfs alleen voor de toren. Maar Pisa is meer. Ook al heeft de stad een ietwat grillige, grauwe uitstraling, ik ontdekte de stad op zaterdagavond en zondagochtend op mijn gemakje. Gelegen aan de rivier de Arno struinde ik door straten, steegjes en pleinen, waardoor ik thuis meteen vergat en me direct helemaal in Italiaanse sferen bevond. Perfect begin van een week Italië.

In Pisa sliep ik in Residence Antiche Navi Pisane, vlákbij de toren van Pisa.

 

Lucca

Zwaar onder de indruk was ik van de schoonheid van dit eeuwenoude stadje. Een wandeling door deze stad brengt je terug naar geschiedenislessen op school. De Romeinen hadden voordat iemand ooit van Jezus Christus had gehoord er al een nederzetting en de restanten ervan zijn er nog steeds te vinden. Op het oude forum van de stad ligt nu het plein Piazza San Michele en op de plek van het Romeinse amfitheater ligt nu het Piazza dell’Anfiteatro.

Later, in en na de elfde eeuw werden er basilieken, kathedralen en andere religieuze bouwwerken gebouwd die kenmerkend zijn voor die tijd en voor de hele Toscaanse regio, waar ik later achterkwam. Prachtige gevels, statige torens en imposante kunstwerken kenmerken al deze prachtige gebouwen, die een flinke invloed op onze huidige levens hebben gehad.

In Lucca sliep ik in B&B Villa La Perla, een prachtig bed & breakfast buiten de stad.

UPDATE 25 augustus 2017: Lees hier mijn blog over de eeuwenoude geschiedenis en bezienswaardigheden in lieflijk Lucca.

 

Pistoia

Pistioia is de Italiaanse cultuurhoofdstad van 2017. De stad, gelegen in de schaduw van Florence is een goede plek om je onder te dompelen in de kunst en cultuur van Toscane. Komend jaar worden er vele culturele evenementen gehouden om meer toeristen te trekken en zo de stad op de kaart te zetten.

Vergeleken bij andere Toscaanse steden en plekken heeft Pistoia niet mijn voorkeur. De sfeer in dit uit 200 voor Christus stammende stadje is gelaten en er was niet veel te doen. Dat betekent niet dat er geen hoogtepunt was. Ik sliep namelijk in het groen, net buiten de stad in een bed & breakfast. Bij aankomst bleek dat ik een slaapkamer kreeg, gewoon bij mensen thuis. Heel bijzonder!

In de buurt van Pistoia sliep ik in Campomaggio Due, een Bed & Breakfast bij mensen thuis in de groene omgeving rondom de stad. Een heel bijzondere ontmoeting! En ja, hier ga ik zeker een aparte blogpost over schrijven!

UPDATE 7 juni 2017: Bijzonder reisverhaal over deze bijzondere overnachting: “Een man opent de deur. Hij kijkt slaperig. Bovendien verward. Als hij me beter aankijkt, lijkt het alsof hij opeens weet waar ik voor kom. Inderdaad, denk ik. Ik kom hier slapen.”

 

Florence

De Arnorivier die ik in Pisa zag, kwam ik in de hoofdstad van Toscane, Florence, opnieuw tegen. Ik stak hem over via de befaamde Middeleeuwse brug Ponte Vecchio (Oude Brug) naar het uitzichtpunt bovenop een berg. Met mijn huurfiets was ik al naar allerlei pleinen en door allerlei straatjes gefietst om ál het moois van Firenze, zoals de Italianen de stad noemen, te bewonderen. Wáár te beginnen, vroeg ik me tijdens het fietsen al af. Zóveel moois in deze heerlijke, historische, maar o zo drukke stad met toch maar 377.00 inwoners. Het zijn voornamelijk toeristen die het straatbeeld bepalen.

Florence gaat ook way back en werd gesticht in de tijd ver voor Christus en tijdens de Renaissance werd de stad bewoon door Leonardo Da Vinci, Galileo Galilei en Michelangelo, om maar wat namen te noemen. Tussen deze twee historische momenten veroverde Karel de Grote de stad in de zevende eeuw. Er komen echt geschiedenisboeken aan te pas om te achterhalen wat, wanneer en waar welke periode ook alweer was en plaatsvond. Eén dag Florence is lang niet genoeg, hoewel ik o.a. de prachtige Basilica di Santa Maria del Fiore, Palazzo Vecchio, Basilica San Lorenzo allemaal wel bezocht heb. Ik moet echt nog eens terug!

In Florence sliep ik in Il Magnifico Soggiorno, een bed & breakfast beheerd door twee jonge knapen, midden in de stad.

UPDATE 12 oktober 2017, lees ook: Florence, waar de Renaissance weer tot leven komt.

 

Chianti-route

Door typisch Toscaanse wijnvelden vervolgde ik mijn reis na één dagje Florence naar beneden. Naar historisch Siena, via de weg SR222. Veel groen, bomen, wijngaarden en kronkelende wegen leidden me naar het zuiden, het zuidelijkste punt van Toscane dat ik zou bezoeken. Ik stopte geregeld en probeerde al het moois dat ik zag vast te leggen.

In het plaatsje Panzano in Chianti lunchte ik. Antipasto met een heerlijke rode Chianti Classico op een terrasje overdekt met parasols. Ik was alleen en mensen keken me bevreemd aan, maar dat kon me niks schelen. Ik voelde me als een god in Frankrijk, of in mijn geval, als een godin in Italië. Dit was precíes wat ik me van mijn reis had voorgesteld. Zo moest het zijn.

 

Siena

Over kronkelende straatjes en steegjes gesproken: Siena spant de kroon wat smalle steegjes betreft. Dat er auto’s zijn toegestaan in de steegjes is echt verwonderlijk, maar tegelijkertijd heel logisch. Het wemelt zó van steegjes en straatjes dat je gemakkelijk verdwaalt en anders niet op je plaats van bestemming kunt komen.

De stad oogt bruin. Aardekleurig en kenmerkend zijn de vele heuvels die de niet al te grote binnenstad rijk is. Ook hier gaan we ver de geschiedenis in. Terug naar de Romeinen die de stad vlak na Christus stichtten en ook terug naar de tijd van de Renaissance, waarin ook in Siena een magistrale kathedraal werd gebouwd. De hele binnenstad van Siena staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

In Siena sliep ik midden in de stad, in een van de smalle straatjes in een eeuwenoud gebouw in All’ombra della Torre.

Je raadt het al. Over Siena ga ik ook een aparte blogpost schrijven.

 

San Gimignano en Volterra

Na alle eendaagse stedentrips en heen en weer gereis tussen alle prachtige plekken was het na vijf dagen tijd voor iets meer rust. Een agriturismo in de buurt van San Gimignano bracht die rust. Amper gesetteld regelde ik meteen een tweede nacht op deze plek. Wat heerlijk! Liefst bleef ik een hele week!

De oude stadjes San Gimignano en Volterra bezocht ik vanuit deze fijne plek midden in het Toscaanse landschap waar een heerlijk zonnetje scheen en het toch niet te heet was. De beroemde torens van San Gimignano staken boven de horizon uit en verder was het voornamelijk relaxen geblazen. Ik belandde zelfs een middag in bikini aan het zwembad. Zó fijn. Zó heerlijk. Wat heb ik genoten op deze prachtige plek en wat een goede afsluiter van een weekje Toscane!

In de buurt van San Gimignano sliep ik in agriturismo Fattoria Voltrona. Een boerderij met twee zwembaden, een meer, paarden en een restaurant met uitzicht op de torens van San Gimignano. Heerlijk!

 

Weetjes:

 • Nog voordat de Romeinen kwamen, werd Toscane bewoond door de Etrusken, maar de Renaissance is echt het hoogtepunt uit de Toscaanse geschiedenis;
 • Toscane heeft een oppervlakte van 22.994 km². Dat is iets meer dan de helft van Nederland. De regio heeft 3,753 miljoen inwoners (2015);
 • Toscane vormt samen met Umbrië en Lazio het hart van Italië;
 • Wat Italië betreft was ik ook in Rome en lang geleden aan de Adriatische kust. Deze kennismaking met Toscane proeft naar meer!

 

Geïnspireerd geraakt door deze prachtige streek of het prachtige Italië? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Jet Verhoeff

  7 juni 2017

  Wat schrijf je belevend Kim. Ik ken je niet, het voelt alsof ik met je meereis. Ik ben nog nooit in Toscane geweest, het staat op mijn bucket-list. Dank je wel voor je verhalen en goede informatie ik ga dit zeker gebruiken.

  Hartelijke groet, Jet Verhoeff (geboren Wijering in het mooie Twente)

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   8 juni 2017

   Wat leuk Jet, dank je wel. Hopelijk kom je vanaf nu vaker buurten!

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…