Je gaat misschien voornamelijk naar de Algarve voor de natuur, de mooie kust en stranden. Fantastische rotsformaties, eindeloze stranden, eilandjes en een grillig, natuurrijk binnenland; de Algarve heeft het allemaal. Maar vergeet voorál de leuke stadjes en vissersdorpen niet tijdens je bezoek aan de Algarve. Inspiratie opdoen? Langs de kust of iets meer landinwaarts, dit zijn vier mooiste plaatsjes in de Algarve.

Lees ook: ALGARVE | 5x fantastische bezienswaardigheden aan de Portugese zuidkust

 

 

MOOISTE PLAATSJES ALGARVE

4x mooie steden en dorpen in de Portugese Algarve

De Algarve spreekt echt tot de verbeelding. De Algarve ligt aan de kust in Zuid Portugal en heeft een lengte van ongeveer 200 kilometer. Dat betekent 200 kilometer aan rotsformaties, grillige kustlijnen, stranden en ongerepte natuur. Langs deze kust liggen vele idyllische vissersdorpjes, maar ook heuse grotere plaatsen. In deze blog lees je over de vier mooiste plaatsjes Algarve.

 

1. Faro

Als ik aan Faro denk, dan denk ik aan mooi betegelde straatjes, zonnedoeken die de straten overdekken en de haven met grote jachten. De hoofdstad van de Algarve is Faro. De regio bevindt zich langs de zuidkust, is uitgestrekt en met een lengte van 150 kilometer ligt Faro iets ten oosten van het midden. Omdat het vliegveld in Faro ligt, heb je al gauw de neiging dit stadje over te slaan en niet te bezoeken, maar Faro is leuker dan je denkt! Het centrum is knus en gezellig en vooral niet te groot en er zijn vele bezienswaardigheden:

  • Drie oude stadspoorten rondom het oude centrum van Faro, met Arco da Vila als bekendste;
  • Sé de Faro kathedraal binnen de stadspoorten van het oude centrum van Faro;
  • De kathedraal is gelegen aan het mooie plein Largo da Sé waar ook het oude stadhuis en bisschoppelijk paleis te vinden zijn;
  • Het centrum zelf. Met leuke, knusse winkelstraatjes overdekt met gigantische driehoekige zonnedoeken. De grote winkelketens zijn er te vinden, maar ook leuke boetiekjes en heel veel gezellige terrasjes. Ideaal voor een ochtendje struinen;
  • De haven met talloze jachten en boten vanwaar je de ferry kunt nemen naar het strand;
  • Praia de Faro (Faro strand) ten zuiden van de stad, vlakbij het vliegveld.

 

2. Lagos

Richting het westen ligt de toeristische plaats Lagos. Ondanks het toerisme is het stadje met 19.000 inwoners behoorlijk authentiek gebleven. Het knusse centrum kenmerkt zich door heuvelachtige steegjes en straatjes, pleintjes met bomvolle terrassen en mooie gebouwen. De stad ligt vlak aan de kust bij het beroemde strand Praia Dona Ana en de enorme rotsformatie Ponta da Piedade.

Lees ook: Prachtig Ponta da Piedade aan de Algarve in Portugal

Meer over Lagos? Maaike van reisblog Travel a Lut schreef een blog over bezienswaardigheden in en om Lagos

 

3. Tavira

Het Venetië van de Algarve wordt Tavira genoemd en hoewel ik dat een beetje overdreven vind is Tavira wel Echt Heel Mooi. Het plaatsje is opgedeeld door de rivier de Gilão met een onwijs mooie Romeinse brug en alleen daarom al loont om een ochtendje door dit stadje te struinen. Maar deze plaats in het minder toeristische oosten van de Algarve, op slechts 20 kilometer van de Spaanse grens kenmerkt zich ook door de voornamelijk witte gevels, de kasseien waarmee de straten zijn betegeld en terrassen langs de rivier. Tijdens mijn verblijf logeerde ik in een Bed & Breakfast vlakbij deze mooie, authentieke stad.

 

4. Olhão

Wil je nog meer authentiek Portugal? Dan is vissersdorp Olhão een must visit. Een stad met toch nog 40.000 inwoners ten oosten van Faro, direct aan de kust waar gezelligheid en authenticiteit hoogtij vieren. Met een boulevard langs het water omgeven door winkeltjes, restaurantjes (waar ik de lekkerste mosselen ooit at), een park en een grote overdekte markt, krijg je een echt vakantiegevoel. Vanaf de boulevard gaan er ferry’s naar de verschillende eilanden onder de stad, waaronder Ilha da Armona.

 

Meer mooiste plaatsjes Algarve

  • Andere bekende plaatsen in de Algarve als Albufeira, Carvoeiro, Portimão en Sagres bezocht ik niet, maar schijnen wel ook echt de moeite waard te zijn;
  • Reisblog That One Time was in Ferragudo, een prachtig vissersdorp in de Algarve
  • Ik verbleef in het piepkleine plaatsje Santo Estevão, in de buurt van Tavira;
  • Ik was ook in het plaatsje Santa Luzia, onder Tavira. Een piepklein vissersdorpje met leuke restaurantjes bij het water. Super cute!

 

Vliegen naar en overnachten in de Algarve

→ Vind vliegtickets naar Faro

→ Boek je hotel in de Algarve

→ Huur een auto in de Algarve

Portugal autohuur 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Algarve/Portugal? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER PORTUGAL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap