2020 was een uitdagende, laten we van 2021 een ‘beter’ jaar maken met alle takeaways van 2020. Want ook al lijkt het misschien een verloren jaar (hoor ik veel mensen zeggen) en willen we hem graag gauw vergeten (hoor ik nog meer mensen zeggen), laten we dat vooral niet doen. Want het heeft ons zoveel gebracht. Zoveel inzichten. Mits je ervoor openstaat om het te laten binnenkomen.

 

 

DE GROOTSTE, BELANGRIJKSTE EN MOOISTE TAKEAWAYS VAN 2020

Namelijk dat niets is wat het lijkt. Dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en we die niet altijd in de hand hebben. Dat het leven in een split second totaal anders kan zijn. Of zelfs voorbij. Dat we niets voor lief mogen nemen, dat we bewuster mogen zijn van wat we hebben en wie we zijn. That we’re all in this together. In dit leven hier op aard. En dus ook in dit virus. Dat we elkaar nodig hebben, dat we allemaal even belangrijk zijn. En dat we allemaal evenveel invloed hebben. Op onszelf en op elkaar. Dat we allemaal verbonden zijn en dat er geen onderscheid is. En dat we dat veel en veel meer mogen beseffen.

Maar vooral: dat de manier waarop we en masse reageerden op wat ons overkwam misschien wel de echte ‘ziekte’ is. De angst. Angst voor het onbekende. Voor de verandering. De pijn. De dood en de eindigheid. Maar tegelijkertijd ook voor het leven. Angst ontstaat uit wantrouwen, uit paniek, uit onwetendheid. Vanuit je ratio, je verstand en je hoofd dat zich allerlei dingen gaat voorstellen en inbeelden. Maar de antwoorden op je vragen, klein of groot, ingrijpend of onbenullig, vind je nooit in je hoofd. Die liggen allemaal verborgen in je hart. Daar waar je voelt.

We lieten ons volledig overnemen door de angst, door ons hoofd. Doordat we niet in contact staan met onszelf, maar ook niet met elkaar. Terwijl wij allemaal samen juist dat ene grotere geheel maken. En we daarin ‘afhankelijk’ zijn van elkaar. Vervolgens stopten we met leven omdat we bang waren dat we anders ziek zouden worden of zelfs dood zouden gaan. Maar is dat niet de omgekeerde wereld?

 

Van binnen naar buiten

We mogen veel meer realiseren dat ons leven in onszelf zit en niet daar buiten. Met dat besef kunnen de dingen en gebeurtenissen buiten jezelf je steeds minder ‘beïnvloeden’ of vat op je krijgen. Ze raken je dan wel, waarschijnlijk nog veel indringender, maar je kunt er dan beter mee omgaan. Doordat we beter inzien wat het is, wat het ons brengt, en wat het grotere betekenis erachter is en wat onze plek erin is. In plaats van angst, wantrouwen en paniek, ontstaat er liefde, vertrouwen en licht. En van daaruit kun je beter handelen en betere keuzes maken die bij jou passen en voor jou bedoeld zijn.

Het leven gebeurt van binnen naar buiten, terwijl we zo gewend zijn om van buiten naar binnen te leven. Je buitenwereld is een afspiegeling is van jezelf en niet andersom. Dat wat buiten jezelf gebeurt bepaalt niet wie je bent of wat je ervaart; dat was je om je heen ziet is slechts een weergave van je eigen zijn.

Vervolgens realiseer je je dat je niet echt kunt rekenen op dingen buiten jezelf. En dat het dus geen zin heeft om je ervan afhankelijk te maken of te geloven dat daar iets te vinden is voor jou. Je hoeft dan niet meer te vluchten in materiële dingen, in de overtuiging dat je jezelf daar gaat vinden. Je afhankelijkheid neemt dan af. Van de maatschappij, de overheid of het systeem. Je voelt dan meer rust, vrede en acceptatie en minder onrust, wantrouwen en resistance. Omdat dingen simpelweg gewoon zijn en dat in meer of mindere mate de bedoeling is. 

 

Takeaways 2020

De grootste takeaways van 2020 zit hem erin dat je beseft dat jouw leven niet gaat om hoe je bijdraagt aan het gekunstelde systeem van onze samenleving, maar om hoe je bijdraagt aan humanity. Waaruit je vervolgens bijdraagt aan de natuur, de planeet, het universum. Het leven. Al wat is. Sommige mensen noemen het god. En wij zijn daarin allemaal gelijk. Allemaal mens. Een schakel in het grotere geheel. Als individu dragen wij allemaal bij en mogen we er allemaal zijn, simpelweg omdat we er nou eenmaal zijn. Vrouw, man, zwart, wit. We zijn allemaal één en zijn allemaal even belangrijk. Zonder uitzondering. Het doel van je leven is je verantwoordelijkheid pakken voor wat je hier komt doen. En om daar achter te komen, zul je naar binnen moeten keren.

Je daaraan kunnen overgeven is true liberation. Je leven is niet te plannen of controleren en niets buiten jouzelf zal jou ooit kunnen geven wat je zoekt. Keer naar binnen, voel het vertrouwen en angst heeft minder kans om je over te nemen. Luister meer naar je voice within, laat los en zeg volmondig ja tegen jezelf zie dan wat er gebeurt en ontstaat.

Magic!

 

Meer Kimspiratie? Lees ook:

MEER KIMSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap