Waar we vroeger niet zonder een plattegrond of een routekaart konden om onze weg te vinden op een plek waar we nog niet eerder waren geweest, wordt het ons tegenwoordig stúkken gemakkelijker gemaakt met alle gadgets, reisapps, blogs en andere informatie die we met een druk op de knop tevoorschijn kunnen toveren. Ik gebruik zelf heel wat reisapps tijdens mijn rondreizen en zonder deze uitvindingen was ik al lang en breed verloren. Welke mijn favorieten zijn? Dit zijn twaalf handige apps voor op reis!

 

 

HANDIGE REISAPPS

12x onmisbare apps voor op reis

Om te weten waar je bent. Om te achterhalen waar je het beste kunt overnachten. Om meningen en reviews van andere reizigers te lezen. Om te weten wat er in de buurt te doen is. Welke tours je kunt boeken en bij welke touroperators je moet zijn. Het weer op je bestemming, de taal en valuta op je bestemming en ontspanning voor onderweg. Zomaar een paar dingen die heel hard nodig zijn tijdens je reis en waar tegenwoordig allemaal reisapps voor zijn. Dit zijn 12 heel handige apps voor op reis, waar ik niet meer zonder kan.

 

1. Reisapp der reisapps: Google Maps

Om te bepalen waar je bent, maar ook om de route te bepalen waar je naar toe wilt. Of je nou in een stad je oriëntatie kwijt bent en je even wil checken welke kant je ook alweer op moet, je ergens in het openbaar vervoer zit en je niet zeker weet of je de goede kant op gaat, of dat je ergens op een drukke snelweg rijdt, Google Maps is een lifesaver als je veel onderweg bent. Het is superhandig, snel, efficiënt en altijd accuraat. Maar ook als je een restaurant zoekt, een bezienswaardigheid, een ATM of een supermarkt. Type gewoon het woord in (geen geouwehoer met ingewikkelde straatnamen of nog erger: coördinaten) en Maps vindt het voor je. Zonder Google Maps was ik echt allang verloren.

→ Tip: Download de kaart van je bestemming/omgeving terwijl je online bent, zodat je de kaart ook kan gebruiken als je offline bent.

Leuk verhaal: Voor het eerst van mijn leven in de verkeerde trein stappn ging zo

 

2. Die andere locatieapp: Maps.me

In dezelfde categorie als Google Maps: Maps.me. Om je te oriënteren, om je route te bepalen, om dat ene pleintje te vinden of die anderhalf uur durende file te vermijden: Lang leve Maps.me. Allergrootste voordeel? Maps.me is offline te gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Google, maar Maps.me is een bijzonder goed alternatief, zéker wanneer je even niet verbonden bent met het wereldwijde web.

 

3. Wat er te doen is: AroundMe

Ook in de categorieën oriëntatie en locatie, met de app AroundMe kun je zien wat er zoal te doen is in de buurt waar je je bevindt. Winkels, supermarkten, restaurants, tankstations, parkeerplaatsen en zelfs het weer, de app is súperhandig en net weer iets uitgebreider dan de twee die hierboven zijn genoemd en hoort daarom zeker thuis in het rijtje beste apps voor op reis.

 

4. Je kamer boeken: Booking.com

In de categorie waar te slapen, is Booking.com. Een paar Enschedese studenten bedachten ruim twintig jaar geleden in een studentenkamer een boekingssite en sindsdien is het niet meer weg te denken uit ons alledaagse reisleven. Download de app van Booking op je telefoon, wordt genius-member en profiteer van kortingen, share the love door kortingscodes te delen met anderen en bouw zo je relatie met Booking.com op. Je snapt, de relatie die ik inmiddels met het bedrijf heb is bijna een huwelijk te noemen.

Lees ook: Handig! Dit zijn 7 boekingssites voor het regelen van je reis

 

5. Huren van een particulier: Airbnb

Maar dan is er ook nog Airbnb, hoewel dit concept veel onder vuur ligt. Begrijpelijk wel, maar hoe fijn is het dat je bijvoorbeeld middenin een grote stad een appartement kunt huren en je je feitelijk dus een local waant en zo het échte leven proeft en ervaart op de plek waar je bent? Ik deed het in Buenos Aires en die week waarin ik míddenin het stadscentrum sliep, vergeet ik nooit meer. Da’s toch wat anders dan een hotel of camping en voor iedereen die nog nooit in een appartement in een grote stad heeft geslapen: Doe dat eens en je zult snappen wat ik bedoel.

Lees ook: Passioneel Buenos Aires: 20x doen en zien

 

6. Reisapps om vliegtickets te boeken: Momondo, Skyscanner en Transavia

Dan het onderwerp der onderwerpen: vliegtickets. Weet je waar je naar toe wilt en in welke periode je erheen wilt? Download dan de app van Momondo of de app van Skyscanner en zij vergelijken vliegtickets over de hele wereld voor je. Blijf je binnen Europa en vlieg je met Transavia, download dan de app van Transavia en je kunt alles omtrent je vlucht heel gemakkelijk bijhouden en uiteraard kun je ook vluchten boeken op de app. Super handige apps voor op reis.

 

7. Openbaar vervoer taxi’s op reis: Moovit en lokale taxi reisapps (bijv. Uber)

Ga je op je plaats van bestemming met het openbaar vervoer en wil je weten hoe laat je trein of bus vertrekt? Dan download je de app Moovit, je typt in waar je naar toe wilt, je krijgt het tijdsschema in beeld en de halte die het dichts bij jouw locatie is. Neem je liever een taxi? Pak dan een Uber of andere lokale taxi reisapp. Download de app, creëer een account waaraan je je creditcard koppelt en bestel de auto. In de app kun je zien hoe lang het nog duurt voordat ie bij je is en welk kenteken de auto heeft zodat je hem herkent én alles wordt automatisch verrekend, dus je hoeft aan het eind van de rit niet te betalen. Echt zó handig!

→ Tip: Uber is de bekendste taxi-app, maar op sommige plekken zijn er lokale varianten zoals Grab in Azië, Lyft in de USA en Canada of Beat

 

8. De reisapp die al je stappen bijhoudt: Polarsteps

Ga je een verre reis maken en wil je al je stappen vastleggen? Dan is er de reisapp Polarsteps. Met Polarsteps kun je je hele reis documenteren tot op het tijdstip nauwkeurig en kun je per dag zelfs een kort reisverslag schrijven. Je maakt een account aan en het enige wat je hoeft te doen is het bij te houden. Leuk! En nog leuker: anderen kunnen jouw account volgen. Dus iedereen die thuis is achterbleven kan je volgen terwijl jij met je rugzakje aan de andere kant van de wereld rondtrekt. Hoe tof!

→ Tip: Mijn eigen Polarstep-account. Volgen maar!

 

9. Reisapp voor binnen Europa: ANWB Vakantiehulp

Hoe zit het ook alweer met tolwegen in Europa? Voor sommige landen heb je een snelwegvignet nodig en voor andere landen niet. Aan welke eisen moet mijn auto voldoen als ik met de auto op vakantie ga? Zo moet je in Frankrijk een blaastest in je auto hebben liggen en heb je voor Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië bijvoorbeeld een vignet nodig. Al die dingen en nog veel meer informatie vind je de ANWB Vakantiehulp app. Gewoon onmisbaar, zeker als je met je auto op pad gaat en binnen Europa blijft.

 

10. Financiële reisapp: XE Currency

Ben je in een land waar ze de Euro niet kennen en wil je weten wat je nou feitelijk moet betalen als je 200 kuna voor een biefstuk moet betalen of 1000 pesos voor een nieuwe broek? Dan is XE Currency de oplossing. Download deze reisapp en je kunt van en naar berekenen met altijd de actuele wisselkoers en zo weet je altijd precies waar je aan toe bent. Handig, maar ook accuraat en veilig en wat mij betreft een van de beste apps voor op reis.

 

11. Dé vertaalapp: Google Translate

Als een na laatst, maar zeker niet least: Google Translate. Ga je naar een land waar je de taal niet spreekt en spreken de borden langs de weg voor jou allemaal Chinees? Dan heb ik een life saver voor je: Google Translate. En ja, daar is gewoon een app van. Je typt het woord in in de vreemde taal en je krijgt de Nederlandse vertaling soms al voordat het woord er goed en wel staat. Wat zeg ik, GT vertaalt zelfs hele zinnen! En wat zeg ik nog meer, als je niet weet welke taal je wil vertalen (hoe dan?) dan herkent GT de woorden gewoon zelf. Google Translate is the almighty en weet alles. Onmisbaar op reis!

 

12. De muziek-, podcast- en luisterboeken reisapp: Spotify

Als laatst een app die eigenlijk geen specifieke reisapp is, maar wel onmisbaar is geworden tijdens het reizen: Spotify! Maar ook gewoon thuis is het heerlijk om je eigen playlist of favoriete podcast af te spelen. Ik heb een speaker en koptelefoon van JBL erbij die ik via bluetooth kan koppelen aan mijn telefoon voor optimaal luisterplezier. Geloof mij, tijdens lange vluchten of lange wachttijden is de Spotify inclusief de gadgets onmisbaar. Ideaal gewoon.

→ Tip: koop hier de speaker en koptelefoon van JBL

 

Happy travels!

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap